Uusimmat

MSI GTX 980Ti Gaming 6G

18.09.2015 21:13 Muropaketin toimitus

Muropaketissa on testattu ahkerasti GeForce GTX 980 Ti -näytönohjaimia. Julkaisun yhteydessä kesäkuun alussa testissä oli NVIDIAn referenssinäytönohjain ja myöhemmin kesällä Gigabyten ja Asuksen mallit. Nyt vuorossa on katsaus MSI:n GTX 980Ti Gaming 6G -malliin.

Esittelemme tässä artikkelissa MSI:n näytönohjaimen ominaisuudet ja ajoimme tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit. GeForce GTX 980 Ti:n suorituskykyyn emme enää tässä artikkelissa paneudu, sillä se on Muropaketin testeissä jo selvitetty perusteellisesti niin referenssinäytönohjaimella, valmistajien tehdasylikellotuksilla kuin manuaalisella tappiin asti ylikellottamisellakin.

Miten MSI:n malli pärjäsi testeissä aiemmin lähes kiitettävästi suoriutuneelle Gigabyten G1 Gamingille ja Asuksen Strix OC DirectCU III -mallille?

 

Päivitys 21.9.2015:

Alkuperäiset lämpötahnat

Artikkelin alkuperäisen julkaisun jälkeen kommenteissa ihmeteltiin MSI:n näytönohjaimen korkeita lämpötila- ja melumittausten tuloksia. Monet lukijat epäilivät, että jäähdytysratkaisu ei olisi ollut kunnolla kiinni. Päätimme varmuuden vuoksi vaihtaa grafiikkapiirille uudet tahnat ja kiristää jäähdytysratkaisun kiinnitysruuvit varmasti tiukkaan.

Uusintatestien tulokset olivat kuitenkin samat kuin alunperin eli Twin Frozr V -jäähdytysratkaisun tuulettimien kierrosnopeus nousi 82 %:iin ja grafiikkapiirin lämpötila 80 asteeseen (alkuperäisissä testeissä 81 astetta).

Muropaketin artikkeleiden kommenteissa tulee usein esille, että testejämme verrataan jonkin ulkomaalaisen sivuston tuloksiin. Esimerkiksi näytönohjainten tapauksessa monet ulkomaalaiset sivustot ajavat testinsä avoimessa testipenkissä (esim. Guru3D), mutta Muropaketin testit ajetaan suljetussa Corsair Obsidian 800D -kotelossa. 3D-rasituksena käytetään Battlefield 4 -peliä normaalissa pelitilanteessa ja esimerkiksi lämpötilamittauksissa ja ylikellotustesteissä rasitus on yleensä n. 30 minuuttia.

MSI:n GTX 980Ti Gaming 6G -näytönohjaimen tapauksessa uusintatestien jälkeen pysymme alkuperäisessä kannassa eli Twin Frozr V:n jäähdytysteho tuntui yksinkertaisesti loppuvan kesken.

 

Näytönohjaimen esittely

Kahden korttipaikan korkuinen musta-punaisella väriteemalla varustettu Gaming-näytönohjain on 27,6 senttiä pitkä ja lämpöputkien kohdalta mitattuna 3,5 cm tavallista leveämpi. Päällipuolen muovikehikkoon on upotettu kaksi kappaletta 95 mm:n tuulettimia, jotka eivät pyöri ennen kuin grafiikkapiirin lämpötila nousee 64 asteeseen. Lämmin ilma jää suurimmaksi osaksi kiertoon kotelon sisälle. Näyttöliittimet ovat samat kuin NVIDIAn referenssisuunnittelussa eli kolme DisplayPort 1.2 -liitintä sekä yksi HDMI 2.0 -liitin (kullattu) ja yksi kaksilinkkinen DVI-I-liitin.

MSI:n Gaming-näytönohjaimen hintataso Suomessa on alkaen 784 euroa, joka on noin 35 euroa enemmän kuin Gigabyten G1 Gaming -mallilla ja noin 10 euroa vähemmän kuin Asuksen Strix OC -mallilla. Edullisimmillaan GeForce GTX 980 Ti irtoaa Suomesta 715 eurolla.

Piirilevyn takapuolta suojaa musta koristeellinen alumiinilevy. Yksi jäähdytysratkaisun ruuveista on suojattu tarralla, jonka rikkominen evää takuun.

Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimillä, jotka mahdollistavat yhdessä PCI Express x16 -väylän kanssa teoriassa 375 watin tehonkulutuksen (150 + 150 + 75 wattia). PCI Express -liittimet on käännetty niin, että lukitusklipsut ovat piirilevyn takapuolella.

Twin Frozr V -jäähdytysratkaisu on sama kuin GM204-grafiikkapiiriin perustuvassa GeForce GTX 980:ssä. Grafiikkapiiri on kontaktissa nikkelöityyn kuparilevyyn, johon on yhteydessä neljä lämpöputkea. Lämpöputket taipuvat isokokoiseen tuulettimien alla olevaan jäähdytysrivastoon. Kaksi lämpöputkista on 8 millimetriä ja kaksi 6 millimetriä paksuja. Muistipiireillä ja virransyötöllä on omat alumiiniset jäähdytyslevyt.

Piirilevy on varustettu 13-vaiheisella virransyötöllä, josta 10 vaihetta on pyhitetty GM204-grafiikkapiirille, kaksi vaihetta GDDR5-muisteille ja yksi PLL-kellopiirille. Käytössä on Military Class 4 -komponentit eli Hi-C- ja solid-malliset kondensaattorit sekä SFC-kelat (Super Ferrite Choke), jotka täyttävät Yhdysvaltojen armeijan MIL-STD-810G-standardin määritykset. Kokoonpanon tehonkulutus oli 3D-rasituksessa 364 wattia.

MSI on ylikellottanut Gaming-mallissa GM200-grafiikkapiirin toimimaan 1178 MHz:n peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksessa 1279 MHz:n (+203 MHz) Boost-kellotaajuudella. Kuusi gigatavua GDDR5-muistia on ylikellotettu toimimaan 1774 MHz:n kellotaajuudella (+21 MHz). GPU-Z-ohjelma ilmoitti grafiikkapiirin laatuun viittaavaksi ASIC Quality -arvoksi 75,2 %. Aiemmin testatun Gigabyten G1 Gaming -näytönohjaimen lehdistökappaleen ASIC-arvo oli 78,4 % ja Asuksen Strix OC -testikappaleella 68,3 %.

Grafiikkapiirin todellinen kellotaajuus oli esimerkiksi Battlefield 4 -pelissä 1380 MHz ja käyttöjännite oli 1,168 volttia. Toisin kuin NVIDIAn referenssinäytönohjaimella, 5 minuutin lämmitys ei vaikuttanut MSI:n näytönohjaimen suorituskykyyn.

Sisältö

  1. MSI GTX 980Ti Gaming 6G
  2. Testikokoonpano, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  3. Ylikellotustestit
  4. Loppuyhteenveto