Nokia MeeGon tarina

Dear international readers!

The English translation of the article can be found here and was made with the help of our active readers and users from our MuroBBS forums. Special thanks to Aleksi Vänttinen.

 

Nokia MeeGon tarina

Nokia julkaisi 11. helmikuuta 2011 uuden strategian ja solmi yhteistyösopimuksen Microsoftin kanssa. Nokian uudeksi älypuhelinalustaksi valittiin Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmä. MeeGosta tuli avoimen lähdekoodin mobiilikäyttöjärjestelmäprojekti, jota hyödynnettäisiin pitkällä aikavälillä seuraavan sukupolven laitteiden, alustojen ja käyttökokemusten markkinoiden tutkimiseen.

Käytännössä strateginen kumppanuus Microsoftin kanssa sinetöi vuoden 2010 alusta yhteistyössä Intelin kanssa kehitetyn MeeGo-käyttöjärjestelmän kohtalon Nokialla. Uuden strategian ilmoituksen myötä MeeGo hylättäisiin ja kahden vuoden kehityksen tuloksena myyntiin tulisi yksi laite.

Viikko ennen Nokian uuden strategian paljastamista julkisuuteen vuoti toimitusjohtaja Stephen Elopin muistio yrityksen työntekijöille. Elop kuvaili Burning Platform -muistiossaan Symbianin ja MeeGon ongelmia sekä yrityksen heikkoa kilpailukykyä ekosysteemeissä Appleen ja Googleen verrattuna.

Todellisuudessa tilanne Nokialla ja MeeGon kehityksessä oli parin viimeisen vuoden aikana ollut niin sekava, että monien mielestä uuden strategian ilmoittaminen saattoi olla jopa ratkaiseva tekijä N9-puhelimen valmistumiseen. Rajun kolauksen kokeneella MeeGo-tiimillä ja nokialaisilla oli vain yksi selkeä päämäärä, saada MeeGo-pohjainen tuote valmiiksi ja myyntiin vuoden 2011 aikana.

Nokia on ollut hyvin vaitonainen MeeGon kehityksestä. Nettiin vuotaneissa kuvissa on nähty muun muassa QWERTY-näppäimistöllinen N9, jonka odotettiin palauttavan Nokia älypuhelinmarkkinoiden terävimpään kärkeen.

Nokian ja Microsoftin kumppanuuden ja Windows Phone -älypuhelinstrategian myötä MeeGo-tiimi ajettiin alas N9-puhelimen julkaisun ja parin ohjelmistopäivityksen jälkeen reilussa vuodessa. Lopulta myös edullisiin puhelimiin kehitetty Linux-pohjainen Meltemi-käyttöjärjestelmä haudattiin ja kaikki voimavarat on keskitetty Windows Phoneen. Olemme seuranneet TaskuMurossa aktiivisesti Nokian älypuhelimien sekä Linux-pohjaisten Maemon ja MeeGon kehitystä. Koska tavanomainen tiedonhankinta ei ollut MeeGon taustojen selvittämisessä mahdollista, jätimme kesällä 2012 MuroBBS-keskustelupalstalle viestin, jossa pyysimme MeeGo-kehityksen parissa työskennelleitä nokialaisia kertomaan tarinansa.

Saimme useita yhteydenottoja Nokian entisiltä ja nykyisiltä työntekijöiltä, jotka toivoivat, ettei heidän nimiään tai työtehtäviään paljastettaisi eikä suoria lainauksia käytettäisi. Tähän artikkeliin haastateltiin kymmentä Nokian nykyistä tai entistä työntekijää.

Oikeilla kysymyksillä Nokian iso MeeGo-palapeli alkoi hahmottua. Tarinassa on pyritty keskittymään haastateltujen antamiin tietoihin ja lausuntoihin sekä välttämään kirjoittajan omia mielepiteitä ja tulkintoja. Olemme parhaamme mukaan varmistaneet ja verranneet eri lähteiltä saatuja tietoja keskenään sekä yhdistäneet niitä vuosien varrella nettiin vuotaneisiin tietoihin. Lukijan on syytä ymmärtää, että haastateltavat työskentelivät työympäristössä ja projekteissa, jotka usean vuoden kehitystyön jälkeen hylättiin. Taustalla on menetettyjä työpaikkoja, epäonnistumisia ja katkeruutta, sillä Nokialta on viimeisen vuoden aikana Suomessa irtisanottu noin 5000 työntekijää.

