Uusimmat

Logitech G910 Orion Spark

30.04.2015 22:08 Muropaketin toimitus

Logitech lähti mukaan mekaanisten näppäimistöjen markkinoille hieman takamatkalta, sillä sen ensimmäinen G710+-malli tuli markkinoille vasta vuosien 2012-2013 taitteessa. Muropaketti testasi G710+:n kesällä 2013. Logitechin historian toinen mekaaninen näppäimistömalli G910 Orion Spark esiteltiin viime syyskuun puolivälissä ja sen erikoisuutena olivat RGB-taustalaistuksen ohella Omronin kanssa kehitetyt Romer-G-näppäinkytkimet. G910 tuli myyntiin viime marraskuussa 179 euron suositushintaan ja tällä hetkellä Muropaketin hintavertailun mukaan edullisin hinta on samaiset 179 euroa. Testikappaleen toimitti Logitech.

G910 toimitetaan melko näyttävässä pahvipakkauksessa, jonka kannessa on suuri värikuva näppäimistöstä ja kyljet ovat saaneet pintaansa kirkkaan turkoosin värin. Muropaketin testikappaleen pakkauksen kuoret olivat saaneet jonkin verran kyytiä edellisen testaajan käsittelyssä. Ohuehkojen pahvikuorien alta paljastuu tukeva musta laatikko, jonka kannessa on ainoastaan suuri turkoosi G-kirjain (viitaten Logitechin pelituotemallistoon).

Pakkauksen toimitussisältöön lukeutuu kaksi erikokoista rannetukea sekä käyttöohjekirjanen ja takuuohjeet. Paperitavara oli jostain syystä unohtunut Muropaketin testikappaleen matkasta.

Muotoilultaan G910 ei ole mikä tahansa kulmikas tusinanäppäimistö, vaan Logitech on tuonut lippulaivaansa runsaasti persoonallisia yksityiskohtia. Joidenkin mielestä muotoilu saattaa olla yliampuvaa, mutta pelilaitteiden keskuudessa sitä voi kuitenkin pitää ennemminkin jopa hallittuna ja tyylikkäänä. Näppäimistön kylkiin ja etureunaan on muotoiltu aukkoja, jotka antavat kokonaisuudelle futuristisempaa vaikutelmaa, mutta samalla kasvattavat näppäimistön ulkomittoja. G910:n rakenne on mattapintaista muovia ja rakenne taipuu hieman päistä vääntäessä. Laatuvaikutelma ei suoranaisesti yllätä positiivisesti eikä negatiivisesti.

G910:n näppäinasettelu on perusnäppäimistön osalta varsin tavallinen, mutta reunoille on lisätty muutamia makronäppäimiä, jotka lisäävät näppäinten kokonaismäärän 113 kappaleeseen. G910 tukee 26 näppäimen samanaikaista rekisteröimistä (26KRO), joka riittää varmasti lähes kaikkiin käyttötarpeisiin. Valmistaja ilmoittaa näppäimistön ulkomitoiksi 505 x 243,5 x 35,5 mm ja painoksi 1,5 kiloa, joten kyseessä ei ole erityisen pienikokoinen näppäimistö. Logitech myöntää tuotteelleen kahden vuoden takuun.

Erillisen maininnan arvoinen yksityiskohta G910:n etureunassa on vaihdettava rannetuki, joita toimitetaan pakkauksen mukana kaksi erilaista. Tuet eroavat toisistaan lähinnä WASD-näppäinten kohdalla olevan osan koon suhteen. Tuet ovat rakenteeltaan kovapintaista ja melko kevyttä ABS-muovia ja ne kiinnittyvät näppäimistön runkoon molemmista päistään pienillä muovikoukuilla. Kiinnittäminen ja irrottaminen on helppoa, sillä tuki naksahtaa kiinni etuviistosta painamalla ja ponnahtaa irti etureunasta nostamalla. Toteutuksen laatuvaikutelma voisi olla hieman parempi, sillä tuki pääsee hieman heilumaan ja lonksumaan paikallaan. Näppäimistöä voi käyttää periaatteessa myös ilman tukea, mutta etureunan rakenne ei näytä paljaaltaan kovinkaan siistiltä.

G910:n oikeasta ylänurkasta löytyy joukko multimediapainikkeita sekä näppäimistövalaistuksen ja pelitilan kytkentäpainikkeet. Leveä kumipintainen rulla pyörii kevyesti ja portaattomasti tarjoten kätevän mahdollisuuden äänenvoimakkuuden säätöön. Rullan vasemmalta puolelta löytyy mykistyspainike ja yläpuolelle on sijoitettu play/pause-, stop-, edellinen kappale- ja seuraava kappale -painikkeet. Play/-pause-painikkeen vasemmalla puolella on puolestaan näppäinvalaistuksen virtapainike ja sen vasemmalla puolella puolestaan pelitilapainike, jolla alarivin Windows- ja valikkopainikkeet saa kytkettyä pois käytöstä. Kaikissa oikean ylänurkan toimintopainikkeissa on sininen taustavalaistus.

