AMD A10-7850K, A10-7800 & A6-7400K (Kaveri)

AMD heräsi Muropaketin A10-7700K Kaveri-artikkelin jälkeen uniltaan ja toimitti lisätestejä varten toimivalla integroidulla grafiikkaohjaimella varustetun A10-7700K:n sekä lisäksi A10-7850K-, A10-7800- ja A6-7400K-APU-piirit.

Lisämallien myötä alun perin suunnitellun Kaveri-artikkelin pikapäivitys laajeni omaksi kokonaisuudekseen. Laitoimme AMD:n toimittamat uudet Kaveri-APU-piirit testipenkkiin ja testasimme niiden laskentasuorituskyvyn sekä integroitujen grafiikkaohjainten pelisuorituskyvyn Intelin Haswell-arkkitehtuurin Pentium G3258- ja Core i5-4690K -prosessoreihin verrattuna.

Kertauksen vuoksi AMD:n Kaveri-APU-piiri rakentuu enimmillään yhteensä 12 laskentaytimestä (prosessori- ja grafiikkaytimet) ja se tukee AMD:n HSA-ominaisuuksia, jotka mahdollistavat prosessoriytimien ja grafiikkaohjaimen entistä läheisemmän yhteistyön laskentakäytössä. Integroitu grafiikkaohjain on päivitetty AMD:n nykyisistä erillisnäytönohjaimista tuttuun Southern Islands -sukupolven Graphics Core Next -arkkitehtuuriin. Tuettuna ovat DirectX 11.2-, OpenGL- ja Mantle-rajapinnat sekä useamman näytön Eyefinity-teknologia. Lisäksi Kaveri-APU-piirit tukevat TrueAudio-teknologiaa ja joidenkin mallien TDP-arvo on ohjelmoitavissa.

Tutustumme artikkelissa AMD:n A10-7850K-, A10-7800- ja A6-7400K-APU-piirien ominaisuuksiin ja ajoimme niillä kattavat prosessori- ja 3D-testit yllä mainittuja Intelin verrokkiprosessoreita vastaan. Lisäksi suoritimme totuttuun tapaan myös tehonkulutus- ja lämpötilatestit sekä esittelemme pikaisesti testikoneen alustana toimineen MSI:n A88XM-E35-emolevyn.

Seuraava sivu
Muropaketin toimitus

Kommentit

2.

Eli loppupeleissä ihan riittävän olohuone elokuva/peli htpc:n saisi tuommoisesta. Tehonkulutuskin maltillisempi kuin intel + erillisnäytönohjain.

Vastaa tähän
3.
Vesa H.

Eli loppupeleissä ihan riittävän olohuone elokuva/peli htpc:n saisi tuommoisesta. Tehonkulutuskin maltillisempi kuin intel + erillisnäytönohjain.

Nooh, joku G3258 + 750(Ti) olisi jo selvästi päheempi paketti myös pelikäytöön :D

Vastaa tähän
4.

@2:

Jep mutta kun 750ti ei selvästikään tarvitse elokuvien katseluun ja A10 prossutehot on paljon paremmat kuin pentium halpisprossussa. Samaten 750ti maksaa miltei yhtä paljon kuin pelkkä suoritin. :D

Vastaa tähän
5.

@Vesa H.

Olipa vaikea arvata mistä rupeat nillittämään seuraavaksi :D
CPU tehokin on vähän siinä ja tässä, toki 4 corea ja korkeampi kellotaajuus vs. dualcore näyttää paperilla paremmalta.

Vastaa tähän
6.

Aika surkeaa katsottavaa nuo nykypäivän AMD prossut.
Joskus aikoinaan kisasi vielä hyvin Intelin kanssa, mutta nykyään ei pahemmin AMD:n suuntaan tarvitse katsella. (paitsi jos haluaa olla erilainen nuori)

No jos ne joskus taas saisivat tekniikkansa kuosiin ja Intel saisi jälleen kilpailijan.

Vastaa tähän
7.

Pentium on surkea verrattuna Athlon 860k:hon. Katsokaa vertailuja netistä. Athlonin kaveriksi erillisnäytönohjain, voittaa samanhintaisena 7850k APUn 6-0.