 

Nokia MeeGon tarinan kirjoittaja

TaskuMuron Nokia MeeGon tarinan on kirjoittanut Sampsa Kurri. Tampereen teknillisestä yliopistosta tietotekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Kurri perusti tietotekniikkaan keskittyvän Muropaketti-sivuston vuonna 1999. Nykyään Muropaketti on Otavamedian omistama verkkopalvelu ja Kurri tuottaa sisältöä ja auttaa sivuston kehittämisessä perustamansa io-media Oy:n kautta. Palautetta artikkelista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen sampsa.kurri [a] https://muropaketti.com.

Artikkelin kirjoittaja ei omista Nokian tai muiden artikkelissa esiintyvien yritysten osakkeita.

Seuraava sivu
Sampsa Kurri

Kommentit

2.

Joo kyllä se eemoppi on edelleen mikin myyrä.
Mitä sen puheita on lukenut, niin uskomatonta ekosysteemikokemus-bullshittiä. Kun bisnesjargonin kääntää suomeksi, joutuu huomaamaan ettei sillä ole ollut oikein mitään erityisen fiksua sanottavaa.
E7:n omistavana (mielestäni markkinoiden paras puhelin itselleni, tosin sitäkään ei enää tehdä) olen seurannut matkapuhelinfoorumin E7-ketjua ja siellä ollaan Symbianiin hyvin tyytyväisiä. Ja silti eekloppi sanoo sitä palavaksi öljynporauslautaksi jolta on pakko hypä tä. Ei mulla sellaista tunnetta ole Symbianin kanssa ollut.
Vanhentuneisuudestahan sitä on haukuttu, OK. Eikös sitä silloin pidä kehittää, kuten kaikissa muissakin tapauksissa tehdään? Nokiallahan se on tapahtunut tajuttoman hitaasti, mutta mikähän niitä olis estänyt nopeuttamasta kehittämistä eelopin valtakaudella?

Rapakon takaa tulleena jätkä on tietysti sitä mieltä että vaan jenkkilässä tajutaan jostain jotain ja vain jenkkilän markkinoilla on väliä- Wtf?

Ei mitään tolkkua hakata siellä päätään seinään entistä kovemmin, vaikka siellä kilpailu ja välittäminen trendeistä on kaikkein kovinta. Ja sitten niiden änkyräoperaattorit…
Ei siellä asu kuin rapiat 300 miljoonaa, kun taas n. 10x määrä populaa sen ulkopuolella myös tarvii ja pystyy ostamaan kännykän.

Kallasvuo on myös täysi tolvana, mutta nöiden kahden epelin syyllistäminen ei riitä, vaan kummisetänä hääri kaiken aikaa Ollila.

Kokeilin Lumia winluuria ja huomasin että sellaista en halua. Toki vastasi kosketukseen nopeammin kuin oma E7, mutta sehän johtuu uudemmasta tekniikasta. Tosiaan, kuin hyppy kylmään pimeään veteen.
Pidän itselleni huonompina myös Androidia sekä Iossia. En ole ainoa.

Järkevä bossi olisi jatkanut Symbianin ja Meegopuolen kehitystä pienemmillä, notkeammilla ja tehokkaammilla ryhmillä. Kustannustehokasta. Lisäsäästöjä olisi saanut kosolti potkimalla vttuun kaikki ne väliportaan tollot jotka saivat aiemmat projektit kusemaan.
Eihän hyvä johtaja toimi kuin pyöveli, vaan kuin parantaja.

Kiitos hyvästä artikkelista!

Vastaa tähän
4.

