Uusimmat

Nokia 808 PureView

07.08.2012 01:30 Juha Kokkonen

Viime helmikuun lopulla MWC 2012 -tapahtuman avauspäivänä Nokia yllätti kaikki julkaisemalla ennennäkemättömän suurella 41 megapikselin kuvakennolla varustetun 808 PureView -kamerapuhelimen. Puhelimen kameratekniikan speksit aiheuttivat monissa suurta hämmästystä ja jopa epäuskoisuutta, eivätkä kaikki aluksi aivan ymmärtäneet PureView-tekniikan perimmäistä ideaa. Nokian innovointi ei jäänyt myöskään tapahtumajärjestäjiltä huomiotta, sillä 808 PureView palkittiin MWC:n parhaana mobiililaitteena. Myöhemmin arvostettu TIPA (Technical Image Press Association) palkitsi laiteen vuoden 2012 parhaana kuvausinnovaationa. Hämärän rajamailla tarponut Nokia onnistui vetämään todellisen ässän hihastaan.

Kuluttajille odottavan aika oli PureViewin suhteen todella pitkä, sillä Nokia kiusoitteli laitteella otetuilla käsittelemättömillä mallikuvilla pitkin kevättä, mutta kauppoihin laite saatiin vasta kesäkuun puolella. TaskuMuro pääsi sentään ottamaan 808 PureViewistä ensituntumat maaliskuun alussa Nokian pääkonttorissa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa oli esillä myös uusia Lumia-malleja. Tuolloin lyhyiden ensituntumien perusteella vaikutelma 808 PureViewin kuvausominaisuuksista oli erittäin vakuuttava ja jäimme malttamattomina odottamaan lopullisen sarjatuotantomallin saapumista testiin.

Nokia aloitti 808 PureViewin myynnin maailmalla hieman salamyhkäisesti kesäkuun alussa ja Suomessa laite ilmestyi Nokian Helsingin lippulaivamyymälän valikoimiin kesäkuun puolivälissä. Vaikka puhelin on ollut artikkelin julkaisuhetkellä markkinoilla jo reilusti yli kuukauden, on sen saatavuus jostain syystä edelleen hyvin heikolla tasolla. Edes useimmilta suurilta jälleenmyyjiltä ei löydy sitä varastosta. Elokuun alussa 808 PureViewin hinta liikkui Suomessa edullisimmillaan hieman vajaassa 600 eurossa.

Tässä artikkelissa tutustumme puhelimen teknisten ja fyysisten ominaisuuksien lisäksi Nokia Belle -käyttöjärjestelmän tuoreimman version uudistuksiin sekä erityisesti laitteen kameraominaisuuksiin.

 

Myyntipakkaus, ensivaikutelma ja puhelimen tekniset ominaisuudet

Nokia toimitti 808 PureViewin poikkeuksellisessa lehdistöpakkauksessa, joka ansaitsee oman kuvansa. Puhelin sekä oheistarvikkeet olivat pakattuina raumalaislähtöisen Gollan valmistamaan kangaslaukkuun, jonka läpässä on 808 PureView -logo. Itse puhelinpakkauksen lisäksi laukusta löytyi nahkakantinen muistiinpanolehtiö, vinkkikirjanen, pieni kolmijalka, HH-23-tripod-adapteri, CA-198-microHDMI-kaapeli, CC-3046-kovamuovisuojus sekä 2200 mAh akun sisältävä DC-16-matkavirtalähde.

808 PureView myydään Nokian älypuhelimille hyvin tyypillisessä sinisessä kovapintaisessa pahvirasiassa, joka on tehty uusiutuvista materiaaleista ja on 100 % kierrätettävissä. Rasia on väritykseltään kirkkaan sininen ja sen pintaa koristaa värikkäät kuvat puhelimen eri värivaihtoehdoista. Taustapuolelle on tiivistetty laitteen tärkeimmät speksit. Sisältä löytyvän laatikon ulosvetämistä on helpottamassa pieni pahvikieli.

Puhelimen ja akun (BV-4D) lisäksi pakkauksen sisältä paljastuu käyttöohjekirjaset, NFC-opaslappu jota koskemalla puhelin näyttää NFC-esittelyvideon, nappikuulokkeet erikokoisilla sovitetulpilla, rannehihna, seinälaturi sekä micro-USB-kaapeli.

