Uusimmat

Razer Blackwidow Chroma

30.04.2015 22:08 Muropaketin toimitus

Razerin Blackwidow-mallit olivat viime vuosikymmenen taitteessa ensimmäisiä puhtaasti pelikäyttöön suunnattuja mekaanisia näppäimistöjä ja yritys on päivittänyt mallistoaan joka vuosi pienin askelin. Viimeisimpänä kehitysaskeleena Razer lähti mukaan RGB-valaistujen näppäimistöjen kilpaan esittelemällä viime elokuun puolivälissä uuden Blackwidow Ultimate Chroma -näppäimistön. Chroma on yrityksen yleinen lisänimitys RGB-valaistuille tuotteille. Blackwidow Ultimate Chroman myynti alkoi aivan viime vuoden lopussa ja sen suositushinta on 169,99 dollaria. Muropaketin hintavertailun mukaan se irtoaa halvimmillaan 149 euron hintaan. Näppäimistö on saatavilla kahdella eri kytkintyypillä (vihreä ja oranssi). Testikappaleen toimitti Razer.

Ulkoisesti Blackwidow Chroman pakkaus noudattaa samaa linjaa aiempien Blackwidow-sarjan näppäimistöjen kanssa. Ulkoasuun on selvästi panostettu ja mustanpuhuva pakkaus on koristettu näyttävällä värikuvalla näppäimistöstä. Lisäksi ostaja pääsee kokeilemaan näppäimistön näppäintuntumaa kanteen tehdyn aukon kautta. Kyseinen ominaisuus on hyvinkin tärkeä, jos käyttäjällä ei ole aiempaa kokemusta eri kytkintyypeistä. Kytkintyyppi on myös merkitty näkyvästi pakkauksen kannen ylä- ja alakulmiin.

Pakkauksen toimitussisältö on sen kokoon nähden varsin vaatimaton. Mukana tulee ainoastaan kaksi tarraa, mallistoesite, aitoustodistus sekä ohjekirjanen.

Ulkoisesti Blackwidow Chromaa on käytännössä mahdoton erottaa viimevuoden Blackwidow-mallista, jos näppäimistön valaistusta ei ole kytketty päälle. Tämä siitä syystä, että näppäimistön kuoret ja näppäinhatut ovat täysin identtiset mallien kesken. Muovirunko on päällystetty mustalla mattapintaisella soft-touch-pinnoitteella, joka tuntuu sormissa miellyttävälle, mutta kerää melko helposti sormenjälkiä ja pölyä. Laatuvaikutelma ja fyysinen tuntuma eivät herätä tunteita suuntaan eikä toiseen. Blackwidow Chroma tukee 10KRO:ta, eli kymmenen näppäinpainalluksen samanaikaista rekisteröimistä. Oikeaan päätyyn on sijoitettu USB-, kuuloke- sekä mikrofoniliitännät. Yläreunan F-näppäimiin on puolestaan sijoitettu multimediakontrollit. Näppäimistön fyysisiksi mitoiksi ilmoitetaan 475 x 171 x 39 mm sekä 1,5 kg. Valmistaja antaa tuotteelleen vuoden takuun.

Näppäimistön vasemmasta päädystä löytyy viisi M-näppäintä, joihin käyttäjä voi tallentaa haluamansa makrotoiminnot. Makrojen tallentaminen onnistuu myös ”lennosta” ilman hallintasovelluksen käyttämistä. Makronäppäinten ja varsinaisen vakionäppäimistön välille on jätetty pieni väli, mutta siitä huolimatta ainakin aluksi pikkusormi saattaa eksyä vahingossa makronäppäinten puolelle Controlia tai Shiftiä tavoitellessa.