@67 I wasn’t aware of these car-industry related internals, but I guess I could make my point clear 🙂
It’s a pitty there are no Maemo/MeeGo devices available from Nokia at present. However, Jolla is comming up and the Nokia-spirit will live on! 😉

Vastaa tähän
5.

@66
That’s a funny comparison you made there. Did you know that Dacia uses Renault engines, and that Renault and Mercedes cooperate in (small) engine development, and that some of the small engines in Mercs are straight from Renault’s engine range?
Anyways, it’s a very sad story and one can only imagine what the current situation of Nokia could be if they had been able to finish the projects they worked on. All the work on those fabulous Maemo devices flushed down the toilet, even after they had already entered production, is just astonishingly stupid. It all comes down to the sucky management of the teams and internal competition gone too far. Internal competition can be a good thing when it’s properly managed. Also, Elop could have tried to bring the ready and almost ready Maemo/Harmattan/MeeGo devices to market instead of cancelling them due to “lack of ecosystem”. N950 and the N9 version with a QWERTY keyboard would’ve been great devices and I’m sure many, many people would’ve bought them if the had been given the chance to.

Vastaa tähän
6.

Even though the MeeGo-Team was able to deliver a fabulous Device, and internal competition was halted by outsourcing the Symbian developers, Elop kept pushing WP7 instead of giving MeeGo a try. That threw Nokia far beyond their competitors again.
Furthermore, the WP7 disaster has already prooven that people just don’t want Microsoft on their Nokia phone, they want TRUE Nokia phones – the N9 even sold better than the Lumia-series, even though it was barely available. Droping Nokia OS in favor of Windows is like trying to sell Mercedes with Dacia engines 🙂
Now the time has come to keep the MeeGo series up and drop the unwanted Windows-phones, otherwise Nokia will dig its own grave even deeper.

Vastaa tähän
7.

@64

Näiden lisäksi myös design. IMHO markkinoiden tyylikkäin puhelin. Etenkin Android puhelimissa saippuakotelomaisuus on jo aika surkuhupaisaa. Yhden palan polykarbonaatti on myös kivempi materiaali kun tyylikäs mutta epäkäytännöllinen metalli.

Vastaa tähän
8.

nyky nokian parhaat puolet taitaa olla kamera ja kartat.

Vastaa tähän
9.

@61. Yhdyn kyllä täysin tähän.

Android voi vaikuttaa hyvältä ratkaisulta, mutta sillä kentällä erottuminen on erittäin vaikeaa. Samsungin vahva markkina-asema on todella dominoiva ja HTC vie osansa. Muut sitten keräilevät muruja. Tähän päälle vielä se että Google ei ollut valmis antamaan mitään erityisoikeuksia Nokialle.

Aika näyttää oliko MS oikea valinta. Siinä otettiin riski ja lähdettiin pelaamaan upporikasta-ja-rutiköyhää. Hieman huonoltä näyttää, mutta edelleen on mahdollisuus jättipotista. Mielestäni ihan hyvä valinta tässä kohdassa.

Se miksi samaan aikaan ei olisi voitu jatkaa MeeGo (tai oikeastaan Maemo) kehitystyötä on mielestäni outoa. Oltaisiin vain rajusti leikattu porukkaa kuten nyt ja annettu pienelle porukalle vapaat kädet tehdä mitä haluavat. Varmasti kaikkien kehittäjien joukosta olisi saatu koottua oikea “dream team” tähän. Tämä tuleva tuote olisi sitten suunnattu mid-range laitteisiin.

Mielestäni siinä oltiin oikeassa että oli aika mahdoton haaste lähteä kilpailemaan Androidia, iOS ja WP järjestelmiä vastaan, tai oikeastaan niiden ekosysteemejä. Etenkin kahden ensimmäisen vahvuus on sovellusten ylitarjonta. Nyt jo monet kritisoivat WP:tä sovellusten vähäisyydestä. Tämä olisi vaivannut Nokian omaa alustaa vielä paljon pahemmin kun kukaan muu ei ollut kiinnostunut hyppäämään kelkkaa. Jotta olisi oikeasti voitu kilpailla näitä vastaan niin olisi pitänyt lähteä leikkiin jo 5v sitten, nyt oltiin auttamatta jäljessä.

