Uusimmat

Näytönohjaimen esittely

22.03.2012 16:23 Muropaketin toimitus

Muropaketti sai GeForce GTX 680 -näytönohjaimen mukaan San Franciscossa järjestetystä lehdistötilaisuudesta kaksi viikkoa ennen virallista julkaisua. Valitettavasti ajureita jouduttiin odottamaan ylimääräinen viikko, joten testit saatiin käyntiin tasan viikko ennen lanseerausta. GeForce GTX 680:n suositushinta ilman veroja on Yhdysvalloissa 499 dollaria ja Euroopassa 419 euroa. Suomessa hintataso asettuu hieman reiluun 500 euroon.

GeForce GTX 680 näyttää ulkoisesti hyvin paljon GeForce GTX 580 –näytönohjaimelta, päällipuoli on mustan muovisen ilmanohjaimen peitossa. Takaosassa on radiaalituuletin. Näytönohjain on ulkoisesti samankokoinen kuin edellisen sukupolven GeForce GTX 580 eli 10 tuumaa (25,4 cm) pitkä.

Näytönohjaimen takapuolella on paljas piirilevy, josta löytyy pintaliitoskomponentteja ja jäähdytysratkaisun kiinnityskehikko. Kaikki muistipiirit ovat piirilevyn etupuolella.

Piirilevyssä on kaksi SLI-liitintä, joiden avulla kaksi tai kolme GeForce GTX 680 –näytönohjainta voidaan kytkeä toimimaan rinnakkain SLI–konfiguraatioon.

Oikeassa ylänurkassa on kaksi kuusipinnistä PCI Express –lisävirtaliitintä, jotka on tilan säästämiseksi ja tuulettimen paremman sijoittelun takia ladottu päällekkäin. NVIDIAn ilmoittama TDP-arvo GeForce GTX 680:lle on 195 wattia, joten näytönohjain ei tarvitse toimiakseen kahdeksanpinnistä PCI Express –lisävirtaliitintä, vaan pärjää PCI Express x16 -väylän ja kahden kuusipinnisen virtaliittimien avulla (75W + 75W + 75W = 225 W).

GeForce GTX 680:n referenssisuunnittelussa näyttöliittimien joukossa on kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä, joihin on mahdollista kytkeä 2560×1600-resoluutiota tukeva näyttö. Niiden rinnalla on HDMI- ja DisplayPort-liittimet. DisplayPort-liitin on 1.2-standardin ja HDMI-liitin 1.4a-standardin mukainen ja tukee kolmen gigahertsin nopeutta. Fast HDMI:stä on hyötyä muun muassa Stereo 3D -käytössä 1080p-resoluutiolla 60 hertsin virkistystaajuudella ja 4K-resoluutiolla.

GK104-grafiikkapiiri tukee häviöttömien DTS-HD Master Audio- ja Dolby TrueHD -ääniformaattien bittivirtausta (bitstreaming) Blu-ray-elokuvissa.

Muovinen ilmanohjain lähtee irti ruuvaamalla molemmista kyljistä yhteensä seitsemän ruuvia. Järeä radiaalituuletin työntää suurimman osan kotelon sisältä imemästään ilmasta tiheän rivaston läpi ulos kotelosta.

Radiaalituuletin on sijoitettu uudelleen suunniteltujen PCI Express -virtaliittimien ansiosta hieman aiempaa lähemmäs piirilevyn reunaa. NVIDIAn mukaan tuulettimessa on käytetty vaimentavaa materiaalia, jonka avulla on pyritty minimoimaan tuulettimien lapojen tuottamaa ääntä.

Jäähdytyssiilin kuparinen pohja on yhteydessä GK104-grafiikkapiiriin ja pohjaan on upotettu kolme lämpöputkea. Alumiininen jäähdytysrivasto on jätetty puoli tuumaa lyhyeksi, ettei se ole täysin kiinni ilman ulostuloaukoissa ja kuuma ilma pääsee virtaamaan paremmin jäähdytyssiilin läpi ulos kotelosta.