@5 Hinta/laatu on ilmeisesti tuntematon käsite sinulle sitten. Intel on hyvä, jos rahalla ei ole väliä. Itselleni taas tehoilla ei ole väliä, joten AMD kelpaa hyvin.

Vastaa tähän
8.

Noh, missä kellotustestit? Olisi ollut tosi mukavaa nähdä 6800K vs. 7850K vastakkain vakioina ja sitten clock-to-clock ja se, mihin asti Kaveri venyy.

Vastaa tähän
9.

Itselläni budjetilla kasattu "pelikone" jossa 7850k ja erillinen näyttis, ihan hyvin pärjää kaikessa mitä on tarjolla. Pelitehot on itselleni varsin riittävät. Erillisnäyttiksen kanssa takuusähläystä, ei tarvinnut olla dataamatta kun Kaverin omalla näyttiksellä paineli menemään vaan :)

Olisi kyllä mukavaa harrastuksen kannalta, jos iGPU:ta saisi hyödynnettyä muuhunkin kuin videoiden nauhoittamiseen pelaillessa. Joskus oli kuva pyörimässä missä promottiin fysiikoiden laskemista (?) iGPU:lle, prossun ja dGPU:n tehdessä omat hommansa. Mihinköhän se katosi?

Mutta olenkin erilainen nuori :)

Vastaa tähän
10.

Harmi ettei ollut ylikellotustestejä, kuten @7 jo mainitsikin.

Vastaa tähän
11.

@4:

"CPU tehokin on vähän siinä ja tässä, toki 4 corea ja korkeampi kellotaajuus vs. dualcore näyttää paperilla paremmalta"

Niin ja näyttää se testeissäkin näemmä paremmalta. Aika paha lähteä väittämään vastaan kun revikan voit lukaista uudelleenkin jos et usko. :D

Jos ei kiinnosta änkeä pikkukoteloon näytönohjainta ja haluaa päästä mahdollisimman pienellä kulutuksella myös rahan suhteen, niin tällainen a10 on ihan jees valinta vaikka siihen olohuoneen viihdekeskukseen.

Vastaa tähän
12.

Toivottavasti AMD saisi ajoissa ulos nuo Carrizzo aput, jotta cpu suorituskykyero kaventuisi ainakin hetkellisesti. Onhan nuo ihan asiallisia vehkeitä, mutta G3258 + erillinen näyttis on mielestäni parempi vaihtoehto.

Vastaa tähän
13.

Ihmeen heikkoa tuo 3d-suorituskyky Diablo III:ssa kun ikivanha Radeon HD2900GT pyöritti myös kelvollisesti low/1920×1080. 240 shaderia, 256MB GDDR3 & 256bit, eli jopa ikivanhasta kuumakallesta 2900XT:stä vielä melko lailla kevennetty.

Varakorttina tuo jäi laatikkoon pyörimään, voipahan edes jotain kevyttä pelailla jos nykyinen kyrvähtää.

Vastaa tähän
14.

Tuossa näkyi taas amd ja intelin huonot ja hyvät puolet.
Amd:lla on kohtalainen integroitu GPu mutta laskenta puolella ovat hitaita ja virtasyöppöjä tehoihin nähden.
Intelin kompastuskivi on taas turhan korkea hinta ja umpisurkea diakuva ohjain mitä ei voi edes kutsua näytönohjaimeksi ellei halua ainostaan elokuvia katsella.

Suuret kiitokset taas muro tiimille loistavasta artikkelista.

Vastaa tähän
15.

Propsit testaajille :)

Vesa H.

Niin ja näyttää se testeissäkin näemmä paremmalta. Aika paha lähteä väittämään vastaan kun revikan voit lukaista uudelleenkin jos et usko. :D

Jos ei kiinnosta änkeä pikkukoteloon näytönohjainta ja haluaa päästä mahdollisimman pienellä kulutuksella myös rahan suhteen, niin tällainen a10 on ihan jees valinta vaikka siihen olohuoneen viihdekeskukseen.

…Tehonkulutuskin maltillisempi kuin intel + erillisnäytönohjain.

Paljonkos se apu suorittimia huomattavasti tehokkaampi 750(Ti) kuluttikaan?

