Uusimmat

AMD Radeon R9 Nano

11.09.2015 15:21 Muropaketin toimitus

AMD julkaisi kesäkuun lopulla uuteen Fiji-grafiikkapiiriin ja HBM-muisteihin perustuvat Radeon R9 Fury -sarjan näytönohjaimet. Ensimmäisenä markkinoille saapui nestejäähdytyksellä varustettu Fury X -lippulaivamalli ja heinäkuussa saapuivat näytönohjainvalmistajien omiin piirilevyihin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvat tavalliset Fury-mallit, joissa on käytetty ominaisuuksiltaan hieman karsittua grafiikkapiiriä.

Fury-perheen kolmas jäsen on pienikokoinen R9 Nano -malli ja sen tapauksessa on riittänyt draamaa jo ennen virallisia testejä. Muutama ulkomaalainen rautasivusto, kuten techPowerUp!, Tech Report, HardOCP ja eTeknix, ilmoitti etukäteen, ettei AMD toimita heille testikappaletta. Syynä on todennäköisesti osittain testikappaleiden vähäinen määrä ja AMD:n omat intressit tuotteen markkinoinnissa.

Meidän onneksi Suomessa julkaistavalla testillä ei ole käytännön merkitystä kansainvälisiin markkinoihin, joten voimme keskittyä tarjoamaan lukijoillemme puolueettoman katsauksen Nanoon ilman suurempaa draamaa. Saimme Nanon testiin Jimm’s PC-Storen toimittamassa Mini-ITX-kokoonpanossa, joka toimi esimerkkinä nykypäivän pienikokoisesta ja suorituskykyisestä pelikoneesta.

AMD:llä on ollut julkaisun jälkeen vakavia toimitusvaikeuksia, eikä Fury-näytönohjaimia löydy tällä hetkellä kauppojen hyllyiltä. Esimerkiksi erään suuren suomalaisen jälleenmyyjän mukaan Fury X -näytönohjaimia on saatu ja myyty tähän mennessä heidän kauttaan vain noin 10 kappaletta eikä uusien saapumisesta ole toistaiseksi tietoa. Yhdysvalloissa 649 dollarin ja Suomessa reilun 750 euron hintaisia Nanoja odotetaan myyntiin julkaisun yhteydessä vain yksittäisiä kappaleita.

Radeon R9 Nano vastaa ominaisuuksiltaan Fury X -näytönohjainta eli käytössä on täysi 4096 stream-prosessorilla varustettu Fiji-grafiikkapiiri. Fyysisen koon lisäksi merkittävin ero on Nanon 175 watin tehonkulutus, kun se Fury X:ssä on 275 wattia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Nanossa Power Tune -ominaisuus optimoi reaaliajassa grafiikkapiirin kellotaajuutta, jottei TDP-arvo ylity. Grafiikkapiirin kellotaajuudeksi ilmoitetaan up to 1000 MHz, mutta todellisuudessa kellotaajuus seilaa 3D-rasituksessa tämän alapuolella.

Käsittelimme Fiji-grafiikkapiiriä ja High Bandwidth Memory -muisteja tarkemmin aiemmin Muropaketissa julkaistussa Fury X -artikkelissa, joten tarkemmat yksityiskohdat kannattaa kerrata ensin sieltä.

Nanon taustalla on Fijin yhteydessä lanseerattu uusi HBM-muistitekniikka, jossa muistipiirit on integroitu samalle piistä valmistettavalle interposer-alustalle grafiikkapiirin kanssa. GDDR5-muisteihin verrattuna HBM-muisteilla piirilevyltä säästetään tilaa jopa yli 90 % ja saavutetaan noin nelinkertainen suorituskyky wattia kohti.

AMD:n omissa lehdistömateriaaleissa Nanoa verrataan Radeon R9 290X -näytönohjaimeen, johon verrattuna Nanon mainostetaan olevan 40 % lyhyempi, 30 % suorituskykyisempi, 20 astetta viileämpi, 30 % vähävirtaisempi ja 16 desibeliä hiljaisempi.

Tutustumme tässä artikkelissa Radeon R9 Nanon ominaisuuksiin ja Mini-ITX-kotelossa ajetuissa testeissä vertailukohtana on Asuksen pienikokoinen GeForce GTX 970 DC Mini -näytönohjain. Lisäksi ajoimme testit 3840×2160-resoluutiolla verrattuna AMD:n ja NVIDIAn suorituskykyisimpiin malleihin. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Sisältö

  1. AMD Radeon R9 Nano
  2. Näytönohjaimen esittely
  3. Mini-ITX-testit vs Asus GTX 970 DC Mini
  4. Suorituskykymittaukset 3840x2160-resoluutiolla
  5. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto