Testissä Logitech MX Master

30.05.2015 12:19 | | 703 | 23

Hiiri on yhdessä näppäimistön kanssa intiimein osa tietokonekokoonpanoa, sillä se on jatkuvassa fyysisessä kosketuksessa käyttäjän kanssa. Hiiri on myös yksi harvoista tietokoneen komponenteista, jonka paremmuutta ei voi mitata pelkillä teknisillä arvoilla, sillä optimaalinen muotoilu ja toiminnot riippuvat paljon käyttäjän tarpeista ja näppituntumasta.

Viime vuosina tietokonehiirien kehityksessä ei ole tapahtunut suuria mullistuksia, vaan uudistukset ovat keskittyneet ennemminkin pienempiin yksityiskohtiin sekä tiettyyn käyttötarkoitukseen kohdistettuihin ominaisuuksiin. Langattomien hiirien virrankulutus on pienentynyt, pelihiirissä kustomointimahdollisuudet ovat parantuneet ja yhteystekniikoiden osalta liitettävyys eri laitteisiin on helpottunut. Hieman monia muita tietokonekomponentteja verkkaisemmasta kehitystahdista johtuen myös hiirimallien uudistumistahti on rauhallisempaa – tämän artikkelin kohteen osalta yli viisi vuotta.

Ohjainlaitemarkkinoiden yksi suurimmista nimistä on ollut jo vuosia Logitech, jonka valikoimista poimittuja tuotteita myös suuri osa Muropaketin lukijoista käyttää. Olemme testanneet viime vuosina useampaakin Logitechin näppäimistöä, mutta yrityksen hiiri vieraili testissämme viimeksi yli viisi ja puoli vuotta sitten, kun otimme testiin yrityksen ensimmäisen DarkField-lasertekniikkaa käyttäneen Performance MX -huippumallin. Samalla Performance MX oli myös yksi Logitechin ensimmäisistä hiiristä, joka käytti kätevää Unifying-yhteystandardia.

Performance MX:n aikakausi tuli päätökseensä maaliskuun lopulla, kun Logitech esitteli hiirimallistonsa uudeksi lippulaivaksi MX Masterin. Tässä vaiheessa on kuitenkin mainitsemisen arvoista, että Logitechillä on myös erillinen pelihiirimallisto, josta löytyy oma huippumallinsa, eikä MX Masteria ole siis tarkoitettu erityisesti pelikäyttöön. MX Master tuli Suomessa kauppoihin huhtikuun aikana ja sen verollinen suositushinta on 99 euroa. Muropaketin hintavertailun mukaan MX Masterin hinta on edullisimmillaan samaiset 99 euroa.

Pakkaus ja oheistarvikkeet

MX Master toimitetaan Logitechin tuotteille vuosien mittaan tyypilliseksi muodostuneessa tummansävyisessä pakkauksessa, jossa korostusvärinä on käytetty turkoosinsinistä. Pakkauksen kannessa on värikuva tuotteesta ja lisäksi kansi on saranoitua mallia, jonka avaamalla ostaja pääsee tutustumaan hiireen läpinäkyvän muovikuoren läpi. Pakkauksen taustapuolella on esitelty selkeästi hiiren keskeisimmät ominaisuudet ja toisessa päädyssä on lyhyt kuvaus myös suomen kielellä.

MX Masterin pakkauksen toimitussisältö on selvästi laihempi kuin edeltäjämallissa. Mukana toimitetaan hiiren lisäksi ainoastaan micro-USB-kaapeli latausta varten, USB-liitäntäinen Unifying-nanovastaanotin sekä pikakäyttöohje ja takuuehdot. Unifying-tekniikka mahdollistaa jopa kuuden ohjainlaitteen liittämisen tietokoneeseen yhden vastaanottimen kautta.

 

Sisältö

  1. Testissä Logitech MX Master
  2. Muotoilu ja ominaisuudet
  3. Ohjelmisto, Vertailua edeltäjään ja pelivaihtoehtoon, Käyttökokemuksia ja huomioita
  4. Yhteenveto
Keskustelu

Itse asiassa Performance MX:nkin mukana tulee nykyään vain latauskaapeli ja vastaanotin.
Julkaisussa siihen kyllä kuuluivat edellisten lisäksi säilytyspussukka, usb jatkokaapeli, ja muuntaja hiiren lataamiseksi verkkovirralla.

