Uusimmat

Litecoin-kryptovaluutan louhinta näytönohjaimilla

04.03.2014 16:53 Muropaketin toimitus

Virtuaalisten P2P-kryptovaluuttojen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti Bitcoinin johdolla. Bitcoineja louhittiin aikaisemmin näytönohjaimilla, mutta sittemmin grafiikkapiirillä louhinnasta on tullut taloudellisesti kannattamatonta. Bitcoinin SHA-256-algoritmin laskentaan soveltuvat paremmin FPGA– ja ASIC-pohjaiset laitteet, jotka tarjoavat jopa monta kymmentä kertaa paremman suorituskyvyn ja energiatehokkuuden verrattuna yleiskäyttöön soveltuvaan näytönohjaimeen.

Litecoin, kuten valtaosa muista vaihtoehtoisista kryptovaluutoista eli ”altcoineista”, perustuu Scrypt-algoritmiin ja sen louhintaan soveltuvia ASIC-laitteita ei ole vielä yleisesti käytössä. Litecoinin louhinta näytönohjaimilla on artikkelin kirjoitushetkellä vielä voimissaan, joten Muropaketin testilabrassa päätettiin ottaa selvää mistä louhinnassa onkaan kyse.

Artikkelissa perehdytään pikaisesti uusimpien AMD Radeon -näytönohjainten Scrypt-louhintasuorituskykyyn sekä mittasimme grafiikkapiirin ja virransyötön lämpötilat, kokoonpanon tehonkulutuksen ja melutason louhintakäytössä. Perehdymme myös Litecoin-louhinnan taloudelliseen kannattavuuteen. AMD:n näytönohjainten GCN-arkkitehtuuri soveltuu kryptovaluuttojen louhintaan huomattavasti NVIDIA:n näytönohjaimia paremmin ja havainnollistimme eroa ottamalla testiin mukaan verrokiksi NVIDIAn suorituskykyisimmän yhden grafiikkapiirin GeForce GTX 780 Ti -näytönohjaimen.

  • EVGA GeForce GTX 780 Ti Classified Kingpin: alkaen 765 euroa
  • XFX Radeon R9 290X: alkaen 511 euroa
  • Sapphire Radeon R9 280X Vapor-X OC: alkaen 290 euroa
  • XFX Radeon R9 270X Double Dissipation Black Edition: alkaen 205 euroa
  • MSI Radeon R9 270 Gaming 2G: alkaen 175 euroa
  • AMD Radeon R7 260X 2GB: alkaen 128 euroa

Hintatiedot: Muropaketin Hintavertailu (28.2.2014)

 

Litecoin-louhinnan aloittaminen

Kryptovaluutan louhinnan tarkoitusta ja taustaa on avattu Wikipediassa Bitcoinia käsittelevällä sivulla. Litecoin pohjautuu samaan ideaan ja Wikipedian tekstit pätevät myös vaihtoehtoisille kryptovaluutoille:

”Louhinnan ensisijainen tehtävä on taata bitcoin-siirtojen pysyvyys ja luoda pysyvä tallenne niiden keskinäisestä järjestyksestä. Tämä on toteutettu määrittelemällä kelvollisen lohkon tiivisteelle tietyt ehdot. Ainoa keino löytää kelvollinen lohko on luoda uusia lohkoja ja laskea niille tiivisteitä niin kauan, kunnes ehdot täyttävä lohko löytyy. Tämän takia louhinta vaatii paljon laskentatehoa. Ehtoja säätämällä voidaan säätää lohkon löytämiseen tarvittavan laskennan määrää. Kyseistä määrää kutsutaan myös vaikeustasoksi.

Keskitetysti hallituista valuutoista poiketen, ei ole olemassa mitään tahoa, joka kykenisi luomaan bitcoineja yksinoikeudella tai rajattomasti. Uudet bitcoinit syntyvät Bitcoin-verkossa louhintaprosessin sivutuotteena. Tämä luo louhijoille rahallisen kannusteen ylläpitää Bitcoin-verkon turvallisuutta laskentatehoillaan.”