Piirilevyn etupuoli on peitetty mustaksi anodisoidulla alumiinilevyllä, joka jäähdyttää GDDR5-muistipiirejä ja virransyötön komponentteja. Lisäksi se toimii tuulettimen kiinnitysjalustana.

GeForce GTX 680:n GK104-koodinimellinen grafiikkapiiri valmistetaan taiwanilaisen TSMC:n 28 nanometrin viivanleveydellä. Piisiru rakentuu 3,54 miljardista transistorista ja sen pinta-ala on 294 neliömillimetriä. Piisirua ei ole suojattu lämpöä levittävällä heatspreaderilla. Vertailun vuoksi AMD:n Radeon HD 7970 -näytönohjaimen Tahiti-grafiikkapiiri rakentuu 4,3 miljardista transistorista ja sen pinta-ala on noin 365 neliömillimetriä.

NVIDIA on asettanut grafiikkapiirin toimimaan 1006 MHz:n peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksessa sen GPU Boost -kellotaajuus on 1058 MHz ja käyttöjännite 1,15-1,175 volttia. Lepotilassa grafiikkapiirin kellotaajuus laskee 324 MHz:iin ja käyttöjännite 0,987 volttiin.

Muropaketin testiin saapuneessa näytönohjaimessa GK104-grafiikkapiiri on valmistettu tämän vuoden kolmannella viikolla eli tammikuussa. Tuotannossa on piisirun A2- eli toinen versio GK104-grafiikkapiiristä.

NVIDIA on käyttänyt referenssinäytönohjaimessaan Hynixin kahden gigabitin eli 256 megatavun kokoisia H5GQ2H24AFR-piirejä, joiden R0C-malli on speksattu 1500 MHz:n (6000 MHz QDR) kellotaajuudelle. 256-bittisellä muistiväylällä ja tarkalleen ottaen 1502 MHz:n kellotaajuudella toimivilla GDDR5-muisteilla muistiväylän kaistanleveys on 192,26 gigatavua sekunnissa. Lepotilassa muistien kellotaajuus laskee 162 MHz:iin.

Referenssinäytönohjaimen virransyöttö on 4+2-vaiheinen ja GK104-grafiikkapiirille on pyhitetty neljä vaiheitta ja GDDR5-muisteille kaksi vaihetta. Piirilevyllä näkyvät juotospaikat käyttämättömälle viidennelle GPU-vaiheelle sekä kuusi- ja kahdeksanpinnisille PCI Express –lisävirtaliittimelle.

NVIDIAn edustaja antoi vuoden alussa lausunnon, jonka mukaan NVIDIA odotti AMD:n Radeon HD 7900 -sarjan näytönohjaimilta enemmän. GeForce GTX 680:n piirilevysuunnittelusta voisi päätellä, että NVIDIA oli alun perin varautunut huomattavasti korkeampiin kellotaajuuksiin ja tehonkulutukseen.

GPU-Z-ohjelman 0.6.0-versio tunnistaa Kepler-arkkitehtuurin ja GeForce GTX 680 –näytönohjaimen tiedot oikein. CUDA-ytimien kellotaajuus on poistettu ja tilalla on Boost-kellotaajuus. ASIC Quality -prosenttiluku eli grafiikkapiirin virtavuotoa mittaava ominaisuus ei ole vielä tuettuna Keplerillä.

GeForce GTX 680:n yksityiskohtainen ominaisuuslistaus

Sisältö

  1. NVIDIA GeForce GTX 680 (GK104)
  2. Uudet ominaisuudet: GPU Boost, Power Target, Advanced VSync, Surround ja TXAA
  3. Kepler-arkkitehtuuri
  4. Näytönohjaimen esittely
  5. Testikokoonpano ja suorituskyky yhdellä näytöllä (1920x1080)
  6. Kolmen näytön Surround-suorituskyky (5760x1080)
  7. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  8. Ylikellotustestit
  9. Loppuyhteenveto