Uusimmat

Muotoilu ja ominaisuudet

30.05.2015 12:19 Muropaketin toimitus

Logitechin edellisen huippumallin tapaan myös MX Master luottaa keskeisissä asioissa tuttuun reseptiin. Muotoilu on erittäin voimakasta ja samalla tarkoitettu ainoastaan oikeaan käteen sopivaksi. Edeltäjämalliin nähden muotokieli on kulmikkaampaa ja hieman jyrkempää. Logitechin mukaan MX Masterin muotoilu perustuu puusta käsityönä työstettyyn malliin. Kovissa muovipinnoissa on nyt hieman kameleonttimaisesti sävyään vaihtava pronssinen väritys ja käden kanssa kontaktissa olevilla alueilla on käytetty mattapintaista kumimaista materiaalia. Valmistaja ilmoittaa MX Masterin ulkomitoiksi 85,7 x 126,0 x 48,4 mm (L x P x K) ja painoksi 145 grammaa.

MX Master muodostaa yhteyden tietokoneeseen (tai muuhun isäntälaitteeseen) langattomasti Unifying-adapterilla tai Bluetooth Smart -yhteyden avulla. Logitech lupaa MX Masterille yhteensopivuuden USB-liitännän kautta kaikkien Windows 7 tai Mac OS® X 10.8 ja uudempien versioiden kanssa, sekä Bluetoothilla Windows 8 tai Mac OS® X 10.10 ja uudempien versioiden kanssa. Bluetoothin avulla laitetta voi käyttää myös muiden Bluetooth-hiiriä tukevien laitteiden kanssa. Logitech lupaa tuotteelleen kahden vuoden rajoitetun laitteistotakuun.

MX Masterin muotoilua voi kuvailla näyttäväksi, mutta siitä huolimatta maltilliseksi. Käyttäjä huomaa välittömästi, että kyse ei ole perushiirestä, vaan että kädessä on jotain hieman erikoisempaa ja kalliimpaa. Materiaalit itsessään eivät tosin välitä erityistä premium-vaikutelmaa, vaikka laite onkin tukevasti ja laadukkaan tuntuisesti tehty. Hiiren vasempaan kylkeen on muotoiltu voimakkaan kovera pinta, jossa peukalon on tarkoitettu lepäävän. Sen alueelle kumimaiseen pintaan on muotoiltu kolmiomaisista alueista koostuva pintakuviointi, joka antaa ulkonäölle pienen modernin lisävivahteen. Valmistajan logo on sijoitettu vasemman pääpainikkeen yläreunaan, jossa se saattaa hyvinkin selvitä kulumiselta, toisin kuin selkämykseen sijoitettu logo.

Vasemman kyljen yläreunaan Logitech on sijoittanut uuden peukalorullan sekä kaksi toimintopainiketta. Peukalorulla operoi oletuksena sivusuuntaista vieritystä, mutta siihen voi ohjelmoida myös monia muita vaihtoehtoisia toimintoja, kuten zoomauksen tai äänenvoimakkuuden säädön. Peukalorulla on koristeltu reunoilla kiiltävillä yksityiskohdilla ja keskeltä löytyy pitoa parantavat kumiset karhennukset. Rullan tuntuma on portaaton ja miellyttävän pehmeä, mutta on harmi ettei valmistaja ole sijoittanut sen yhteyteen myös painiketta.

Rullan vieressä sijaitsevat kaksi painiketta toimivat oletuksena eteen- ja taakse-painikkeina, mutta myös niiden toiminnot ovat täysin käyttäjän ohjelmoitavissa. Näppäinten tuntuma on onnistunut yhdistelmä terävää napakkuutta sekä pehmeyttä. Valitettavasti niiden muotoilussa ulkonäkö on mennyt käytettävyyden edelle, sillä viistosti muotoilluista ja osittain toistensa kanssa päällekkäin sijoittuvista painikkeista erityisesti ylemmän käyttö on hankalaa, vaikka näppäinten väliin onkin yritetty muotoilla pieni syvennys.

Peukalotuen etureunassa on pieni musta kaistale, johon on sijoitettu kolme pyöreää led-merkkivaloa. Valot näyttävät hiiren akun varauksen, kun hiiri herätetään valmiustilasta. Jokainen vihreänä palava valo tarkoittaa 33 % osuutta kokonaisvarauksesta ja kun enää alle 10 % on jäljellä, palaa enää yksi valo punaisena.