En kyllä itsekään kovin paljon tästä MX Masterista välitä.
Takuu tipahti 3v -> 2v ja vaihdettava NiMH vaihtui sisäiseen LiPoon.
Wattituntien suhteen pyörinevät lähellä toisiaan ja toki se uudempi tekniikka mahdollistaa vähän paremman akkukeston että syklejä tulee vähemmän.
Mutta silti esimerkiksi Performance MX:n mukana tuleva GP Recyko on speksattu jopa 1000 lataussykliin jonka halutessaan voi vaihtaa perus Enelooppiin ~3€ panostuksella ja se onkin speksattu maks 2100 lataussykliä.
Toki jos sitä lithiumia ei purkaa täysin tyhjäksi vaan esim puoleen niin kuulemma syklien pitäisi kasvaa kolminkertaisesti.
Mutta kuka seuraa langattoman hiirensä akunvarausta ja huolehtii siitä ettei purkaa akkua tyhjäksi? Langattomat hiiret laitetaan latinkiin sitten kun on pakko.
NiMHeistä on täysin tyhjäksi purettunakin mahdollista saada jopa 3000 lataussykliä.

Olisiko tämä nyt sitä suunniteltua hajoamista sitten. Vaihdettavan akun tilalle akku jota et itse voi vaihtaa ja takuusta vuosi pois. Halvemmalla G700s:llä ja G602:lla on kolmen vuoden takuu.

P.S. Performance MX:n hinta ei ole lähelläkään satasta, Gigantissakin 69€.

ou mai kaat ! kasin muotoiltu !

ittella viela vanha jaloin muotoiltu malli (ls1) enka muuhun vaihtais vaikka ilmatteeks joutusin ottamaan…

Lagittaja


Performance MX:n mukana tuleva GP Recyko on speksattu jopa 1000 lataussykliin jonka halutessaan voi vaihtaa perus Enelooppiin ~3€ panostuksella ja se onkin speksattu maks 2100 lataussykliä.

Tuosta tulikin vielä mieleen, että julkaisuversiossa Performance MX:n mukana tuleva patteri oli muuten juurikin Eneloop! Siinäkin lähtivät säästämään ja nykyään tulee tuo GP Recyko

Jättäisin tämän pelkästään hyllyyn jo noiden sivunappien takia.

Itseltä ja veljeltä löytyy molemmilta toi artikkelissa mainittu G602, ja täytyy sanoa että helkkarin hyviä käytettävyydeltään ja akkukestoltaan, mutta jonkun about puolen vuoden jälkeen kummassakin alkoi keskirullan nappi toimimaan huonosti. Ei aina rekisteröi painalluksia ellei paina tarpeeksi lujaa, liekö joku tyyppivika?

Mitäköhän kehitystä hiiriin ylipäätään tarvittaisiin? Noin niinkuin toiminnallisesti.
Itse olen huomannut, että kaikkiin hiiriin tottuu, kunhan ne toimivat.

Kun valmistaja ei ilmoita millaiset komponentit hiiressä on, niin siltä ei voi odottaa mitään pitkää ikää.
Jos teknisissä tiedoissa on vaikka mainittuna Omronin kytkimet, niin voi olettaa jotain kestoa. Harmillisesti rullan valmistajaa mainitaan aniharvoin, mutta kun se mainitaan niin voisi kai olettaa sen olevan vähintäänkin kohtuullinen. Alps lienee ainakin yksi laatuvalmistaja.

Harmillisesti moni hiirivalmistaja on ilmeisesti aivan äskettäin tehnyt kustannussäästöjä ja luopunut Omronin kytkimistä. Vaikkapa voisin vannoa, että Steelseries [RAW]-hiiressä oli Omronin kytkimet, mutta nyt niissä on jotkut Steelseriesin nimeen brändätyt. Varmaan jotain kiinalaista halpiskamaa.