"Prosessorisuorituskyvyssä selvästi kalliimpaa yli 200 euron verrokkiryhmää edustava Core i5-4690K oli valovuoden AMD:n APU-piirejä edellä ja noin 60 euron hintainen Pentium G3258 Anniversary Edition näytti sekin 60 eurolla irtoavalle A6-7400K:lle kuinka bittejä murskataan. Kaveri-APU-piirien mallistosta A6-7400K on hankalassa markkinasegmentissä, sillä sen prosessorisuorituskyky on paljon Intelin Pentium G3258 -mallia huonompi eikä se kykene tarjoamaan moderneille peleille riittävää pelisuorituskykyä korkeammasta tehonkulutuksesta huolimatta."

Vastaa tähän
16.
Astrofys

Noh, missä kellotustestit? Olisi ollut tosi mukavaa nähdä 6800K vs. 7850K vastakkain vakioina ja sitten clock-to-clock ja se, mihin asti Kaveri venyy.

Noilla eväillä olisi testattava ainakin kaksinkertaistunut helposti. Tulokset varmasti olisi kivaa nähtävää, mutta menisi vähän liian työlääksi tällä kertaa.

Ainakin 5700, 6700, ja 7700K clock-to-clock prosessoritestit löytyvät A10-7700K artikkelin puolelta. Samoin 7700K ylikellotus sen mitä ITX-emo antoi periksi. :)

Vastaa tähän
17.

Vesa.H tuskin on edes lukenut koko testiä..kuvat katteli ja veti omat mutu tuntumat taas tauluun.

Vesa H.

Aika paha lähteä väittämään vastaan kun revikan voit lukaista uudelleenkin jos et usko.

Tässä sulle faktaa,lue nyt uudelleen jos et usko :D
"A10-sarjan APU-piirien suurin ongelma on se, että niiden hinnalla on saatavissa Pentium G3258 ja erillisnäytönohjain paketti, joka tarjoaa vielä parempaa suorituskykyä pelikäyttöön"

Vesa H.

haluaa päästä mahdollisimman pienellä kulutuksella myös rahan suhteen.

Vesa H.

Tehonkulutuskin maltillisempi kuin intel + erillisnäytönohjain.

Intel Pentium G3258 ja näytönohjaimeen jää vielä noin 80e,kun jättää A10 hyllyyn.
jimsistä Gtx750 99e ja mennään lujempaa ja kulutuskin on samoissa kuin pelkässä A10 prosessorissa
Eli olet jälleen pihalla ja väitöksesi on väärä.

Vesa H.

ihan riittävän olohuone elokuva/peli htpc:n saisi tuommoisesta

Vesa H.

mutta kun 750ti ei selvästikään tarvitse elokuvien katseluun

sekoile vielä vähän lisää..ensin puhuit peleistä/elokuvista.. pysy aiheessa.

Vesa H.

A10 prossutehot on paljon paremmat kuin pentium halpisprossussa.

Huomioida täytyy G3258 mahtava kellotus potentiaali. Kellotettu G3258 menee kellotetun Amd A10 prosessorin ohitse peli suorityskyvyssä

Muron testissähän oli maininta, G3258 prosessorista.
"Pentium AE:lla saavutettiin ArmA 3:ssa ylikellotettuna sama suorituskyky kuin huomattavasti kalliimmalla Core i5-4690K:lla"
A10 ei yllä ikinä i5-4690k tasolle kuten G3258 ja tässä linkki niille joilta on jäänyt välistä kys.testi
http://muropaketti.com/artikkelit/p…ium-g3258-anniversary-edition-core-i5-4690k,3

Koitappa Vesa keksiä lisää satuja,miksi amd olisi taas parempi mielestäsi :D

Vastaa tähän
18.

Hah… Nyt on kyllä hieman koomiseksi mennyt meno PR-osastolla, kun aletaan jotain compute coreja laskee suorittimesta. Konsoleissakin tai PS4:ssa on tällä logiikalla laskettuna 24 ydintä. Kuulostaa mahtavalta ja tietty onhan siinä GPU:lla paljon flopseja.

