Uusimmat

Corsair Gaming K70 RGB

30.04.2015 22:08 Muropaketin toimitus

Corsairin mallistosta on löytynyt erityisesti pelikäyttöön suunnattuja Vengeance-sarjan näppäimistöjä jo useamman vuoden ajan. Muropaketinkin testissä ovat vierailleet aikanaan K90- ja K95-huippumallit. Tällä kertaa testiin saapunut K70 RGB edustaa edellä mainittuihin verrattuna pykälää pienempää kokoluokkaa, josta ei löydy näppäimistön vasempaan reunaan sijoitettuja lisämakronäppäimiä. Corsair esitteli Vengeance RGB -näppäimistönsä viime kesäkuussa ja K70 RGB saapui kauppoihin lokakuussa 169,99 dollarin suositushintaan. Muropaketin hintavertailun mukaan K70 RGB maksaa edullisimmillaan noin 180 euroa. Sen saatavuus on tällä hetkellä hyvä.

K70 RGB:n pakkaus noudattaa näyttävää tummansävyistä linjaa, jota on korostettu keltaisin yksityiskohdin. Aiempien näppäimistömallien Vengeance-brändäyksestä on luovuttu ja tilalle on tullut syyskuussa lanseerattu Corsair Gaming -brändi keskustelua herättäneine tribal-logoineen. Pakkauksen kylkeen on painettu tiedot keskeisimmistä ominaisuuksista.

Pakkauksen toimitussisältö on hyvin niukka. Mukaan on pakattu käyttöopasvihkonen, takuuehdot sekä kumipintainen irrotettava rannetuki.

Ulkoisesti K70 RGB noudattaa täysin samaa linjaa aiempien K70-versioiden sekä muiden K-sarjan mekaanisten näppäimistöjen kanssa ja syykin on selvä, sillä ainoana käytännön erona on näppäinkytkimien tyyppi ja valaistustapa. K70 RGB perustuu perinteiseen täysikokoiseen 104-näppäimiseen asetteluun ja tukee kaikkien näppäinten samanaikaista rekisteröimistä (NKRO). Panasonicin ohjainpiiri sekä sisäänrakennettu muisti mahdollistaa makrojen ja valaistusasetusten tallentamisen näppäimistöön itseensä. Näppäimistön runko on edelleen alumiinia, joka on anodisoitu mustaksi. Rakenteeltaan K70 RGB on tukeva ja melko laadukkaan tuntuinen. Näppäimistön yläreunassa sijaitseva Corsair Gaming -logo ei varmastikaan ole kaikkien mieleen. Joillain markkinoilla näppäimistö on saatavilla myös perinteisellä Corsairin logolla varustettuna, mutta ainakaan Suomessa kyseistä versiota ei tiettävästi ole tarjolla. Näppäimistön ulkomitat ovat 438 x 163 x 24 mm ja paino 1,24 kg.

K70 RGB:n oikeasta yläkulmasta löytyy aiemmin testissä olleista Corsairin näppäimistöistä tutut kontrollit multimediatoiminnoille. Yläkulmaan on sijoitettu metallinen äänenvoimakkuuden säätörulla sekä mykistyspainike. Rullan ja numpadin välistä löytyy stop-, edellinen kappale-, play/pause- ja seuraava kappale -painikkeet. Rullan vasemmalla puolella ovat puolestaan kolme valkoista merkkivaloa (NumLock, CapsLock ja ScrollLock) ja niiden vasemmalla puolella ovat kaksi pyöreää näppäintä Windows-painikkeen lukitsemista ja taustavalaistuksen kirkkauden säätöä varten. Aiemmista K-sarjan näppäimistöistä löytynyttä valaistavien näppäinten valintapainiketta ei enää ole, koska säädöt tehdään laajemmin asetusohjelmiston kautta.

