Uusimmat

Testilaitteisto, liiketoiston sulavuus, sisäänmenoviive & vertailukohtana QNIX QX2710LED OC -näyttö

24.12.2014 00:33 Muropaketin toimitus

Näyttöpaneelien kalibroinnissa käytettiin X-Rite i1Display Pro -kolorimetriä. Laite toimi muuten mainiosti, mutta ohjelmisto osoittautui hieman rajoittuneeksi ja hankalakäyttöiseksi. Esimerkiksi väriavaruuden laajuutta ei ohjelmistolla pystytty mittaamaan, joten se jäi pois tästä artikkelista. Näyttöjen väriavaruuden laajuutta kokeiltiin mitata myös muutamalla kolmansien osapuolten ilmaissovelluksella, mutta ne eivät suostuneet yhteistyöhön Windows 8.1 -asennuksen ja X-Riten kolorimetrin kanssa. Viilaamme testilabrassamme näyttötestejä paremmiksi tulevaisuudessa.

G-Sync-näyttöjen verrokkina toimi 27-tuumainen QNIX QX2710LED OC -näyttö joka oli ylikellotettu 96 Hz:n virkistystaajuudelle. QX2710LED sisältää 2560×1440-resoluution PLS-näyttöpaneelin, joka on pinnoitettu heijastuksia vähentävällä mattapinnoitteella.

Korealaisvalmistajan näyttö on siitä erikoinen, että ylikellottuvuuden parantamiseksi näytön skaalainpiiri on kokonaan poistettu, joten näytöstä löytyy vain DVI-liitäntä eikä OSD-asetusvalikkoa ole lainkaan. Skaalainpiirittömyys asettaa lisävaatimuksia näytönohjaimelle.

Ylikellottamista varten ajurirajoitukset poistettiin NVIDIA Pixel Clock Patcher -sovelluksella, jonka jälkeen näyttö voitiin pakottaa Custom Resolution Utilityllä toimimaan speksattua korkeammalla virkistystaajuudella. Valitettavasti ajurirajoitukset on poistettava aina uudelleen uusien ajuriversioiden asennuksen yhteydessä.

Ylikellottaminen muuttaa näytön väritasapainoa merkittävästi, joten kalibrointi on syytä suorittaa uudelleen toimenpiteen jälkeen. Kalibroituna PLS-paneeli pääsi oikeuksiinsa ja tarjosi odotetusti hyvän väritoiston ollen selvästi testikolmikon paras.

Näytön tavoite valovoima kalibroinnin jälkeen asetettiin 120 kandelaan, joka tarjoaa yleensä sopivan kirkkauden vaihteleviin valaistusympäristöihin. Kalibroinnin jälkeen näyttöpaneelin valovoima mitattiin yhdeksästä kohti paneelia, mikä kertoo kuinka tasalaatuinen näyttöpaneeli on. Suuret kirkkauserot eri alueiden välillä näkyvät värien vääristymisenä eri sävyiksi.

QNIX pärjäsi tässäkin testissä parhaiten. Mielenkiintoisesti suurimmat ongelmat sijoittuivat oikeaan yläkulmaan ja vasempaan alakulmaan.

 

Liiketoiston sulavuus

Näyttöjen liiketoiston sulavuutta testattiin testufo-sivuston selainpohjaisella testillä ja ottamalla liikkuvista ufoista kuvia kameralla. Testissä oli pientä satunnaista vaihtelua, mutta se antoi hyvän keskimääräisen kuvan näyttöjen liiketoiston sulavuudesta.

Silmämääräisesti katsottuna AOC:n ja Asuksen liiketoisto oli yhtä sulavaa, mutta lähempi tarkastelu osoitti AOC:n olevan aavistuksen nopeampi. QNIX:lla oli silmämääräisesti havaittavista selvää häntimistä, mikä näkyi selvästi myös pysäytyskuvassa.

 

Sisäänmenoviive

Näyttöjen sisäänmenoviivettä vertailtiin kloonaamalla kuva molemmille testinäytöille, joilla pyöri millisekuntin tarkkuuteen yltävä kello. Molemmista näytöistä otettiin kameralla kuva, jolloin hitaammalla näytöllä kello näytti teoriassa vähemmän kuin nopeammalla näytöllä. Testi ei kerro absoluuttista sisäänmenoviiveen arvoa, mutta tulokset ovat verrannollisia näyttöjen kesken. Tuloksissa esiintyi pientä satunnaista vaihtelua, joten testikuvia otettiin useita tuloksien varmistamiseksi.

Sisäänmenoviivettä mittaavissa testeissä näyttöjen välille ei saatu eroja aikaan, joten niiden sisäänmenoviiveet ovat hyvin lähellä toisiaan. Testin kaikki näytöt ovat erittäin nopeita ja suunnattu pelikäyttöön. QNIX:sta puuttuu skaalainpiiri kokonaan ja G-Sync-moduulin läpimenoviive oli testin perusteella olemattoman pieni.

Sisältö

  1. G-Sync-näytöt: Asus ROG Swift PG278Q & AOC G2460PG
  2. NVIDIA G-Sync -teknologiakatsaus
  3. G-Syncin käyttöönotto ja käytännön testi
  4. Asus ROG Swift PG278Q -näytön esittely
  5. AOC G2460PG -näytön esittely
  6. Testilaitteisto, liiketoiston sulavuus, sisäänmenoviive & vertailukohtana QNIX QX2710LED OC -näyttö
  7. Loppuyhteenveto