Itse olen kyllä niin pettynyt noihin entisiin laatumerkkeihin, Logitechiin ja Microsoftiin, että kyllä jää ostamatta. Kestävyys on olematon enkä minä omasta mielestäni ole edes mikään tehokäyttäjä. Kyllä luulisi kestävän vähän pitempään kuin takuuajan.

tOn1ni

Itseltä ja veljeltä löytyy molemmilta toi artikkelissa mainittu G602, ja täytyy sanoa että helkkarin hyviä käytettävyydeltään ja akkukestoltaan, mutta jonkun about puolen vuoden jälkeen kummassakin alkoi keskirullan nappi toimimaan huonosti. Ei aina rekisteröi painalluksia ellei paina tarpeeksi lujaa, liekö joku tyyppivika?

Omassa G602:ssa sama vika ilmaantui vajaan vuoden ikäisenä. Alkoi ensin takuta, toimi hetken vain raskaalla painalluksella, sekä lopulta ei ollenkaan. Ilmeisesti juurikin tyyppivika. Meni takuuseen itsellä, joten sitä kannattaa kokeilla.

Mitä taas itse uutiseen, niin ei voi kuin kysyä että miksi näihin vehkeisiin pitää aina laittaa näitä "custom"-akkuja, jotka ovat melkein aina jokatapausessa perseestä. Mikä vika on esim. G602 tyyliin käyttää kahta AA-paristoa, jotka jokainen voi halutessaan korvata AA-akuilla, joita saa joka lähimarketista nykyään. Jos nyt näkee koko akut edes tarpeellisina, kun paristot kestävät aina päällä, pelitilassa ja päivittäisessä käytössä jokatapauksessa sen 3-4 kk. Alkaa epäilyttää että kestääkö muutenkaan koko hiiri niin pitkään, että oikeuttaisi koko akkujen ostamista.

lallijuoppo

Itse olen kyllä niin pettynyt noihin entisiin laatumerkkeihin, Logitechiin ja Microsoftiin, että kyllä jää ostamatta. Kestävyys on olematon enkä minä omasta mielestäni ole edes mikään tehokäyttäjä. Kyllä luulisi kestävän vähän pitempään kuin takuuajan.

Niin olen myös minä. Logitechin 710+:stä levisi hajosi johto reippaan vuoden ikäisenä ja jo mainitsemani G602:sen rullan painike levisi alle vuodessa. On se kumma, että kun ostaa jonkin nevöhöörd-A4techin g800 pelinäppiksen kahellakympillä ja siinä kestaa samassa käytössä silti se roikka sen 4 vuotta ja +140 e logitechissä siis vuoden? Millä ihmeellä se on edes mahdollista, että parikympi kiinanihme pyyhkii luotettavuudessa lattiaa logitechin huippumallilla? Samaan aikaan veljellä laittaa MX-sarjalaisen hiiri sopimuksen irti, sekin n. vuoden ikäisenä.

Joo takuu kyllä pelaa, mutta ketuttaa se aina kuukauden pyöritellä 400 dpin roskahiirellä. Pitänee varmaan vaihtaa merkkiä… vielä kun tietäisi että mihin….

Edelleenkin Logitech on mennyt takapakkia verrattuna MX Revolutioniin. Revolutionissa oli SmartShift (Performance MX:ssa ei) ja kätevä sivurulla, kaksi sivupainiketta sekä päällä yksi painike (ohjelmoitavissa) ja painikkeet olivat ohjelmoitavissa sovelluskohtaisesti. Jostain syystä Logitechin pelihiirissä oleva sovelluskohtainen ohjelmonti lakkaa toimimasta melko usein, mikä ei pelisession aikana ole hyväksyttävää. Revolutionissa tällaista ei tapahdu. Lisäksi G602:n (ja muiden Logitechin pelihiirien) sivupainikkeet ovat jäykät ja huonossa paikassa, jolloin aina kun niitä painaa, joutuu hiirtä ikään kuin puristamaan, jolloin hiiri liikkuu hiukan. Revolution ei sopinut (ainakaan kaikkeen) pelaamiseen huomattavan epätarkkuutensa takia, akkua ei saanut vaihdettua eikä hiirtä pystynyt käyttämään latauksen aikana, mutta se on edelleenkin paras hiiri Logitechilta ja sen lakkauttamista saa vain ihmetellä, kun seuraajat ovat olleet kehnommat.

