Uusimmat

Stephen Elop Nokian toimitusjohtajaksi 2010

10.10.2012 10:25 Sampsa Kurri

Stephen Elopin aloittaessa Nokialla suurin asia, mikä muuttui, oli keskittyminen Pohjois-Amerikkaan. Elopin näkemyksen mukaan Yhdysvalloista tulevat trendit johtavat maailmaa, kuten iPhone ja Android olivat osoittaneet. Siksi Nokian oli ehdottomasti onnistuttava haastavilla jenkkimarkkinoilla menestyäkseen globaalisti.

Elop käynnisti Nokialla aloitettuaan ”Sea Eagle” -strategiamuutosprojektin, jonka tarkoituksena oli selvittää ja analysoida vaihtoehdot Nokian älypuhelinstrategialle. Mukana oli kymmeniä ihmisiä Nokian omaa väkeä ja ulkopuolisia konsultteja. Lopputuloksena oli, että pitkän aikavälin kilpailukykyä ei olisi saavutettavissa Symbianin ja MeeGon yhdistelmällä.

N9 olisi kelvannut Yhdysvalloissa AT&T-operaattorille, vaikka sitä pidettiin raudaltaan kilpaileviin Android-älypuhelimiin verrattuna vanhanaikaisena ja ilmeisesti Verizonille CDMA-verkkoon kehitettiin omaa RM-716-koodinimellistä N9-versiota. Vaikka N9 olisi julkaistu Pohjois-Amerikassa myyntiin vuonna 2011, ei Nokialla olisi ollut tarjota sille LTE-tuellista seuraajaa pitkään aikaan nopeasti uusiutuvilla älypuhelinmarkkinoilla.

Elop sanoi työntekijöilleen lähettämässä muistiossa, että Nokialta saattaisi olla vuoden 2011 loppuun mennessä ainoastaan yksi MeeGo-puhelin markkinoilla. Selvitystyön aikana MeeGo-tiimillä ei ollut esitellä Elopille tai Nokian hallitukselle laitetta, joka olisi varmuudella saatu ulos joulumarkkinoille 2010.

N9:n käyttämään OMAP 3630 -järjestelmäpiiriin perustuvia laitteita olisi varmasti saatu tuotettua nopealla aikataululla markkinoille, mutta niiden ympärille olisi pitänyt rakentaa Applen ja Googlen kanssa kilpaileva ekosysteemi ilman LTE-tukea ja ilman Pohjois-Amerikan operaattoreiden tukea. Intel -yhteistyön seurauksena tarjolla ei myöskään ollut keskihintaista piirisarjaa, joka olisi kilpaillut edullisempia Android-puhelimia vastaan ja Symbian ei tähän enää kyennyt.

Monien mielestä N9 saatiin lopulta valmiiksi, kun Nokian ja Microsoftin Windows Phone -strategian myötä vihdoinkin Nokialla oli selvä suunnitelma julkaista puhelin. Organisaatiolla oli valtuudet tehdä päätöksiä, vähemmän ihmisiä työskenteli projektin parissa, talon sisäiset ja ulkoiset kädenväännöt loppuivat ja kaikki keskittyivät tuotteen valmiiksi saamiseen.

MeeGo ei lopulta myöskään kelvannut muille valmistajille. Nokia oli markkinajohtaja ja muiden mielestä Nokialla oli liikaa valtaa MeeGo-projektissa. Vuoden 2010 lopulla neuvotteluita käytiin muun muassa Samsungin, LG:n ja Sony Ericssonin kanssa, mutta kukaan ei lähtenyt Nokian kanssa yhteistyöhön MeeGo-ekosysteemin kehittämiseksi ja samalla suuret eurooppalaiset operaattorit vetäytyivät investoinneista.

Sisältö

  1. Nokia MeeGon tarina
  2. Nokia ennen MeeGoa: OSSO ja Maemo
  3. Nokia Maemo + Intel Moblin = MeeGo
  4. Harmattan, Maemo 6 & käyttöliittymän ongelmat
  5. Nokialla kehitetyt Harmattan- ja MeeGo-laitteet
  6. Nokian ja Intelin yhteistyö
  7. Stephen Elop Nokian toimitusjohtajaksi 2010
  8. Palava lautta ja Nokian uusi älypuhelinstrategia (Helmikuu 2011)
  9. Jolla jatkaa Nokian MeeGo-kehitystä
  10. Loppusanat
  11. English version: The story of Nokia MeeGo