Vastaa tähän
10.

@23
Kyllä se Columbuksen kamera oli ihan sama kum N8:ssa ja ne oli Maemo/Meego kaverit jotka sai k.o. kameran firmiksen pyörimään ja ekan driverin kirjotettua. Tuon työn tulokset vietiin sitten symppari organisaation käyttöön, kun Columbus tuotteena peruttiin UI-sekoilujen vuoksi. 808:n kameran olisi varmasti saanut tehtyö myös Meegolle, jos niin olisi päätetty.

Omasta mielestäni päätös vaihtaa GTK QT:hen ja uuden UI:n suunnitelu oli se virhe jo viivytti Maemon kehitystä juuri ratkaisevalla hetkellä. Tuo UI-olisi pitänyt keittää riinnakkais projektina ja tuoda päivityksenä sitten kun se olisi ollut valmis. Oli pelkkää johdon osaamattomuutta tuhota kaksi tuoteohjelmaa tuon UI-sekoilun takia.

Toinen virhe oli mennä Intelin kanssa kimppaan, mutta siitä seuranneet vaikeudet ei ehtiny enää vaikuttaa lopputulokseen.

Vastaa tähän
11.

@60

Android on mobiilikäyttiksistä oma suosikkini mutta en kyllä ole yhtään varma olisiko Nokialle ollut eduksi valita Google MS:n sijaan. Miten Samsungia vastaan olisi voitu kilpailla? Eipä ole kovinkaan häävisti mennyt Sony Ericssonilla saati Motorolalla Android puolella.

Vastaa tähän
12.

Kiitos loistavasta jutusta! Kallasvuon ja sen aikaisen hallituksen töppäilyt on kaikkien tiedossa. Virheitä on tehty enemmän kuin laki sallii. Mielenkiintoisena pointtina juttu toi esiin TI:n haluttomuuden kehittää LTE-piirisarjoja (nähtävästi patenttiongelmat Qualcommin kanssa syynä?). Tämä asia on ollut melkoinen katastrofi Nokian tuoteportfoliolle, koska Nokia on perinteisesti turvannut TI:n piirisarjoihin. (Toisaalta mikä on LTE:n todellinen merkitys puhelimissa, kun piirisarjat/muistit/käyttöjärjestelmä eivät kuitenkaan pysty hyödyntämään koko teoreettista kaistanleveyttä ja akkukäytöltään LTE on ihan katastrofi).

Mutta kuitenkin, varsin hataralla pohjalla Nokia on lähtenyt tulevaisuuttaan suunnittelemaan, kun Microsoft valittiin yhteistyökumppaniksi. Nyt kun Lumia-sarjan myyntilukuja katselee, niin jonkinlainen Meego-Android-fuusio olisi varmasti ollut huomattavasti paljon myyvempi ratkaisu ja taannut kilpailukyvyn myös halvemman hintaluokan älypuhelimissa. Piirisarjoissakin olisi voitu mennä pitkälle OMAPilla, tarvittaessa ryyditettynä LTE-sirulla. Qualcommin piirisarjat siihen kaveriksi kaikessa rauhassa.

Vastaa tähän
13.

Lisänä vielä että vieläkin toki ihmetyttää miksei kuolevasta Meegosta lypsetty enemmän irti. Laitteet(myös ne julkaisemattomat käytännössä “valmiit”)olisivat myyneet varmasti hyvin ja ylimääräistä rahaa olisi ropissut laariin.

Vastaa tähän
14.

Hyvä ja kiinnostava artikkeli, jota lukiessa tosin alkoi vituttamaan. Tavallaan avasi ymmärrystä myös miksi koko Meego hylättiin ja MS:n kelkkaan hypättiin. Tuntuu kyllä täysin järjettömältä sillisalaatilta tuo päätösten suo ja tarpeettoman monen projektin yhtäaikainen säätö. Kaiken kukkuraksi Symbbarihommat vielä siihen rinnalle. Järjetön potentiaali tuossa oli jonka toivottavasti Jolla valjastaa onnistuneesti.