G910:n vasempaan päähän on sijoitettu joukko G-kirjaimella merkittyjä makronäppäimiä. G-näppäimet ovat normaalin näppäimen kokoisia ja käyttävät myös samoja näppäinkytkimiä kuin muutkin näppäimet. Makronäppäimistä viisi (G1-G5) sijaitsee vasemmassa reunassa ja neljä (G6-G9) puolestaan F1-F4-näppäimien yläpuolella. Jokaiseen G-näppäimeen on mahdollista tallentaa kolme erillistä makrotoimintoa muistipaikkojen avulla. Muistipaikkoja hallitaan aivan vasempaan ylänurkkaan sijoitettujen pienikokoisten M-näppäinten avulla. M1-M3-näppäimistä valitaan käytettävä muistipaikka ja MR-näppäin mahdollistaa makrojen tallentamisen lennosta ilman erillistä ongelmistoa.

¨ Ensialkuun pikkusormi saattaa eksyä vasemman reunan G-näppäimille Shiftiä ja Controlia painettaessa, mutta ainakin allekirjoittanut tottui G-näppäinten olemassaoloon varsin nopeasti. Pelikäyttöä ajatellen G-näppäimet ovat kuitenkin sijoitettu siinä määrin lähelle, että niiden painaminen pikkusormella onnistuu melko vaivattomasti.

Yksi G910:n erikoisominaisuuksista on keskeltä takareunaa löytyvät ulosvedettävä ARX Dock -telakkapaikka, johon käyttäjä voi sijoittaa älypuhelimensa tai taulutietokoneensa. Android- ja iOS-pohjaisiin mobiililaitteisiin Logitech tarjoaa Arx Control -sovellusta, joka on WLAN:in avulla yhteydessä tietokoneelle asennetun Logitech Gaming Software -ohjelmiston kanssa. Tämän yhteyden avulla mobiililaitteen näytöllä voidaan esittää tietokoneisiin ja peleihin liittyvää dataa. Ajatuksessa on potentiaalia, mutta käytännössä tarjolla olevien ominaisuuksien määrä on toistaiseksi varsin vähäinen. Lisäksi on harmillista, ettei Logitech ole sijoittanut Arx Dock -telakan pohjalle esimerkiksi micro-USB-liitintä mobiililaitteen lataamiseksi.

Logitech lanseerasi G910:n yhteydessä täysin uuden Romer-G-näppäinkytkimet, jotka poikkeavat merkittävästi markkinoilla yleisistä Cherry MX -kytkimistä. Logitech ei halunnut käyttää G910:ssä Cherry MX:iä, koska niiden rakenne on varsin vanha eikä suunniteltu pelikäyttöä silmälläpitäen. Romer-G-kytkin on kehitetty yhteistyössä Omronin kanssa ja sen rakenne koostuu (http://imgur.com/a/qKQod) mustasta pohjaosasta, kahdesta kullatusta crosspoint-kontaktista, suurehkosta sylinterimäisestä jousesta, jousen keskellä sijaitsevasta linssiputkesta, valkoisesta liukuosasta (stem) sekä turkoosinsinisestä päälliskuoresta. Pintaliitos-RGB-ledi on sijoitettu kytkimen alle näppäimistön piirilevylle ja sen valo kohdistuu tarkasti näppäinhattuun kytkimen keskellä jousen sisällä sijaitsevan kirkkaasta muovista valmistetun linssiputken avulla. Romer-G:n kytkeytymispiste saavutetaan vain 1,5 mm:n painallusmatkalla, joka on 25 % lyhyempi kuin Cherry MX -kytkimissä. Romer-G:n aktivoimiseen tarvittava painallusvoimakkuus on 45 grammaa ja kytkimen kestoiäksi luvataan 70 miljoonaa painallusta, joka on yksi parhaimmista mekaanisten näppäinkytkimien markkinoilla.

