Uusimmat

Logitech G810 Orion Spectrum

29.04.2016 12:40 Juha Kokkonen

Logitech esitteli G810 Orion Spectrum -näppäimistönsä helmikuun puolivälissä. Se tarjoaa melko pitkälti samat ominaisuudet kuin syksyllä 2014 julkaistu G910 Orion Spectrum-malli, mutta huomattavasti hillitymmissä kuorissa. G810 on varmasti tervetullut vaihtoehto, sillä moni on pitänyt G910:n ulkomuotoa liian räyhäkkään näköisenä. G810 tuli myyntiin helmikuun lopulla ja valmistajan suositushinta sille on 209 euroa. Kyseinen hinnoittelu asettaa G810:n mekaanisten näppäimistöjen tarjonnan yläpäähän. Edullisimmillaan se on saatavilla Suomesta tämän artikkelin julkaisuhetkellä noin 180 euron hintaan.

Logitech myöntää näppäimistölle kahden vuoden rajoitetun laitteistotakuun.

logitech-g810-1

logitech-g810-2

G810 Orion Spectrumin tuotepakkauksen kuvitus on tuttu aiemmista G-sarjan näppäimistöistä. Tummansävyisen pakkauksen päädyt ovat turkoosit ja kannessa on suurikokoinen kuva näppäimistöstä. Pakkauksen kuorien sisällä on erillinen musta pahvilaatikko, jonka sisältö on hyvin niukka. Itse näppäimistön ohella mukana toimitetaan ainoastaan käyttöönotto-opas ja takuutiedot. Edes näppäinhattujen irrotustyökalua ei ole nähty tarpeelliseksi laittaa mukaan.

logitech-g810-3

Kuten sanottua, Logitech on lähtenyt G810:n muotoilussa pelkistetyille linjoille. Resepti on lähes päinvastainen G910-malliin verrattuna, sillä G810 on kulmikas, kapeareunainen ja vailla lähes mitään ylimääräisiä koristeita. Logitech itse kutsuu muotoilua ”suorituskykyä edistäväksi”, mutta se lienee pääosin markkinointimiesten lätinöitä. Muotoiluseikat ovat pitkälti makuasioita, mutta ainakin itse pidän G810:n spartalaisesta ulkonäöstä ja tiedän, että niin tekevät myös monet muut tätä artikkelia lukevat.

G810:n ulkomitat ovat 443,5 x 153 x 34,3 mm, eli täysikokoisten mekaanisten näppäimistöjen pienemmästä päästä. G910:een nähden ulkomitat ovat pienentyneet 61,5 mm leveyssuunnassa, 90,5 mm syvyyssuunnassa ja 1,2 mm paksuussuunnassa, eli ”turhaa läskiä” on karsittu merkittävästi. Painoa G810:llä on 1,18 kg, eli runsaat 300 grammaa vähemmän kuin G910:ssä.

logitech-g810-4

Rakenteeltaan G810 on mustaa muovia – päältä mattapintaista ja kyljistä kiiltävää. Mattapinnalla on pyritty estämään sormenjälkien näkymistä, mutta ainakin rasvaisemmista näpeistä jää edelleen jälki pintaan. G810:n rakenteellinen yleistuntuma on erittäin tukeva ja laadukas. Näppäimistö ei elä eikä natise juurikaan päistä väänneltäessä. Logitechin aiemmissa mekaanisissa näppäimistöissä nähty rannetuki on jätetty pois varustuksesta. Lisäksi G810:ssä ei ole myöskään ylimääräisiä G-makronäppäimiä, toisin kuin G910:ssä.

logitech-g810-5

G810 on tyypiltään standardimallinen täysikokoinen 104-näppäiminen näppäimistö, eli Logitech ei ole ujuttanut varsinaiseen näppäimistöosaan mukaan omia lisänäppäimiään. Näppäimistö on saatavilla pohjoismaisella Nordic-asettelulla, jo ei tarjoa mitään ikäviä yllätyksiä näppäinten koon tai sijoittelun suhteen. Näppäinhattujen sivuprofiili on alhaalta katsottuna nelos- ja viitosrivin väliä kohti kallistettu, joka on varsin tyypillinen ratkaisu. G810 tukee 26KRO:ta, eli näppäimistö kykenee tunnistamaan 26 eri näppäimen samanaikaisen painalluksen. Testasimme lupauksen paikkansapitävyyden Aqua’S KeyTest -sovelluksella.

logitech-g810-6

logitech-g810-7

Vaikka Logitech onkin valinnut G810:n muotoilussa pelkistetyn linjan, ei se onneksi ole luopunut muista malleista tutuista multimediapainikkeista.