Vastaa tähän
15.

Mielenkiintoisimpia tech-artikkeleita mitä olen lukenut. Kiitos tästä. Kuvastaa erittäin hyvin johtamiskaaosta mikä Nokiassa oli Kallasvuon viimeisinä vuosina. Elopilla oli aika monta kiveä kengässä astuessaan johtoon. Kova paikka. Artikkeli valottaa myös hyvin perimmäisiä syitä siihen, miksi WP valittiin älypuhelinstrategian keskiöön. Kaikkea hyvää ex-meegoporukalle ja nokialle.

Vastaa tähän
16.

Ei mikään ihme että vanhat johtajat saivat kenkää tämän sotkun jälkeen. Kaikki “Elop on MS:n myyrä”-kommentit vaikuttavat nyt entistä huvittavammilta – paremminkin näyttää siltä että siellä yritetään tosissaan nostaa Nokia takaisin peliin mukaan.

Vastaa tähän
17.

Tiettyjen tahojen kannattaisi sisäistää sisäisen markkinoinnin merkitys muutosjohtamisessa. Omien tuotteiden haukkuminen ei ole fiksun kuuloista, paitsi jos se on välttämätöntä yrityksen sisäisen toiminnan ohjaamiseksi. Burning platform -memo ei myöskään ollut julkinen häpäisy, vaan sisäinen. Julkiseksi se toki päätyi, mutta jopa julkinen häpäisykin voi joskus olla perusteltua, jos se saa yrityksen sitoutumaan uuteen strategiaan. Kun tietää, kuinka tiukassa Symbian-usko oli Nokiassa, ei ole vaikea hahmottaa miksi Elop katsoi olevan tarpeen sulkea Symbian-rintama mahdollisimman täydellisesti, että uusi strategia saadaan jalkautettua.

Strateginen johtaminen ja taktinen kassavirta-analyysi eivät ole yhteismitallisia verrokkeja.

Vastaa tähän
18.

Vaikea silti ymmärtää tuota (monkey) business-logiikkaa meegon tappamisen osalta – ei edes yritetty paikkailla tuotekehityskuluja ja viivytystaistella markkina-asemaa poimimalla alhaalla roikkuvat hedelmät kauppojen hyllyihin.

Tosin ei kait kukaan väitä että symbianin julkinen häpäisu firman toimarin johdosta oli fiksu veto myynnin kannalta? Tiesittekö muuten että burning platform-metaforaa käytettiin eräässä isohkossa, noksua lähellä olevassa firmassa syksyllä 2010… eli jonkun liikkeenjohdon kiertävän laukkuryssäkonsultin suusta se on peräisin, ei flopin itsensä keksimää.

Pahaltahan se tuntuu voimattomana vierestä katsella, miten samat managerit tolloilee vaan vuodesta toiseen. Sitä voi miettiä miten noksulta lähteneet isot pomot ovat pärjänneet muissa yrityksissä, äkkisiltään en keksi Alahuhdan lisäksi yhtään muuta onnistujaa.

Vastaa tähän
19.

Erittäin mielenkiintoinen artikkeli.

Jos jotain vertailukohtia etsitään niin olisi mielenkiintoista tietää miten Android tai iOS järjestelmien kehitys aloitettiin ja saatettiin ensimmäiseen julkaistuun versioon asti. Eli voidaanko resursseja (henkilötyövuodet, käytetty raha)edes jollain tasolla verrata?

Ainakin artikkelin perusteella Noksun kehityksestä jää tosi kömpelö vaikutelma. Etenkin “Harmattan-käyttöliittymä eli UI (User Interface) suunniteltiin alun perin perustumaan Activity Theory -periaatteeseen eli toiminnan teoriaan. Kyseessä on viitekehys ihmisen toiminnan ja kehitysprosessien tutkimiseen. Siinä pyritään ymmärtämään yhteiskuntaa, persoonallisuutta ja ennen kaikkea näiden kahden välistä yhteyttä” -tyylinen lähestymistapa käyttöliittymän suunnittelussa kuulostaa hyvin hapokkaalta ainakin kun vertaa siihen KISS -ajattelutavan ilmentymään miten älypuhelinten markkinajohtajan käyttöliittymä on suunniteltu.