K70 RGB:n merkittävin uudistus aiempiin K70-versioihin nähden ovat tietysti Cherryn uudet MX RGB -näppäinkytkimet. Aiempien K-sarjan näppäimistöjen tapaan kytkimet sijaitsevat ikään kuin alumiinirungon päällä, joka nostaa näppäimet koholleen ja paljastavat myös kytkinten rungon viistosta katsottuna. Cherry MX EGB:n kytkinmekanismi kullattuine kontaktipintoineen on pysynyt muuttumattomana, mutta läpinäkyvät kuoret ovat kokonaan uutta. Kuoret toimivat nyt linssinä, joka kohdistaa RGB-ledin valon näppäinhattuun. SMD-tyyppinen (pintaliitos) ledi sijaitsee nyt kytkimen alapuolella näppäimistön piirilevylle juotettuna. Testikappaleessamme oli tyypiltään punaiset kytkimet (kevyt lineaarinen painallustuntuma), jonka lisäksi K70 RGB:stä on saatavilla on myös ruskealla kytkintyypillä (tuntopisteellinen klikkaamaton) varustettua mallia – joskaan toistaiseksi ei Suomen markkinoilla. Punainen kytkintyyppi sopii erityisen hyvin pelaamiseen, sillä nopeat peräkkäiset painallukset onnistuvat sillä helposti.

Viime kesänä testatun K95:n tapaan myös K70 RGB:n näppäintuntuma on täsmällinen ja sen näppäimet napsahtavat terävästi pohjatessaan, kiitos tukevan metallisen runkorakenteen. Jos käyttäjällä on tapana painaa näppäimet pohjaan asti, ei näppäimistörungosta kuuluvasta terävästä napsahduksesta johtuen ääntä voi pitää erityisen hiljaisena.

Näppäinhatut ovat läpikuultavan valkoista muovia ja niiden pintaan on ruiskutettu hieman kumimainen mattapinnoite (kuvassa pinta näyttää kiiltävämmältä, kuin todellisuudessa). Kosketuspinnan yläosasta on jätetty maalaamatta näppäinmerkinnän muotoinen alue, jonka kautta taustavalaistus pääsee hohtamaan näppäinhatun läpi. Kumimainen pinta tuntuu sormissa varsin miellyttävältä, mutta se kiillottuu varsin nopeasti käytön ja sormista irtoavan rasvan myötä. Pidemmällä aikavälillä maalatun pinnan voi luonnollisesti myös odottaa kuluvan hiljalleen pois jättäen hattuun pelkän vaalean läiskän.

Suurempien näppäinten, kuten välilyönnin ja shiftin alla käytetty vakautusmekanismi (stabilizer) perustuu Cherryn omaan ratkaisuun, jossa varsinaisen näppäinkytkimen sivuilta löytyy näppäinhatun liikettä ohjaavat apukiinnityspisteet. Cherryn vakautusmekanismin etuna on hiljainen toimintaääni, mutta heikkoutena joidenkin käyttäjien mielestä hieman epämääräisempi ja mahdollisesti jäykempi tuntuma. Itse emme havainneet ongelmia K70 RGB:n suurempien näppäinten tuntumassa.

Keskeltä näppäimistön takareunaa lähtevä 1,8 metrinen kaapeli on päällystetty suojapunoksella ja sen toisesta päästä löytyy kaksi punaista USB-liitintä. Kaapelin kiinnityskohdan vierestä löytyy aiemmistakin Corsairin malleista tuttu viisiasentoinen liukukytkin, jolla käyttäjä voi valita näppäimistöltä tietokoneelle siirtyvän datan päivitysnopeuden (8 ms, 4 ms, 2 ms, 1 ms ja BIOS-tila). Useimpien käyttäjien ei tarvitse koskea kytkimeen lainkaan, mutta Corsair on lisännyt sen varmuuden vuoksi yhteensopivuuden varmistamiseksi. USB-läpivientiliitäntöjä K70 RGB:stä ei valitettavasti löydy laisinkaan.