@techftw: Joo, täysin samaa mieltä Revolutionista (paitsi että minulla se on kyllä ollut sopiva kaikkeen pelaamiseenkin)! Ottaa pattiin, että minulla siitä alkaa olemaan rullat loppuun kuluneet, ja huvittavasti sen sisältä on tullut muutama piskuinen prikka ulos, kun hiirtä on ravistanut. On se tosin jo pirun monta vuotta vanha (ostin sen vähän julkaisun jälkeen), ja napit toimii edelleen moitteetta, mutta päärulla ei enää toimi kuin portaattomassa moodissa ja jäykästi, ja peukalorullan tuntuma on kumma (sitä en tosin koskaan juurikaan käyttänyt). Sen akku toimii edelleen hyvin. Kumpa joku jossain myisi käyttämättömiä Revolutioneita, ostaisin heti toisen!

Smörf

Joo takuu kyllä pelaa, mutta ketuttaa se aina kuukauden pyöritellä 400 dpin roskahiirellä. Pitänee varmaan vaihtaa merkkiä… vielä kun tietäisi että mihin….

Itse olen päättänyt hommata seuraavaksi Asuksen ROG Gladius-hiiren.
Ihan vain näistä syistä:
– Omronin kytkimet ja mukana jopa vaihtokytkimet
– Alpsin rulla

Hiukan on kallis, mutta kun ilmeisesti tuota halvemmalla ei saa hiirtä, missä kaikki komponentit olisivat hyviä. Sikaa säkissä en todellakaan enää osta eli vaikka hiiri olisi kuinka kallis ja muka laatumerkki, mutta valmistaja ei ilmoita komponentteja, niin en todellakaan kokeile onneani.
Jos jaksaa tutkia nettiä, niin voi löytää jostain revikoita missä paljastetaan hiirten komponenttien laatu. Siinäkin on vain se vaara, että jos testi on hiukankin vanha, niin valmistaja on mennyt vaihtamaan sisuskalut joksikin muuksi.

Ittellä ollut n. 10 vuotta Logitechin hiirulaisia, G5 ja mitä niitä nyt olikaan. G5 oli hyvä ja tykkäsin ja se kesti aika kauan, mutta sen jälkeiset tekeleet oli ihan susihuonoja. Mainosten mukaan olivat kuitenkin G5:n jälkeläisiä. Sitten iskin käteni Mionix Naos 7000 -hiireen, eikä ole tullut ikävä enää Logitechin suuntaan. Aivan mahtava hiiri, ja on miellyttävä kädessä. Logitech oli loistovalmistaja parhaina päivinään, mutta laatu tippui samaa vauhtia kun markkinaosuudet kasvoi. Eikä tämänkään jutun perusteella kuulosta oikein hyvältä, kyllä satasella pitäisi saada hiiri joka tuntuu laadukkaalta, ja on myös loppuun asti ajateltu. Artikkelin perusteella tuo rulla kyllä kuulostaa hyvältä, siitä pisteet.

lallijuoppo

Hiukan on kallis, mutta kun ilmeisesti tuota halvemmalla ei saa hiirtä, missä kaikki komponentit olisivat hyviä. Sikaa säkissä en todellakaan enää osta eli vaikka hiiri olisi kuinka kallis ja muka laatumerkki, mutta valmistaja ei ilmoita komponentteja, niin en todellakaan kokeile onneani.
Jos jaksaa tutkia nettiä, niin voi löytää jostain revikoita missä paljastetaan hiirten komponenttien laatu. Siinäkin on vain se vaara, että jos testi on hiukankin vanha, niin valmistaja on mennyt vaihtamaan sisuskalut joksikin muuksi.

Ymmärrän kyllä tämän tietyllä tasolla, mutta eikös tämä kuitenkin nykyään ole niin, että komponentit kuitenkin kestää monta vuotta (hiiristä puhuttaessa), niin ainoastaan jos haluat tuijottaa sokeasti kestävyyslukemia per aika per euro, niin voit säästää pari euroa (yhteensä monen vuoden ajalla), että saatat esim. luopua joistain ominaisuuksista(?).

