Uusimmat

Radeon R9 Fury X -näytönohjaimen esittely

24.06.2015 23:27 Muropaketin toimitus

AMD Radeon R9 Fury X on varustettu suljetulla nestekierrolla, kuten edellisen sukupolven kahden Hawaii-grafiikkapiirin Radeon R9 295X2 -näytönohjain. Ulkoisilta mitoiltaan itse näytönohjain on kompakti eli 19,4 cm pitkä, 10,2 cm leveä ja kahden korttipaikan korkuinen. Jäähdytysratkaisun runko on valmistettu alumiinista, nikkelöity peilaavan mustaksi ja varustettu punaisilla Radeon-teksteillä. Etupuolta peittävä levy on irrotettavissa ja tilalle voi esimerkiksi 3D-printata tai CNC-koneistaa haluamansa kustomoidun levyn (AMD aikoo julkaista 3D CAD -mallin kotisivuillaan ladattavaksi).

AMD myy ja toimittaa näytönohjainvalmistajille vain kokonaisia Fury X -referenssinäytönohjaimia eikä täten valmistajien omia piirilevysuunnitelmia tai jäähdytysratkaisuja ole taloudellisesti järkevä toteuttaa. Tilanne muuttuu heinäkuussa julkaistavan Fury-mallin kohdalla, jolloin näytönohjainvalmistajat voivat ostaa käyttöönsä pelkkiä Fiji-grafiikkapiirejä omia suunnitelmiaan varten.

Radeon R9 Fury X:n veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 649 dollaria ja Suomen hinnaksi on ilmoitettu veroineen 729 euroa.

 

Piirilevyn takapuolta suojaa alumiinilevy. Useamman näytönohjaimen CrossFire-konfiguraatio toteutetaan PCI Express -väylän kautta, eikä erillisiä siltaliittimiä tarvita.

AMD:n ilmoittama tyypillinen tehonkulutus Fury X:lle on 275 wattia. Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä, jotka mahdollistavat yhdessä PCI Express x16 -väylän kanssa teoriassa 375 watin tehonkulutuksen (150 + 150 + 75 wattia). Jäähdytysratkaisun päällipuolella näkyvä punainen laseretsattu Radeon-logo on LED-valaistu.

PCI Express -liittimien kohdalla piirilevyssä on rivistö ledejä (8), jotka ilmaisevat grafiikkapiirin kuormitusta. Yksi vihreä ledi tarkoittaa, että grafiikkapiiri on ZeroCore Power -virransäästötilassa.

Näytönohjaimesta löytyy kaksi kytkintä, joista päällipuolelta löytyvällä on mahdollista vaihtaa kahden vBIOS-piirin välillä ja takapuolelta löytyvillä kytkimillä on mahdollista kytkeä edellä mainittujen GPU Tach -ledien väri siniseksi tai kokonaan pois päältä.

Fury X tarjoaa kolme DisplayPort 1.2 -liitintä sekä yhden HDMI 1.4a -liittimen. DVI liitin on jätetty kokonaan pois. Jostain syystä AMD ei tue HDMI 2.0 -standardia, joka tarjoaisi riittävästi kaistaa 4k-resoluutiolle 60 hertsin virkistystaajuudella. Samanaikaisesti on mahdollista käyttää kuutta näyttöä, kun käytetään erillistä DP1.2 MST -hubia. Näyttöliittimien yläpuolelle jäänyt ylimääräinen tila on ummessa.

Kun jäähdytysratkaisun etulevy irrotetaan, alta paljastuu Cooler Masterin logolla varustettu pumpun sisältävä blokkiyksikkö. Blokin letkulähtöön on yhdistetty kupariputki, joka kulkee virransyötön komponenttien päältä ja toimii niiden jäähdytyksenä. Nestekierron jäähdytystehoksi on ilmoitettu 500 wattia.

40 cm pitkät nestekierron letkut on päällystetty punoksella ja ne yhdistyvät 120 millimetrin tuulettimella varustettuun L-malliseen jäähdyttimeen. 120 mm:n tuuletin on Scythen Gentle Typhoon, joka pyörii käytössä noin 1000-1100 RPM:n kierrosnopeudella.

Grafiikkapiiri on yhteydessä blokkiyksikön kupariseen pohjalevyyn. HBM-muistit ovat hieman matalammat kuin grafiikkapiiri, joten AMD on käyttänyt todella runsaasti lämpötahnaa, jotta muistipiirit olisivat sen välityksellä kontaktissa kuparipohjaan. Virransyötön komponentit ovat yhteydessä alumiiniseen jäähdytyslevyyn lämpöä johtavilla pehmusteilla.

AMD on asettanut Fiji-grafiikkapiirin toimimaan Fury X:ssä 1050 MHz:n kellotaajuudella. Grafiikkapiirin päällä ei ole mitään merkintöjä, eikä sitä ympäröivästä suojasta löytynyt tarkempia tietoja valmistusviikosta tai versiosta.

SK Hynixin valmistamaa HBM-muistia on yhteensä neljä gigatavua ja se toimii 500 MHz:n kellotaajuudella (1000 MHz DDR). 4096-bittisen muistiväylän kanssa kaistanleveys on 512 gigatavua sekunnissa.

Grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa ilmoitetulla 1050 MHz:n ja HBM-muistit 500 MHz:n kellotaajuudella.

GPU-Z-ohjelman 0.8.3-versio ei vielä tunnistanut Fury X -näytönohjainta kunnolla ja osa ominaisuuksista on väärin.

Fury X:ssä on kuusivaiheinen virransyöttö, jonka luvataan kestävän 400 ampeeria. Kokoonpanon tehonkulutus oli 3D-rasituksessa 340 wattia.

Sisältö

  1. AMD Radeon R9 Fury X (Fiji)
  2. Fiji-grafiikkapiiri ja High Bandwidth Memory -muistit
  3. Radeon R9 Fury X -näytönohjaimen esittely
  4. Testikokoonpano
  5. Suorituskykymittaukset 2560x1440-resoluutiolla
  6. Suorituskykymittaukset 3840x2160-resoluutiolla
  7. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  8. Ylikellotustestit
  9. Loppuyhteenveto