Ensivaikutelmaltaan 808 PureView on varsin möhkälemäinen ja painava puhelin, mutta istuu mukavan tuntuisesti kämmenelle. Testiyksilössä huomiota herätti kirkkaan punainen väri, jolle vaihtoehtona saatavissa ovat myös musta ja valkoinen värivaihtoehto. Muotoilu on pyöreää ja kulmat ovat pyöristettyjä. Ainoastaan etukuoren ulkoreunoissa on terävämpi kulma. Muotokieli on Nokialle tyypillistä ja näyttää luonnossa onnistuneemmalle kuin kuvissa. Etukuori on käytännössä kokonaan mustareunaisen suojalasin peitossa. Kyljet ja takakuori ovat hieman karheaa mattapintaista muovia, joka tarjoaa muovipuhelimeksi hyvän laatuvaikutelman. Kuoret eivät natise väänneltäessä.

Nokia ilmoittaa 808 PureViewin ulkomitoiksi 123,9 x 60,2 x 13,9 mm, joka on nykypäivän älypuhelimelle erityisesti paksuuden osalta melko paljon. Lisäksi TaskuMuron mittausten perusteella 13,9 mm on ohuimman kohdan mitta, sillä esimerkiksi puhelimen keskellä mitta on noin 14,5 mm ja kameran kohdalla jopa 18,4 mm. Painoa laitteella on 169 grammaa, joka sekin on paljonpuoleisesti, vaikkakaan ei aiheuta merkittävää haittaa käytössä.

808 PureView on entiseen Symbianiin pohjautuvaa Nokia Belle FP1 -käyttöjärjestelmää käyttävä laite, joka vaikuttaa merkittävästi myös rautatason ominaisuuksiin. Puhelimen etupuolella on neljän tuuman kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 360×640 pikseliä. Suorituskyvystä vastaa yksiytiminen 1,3 gigahertsin ARM 11 -suoritin sekä erillinen Broadcom BCM2763 -multimediaprosessori. RAM-muistia on 512 megatavua ja ROM-muistia yksi gigatavua. Lisäksi laitteessa on 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä microSD-muistikorttipaikka (max. 32 Gt).

Matkapuhelinverkossa 808 PureView tukee neljää eri GSM-taajuutta (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) sekä viittä 3G-taajuutta (850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz). Tieto siirtyy 3G-verkossa parhaimmillaan 14,4 Mbit/s HSDPA:n ja 5,76 Mbit/s HSUPA:n avulla. Lisäksi käytettävissä ovat WLAN 802.11bgn (DLNA, UPnP), Bluetooth 3.0, NFC ja A-GPS.

808 PureViewin kruununjalokivi on kamera, jonka kuvasensorin tarkkuus on 41 megapikseliä. Sillä voi tallentaa myös 1080p-videomateriaalia. Etupuolen videopuhelukamera kykenee taltioimaan VGA-tasoista kuvaa. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat microUSB-liitäntä USB OTG -tuella, 3,5 mm AV-liitäntä, HDMI-D-liitäntä, micro-SIM-korttipaikka, vastamelutekniikka, kompassi, kiihtyvyysanturi, FM-RDS-radio, FM-lähetin ja 1400 mAh akku.

 

Puhelimen lähempää tarkastelua

808 PureViewin etupuoli on käytännössä kauttaaltaan Corning Gorilla Glass -suojalasin peitossa. Lasin ja punaisen kuoriosan välissä on kapea musta kumikaistale ja lasin sovitus kuoreen on erinomainen. Lasi jatkuu näytön alapuolelle runsaat 1,5 senttiä ja tilaan on sovitettu leveä ja matala fyysinen painike. Painike on kovaa mustaa muovia ja kolmitoiminen. Vasemmassa reunassa on soittonäppäin (vihreä luuri), keskellä valikkonäppäin (valkoinen vaakaviiva) ja oikealla puhelun lopetusnäppäin/virtapainike (punainen luuri ja virtasymboli). Valikkonäppäintä pohjassa pitämällä aukeaa Symbian-puhelimille tyypillisesti moniajonäkymä.

Näytön yläpuolella lasi jatkuu puolestaan vajaan parin sentin verran ja kyseiseen tilaan on sijoitettu Nokian krominkiiltoinen logo, yksinkertainen korvakuulokkeen aukko, etäisyys- ja valoisuussensorit sekä VGA-tasoinen etukamera videopuheluille. Etukameraa ei voi hyödyntää kamerasovelluksen yhteydessä.

808 PureViewin neljän tuuman ClearBlack-näyttö perustuu AMOLED-tekniikkaan. Sen tarkkuus on Symbian-puhelimille tyypillinen 360×640 pikseliä, joka tarkoittaa nykypäivänä vaatimatonta 184 DPI:n pikselitiheyttä. Onneksi näytössä käytetään sentään RGB-alipikseliasettelua. Nykypäivän kilpailevien high-end-puhelimien HD-näytöissä pikseleiden määrä on nelinkertainen 808 PureViewin näyttöön nähden. Matala resoluutio on havaittavissa nelituumaisella näytöllä paljaalla silmällä. Esimerkiksi kuvakkeiden reunoissa on havaittavissa selvää sahalaitaa tarkkaan katsoessa. Matala resoluutio näkyy myös sisällön ahtautena tietyissä sovelluksissa, kuten nettiselaimessa.