Blackwidow Chromassa käytetään Razerin omia Razer Mechanical Switches -kytkimiä, jotka ovat saatavilla vihreänä ja oranssina versiona. Vihreä versio on tuntopisteellinen sekä klikkaava ja vastaa sinistä Cherry MX -kytkintä. Oranssi on puolestaan klikkaamaton tuntopisteellinen versio, joka vastaa ruskeaa Cherry MX -kytkintä. Käytännössä Razerin omat kytkimet perustuvat kiinalaisen Kaihuan PG1511 -sarjan kytkimiin (Cherry MX -kopio) ja Chroma-mallissa kytkinten kuoria on muokattu niin, että niiden kylkeen mahtuu monivärivalaistuksen mahdollistava tavallista leveämpi RGB-ledi. Näppäinten taustalevy on valkoinen, jolla Razer pyrkii heijastamaan valaistusta myös näppäinten väleistä. Razer lupaa kytkimilleen 60 miljoonan painalluksen kestoiän, joka on ilmeisesti saavutettu kontaktipintojen paksummalla kultauksella.

Kytkintä koskevat kommentit ovat samoja, kuin viime kesänä testatussa Blackwidow Ultimate 2014 -mallissa. Razerin kytkimistä vihreässä (joka löytyy myös testinäppäimistöstä) rekisteröintipistettä on hienosäädetty niin, että se tulee vastaan aiemmin (kuin sinisessä Cherry MX:ssä) noin 1,9 mm:n kohdalla ja samalla etäisyys palautumispisteeseen on pienentynyt 0,4 mm:iin. Muutosten tarkoituksena on ollut tehdä peräkkäisistä painalluksista nopeampia pelikäyttöä ajatellen. Vihreän kytkimen painallusvoimakkuus on 50 grammaa. Rinnakkain sinisen Cherry MX:n kanssa vertailtuna Razerin vihreän kytkimen voi havaita rekisteröityvän hieman aiemmin ja myös saavuttavan palautumispisteen nopeammin. Havaitsimme kuitenkin pientä ”jumiutumisen kaltaista” tunnetta ajoittain nopeasti kirjoittaessa näppäinten ylösnostovaiheessa. Pelikäytössä toistuvien painallusten tekeminen havaittiin hieman helpommaksi, kuin Cherryn vastaavalla mallilla. Näppäinten pohjaamisääni on napakka, joskin taustalla on havaittavissa vaimea matala kumahdus. Isojen näppäinten tasapainotus on toteutettu hyvin, sillä niiden tuntuma on hyvin lähellä perusnäppäimiä.

Tämän vertailun muiden näppäimistöjen tapaan myös Blackwidow Chroman näppäinhatut ovat läpikuultavan valkoista ABS-muovia ja niiden pinnassa on satiininmusta maalikerros. Näppäinmerkinnät on puolestaan tehty laserilla, jotta taustavalaistus näkyisi näppäinhatun läpi. Osasta näppäinhattuja löytyvät lisämerkinnät ovat puolestaan yksinkertaisesti painettuja maalin pintaan. Nordic-mallissa Ö- ja Ä-näppäinten merkinnät ovat vain printattuina valaistuin Ø- ja Æ-merkein varustettuihin näppäinhattuihin.

Suurempien näppäinten, kuten välilyönnin, vakautusmekanismi on toteutettu Razerissa ns. Costar-tyyppisesti metallilangalla. Monet pitävät ratkaisua parhaan mahdollisen tuntuman tarjoavana, mutta toisaalta se hankaloittaa näppäinten irrotusta sekä vaatii ajoittaista rasvausta, jotta sivuääniltä vältytään.

Taustapuolelta Blackwidow Chroma on täysin umpinainen ja lähes tasainen. Kulmista sekä etureunan keskeltä löytyy pienet kumitassut liukumisen estämiseksi ja takanurkissa on lisäksi pienet muoviset korokejalat kulman muuttamiseksi. Mustalla punoksella suojattu paksuhko kaapeli lähtee takareunan keskeltä ja se on kiinteästi kiinni näppäimistössä. Sen toisessa päässä on 3,5 mm liittimet kuuloke- ja mikrofoniliitännöille sekä omat USB-liittimensä itse näppäimistölle sekä kyljen USB-liitännälle.