Näppäimistön oikeaan yläkulmaan on sijoitettu seitsemän pyöreää taustavalaistua näppäintä, joiden avulla käyttäjä voi toistaa, tauottaa, pysäyttää ja vaihtaa musiikkikappaleita tai videoita. Lisäksi valikoimaan kuuluu mykistysnäppäin, valaistuksen sammutusnäppäin sekä pelitilanäppäin, joka kytkee käyttäjän määrittelemät näppäimet pois käytöstä pelaamisen ajaksi. Pyöreästä muotoilusta huolimatta näppäinten tuntuma on lyhyt ja terävä. Aivan oikeaan ylänurkkaan on sijoitettu äänenvoimakkuuden säätörulla, joka on kumipintainen ja tuntumaltaan portaaton. Ainakin omasta mielestäni pienet portaat olisivat voineet tarjota rullaan vielä paremman käyttötuntuman.

G810:n oikeastaan ainut ”ylimääräinen” koristus löytyy vasemmasta ylänurkasta valaistun G-logon muodossa. Valaistus on toteutettu RGB-ledillä, joten väri on mahdollista valita vapaasti tai tarpeen haluttaessa sen voi sammuttaa kokonaan. Merkkivalot (Num Lock, Caps Lock & Scroll Lock) sijaitsevat näppäimistön yläosan keskivaiheilla ja myös niiden väri on mukautettavissa.

logitech-g810-12

G810 on varustettu kauttaaltaan RGB-taustavalaistuksella, eli käyttäjällä on valittavinaan 16,8 miljoonaa eri värisävyä.

Valaistus ei ole markkinoiden kirkkaimmasta päästä, mutta lähes kaikkiin tarpeisiin aivan riittävän kirkas. Valaistuksen ohjaus tapahtuu Logitech Gaming Software -ohjelmiston kautta (johon tutustumme hetken päästä). Käyttäjällä on mahdollisuus määrittää valaistuksen väri vaikkapa näppäin kerrallaan tai vaihtoehtoisesti vyöhykkeittäin. Tarjolla on myös erilaisia valaistustehosteita, joista räikeintä päätä edustaa kuvassa näkyvä sivusuunnassa liikkuva sateenkaariefekti ja hillityimmästä päästä on puolestaan painalluksesta näppäimen hetkellisesti toiseen väriin vaihtava efekti.

Jos valaistus ei ole mieleen, voi sen toki kytkeä kokonaan pois käytöstä.

logitech-g810-10

romer-g

Logitech on päätynyt käyttämään G810:ssä omia mekaanisia Romer-G-näppäinkytkimiään, jotka löytyvät myös G910- ja G410-näppäimistöistä. Logitech on kehittänyt kytkimen yhdessä Omronin kanssa ja sen virallinen mallikoodi on B3K-T13L. Romer-G-kytkimen rakenne koostuu mustasta pohjaosasta, kahdesta kullatusta crosspoint-kontaktista, suurehkosta sylinterimäisestä jousesta, jousen keskellä sijaitsevasta taustavalaistuksen linssiputkesta, valkoisesta liukuosasta (stem) sekä turkoosinsinisestä päälliskuoresta.

Pintaliitos-RGB-ledi on sijoitettu kytkimen alle näppäimistön piirilevylle ja sen valo kohdistuu tarkasti näppäinhattuun kytkimen keskellä jousen sisällä sijaitsevan kirkkaasta muovista valmistetun linssiputken avulla. Logitech on suunnitellut kytkimiensä toiminnan pelaamista silmällä pitäen ja Romer-G:n rekisteröimispiste saavutetaankin vain 1,5 mm:n painallusmatkalla, joka on 25 % lyhyempi kuin esimerkiksi Cherry MX -kytkimissä. Romer-G:n aktivoimiseen tarvittava painallusvoima on 45 grammaa (45 cN) ja kytkimen kestoiäksi luvataan 70 miljoonaa painallusta, joka on yksi parhaimmista mekaanisten näppäinkytkimien markkinoilla.

