Uusimmat

Asus ARES II (Radeon HD 7990)

26.02.2013 11:24 Muropaketin toimitus

Asus esitteli tammikuun alussa Las Vegasissa järjestetyssä Consumer Electronics Show 2013 -tapahtumassa uuden ARES II -näytönohjaimen, joka on suunniteltu yhteistyössä AMD:n kanssa. Kyseessä on Asuksen insinöörien näkemys kahden Tahiti XT -grafiikkapiirin Radeon HD 7990 -näytönohjaimesta, jota AMD ei ole toistaiseksi virallisesti julkaissut. Asus on suunnitellut ja valmistanut viimeisten vuosien aikana AMD:n ja NVIDIAn kahden grafiikkapiirin huippunäytönohjaimista oman näkemyksensä ja myynyt niitä rajoitettuna 1000 kappaleen erikoiseränä yli 1000 euron hinnalla. Kyseessä on puhtaasti markkinointia varten suunniteltu konsepti, jota ei ole hintansa puolesta suunnattu peruskuluttajille.

Saimme Asukselta testiin ARES II -näytönohjaimen, jonka suositushinta Suomessa on 1599 euroa eikä sitä löydy yhdenkään jälleenmyyjän valikoimasta. ARES II:n ostaminen vaatii siis suomalaiselta kuluttajalta neuvotteluita jälleenmyyjien kanssa tai tilaamista ulkomailta.

Tutustumme tässä artikkelissa ARES II:n suunnitteluun ja ominaisuuksiin sekä ajamme suorituskykymittaukset kolmella näytöllä 5760×1080-resoluutiolla. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset, ylikellotustestit sekä renderöintiaikojen tarkastelua. Vertailukohtana on NVIDIAn kahden GK104-grafiikkapiirin GeForce GTX 690 -näytönohjain.

 

Näytönohjaimen esittely

Asus ARES II on pakattu isoon yli puoli metriä leveään pahvilaatikkoon, jonka sisältä paljastuu alumiinisalkku.

Numerolukoilla varustetun salkun sisusta on pehmustettu ja näytönohjaimen lisäksi mukana toimitetaan kolme 8-pinnistä PCI-Express-virta-adapteria, CrossFireX-silta, DVI-HDMI-adapteri, pikaohjekirja, alumiininen ja numeroitu ARES-laatta ja ROG-tarra.

Muropaketin testissä ollut ARES II -näytönohjain oli 1000 kappaleen erästä numeroitu 784/999 (ensimmäisen näytönohjaimen numero on 0).

Asuksen ensimmäinen ARES-näytönohjain, vuonna 2010 julkaistu kahden Radeon HD 5870:n yhdistelmä, oli massiivisen kokoinen 2,3 kilogramman painollaan ja yli kahden korttipaikan korkeudellaan. ARES II on saatu tiivistettyä kahden korttipaikan korkuiseksi, mutta kyseessä on edelleen tiiliskivimäinen järkäle, joka painaa 2,2 kg.

ARES II:ssa on käytössä hybridijäähdytys, jossa grafiikkapiirejä jäähdytetään nestekierrolla ja virransyöttöä erillisellä 80 mm:n tuulettimella. Nestekierron jäähdytin on varustettu kahdella 120 mm:n tuulettimella ja tarkoitettu asennettavaksi kotelon takaseinän tuuletinpaikkaan. Etupuoli on mustan alumiinisen suojalevyn peitossa, joka peittää alleen nestekierron jäähdytysblokit sekä virransyötön komponenttien ja muistipiirien alumiinisen jäähdytyskehikon.

Asus, ARES II -tuotesivu (ARES2-6GD5)

Näytönohjaimen takapuolella on mustaksi anodisoitu alumiinilevy, joka toimii etupuolen jäähdytyselementtien kiinnityksen vastakappaleena ja on kontaktissa piirilevyn takapuolen GDDR5-muistipiireihin.

ARES II tukee samanaikaisesti kuutta näyttöä ja tarjolla on neljä DisplayPort-liitintä ja kaksi DVI-liitintä. Vakiona molemmat DVI-liittimet ovat yksilinkkisiä ja kaikki DisplayPort-liittimet ovat aktiivisia.