Chroman näppäinten taustavalaistuksesta vastaa näppäinkytkimien takareunaan sijoitetut RGB-ledit, jotka ovat lähes tuplasti tavallisia 3 mm ledejä leveämpiä ja siten vaativat enemmän tilaa näppäinkytkimen rungosta. Valaistuksen kirkkaus on valittavissa neljästä vaihtoehdosta. Kuten kuvista voi päätellä, Razerin valaistusratkaisu hohkaa valoa näppäinhattujen merkintöjen ohella myös näppäinten sivuilta. Myös näppäimistön etureunan Razer-logo on valaistu ja sen valo on käyttäjän säädettävissä.

Toimivana yksityiskohtana valaistuksen saa asetettua sammumaan automaattisesti näytön virransäästötilan kytkeytyessä päälle. Näppäimistö myös muistaa valitun valaistustason myös tietokoneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Razer käyttää näppäimistönsä asetusten hallintaan Synapse-sovellusta, joka on tuttu myös Razerin aiemmista näppäimistöistä. Noin 53 megatavun kokoinen asennuspaketti on ladattavissa Razerin sivuilta, mutta näppäimistö osaa suositella sen lataamista myös automaattisesti ensiasennuksen yhteydessä. Valitettavasti käyttäjän on pakko kirjautua Razerin pilvipohjaiseen asiakastiliin ennen sovelluksen käyttämistä.

Tummansävyisellä aloitussivulla on esillä näppäimistön kuva ja käyttäjä pääsee luomaan ja muokkaamaan eri profiileita. Profiileihin voi halutessaan linkittää sovelluksia, mutta ainakaan Muropaketin testeissä ei profiilia saatu aktivoitumaan siihen linkitetyn pelin käynnistyessä. Lighting-alasivulla käyttäjä pääsee valitsemaan valaistustilan valmiista efektivaihtoehdoista, valaistuksen kirkkauden sekä asettaa taustavalaistuksen sammumaan samanaikaisesti näytön kanssa. Gaming mode -alasivulla voi puolestaan valita mitkä näppäimet ja näppäinyhdistelmät ovat poissa käytössä pelitilan ollessa päällä.

Macros-välilehdellä puolestaan luodaan ja hallitaan makroja, joita käyttäjä voi asettaa Keyboard-välilehden Customize-alasivulla näkyvän näppäimistön avulla mihin tahansa näppäimeen. Näppäimiin voi myös asettaa toisten näppäinten toimintoja, hiiritoimintoja, sovellusten käynnistyksiä, multimediatoimintoja, Windows-pikavalintoja tai kytkeä koko näppäimen pois käytöstä.

Varsinaiseen RGB-valaistuksen kustomointiin avautuu valaistus-välilehdeltä oma uusi Chroma Configurator -ikkuna, joka tarjoaa laajat kustomointimahdollisuudet persoonallisen valaistuksen toteuttamiseksi. Jokaisen näppäimen valaistus efekteineen on valittavissa erikseen ja käyttäjä voi asettaa päällekkäin erilaisia valaistuskerroksia, joissa voidaan käyttää eri efektejä, värejä ja korostettuja näppäimiä. Valitettavasti käyttöliittymä on tehty varsin hankalasti ymmärrettäväksi, joten halutun lopputuloksen saavuttaminen saattaa osoittautua hankalaksi.

Kokonaisuudessaan Razerin ohjelmistosta jäi erityisesti Chroma Configuratorin osalta hieman sekava ja hankalakäyttöinen kuva. Sisällön sijoittelusta ja toiminnoista puutuu intuitiivisuus, eikä osa asetuksista selvinnyt allekirjoittaneelle vielä perehtymisenkään jälkeen.

 

Sisältö

  1. RGB-valaistut mekaaniset näppäimistöt testissä
  2. Corsair Gaming K70 RGB
  3. Logitech G910 Orion Spark
  4. Razer Blackwidow Chroma
  5. Yhteenveto