Peukalotuen kumiosan vasempaan ulkoreunaan on sijoitettu piilopainike, jota Logitech kutsuu elepainikkeeksi. Lyhyesti painettuna se avaa oletuksena avoimena olevien sovellusten vaihtonäkymän, mutta painikkeeseen voi myös ohjelmoida minkä tahansa muun toiminnon. Elepainiketta pohjassa pitämällä ja hiirtä eri suuntiin samalla liikuttamalla käyttäjä voi aktivoida erilaisia eletoimintoja, jotka oletuksena liittyvät Windowsin ikkunoiden hallintaan. Hiirtä ylöspäin työntämällä avoin ikkuna suurentuu, alaspäin vetämällä avautuu työpöytänäkymä ja vasemmalle sekä oikealle liikuttamalla ikkuna kohdistuu näytön kyseiseen puoliskoon. Elekomentoja voi myös aktivoida hiiren asetuksista vaikkapa multimedian hallintaa tai vaikkapa käyttäjän täysin itse määrittelemiä komentoja varten.

Hiiren etuosasta löytyvä päärulla on hieman edeltäjämallia leveämpi ja peukalorullan tapaan kumipinnoitettu sekä kromikoristeltu. Rulla tukee dynaamista vieritystä, joka osaa vaihtaa automaattisesti hitaamman porrastetun vieritystuntuman ja nopean lähes kitkattomasti pyörivän pikavierityksen välillä. Kun rullaa pyörittää hitaasti, se toimii normaaliin tapaan pienin portain, mutta kun rullaa pyyhkäisee voimakkaasti, kytkeytyy portautus pois käytöstä ja rulla pääsee pyörimään vapaasti mahdollistaen esimerkiksi pitkien dokumenttien nopean selaamisen. Rulla on myös mahdollista kytkeä jatkuvaan portaattomaan pikavieritystilaan rullan takana sijaitsevasta pienestä painikkeesta. Rullan ohjaus tapahtuu sähköisesti, joten painikkeeseen voi vaihtoehtoisesti asettaa myös minkä tahansa muun käyttäjän haluaman toiminnon.

MX Masterin pääpainikkeet yltävät omina kaistaleinaan hiiren etureunaan asti ja niiden pinta on hieman liukkaampi kuin hiiren kumimainen päällisosa. Näppäinten painallustuntuma on varsin selkeän terävä ja klikkausääni voimakkaampi kuin esimerkiksi Performance MX:ssä tai G602:ssa. Hiiren oikea kylki on melko lailla pysty ja siitä löytyy samanlaista kolmiomaista pintakuviointia kuin vasemmastakin kyljestä. Kyljen pitävän materiaalin ansiosta ainakin pienempikätinen voi halutessaan lepuuttaa pikkusormeaan ja nimetöntään hiiren kyljessä niin, että sormet eivät koske juurikaan hiirimattoa.

MX Masterin selkämyksen muoto sekä peukalotuen koko tulevat parhaiten esiin näistä kahdesta kuvakulmasta. Hiiren päällisosa nousee vasemmasta reunastaan varsin korkealle ja viettää vastaavasti voimakkaasti oikeaa reunaa kohden. Etukuvakulmassa näkyy hyvin hiiren micro-USB-liitäntä, jota käytetään sisäisen akun lataamiseen. Logitechin mukaan päivän toiminta-ajan lataamiseen tarvitaan vain neljä minuuttia. Johto voi olla kiinni hiiressä myös käytön aikana, joten akun loppumisesta ei koidu koskaan todellista ongelmaa.

Pohjapuolelta MX Master tarjoaa poikkeuksellisen paljon ihmeteltävää. Pohja koostuu ikään kuin kolmesta ”ponttonista”, joiden välissä on urat. Molemmilta reunoilta löytyy kookkaat liukutassut ja lisäksi keskiosan molemmissa päissä on pienemmät liukupinnat. Keskelle on sijoitettu myös DarkField-sensori sekä joukko painikkeita. Laseria käyttävän sensorin herkkyydeksi ilmoitetaan suurimmillaan 1600 DPI (säädettävissä 400-1600 DPI).

Hiiren sisälle on piilotettu 500 mAh kiinteä litium-polymeeriakku, jonka Logitech lupaa kestävän yhdellä latauksella jopa 40 päivää.

Edeltäjämallinsa tapaan myös MX Master luottaa DarkField Laser -sensoritekniikkaan, joka pystyy tunnistamaan tasopinnalta mikroskoppisen pienet yksityiskohdat ja tästä syystä toimii jopa kiiltävällä läpinäkyvällä lasipinnalla. Lisäksi pohjasta löytyy virtakytkin, yhdistyspainike sekä Easy-Switch-painike joka mahdollistaa hiiren liittämisen kolmeen eri laitteeseen Bluetooth 4.0:n tai Unifying-vastaanottimien avulla. Käyttäjä voi vaihtaa ohjattavaa laitetta yhdellä painalluksella ja kulloinkin aktiivisena olevan numeron taakse syttyy hetkeksi valkoinen merkkivalo.

 

Sisältö

  1. Testissä Logitech MX Master
  2. Muotoilu ja ominaisuudet
  3. Ohjelmisto, Vertailua edeltäjään ja pelivaihtoehtoon, Käyttökokemuksia ja huomioita
  4. Yhteenveto