CrossFireX-liittimen vieressä olevasta kytkimestä voi vaihtaa edellisessä kuvassa näkyvän oikeanpuoleisen DVI-liittimen kaksilinkkiseksi. Sen myötä näytönohjaimeen voi kytkeä enää kolme näyttöä ja aktiivisena on DVI-liittimien lisäksi oikeanpuolimmaisin DisplayPort-liitin. Piirilevyllä on yksi CrossFireX-liitin kahden ARES II -näytönohjaimen eli neljän grafiikkapiirin konfiguraatioita varten.

Piirilevy on varustettu kolmella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Virtaliittimien kohdalla piirilevyllä on vihreä ja punainen ledi, jotka ilmaisevat, onko liitin asennettu paikoilleen.

Etupuolen alumiinisen suojalevyn alta paljastuvat grafiikkapiirien nesteblokit ja mustaksi anodisoitu alumiininen jäähdytyselementti, joka on kontaktissa piirilevyn etupuolen GDDR5-muistipiireihin ja virransyötön komponentteihin. Asus on huolehtinut, että nestejäähdytyksessä kaikki toimii ilman käyttäjän ylimääräisiä toimenpiteitä ja järjestelmä on huoltovapaa.

Piirilevy on 30 cm pitkä ja 12-kerroksinen. Piirilevyllä ovat juotospisteet neljännelle 8-pinniselle PCI Express -virtaliittimelle, johon Asuksen oli tarkoitus juottaa liitin omien insinööriensä extreme-ylikellotustestejä varten. AMD ei kuitenkaan ole onnistunut saamaan neljän grafiikkapiirin suorituskyvyn skaalautumista ajureissaan riittävän hyväksi, joten ennätysyritykset nestemäisellä typellä on haudattu.

AMD on testannut ja poiminut ARES II -näytönohjaimissa käytettävät grafiikkapiirit käsin suoraan valmistuslinjalta ja toimittanut ne Asukselle. Molemmat 1100 MHz:n kellotaajuudelle tehtaalla ylikellotetut Tahiti XT -grafiikkapiirit on varustettu 2048 stream-prosessorilla eli yhteensä niitä on käytössä 4096 kappaletta. Grafiikkapiirit ovat yhteydessä toisiinsa ja PCI Express x16 -väylään PLX:n PCI Express 3.0 -siltapiirin kautta. Molemmilla grafiikkapiireillä on käytössään kolme gigatavua 1650 MHz:n kellotaajuudella toimivaa GDDR5-muistia eli näytönohjaimessa on muistia yhteensä kuusi gigatavua.

GPU-Z tunnistaa ARES II:n kahtena Radeon HD 7900 -sarjan näytönohjaimena CrossFireX-konfiguraatiossa. Grafiikkapiirien ASIC Quality -arvot olivat 62 % ja 66 %. AMD:n edustaja Dave Baumann on kertonut Beyond3D:n keskustelupalstalla, että he käyttävät vähän virtaa vuotavissa grafiikkapiireissä vakiona korkeaa käyttöjännitettä ja paljon virtaa vuotavissa alhaista käyttöjännitettä. ARES II:n grafiikkapiirien käyttöjännite oli vakiona 1,256 volttia.

Kahden grafiikkapiirin konfiguraatio samalla piirilevyllä vaatii kaverikseen kunnollisen virransyötön. ARES II on varustettu 20-vaiheisella digitaalisella DIGI+-virransyötöllä, josta molemmille grafiikkapiireille on pyhitetty kahdeksan vaihetta ja GDDR5-muisteille yhteensä neljä vaihetta. Käytössä on Super Alloy Choke -kelat, jotka on valmistettu Asuksen mukaan korkeassa lämpötilassa ja paineessa. Keloissa on yrityksen itse kehittämä useista metalleista yhdistetty seos, joka vahvistaa ydintä ja kelat eivät sirise rasituksessa.

Kokoonpanon tehonkulutus ARES II -näytönohjaimella 3D-rasituksessa oli 554 wattia, joten virtalähteen on syytä olla vähintään 600-wattinen.

ARES II:n asennus Fractal Design Define XL -koteloon oli tarkkaa puuhaa. Muropaketin testikokoonpanossa olevan Noctuan NH-U12-coolerin kanssa jäähdytin saatiin ruuvattua paikoilleen, kun prosessoricoolerissa oli käytössä vain yksi tuuletin.

Sisältö

  1. Asus ARES II (Radeon HD 7990)
  2. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset
  3. Ajuriongelma: Ruutujen renderöintiaika (frametimes)
  4. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Ylikellotustestit
  6. Loppuyhteenveto