 

Lataa lompakko

Litecoineja varten ladataan http://litecoin.org-osoitteesta virtuaalinen lompakko-ohjelmisto, jota voidaan käyttää Litecoinien vastaanottamiseen ja lähettämiseen. Lompakko kannattaa tietoturvasyistä salata heti ja se kannattaa varmuuskopioida turvaan esimerkiksi USB-tikulle. Jos lompakkoa ei ole varmuuskopioitu ja lompakko-tiedostot katoavat esimerkiksi kiintolevyn rikkoutuessa, häviävät sinne siirretyt Litecoinit bittiavaruuteen. Lompakon päivittymisessä saattaa kestää huomattavan kauan. Lompakon ei kuitenkaan tarvitse olla ajan tasalla maksujen vastaanottamiseksi.

 

Liity pooliin

Louhinta yksin on hidasta, joten seuraavaksi kannattaa liittyä isoon pooliin, jossa käyttäjät yhdistävät laskentaresurssinsa yhteisen hyödyn saavuttamiseksi. Pooliin rekisteröidään käyttäjätunnus ja sinne tehdään oma worker eli työsäie. Esimerkkejä hyväksi havaituista Litecoin-pooleista ovat esimerkiksi Ltcrabbit, Wemineltc ja Litecoinpool.org. Tässä artikkelissa käytettiin Ltcrabbit-poolia, joka toimi muutamaa satunnaista DDOS-palvelunestohyökkäystä lukuun ottamatta moitteettomasti ja louhinnasta saatava palkkio maksetaan tunnin välein Litecoineina omalle käyttäjätunnukselle. Litecoinien kotiuttamista varten lompakosta käydään hakemassa oma vastaanotto-osoite ja syötetään se poolin käyttäjätietoihin. Litecoinien kotiuttamisesta menee siirtokuluja 0,02 LTC verran. Litecoinit voi muuttaa euroiksi esimerkiksi Kraken-kryptovaluuttapörssin kautta.

 

Aloita louhinta

Louhintaa varten on ladattava client-ohjelmisto, joka tukee käytössä olevaa näytönohjainta. AMD:n näytönohjaimille soveltuu parhaiten CGminer 3.7.2 ja NVIDIAn näytönohjaimilla louhinnassa käytetään puolestaan CUDAmineria.

CGminerin käynnistysparametreilla asetetaan tarvittavat poolin ja käyttäjän tiedot sekä voidaan valita louhinnassa käytettäviä asetuksia. Lisäksi tuettujen näytönohjainten toiminnallisuutta on mahdollista muuttaa esimerkiksi kellotaajuuksien ja tuuletinprofiilien osalta. Käynnistysparametrit kirjoitetaan samalle riville, mutta havainnollistamisen vuoksi ne on esitetty kuvassa eri riveillä.

Eri näytönohjaimille soveltuvia asetuksia ja saavutettuja laskentanopeuksia kannattaa käydä katsomassa https://litecoin.info/Mining_hardware_comparison -sivustolta. Näytönohjaimen kellotaajuuksilla, Power Limit -rajalla ja grafiikkapiirin käyttöjännitteellä on suuri vaikutus louhintanopeuteen ja pienikin muutos voi merkitä kymmenien prosenttien eroa louhintanopeudessa. Sopivat asetukset saattavat vaihdella huomattavasti eri näytönohjainyksilöiden välillä. Mikäli louhintanopeus tuntuu jäävän paljon alle normaalin, kannattaa kokeilla esimerkiksi grafiikkapiirin alikellottamista ja GDDR5-muistien ylikellottamista.

Sisältö

  1. Litecoin-kryptovaluutan louhinta näytönohjaimilla
  2. Testikokoonpano ja Litecoin-louhintatestit
  3. Loppuyhteenveto