Uusimmat

Jolla jatkaa Nokian MeeGo-kehitystä

10.10.2012 10:25 Sampsa Kurri

Suomalainen Nokian entisten MeeGo-kehittäjien perustama Jolla Oy astui Twitterin kautta julkisuuteen heinäkuussa 2012. Tällä hetkellä noin 60 työntekijän yritys jatkaa MeeGo-käyttöjärjestelmän ja -älypuhelimien kehittämistä siitä mihin Nokia jäi.

Jollan kehittämän RPM-paketointiin perustuvan MeeGo-pohjaisen käyttöjärjestelmän koodinimi on Sailfish ja Jolla tulee lisensoimaan sitä laitevalmistajille keväällä 2013. Sailfish rakentuu avoimen lähdekoodin projektien Qt:n ja Mer Coren päälle ja skaalautuu käytettäväksi muun muassa älypuhelimissa, taulutietokoneissa ja televisioissa.

Kehittämäänsä käyttöliittymää Jolla aikoo esitellä 21.–22. marraskuuta 2012 järjestettävässä Slush-tapahtumassa, jossa on tarkoitus lanseerata myös Jollan SDK eli ohjelmistokehitystyökalut Sailfish-käyttöjärjestelmälle. Jolla aikoo julkaista oman Sailfish-laitteensa tiedot ja saatavuuden ennen joulua.

Jollan julkaiseman lehdistötiedotteen mukaan taustatueksi ollaan keräämässä yhteistyökumppaneilta, joihin lukeutuu piirivalmistajia, OEM- ja ODM-valmistajia, operaattoreita ja jälleenmyyjiä, sekä noin 200 miljoonaa euroa, joilla kehitetään Sailfish-käyttöjärjestelmän ympärille ekosysteemi. Toimintaa johdetaan Hong Kongista käsin, sillä yritys uskoo, että seuraava iso muutos mobiilimarkkinoilla nähdään Kiinassa.

Sisältö

  1. Nokia MeeGon tarina
  2. Nokia ennen MeeGoa: OSSO ja Maemo
  3. Nokia Maemo + Intel Moblin = MeeGo
  4. Harmattan, Maemo 6 & käyttöliittymän ongelmat
  5. Nokialla kehitetyt Harmattan- ja MeeGo-laitteet
  6. Nokian ja Intelin yhteistyö
  7. Stephen Elop Nokian toimitusjohtajaksi 2010
  8. Palava lautta ja Nokian uusi älypuhelinstrategia (Helmikuu 2011)
  9. Jolla jatkaa Nokian MeeGo-kehitystä
  10. Loppusanat
  11. English version: The story of Nokia MeeGo