Siinä missä näytön tarkkuus lähentelee surkeaa, on kuvanlaatu muilta osin puolestaan loistavalla tasolla. ClearBlack-polarisointitekniikalla varustettu AMOLED-näyttö toistaa värit kirkkaina ja mustan syvän mustana. Kontrasti on markkinoiden huippuluokkaa, näytön kirkkaus on erinomainen ja näkyvyys on hyvää myös ulkona auringonpaisteessa.

Kaikki liitännät ovat keskitettynä puhelimen yläpäätyyn. Alapäädyssä on ainoastaan mikrofonin aukko. Vasemmalta oikealle lueteltuna yläpäädyn varustuksesta löytyy 3,5 mm AV-liitäntä, micro-USB-liitäntä sekä HDMI-D-liitäntä (micro-HDMI). USB-liitäntä tukee OTG-ominaisuutta, eli puhelimeen voi kytkeä esimerkiksi muistitikun tai näppäimistön. Muovisella suojatulpalla peitetty HDMI-liitäntä mahdollistaa puolestaan videokuvan viemisen esimerkiksi teräväpiirtotelevisioon kuvien ja videoiden katselemiseksi.

808 PureView on sivuprofiililtaan melko erikoisen näköinen puhelin. Kiitos tästä kuuluu puhelimen yläosassa kameran kohdalla olevalle kookkaalle möhkölle, jonka kohdalla laitteen paksuus puolitoistakertaistuu. Käytössä patti ei kuitenkaan aiheuta juurikaan haittaa. Kaikki laitteen kylkinäppäimet ovat keskitetty oikealle sivustalle ja vasen kylki on täysin umpinainen. Ylhäältä alaspäin lueteltuna oikeasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuuden säätöpainike, lukituskytkin sekä kamerapainike. Äänenvoimakkuuden säädin sekä kameranäppäin ovat tyylikästä kiiltäväpintaista mustaa muovia ja tuntumaltaan onnistuneita. Kameranäppäin on kaksivaiheinen ja tuntumaltaan erittäin selkeä. Lukituskytkin on alas liu’utettavaa itsestään palautuvaa mallia ja valmistettu punaiseksi anodisoidusta alumiinista. Tuntumaltaan ja sijoitukseltaan se on erinomainen sekä oikea- että vasenkätiselle.

808 PureViewin taustapuoli on pitkiltä sivuilta voimakkaasti pyöristetty ja takakuori on irrotettavissa perinteiseen tapaan. Irrottamista helpottamaan kuoren alareunaan on muotoiltu pieni lovi. Kuoren alaosassa on musta elastisemmasta muovista valmistettu kaistale, jonka merkitys jäi hieman mysteeriksi. Keskellä kuorta on kiiltävä upotettu Nokian logo. Yläosaa hallitsee kuoreen tehdyn aukon läpi työntyvä kameraosa.

808 PureView takakuori

Takakuoren irrottaminen paljastaa, että puhelimen kyljet ovat yhtä ja samaa kappaletta rungon kanssa. Takakuoren sisäpintaan on kiinnitetty NFC-antenni, joka on yhteydessä puhelimeen kahden pienen kontaktipinnin avulla. Nokian BV-4D-akku on vaihdettavissa olevaa mallia ja sen alta paljastuu muistikortti- sekä micro-SIM-korttipaikka. Akun kapasiteetti on 1400 mAh (3,8 V), joka on nykypäivän high-end-älypuhelimelle melko vähänlaisesti.

3G-verkossa Nokia lupaa yhdellä latauksella jopa 6,5 tuntia puheaikaa tai 525 tuntia valmiusaikaa. TaskuMuron käytännön testeissä virtaa riitti sekalaisessa peruskäytössä noin pari vuorokautta ja hieman aktiivisemmassa valo- ja videokuvausta sisältäneessä käytössä noin yhden päivän. Ilmeisesti tehokkaammasta suorittimesta johtuen valmiusajoissa ei päästä enää samoihin aikoihin vanhempien Symbian-mallien, kuten N8:n kanssa.

Sisältö

  1. Nokia 808 PureView
  2. Katsaus PureView-kamerateknologiaan & PureView vs Nokia N8
  3. Nokia Belle FP1 -käyttöjärjestelmä, käyttökokemukset ja huomiot & loppuyhteenveto