Logitech on alkanut pihisteleen laadussa ja nostanut hintaa. MX1000 hiiressä jonka ostin yli 10vuotta sitten on edelleen sama akku, ja kestää sillä yhdellä latauksella edelleen usean päivän. Jää nää nykyset logitechin rotat ainakin omalta kohdalta kauppaan, jos eivät edes 3v pysty lupaamaan. Sen verran jäi harmittamaan G9 pelihiiren johdon kuluminen poikki juuri kun se lyhyt takuu meni umpeen.

Vai ei onnistu uudella softalla ohjelmakohtaisten painikkeiden ohjelmointi. Tämän hiirenhän voivat sitten pelaajat unohtaa heti.

Nimimerkkien techftw ja pevrin kanssa samaa mieltä ettei Logitechilta (eikä miltään muultakaan valmistajalta) ole tullut MX Revolutionin tasoista lippulaivaa vuosiin. Pöydältä löytyy myös Performance MX ja G700 -hiiret joten vertailupohjaa on.

Toki Revolutionissakin on puutteensa – bluetooth uupuu, kiinteä akku ja lataamiseen tarvitaan erillinen telakka usb-kaapelin sijaan, mutta käytettävyydeltään paras käyttämäni hiiri koskaan (en juurikaan pelaa, joten en ota kantaa pelaajan näkökulmasta). Silloin aikanaan kun kuulin että hiiren tuotanto lopetettiin ostin pari hiirtä käytettynä talteen juurikin sen takia että mitään vastaavaa ei ollut tullut tai ollut tulossakaan markkinoille. Jokaisen Revolutionin olen joutunut kertaalleen avaamaan päänäppäimen palautusjousen kuoleentumisen takia ja saanut ne korjattua (toistaiseksi) mutta ikää alkaa kaikilla kolmella jo olemaan eikä markkinoilla edelleenkään ole täydellistä korvaajaa.

En voi käsittää miksi Logitech luopui Revolutionin peukalorullasta joka on kyllä äärimmäisen kätevä omassa käytössäni ja ihan essential-ominaisuus jota jään ehdottomasti kaipaamaan sitten kun viimeinenkin MX Revolutioneistani kuoleentuu – toistaiseksi jatkan tyytyväisenä niiden käyttöä niin kauan kun iloa riittää.

pevri

Ymmärrän kyllä tämän tietyllä tasolla, mutta eikös tämä kuitenkin nykyään ole niin, että komponentit kuitenkin kestää monta vuotta (hiiristä puhuttaessa), niin ainoastaan jos haluat tuijottaa sokeasti kestävyyslukemia per aika per euro, niin voit säästää pari euroa (yhteensä monen vuoden ajalla), että saatat esim. luopua joistain ominaisuuksista(?).

Edullisinta ja kätevintä olisi ostaa vain joku kympin hiiri sekä vaihtaa sitä aina kun se hajoaa. Sellaiselta hiireltä ei paljoa edes odota.

Mutta kun hiiri maksaa jotain viisikymppiä tai enemmän, niin alkaa ottamaan aika rajusti pattiin, että sen kestävyys voi olla huonolla tuurilla jopa sitä kympin hiirtä huonompi. Tämän hintaisessa hiiressä sitten katsoo vähän tarkemmin, että mitä ostaa ja mikä on oikeasti hyvä.

Mitä tulee hiiren ominaisuuksiin, niin mulla on erittäin vaatimaton lista. Se liikuttaa kursoria minne pitää, painikkeet toimivat hyvin ja rulla on hyvä. Mitään muuta en kaipaa. Kummallisen vaikeata noilla valmistajilla on tehdä hyvää perushiirtä. On siinä tietenkin se ongelma, että kun tekee laatuhiiren, niin asiakas ei tarvitse enää ikinä uutta hiirtä.

lallijuoppo

Edullisinta ja kätevintä olisi ostaa vain joku kympin hiiri sekä vaihtaa sitä aina kun se hajoaa. Sellaiselta hiireltä ei paljoa edes odota…

Mitä tulee hiiren ominaisuuksiin, niin mulla on erittäin vaatimaton lista. Se liikuttaa kursoria minne pitää, painikkeet toimivat hyvin ja rulla on hyvä. Mitään muuta en kaipaa.