Jännä jos noita HSA:ta tukevia binäärejä vielä sen enempää ole markkinoilta. Tosin jos nopeasti yrittää C++AMP-kääntäjiä tai HSA runtimeja googletella, ovat julkiset repot vielä melko tuoreita, mutta eiköhän privaatisti ole pidempään jo eläny. Tai ensimmäiset LibreOffice-hypet taidettiin ajaa joskus 2013, mutta ehkäpä uusimmat binäärit tuota tukevat tai ainakin OpenCL-kerneillä kiihdyttävät jotain toiminnallisuuksia. Softapuoli taitaa vain olla ikävän vaiheessa.

Vastaa tähän
19.

Jos ei nyt mitään pahasti ohi mennyt, niin en löytänyt ollenkaan erillisnäytönohjaimilla tehtyjä testejä? Olisi kiva nähdä miten yditen suorituskyky riittää nykypelien pyörittämiseen. Monesti amd:n suorituskyky prossua käyttävillä softilla ollut ihan hyvä mutta 1/2 ydintä käyttävissä peleissä olematon.

Vastaa tähän
20.

@14:

Juu eli yli 140 euroa saat maksaa 750ti ja tuosta pentiumista 60 euroa. Penankin joudut kellottamaan, jotta pääset edes a10 tasolle, joka sitten kuluttaa taas sähköä enempi. Pena taas kellottuu aika köyhästi mITX emoilla, kun ne ei varsinaisesti ole kellotuskäyttöön tarkoitettuja. Muistikaistakin rajoitettu jonnekkin 1600 kieppeille ellei maksa emosta lähemmäs toista sataa.

Ja näyttäisi a10 hinta pyörivän siinä 140 euron kieppeillä, eli pienemmällä säädöllä ja rahalla selviää. Omasta mielestä tuollaisilla tuloksilla ei ole tarvetta nopeammalle prossulle olohuone käytössä, kun moni peli ei telkun ruudulta sohvalla katsottuna jää konsolipeleistä ulkonäöllisesti paljoakaan jälkeen edes low -asetuksella. Enempi siihen ehkä tulisi asenneltua indie pelejä joita voi pelata monella ohjaimella samanaikaisesti, kuten esim. Broforce, gauntlet jne.

Diablokin rullaa todella kiitettävästi tuollaisella, vaikkei sillä nyt pöytäkonetta pelaamisessa korvata muualla kuin olohuoneessa konsolin sijaan.

@16:

"A10-sarjan APU-piirien suurin ongelma on se, että niiden hinnalla on saatavissa Pentium G3258 ja erillisnäytönohjain paketti, joka tarjoaa vielä parempaa suorituskykyä pelikäyttöön"

Tosin pentium suorittimena on rupumpi kuin a10, ja yhteishinnaltaan kalliimpi näytönohjaimen kanssa. Kyse olikin siitä, että tuo on riittävän nopea kevyeen kimppapelailuun että sillä syrjäyttää konsolin aika helposti.

"Intel Pentium G3258 ja näytönohjaimeen jää vielä noin 80e,kun jättää A10 hyllyyn.
jimsistä Gtx750 99e ja mennään lujempaa ja kulutuskin on samoissa kuin pelkässä A10 prosessorissa"

Kalliimpi tosin eikä ole tarvetta erillisnäytönohjaimelle tilaa viemään kun tuolla integroidullakin pärjää. Ja tosiaan pena on suorituskyvyssä aivan häntäpäässä edelleen.

"sekoile vielä vähän lisää..ensin puhuit peleistä/elokuvista.. pysy aiheessa."

Htpc:llä voi katsoa elokuvia ja pelejä. Miten niin en muka pysy aiheessa? :D Ilmeisesti htpc on sinulle tuntematon käsite?

"Huomioida täytyy G3258 mahtava kellotus potentiaali. Kellotettu G3258 menee kellotetun Amd A10 prosessorin ohitse peli suorityskyvyssä"

Jaa meinaatko mITX emolla kellotella? Onnea yritykselle, mutta kellotus atx -emolla ei saada samoja tuloksia aikaan mITX-emolla. Ja sitten menee ohi muuten muussakin, kuten tehonkulutuksessa varsinkin erillis näytönohjaimella. ;)

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Osallistu keskusteluun MuroBBS:ssäKommenttikupla