Tuntumaltaan Romer-G on tuntopisteellinen klikkaamaton kytkin, jota voisi verrata jossain määrin ruskeaan Cherry MX -kytkimeen. Romer-G on kuitenkin tuntumaltaan pehmeämpi ja joidenkin mielestä varmasti myös hieman epämääräisempi. Kytkeytymispiste tulee vastaan lähes välittömästi näppäintä painettaessa, jonka jälkeen seuraa lyhyt hieman kevyempi vaihe. Lopuksi vastaan tulee vielä toinen vastepiste jonka jälkeen kytkin painuu pehmeästi pohjaan. Kytkimen sisällä oleva mekanismi pehmentää pohjaamista, joten kokonaisuudessaan G910 on yksi hiljaisimmista testaamistamme mekaanisista näppäimistöistä. Tiivistettynä Romer-G on ruskeaan Cherry MX:ään nähden lyhytliikkeisempi, hiljaisempi ja tuntumaltaan hieman epämääräisempi kytkin.

Logitech on muotoillut G910:n näppäinhatut hyvin poikkeuksellisella tavalla. Hatuissa on terävästi muotoiltu yläosaa kohti kapeneva kuoppa, joka on näppäimistön vasemman puoliskon näppäimissä rajoitettu myös yläosassa sijaitsevalla korotuksella. Logitechin mukaan näppäinhattujen muotoilun tarkoitus antaa käyttäjälle palautetta sormenpäiden sijainnista ja parantaa painallusten tarkkuutta. Vasemman reunan pikkusormella käytettävissä painikkeissa vain näppäinhatun vasen reuna on kallistettu, joka ohjaa sormen keskelle näppäintä. Näppäinhattujen poikkeuksellinen muotoilu vaatii jonkin verran totuttelua, eikä se varmasti sovi kaikille käyttäjille. Ainakin itse totuin kuitenkin muotoiluun varsin nopeasti myös tavallisessa kirjoituskäytössä.

Näppäinhatut on valmistettu läpikuultavan vaaleasta ABS-muovista ja niiden neljään tappiin perustuva kiinnitystapa poikkeaa muista markkinoilla olevista kytkintyypeistä. Romer-G-kytkimen keskitetyn valoratkaisun ansiosta näppäinhattujen valaistus kohdistuu varsin tehokkaasti hatun keskelle sijoitettuun kirjainmerkintään, mutta näkyy myös näppäimen reunoille ulottuvissa kohdissa. Hatut on maalattu mattamustaksi ja merkinnät on toteutettu laserin avulla. Nuoli-, G- ja WASD-näppäimissä on perusmerkintöjen lisäksi myös kuvassa näkyvät koristeraidoitukset. Näppäinhatut muuttuvat helposti kiiltäviksi käytön myötä ja maalatun pinnan voi odottaa kuluvan pois ennemmin tai myöhemmin.

Logitech käyttää suurempien näppäinten vakautukseen Cherry-tyyppistä mekanismia, jossa Romer-G-näppäinkytkimen apuna on ristikantaisella kiinnityspisteellä varustetut apupisteet. Esimerkiksi välilyönnissä apupisteiden välillä kulkee teräslanka. G910:n välilyöntiä painaessa on kuultavissa pieni helisevä ääni. Shiftissä, enterissä ja backspacessa ääni kuului vaimeampana.

G910:n takasivulta ei löydy mitään liitäntöjä, vaan ainoastaan 1,8 metriä pitkän USB-kaapelin kiinteä lähtö. Näppäimistön pohja näyttää ensisilmäyksellä mielenkiintoisemmalta kuin todellisuudessa onkaan. Etuosan rannetuen alle jäävä alue on rei’itetty voimakkaasti, mutta siitä huolimatta sinne on saatu sijoitettu kaksi suurempaa ja yksi pienempi kumitassu. Kumitassuja löytyy myös itse rannetuesta sekä näppäimistön pohjan takakulmista ja Arc-telakkapaikan pohjasta. Takakulmista löytyy myös leveähköt korotusjalat, joiden kärjestä löytyy myös kumistopparit.

G910:n taustavalaistus on toteutettu Romer-G-kytkimien keskelle sijoitetuin RGB-ledein, jotka tarjoavat 16,8 miljoonaa erilaista värivaihtoehtoa. Kytkintyypin rakenteesta johtuen valo keskittyy täysin näppäinten merkintöihin, eikä hajavaloa pääse kajastamaan lainkaan näppäinhattujen sivuilta.

Kirkkaus on säädettävissä hallintaohjelmistosta portaattomasti ja käyttäjä voi halutessaan määritellä taustavalaistuksen värin vaikkapa näppäin kerrallaan. Halutessaan valituista näppäimistä voi jättää valon kokonaan pois päältä. Myös yläkulman ja alareunan G-logojen valaistuksen väri on valittavissa. Eri peleille ja sovelluksille voi määritellä oman valaistuksensa, joka kytkeytyy toimintaan pelin käynnistyessä. Muutamat pelit tukevat näppäimistöllä esitettäviä erikoisefektejä, kuten ylärivissä vilkkuvia poliisivaloja (GTA V) sekä valkoisena välkähtävää valaistusta pelihahmon ottaessa osumaa (BF Hardline). Valittavissa on myös useita eri valmiita valaistusefektejä, jotka liikkuvat jatkuvasti tai käyttäjän painalluksiin reagoiden.