En tiedä mitä teet työksesi, mutta ainakin itselleni on ergonomia (ja tehokkuus – ohjelmoitavat näppäimet) muodostunut tärkeäksi elementiksi työskentelyssä kun suurin osa hereilläoloajasta menee näytön, näppäimistön ja hiiren edessä. Silloin alkaa kummasti arvostamaan laadukkaita itsensä ilmaisuvälineitä kuten hiirtä ja näppäimistöä.

Hinta on sivuseikka – olen valmis maksamaan isonkin summan rahaa jos sillä vastaavasti saan tehoa ja ergonomiaa työskentelyyn. Tokihan sitä toivoisi että laitteet kestää pidempään kuin vuoden pari, mutta kun joutuu valitsemaan joko sen kestävyyden/halvan hinnan tai ergonomian & tehokkuuden niin jälkimmäinen vie voiton. Kyllähän sitä muutaman kymmenen minuuttia työskentelee vaikka päällään seisten, mutta kun siitä tehdään elämäntehtävä niin sitten alkaa panokset kasvamaan.

Ja kyllä mielenterveydelläkin on merkitystä – minulla alkaa ainakin naama punoittaa ja pinna kiristymään jos joutuu käyttämään jotain tunnottomia bulkkinäppäimistöjä tai halppishiirtä/kosketuslevyä vähänkin pidemmän aikaa. Työpaikallekin olen hommannut omat näytöt, näppäimistön ja hiiren ettei tarvii kärsiä bulkkipaskasta ja ihmettelen suuresti miten kollegat voivat tyytyä niin tunnottomiin pakettikoneiden mukana tuleviin ohjausvälineisiin vuodesta toiseen – oma työteho ainakin kärsisi merkittävästi jos niitä joutuisi käyttämään.

lallijuoppo

Edullisinta ja kätevintä olisi ostaa vain joku kympin hiiri sekä vaihtaa sitä aina kun se hajoaa. Sellaiselta hiireltä ei paljoa edes odota.

Töissä tulee käytettyä hiirtä karkeasti sen 7 tuntia / päivä ja yllättäen kävikin niin, että ranteessa alkoi olla outoja tuntemuksia. Tähän ei kyllä se 100 euron logitechikaan olisi auttanut, mutta onneksi oli vielä vähän kalliimpi, pystyhiiri. Tämä eliminoi turhan liikkeen, ranteen 90 asteen kääntymisen hiiren päälle. Ei kyllä paluuta normihiireen.
http://www.verkkokauppa.com/fi/prod…calMouse-4-Right-Wireless-langaton-pystyhiiri
Mutta ymmärrän kyllä, että jos hiirtä käyttää satunnaisesti, niin turha silloin on ostaa mitään "erikois-hiirtä". Kotona menee vanha razeri, kun ei käyttötunnit niin suuria ole.

lallijuoppo

Itse olen päättänyt hommata seuraavaksi Asuksen ROG Gladius-hiiren.
Ihan vain näistä syistä:
– Omronin kytkimet ja mukana jopa vaihtokytkimet
– Alpsin rulla

15 sekunnin googlauksellalöytyi 80 euron hinta jimmsillä ja testivireo:

Ja heti herää huoli noista päänapeista, jos ne kerran antaa periksi vähän joka suuntaan. Vastaavasti toiminut razer-abyssus meni vaihtoon, koska menivät hajalla parissa kuukaudessa. Kytkimien laatu ei paljon helpota, jos itse painikkeet eivät kestä tai ovat niin väljät että reunasta painettuna ei ota. Puhumattakaan tuosta usb-kaapelista, joka on micro-usb-liitimellä kiinni. Kestää varmaan parikuukautta käytössä tai yksi tiputus pöydältä, kunnes liitin retajaa…. :(

One

Kotona menee vanha razeri, kun ei käyttötunnit niin suuria ole.

