Uusimmat

Nokia Maemo + Intel Moblin = MeeGo

10.10.2012 10:25 Sampsa Kurri

Nokia ja Intel ilmoittivat helmikuussa 2010 Barcelonassa järjestetyn Mobile World Congress -tapahtuman yhteydessä, että yritykset yhdistävät omat kehitteillä olevat Linux-pohjaiset käyttöjärjestelmänsä yhteiseksi uudeksi MeeGo-projektiksi.

Nokia kehitti tuolloin Maemo 6 -käyttöjärjestelmää, joka oli seuraaja vuonna 2009 julkaistussa N900-puhelimessa käytetylle Maemo 5:lle. Intel oli puolestaan kehittänyt Moblin-käyttöjärjestelmää (Mobile Linux) vuodesta 2007 lähtien ja sen tuorein Moblin 2 -versio oli varta vasten suunniteltu toimimaan Intelin x86-arkkitehtuuriin perustuvilla Atom-prosessoreilla miniläppäreissä. MeeGo sisälsi Qt-sovelluskehitysympäristön ja se hyödynsi Moblin-ohjelmistoalustan ydintä.

Nokia ja Intel uskoivat, että laitteiden valmistajat, verkko-operaattorit, puolijohdevalmistajat, ohjelmisto- ja sovelluskehittäjät ottaisivat MeeGon laajasti käyttöön. Lehdistötiedotteessa arvioitiin, että Nokia ja muut laitevalmistajat olisivat esitelleet markkinoille MeeGo-pohjaisia laitteita vuoden 2010 aikana.

Nokian tarkoituksena oli tuoda Maemolle lisää uskottavuutta liittoutumalla Intelin kanssa, mutta käytännössä kahden ison yrityksen kehitystiimien yhdistäminen oli ongelmallista ja seurauksena oli sekaannuksia ja kehityksen hidastumista entisestään.

Sisältö

  1. Nokia MeeGon tarina
  2. Nokia ennen MeeGoa: OSSO ja Maemo
  3. Nokia Maemo + Intel Moblin = MeeGo
  4. Harmattan, Maemo 6 & käyttöliittymän ongelmat
  5. Nokialla kehitetyt Harmattan- ja MeeGo-laitteet
  6. Nokian ja Intelin yhteistyö
  7. Stephen Elop Nokian toimitusjohtajaksi 2010
  8. Palava lautta ja Nokian uusi älypuhelinstrategia (Helmikuu 2011)
  9. Jolla jatkaa Nokian MeeGo-kehitystä
  10. Loppusanat
  11. English version: The story of Nokia MeeGo