Vaikka yläpuolelta näkyvä runko-osa onkin alumiinia, on näppäimistön pohjapuoli mattapintaista muovia. Sekä pohjan etu- että takaosasta löytyy ylös käännettävät muovitassut, jolla näppäimistön asentoa ja kallistuskulmaa voi säätää haluamakseen. Korokkeissa ei ole kumipehmusteita, mutta niiden vieressä näppäimistön pohjassa on kumiset liukuestetassut. Pohjan etureunassa on kiinnityspisteet, joihin mukana toimitettava rannetuki kiinnitetään.

Corsairissa näppäinten RGB-valaistus on toteutettu näppäinkytkimen alle sijoitetuilla pintaliitosledeillä, jotka mahdollistavat 16,8 miljoonan eri värisävyn toistamisen. Koska näppäinkytkimien kuoret ovat läpinäkyvät, ei valaistus kohdistu pelkästään näppäinhattujen merkintöihin, vaan hajavalo pääsee heijastumaan melko voimakkaasti myös näppäimien alle. Kyse on kuitenkin lähinnä makuasiasta, pitääkö kauttaaltaan valaisusta näppäinten taustasta vaiko ei.

Taustavalaistuksen kirkkaus on säädettävissä ohjelmallisesti tasojen 0-10 välillä. Näppäinten värin ja efektit on mahdollista määrittää laajasti vaikkapa näppäin kerrallaan ja halutessaan yksittäisten näppäinten valaistuksen voi myös sammuttaa.

Corsairin RGB-näppäimistömallien asetusten hallinta tapahtuu Corsair Utility Engine -sovelluksen avulla. Asennuspaketti on ladattavissa Corsairin sivuilta noin 71 megatavun kokoisena.

Sovelluksen yleisasu on tummanpuhuva ja sen sisältö on jaettu yläreunasta löytyville neljälle välilehdelle (Profiles, Actions, Lighting ja Settings). Lisäksi jokaiselta välilehdeltä löytyy vielä omia alavälilehtiä, joten käyttöliittymää ei voi kutsua erityisen selkeäksi. Muiden käyttäjien tekemiä profiileita voi ladata internetistä ja ladata oman näppäimistön profiileihin. Profiileita voi liittää eri sovellusten ja pelien kanssa käytettäväksi. Actions-välilehdellä tapahtuu makrojen ja pikakontrollien luominen.

Näppäimistön valaistuksen asetukset löytyvät kahdesta eri paikasta. Lighting-välilehdellä käyttäjä pääsee luomaan omia valaistusefektejään erittäin monipuolisesti. Valitettavasti käyttöliittymä on myös melko sekava ja sen opetteleminen vaatii todellista paneutumista. Efekteissä käyttäjä voi vaikuttaa niin väreihin, kirkkauteen, suuntaan, nopeuteen kuin kestoonkin. Myös muiden käyttäjien luomia valaistusefektejä voi tuoda ohjelmaan tai vaihtoehtoisesti jakaa omatekoisia efektejä verkkoon muiden käyttäjien hyödynnettäväksi.

Profiles-välilehden Lighting-alavälilehdellä käyttäjä pääsee valitsemaan näppäinten valaistusasetuksia. Käytännössä jokaisen näppäimen valaistuksen voi määrittää erikseen niin väriä kuin efektiäkin myöden. Käytössä on sekä valmiita efektejä että käyttäjän Lighting-välilehdellä luomia efektejä. Valaistusefektin voi myös asettaa aktivoitumaan esimerkiksi niin, että yhtä näppäintä painaessa vaikkapa koko ylärivin näppäimissä näkyy valittu valoefekti. Kustomointimahdollisuudet ovat laajat, mutta kuten edellä mainittua, käyttöliittymä on varsin epäselvä.

 

Sisältö

  1. RGB-valaistut mekaaniset näppäimistöt testissä
  2. Corsair Gaming K70 RGB
  3. Logitech G910 Orion Spark
  4. Razer Blackwidow Chroma
  5. Yhteenveto