Uusimmat

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

14.09.2016 10:20 Sampsa Kurri

rx400-msi-01

MSI:n Radeon RX 480 Gaming X 8G -näytönohjain on varustettu yritykselle tutulla musta-punaisella väriteemalla. Näytönohjain on 27,5 senttiä pitkä ja lämpöputkien kohdalta mitattuna 14,5 cm leveä. Päällipuolen muovikehikkoon on upotettu kaksi kappaletta 95 mm:n tuulettimia, jotka eivät pyöri ennen kuin grafiikkapiirin lämpötila nousee 59 asteeseen. Lämmin ilma jää suurimmaksi osaksi kiertoon kotelon sisälle.

Markkinoilla on Radeon RX 480:stä neljän ja kahdeksan gigatavun näyttömuistilla varustetut versiot. MSI:n malleista neligigasen hintataso Suomessa on alkaen 310 euroa ja kahdeksan gigatavun mallin 340 euroa.

rx400-msi02

Piirilevyn takapuolta suojaa musta koristeellinen alumiinilevy. Yksi jäähdytysratkaisun ruuveista on suojattu tarralla, jonka rikkominen evää takuun.

rx400-msi-03

Piirilevy on varustettu yhdellä 8-pinnisellä PCI Express-lisävirtaliittimellä, joka mahdollistaa yhdessä PCI Express x16 -väylän kanssa teoriassa 225 watin tehonkulutuksen (150 + 75 wattia) PCI Express -liitin on käännetty niin, että lukitusklipsu on piirilevyn takapuolella.

AMD törmäsi oman referenssinäytönohjaimensa kanssa PR-painajaiseen, kun se suunnitteli 150 watin TDP-arvolla varustetun näytönohjaimen virransyötön siten, että tehonkulutus jakautui puoliksi PCI Express -liittimen ja 6-pinnisen PCI Express -lisävirtaliittimen kesken. Käytännön mittaukset kuitenkin osoittivat, että näytönohjaimen tehonkulutus oli todellisuudessa yli 150 wattia ja hetkittäin ja PCI Express -liittimen kautta virtaa kulki enemmän kuin standardi sallii. Myös muutamat kuluttajat raportoivat hajonneista näytönohjaimista ja emolevyistä.

AMD korjasi asiaa sittemmin ajuripäivityksellä, mutta se ei riittänyt PCI Express -standardia hallinoivalle PCI-SIG:lle. Huolimatta aiemmasta hyväksynnästään, PCI-SIG on nyt poistanut AMD:n Radeon RX 480 -näytönohjaimen referenssiversion PCI Express Integrators -listauksestaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei AMD saa markkinoida näytönohjaimen referenssiversiota PCI Express -sertifikaatilla.

rx400-msi-04

AMD:n referenssinäytönohjaimessa on kolme DisplayPort-liitintä ja yksi HDMI-liitin, mutta MSI on päätynyt kahden DisplayPort- ja kahden HDMI-liittimen sekä yhden kaksilinkkisen DVI-liittimen konfiguraatioon.

rx400-msi-05

MSI:n Twin Frozr VI -jäähdytysratkaisussa grafiikkapiiri on kontaktissa nikkelöityyn kuparilevyyn ja siihen yhteydessä olevat lämpöputket taipuvat isokokoiseen tuulettimien alla olevaan jäähdytysrivastoon.

RX 480 -mallissa on vain kolme lämpöputkea, kun esimerkiksi MSI:n GeForce GTX 1080 -mallissa lämpöputkia on kuusi kappaletta. Muistipiirejä jäähdyttää ja näytönohjaimen rakennetta tukevoittaa piirilevyn etupuolen peittävä alumiinilevy. Päädyssä näkyvä MSI:n logo on RGB-valaistu ja käyttäjä voi itse säätää valaistuksen värin Gaming App -ohjelmalla tai kytkeä valon kokonaan pois päältä.

Piirilevy on varustettu kahdeksanvaiheisella virransyötöllä, josta kuusi vaihetta on pyhitetty Polaris 10 -grafiikkapiirille ja kaksi vaihetta GDDR5-muisteille. Kokoonpanon tehonkulutus oli 3D-rasituksessa 284  wattia.

msirx480-gpuz

MSI on asettanut Polaris 10 -grafiikkapiirin toimimaan 1303 MHz:n eli 37 MHz korkeammalla Boost-kellotaajuudella kuin referenssinäytönohjaimessa. GDDR5-muistit toimivat samalla 2000 MHz:n kellotaajuudella ja muistiväylän kaistanleveys on 256 gigatavua sekunnissa.

Testikappaleen ASIC Quality -arvo oli 72,8 % eli merkittävästi alhaisempi kuin aiemmin testaamamme AMD:n referenssinäytönohjaimen 85 %. Havaintojemme perusteella Polaris 10:n tapauksessa grafiikkapiirin ASIC Quality -arvon on syytä olla 75 % tienoilla, jotta grafiikkapiirin lämpötila pysyy refenressinäytönohjaimissa kurissa. Testikappaleen grafiikkapiirin pitäisi siis olla erinomainen ja toimia erittäin viileänä.

rx400-msi-clk

Grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa todellisuudessa kiinteästi 1303 MHz:n kellotaajuudella, kun AMD:n referenssinäytönohjaimella kellotaajuus vaelsi alle 1266 MHz:n Boost-taajuuden.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G
  3. Asus ROG Strix RX 470
  4. Asus ROG Strix RX 460
  5. Suorituskykytestit 1920x1080-resoluutiolla
  6. DirectX 12- ja Vulkan-testit
  7. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  8. Ylikellotustestit
  9. Loppuyhteenveto