Siinähän se on boldattuna miksi se menee. Itselläkin oli joskus 1800dpi razer-krait 07-malli ja en yhtä hyvää razeria ole sen jälkeen käteeni koskaan saanut, kuitenkin siitäkin loppui 3 vuoden ikäisenä lopulta johto. Jos mokoman vielä saisi, niin pelaisin sillä vielä nykypäivänäkin ja nauraisin partaani kun jonnet tiputtelisivat 18 000 dpi:n hiiret 1/10 suhteella samaksi jokatapauksessa, että pystyisivät pelaamaan edes jotenkunten. Valitettavasti razerin laatu tuntuu nykypäivänä olevan sitä luokkaa, että en uskalla uudempia edes kokeilla.

Edit: Tämä näköjään osaa automaattisesti hakea linkistä videon…..

Näytä kaikki kommentit
Smörf

15 sekunnin googlauksellalöytyi 80 euron hinta jimmsillä ja testivireo:
Ja heti herää huoli noista päänapeista, jos ne kerran antaa periksi vähän joka suuntaan. Vastaavasti toiminut razer-abyssus meni vaihtoon, koska menivät hajalla parissa kuukaudessa. Kytkimien laatu ei paljon helpota, jos itse painikkeet eivät kestä tai ovat niin väljät että reunasta painettuna ei ota. Puhumattakaan tuosta usb-kaapelista, joka on micro-usb-liitimellä kiinni. Kestää varmaan parikuukautta käytössä tai yksi tiputus pöydältä, kunnes liitin retajaa…. :(

Damn! Ja etsintä jatkuu…
Oli ihan tarpeeksi hankalaa käydä eri rottavalmistajien sivuilla etsimässä teknisiä tietoja ja sitten kun löytyi kaikki herkut yhdeltä valmistajalta, niin ei tullut mieleenkään, että se olisi muuten ihan susi.

Ehkä Steelseries Sensei tai Qpad 8k pro sitten.

Onkohan mitään tietoa onko tulossa samaan sarjaan kuuluvaa näppäimistöä? Logitechin näppäimistövalikoima kun ei ole mielestäni päivittynyt moniin vuosiin (pl. nämä olohuonenäppikset). MX5500 ja MX Revolutionilla on menty jo monen monta vuotta, mutta nyt varsinkin hiiri alkaa olemaan niin kulunut että pakko oli hakea tämä MX Master. Uutta näppäimistöä huuttaa…

No nyt on ollut pari päivää töissä tämä hiiri.
Alkufiilikset varsin positiiviset. Hiiri tuntuu laadukkaalta, ja toi peukalon rulla on mahtava. Sen sijaan rullan takana olevat napit on surkeat, ei niitä ainakaan isokätinen pysty käyttää järkevästi. Sitten taas pienikätiselle hiiri on kyllä varmasti liian iso.

Hiiren kokoon meni hetki tottua, ainakin omiin muihin hiiriin verrattuna tämä MX Master on sekä leveä että korkea.

Tuosta peukalon alla (siinä "peukalotuessa") olevasta napista en edes tiennyt (tai muistanut), ja kun avasin paketin luulin että mulla on viallinen MX Master kun se törröttää tuolta kuparisen (tjsp) reunuksen vierestä.
Ei sitä oikein osaa käyttää, mutta ehkä siihen tottuu. Laitoin ite siihen window managementin, eli se pohjassa ja vasuriin pistää ikkunan 50% levyiseksi vasemmalle jne.

rmb/lmb napit tuntuu ihan hyvältä, mutta keskinappi on ärsyttävästi hieman liian jäykkä. Käytännössä keskinapin painallus vaatii että sormen koukistaa jotta voi painaa enemmän 90 asteen kulmassa nappiin.

Rulla on hyvä, tosin tuohon automaattiseen free rolliin vai mikän lie nimeltään kestää tottua. Toki sen vois vaihtaa, mutta tietyllä tapaa se on kuitenkin niin kätevä että mielellään opettelen.

Monen koneen profiilit jää kyllä kokeilematta. Hiiri on aina töissä ja aina tällä koneella, joten tuo on itselle turha ominaisuus.
Rullan moodin vaihtoa tuskin harrastaa siitä napista, default ominaisuus, joten ehkä tuohon voisi bindaa jotain muuta. Siihen kuitenkin voi laittaa mitä haluaa. ALT+TAB vois olla kova vaihtoehto.

Muropaketin uusimmat