Näppäimistöllä liikkuvien valaistusefektien havaittiin toimivan pienemmällä päivitysnopeudella kuin vertailun muissa näppäimistössä, joka näkyy esimerkiksi näppäimistön yli liukuvan aaltoefektin pienenä tökkimisenä.

Logitech Gaming Software -ohjelmiston asennuspaketin koko on 71 megatavua ja se on ladattava valmistajan sivuilta. Sovelluksen yleisilme on melko selkeä ja käyttäminen helposti omaksuttavaa. Osa käyttäjistä arvostaa varmasti myös suomenkielisiä tekstejä.

Logitech Gaming Softwaren päänäkymässä on esillä G910:n kuva mustalla taustalla varustettuna. Näkymän alalaidassa näkyvistä kuvakkeista pääsee käsiksi eri toimintoihin ja lisäksi myös näppäimistön kuvaa klikkaamalla pääsee käsiksi esimerkiksi makronäppäinten toimintoihin. Näppäimiin voi asettaa erilaisia makro- ja pikatoimintoja ja niitä on mahdollista asettaa sovelluskohtaisiin profiileihin.

Ohjelmiston asetuksista löytyy Arx Control -välilehti, jota tarvitaan Arx-sovelluksella varustetun mobiililaitteen yhdistämiseen tietokoneen kanssa. Molempien laitteiden on sijaittava samassa langattomassa verkossa, jotta niiden yhdistäminen onnistuu. Me emme saaneet laitteiden yhdistämistä onnistumaan automaattisesti, mutta se sujui siitä huolimatta melko vaivatta syöttämällä puhelinsovelluksen tarjoaman IP-osoitteen tietokonesovelluksen asetuksiin.

Arxin ajatus on hauska, mutta sen toteutus vaikuttaa toistaiseksi hieman puutteelliselta. Mobiililaitteesta löytyvien toimintojen määrä on lopulta varsin vähäinen, sillä ne rajoittuvat lähinnä peliprofiilien hallintaan, tietokoneen diagnostiikan näyttämiseen sekä mediakaukosäätimenä toimimiseen. Lisäksi Arx-telakassa olisi hyvä olla micro-USB-latausmahdollisuus, sillä WLAN-yhteytettä käyttävä sovellus kuluttaa jatkuvasti jonkin verran virtaa.

G910:n ohjelmiston valaistusvälilehti tarjoaa käyttäjälle neljä tapaa hallita eri valaistustiloja. Tilatyypeistä ensimmäinen on ”vapaa”, joka tarkoittaa sitä, että käyttäjä voi valita kunkin näppäimen värin ja valaistuksen erikseen. Toinen vaihtoehto on ”vyöhykkeet”, joka tarjoaa mahdollisuuden valita valaistuksen värin valmiisiin näppäinvyöhykkeisiin sekä luoda omia vyöhykealueita. Kolmas tila on Commands-pelitila, jossa ohjelmisto valaisee pelin käynnistyttyä automaattisesti ainoastaan pelissä käytettävät näppäimet. Neljäs ja viimeinen vaihtoehto on ”tehosteet”, jossa käyttäjällä on valittavinaan useita valmiita valaistustehosteita, kuten ”hengitysefekti”, sateenkaaren väreissä näppäimistön yli rullaava ”väriaalto”, painettavia näppäimiä tietyllä viiveellä valaiseva tehoste tai yksittäisiä näppäimiä vuorotellen valaiseva ”tähtitehoste”. Oikean ylänurkan kahdesta nuolesta pääsee määrittelemään omia valaistusasetuksia eri sovellus/peliprofiileille.

Ohjelmiston statiikkavälilehdeltä löytyy nauhoitustila, jonka käyttäjä voi kytkeä päälle haluamakseen ajaksi. Ominaisuus tallentaa käyttäjän painallukset ja näyttää ne värikoodattuna karttana painallusten määrän mukaan. Näppäimistökartalla näkyy myös painallusten painotettu keskus näkymän yläkulmassa painallusnopeus. Painalluskartan värit saa myös halutessaan näkymään näppäimistön valaistuksessa nauhoituksen aikana.

 

Sisältö

  1. RGB-valaistut mekaaniset näppäimistöt testissä
  2. Corsair Gaming K70 RGB
  3. Logitech G910 Orion Spark
  4. Razer Blackwidow Chroma
  5. Yhteenveto