Mitenköhän toi N9 sitten lopulta menestyi? N9 julkaisun aikaan Nokialla ei kuitenkaan ollut hyllyissään kuin Symbiania ja Lumiat olivat vasta esitelty. Luulisi että pientä boostia olisi tuonut markkinoille “laudan” julkaiseminen. Qwerty -puhelimet nyt kun eivät ole kovinkaan kilpailtu tuoteryhmä. Jatkuvuutta ei tietenkään olisi mallistossa tarjottu mutta tokkopa lienee N9 ostajillakaan ollut mielessä. Laudan tappaminen on perusteltua jos N9 olisi ollut floppi tai jos itse tuote olisi ollut ihan vaiheessa. Näyttäisi kuitenkin siltä että hylkääminen tapahtui lähinnä strategisista syistä.

Vastaa tähän
20.

Itseäni on mietittänyt aina se, miksi Nokia lähti yksin Windows phonen varaan. Kovasti puhuttiin että ekosysteemi ekosysteemi. Mutta kattokaa muiden valmistajien toimintaa esim. htc ja samsung. Heillä on puhelimet jokaiselle käyttöjärjestelmälle “Antaa ihmisten valita”. (Okei ei ios:ia mutta se on toinen tarina.)

Toinen asia mikä on mietityttänyt on, miksi tuhota symbian niin raa-asti? Nokialla oli symbianin kanssa hyvät markkinat, kaikkialla muualla paitsi pohjois-amerikassa. Tähän riittää syyksi ihan vaan se, että USA:ssa ostetaan varmaan iPhonea ja Androidia ihan vaan siitä syystä, koska käytännössä ovat heille kotimaisten yhtiöiden tekemiä.(Google,Apple,Rim :)), jos kukaan ei huomannut ensimmäisissä Android puhelimissa, lähes kaikissa oli jotenkin Google sanana painettuna. Niissä luki Google ei edes puhelimen mallimerkkiä. Joten en ymmärrä tätä, miksi tuhota kumminkin rahaa tuova käyttöjärjestelmä ja yrittää rynniä pohjois-amerikkaan, käyttöjärjestelmällä, jonka toteuttajan aikaisemmat yritykset ovat kerta toisensa jälkeen olleet noloja floppeja? Miksi Nokia ei olisi voinnut tehdä windows phone ja android puhelinta yhtäaikaa? Jos sinne niin kovasti haluttiin. MeeGo olisi ihan hyvin kerennyt esim. eka eurooppaan korvaamaan symbiania ja sit muualle.

Tuo LTE ym. juttu kuulostaa aika uskomattomalta. Lähinnä siltä kannalta, etteikö muka meegoa olisi saatu tuotua vaikka sillä snapdragonilla tuossa ajassa verratuna siihen että tehtiin kokonaan uusi winkka phone. Tosiasiahan on, että mm. iphone 5 on ensimmäinen applen tuote, joka tätä tukee. Eli en oikein nää nyt tämän pointtia. Datayhteyksien käyttö on muutenkin erilaista ulkomailla, suomalaiset on tottunut rajattomiin, mutta tosiasia on, että ulkomailla se ei niin yleistä ole.

Näitä “paria” asiaa minun mielestäni ei MeeGon myöhästymiset ja muut ongelmat selitä. Mitään parasta ja hienointa käyttöjärjestelmää ei ole olemassa, ihmisiä on erilaisia, ja pitää tarjota jokaiselle jotain(eri käyttikset). Tietenkin tästä on hyvä puida tälleen jälkikäteen, mutta ei nyt ihan mennyt niinkuin piti. MeeGon kohtalo harmittaa kovasti, koska siinä oli kaikki palat itselleni kohdallaan. Noh toivottavasti joku tuo jotain samankaltaista markkinoille, ennenkö N9:ni aika jättää.

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.