Käyttötuntuman suhteen havaintomme ovat pitkälti samat kuin aiemmassa G910-artikkelissa. Tuntumaltaan Romer-G on tuntopisteellinen klikkaamaton kytkin, jota voisi verrata jossain määrin ruskeaan Cherry MX -kytkimeen. Romer-G on kuitenkin tuntumaltaan pehmeämpi ja joidenkin mielestä varmasti myös hieman epämääräisempi. Kytkeytymispiste tulee vastaan lähes välittömästi näppäintä painettaessa, jonka jälkeen seuraa lyhyt hieman kevyempi vaihe. Lopuksi vastaan tulee vielä toinen vastepiste jonka jälkeen kytkin painuu pehmeästi pohjaan. Kytkimen sisällä oleva mekanismi pehmentää pohjaamista, joten Romer-G on yksi markkinoiden hiljaisimmista näppäinkytkintyypeistä. Tiivistettynä Romer-G on ruskeaan Cherry MX:ään nähden lyhytliikkeisempi, hiljaisempi ja tuntumaltaan hieman epämääräisempi kytkin.

Henkilökohtaisesti käytän normaalisti ruskeisiin Cherry MX -kytkimiin pohjautuvaa Das Keyboard 4 Professional -näppäimistöä, joten G810 oli kytkityypiltään melko lähellä yleisiä mieltymyksiäni.

Testijaksolla en keksinyt G810:stä mitään kritisoitavaa pelikäytössä, vaan lyhyemmästä rekisteröimispisteestä tuntui olevan jopa joissain kohdin pientä etua. Jotkut MMO-pelaajat jäävät tosin varmasti kaipaamaan ylimääräisiä makronäppäimiä. Kirjoituskäytössä Romer-G-kytkimet eivät yllä omaan makuuni aivan ruskeiden Cherry MX:ien tasolle, vaikka tuntuma ei olekaan hassumpi. Ruskeat Cherryt tuntuvat kuitenkin hieman terävämmiltä sekä täsmällisemmiltä ja huomasin aluksi välillä jättäneeni tekstistä kirjaimia välistä, koska en yleensä pohjaa näppäimiä kirjoittaessa ja Romer-G-kytkimissä tunto- ja rekisteröintipisteen sijainti on hieman epämääräisempi.

logitech-g810-11

G810:n näppäinhatut ovat muotoilultaan tavanomaiset, eikä niissä ole siis G910-mallissa painalluspinnalla nähtyjä mielipiteitä jakaneita kulmikkaita muotoja. Hattujen pinnan muoto on leveyssuunnassa kovera. Hatut ovat materiaaliltaan läpikuultavaa ABS-muovia, jonka pintaan on vedetty läpikuultavan hopea pohjamaali sekä satiininmusta pintamaali. Ratkaisu on valmistuskustannuksiltaan edullinen, muttei kestävyydeltään erityisen hyvä. Fonttina on käytetty melko paksuja isoja kirjaimia, jotka on sijoitettu näppäinhattujen keskelle. Hatut irtoavat näppäinkytkimistä tuttuun tapaan ylöspäin nostamalla (irrotustyökalu helpottaa huomattavasti), mutta kiinnitys on toteutettu Cherryn kytkimistä poikkeavalla tavalla neljään tappiin perustuvalla ratkaisulla.

logitech-g810-13

Suurempien näppäinten vakauttamiseen G810:ssä käytetään Cherryn piirilevylle kiinnitettyä vakainmekanismia, jossa on Cherry-kytkimistä tutulla ristikantaisella kiinnitystapilla varustetut apupisteet. Esimerkiksi välilyönnissä apupisteiden välillä kulkee teräslanka. G910:n tapaan myös G810:n välilyöntiä painaessa on kuultavissa pieni helisevä ääni. Shiftissä, enterissä ja backspacessa ääni kuului vaimeampana.

logitech-g810-8

logitech-g810-9

G810:n pohja on mustaa viistouritettua muovia ja sen reunoille on sijoitettu viisi suurikokoista neliskanttista kumitassua, joiden avulla näppäimistö pysyy tukevasti kiinni pöydän pinnassa. Pohjan takaosassa on lisäksi kaksi näppärää kahdessa osassa avautuvaa korokejalkaa, joiden avulla näppäimistön kulman voi valita kolmesta vaihtoehdosta (0, 4 ja 8 astetta). Korokkeista löytyy myös pienet kumipehmusteet, joten näppäimistön ote pöytään ei heikkene merkittävästi niiden ollessa käytössä. Näppäimistön takareunasta ei löydy mitään muuta kuin 1,8 metrinen USB-kaapeli, joka on valitettavasti kiinteästi kiinni näppäimistössä. Kaapeli on kohtalaisen jäykkä ja sen pinnassa on musta suojapunos. USB-liittimen runko on hieman tavallista suurikokoisempi ja muodoltaan kulmikas.

Sisältö

  1. Esittely
  2. Logitech G810 Orion Spectrum
  3. Logitech G900 Chaos Spectrum
  4. Logitech Gaming Software & Yhteenveto