Uusimmat

AMD Fusion A8-3850 & A6-3650 (Llano)

01.08.2011 00:23 Muropaketin toimitus

AMD on ollut myllerryksien kourissa useammalta suunnalta jo pidemmän aikaa. Yritys teki pitkään tappiota ja lopulta se ulkoisti piirien valmistuksen AMD:stä irroitetulle GlobalFoundries-puolijohdeyritykselle. GlobalFoundries on tällä hetkellä vastuussa AMD:n prosessoreiden ja APU-piirien valmistuksesta, kun taas maailman suurin puolijohdevalmistaja TSMC valmistaa AMD:n näytönohjaimien grafiikkapiirit. Yrityksen rankka uudistaminen on johtanut siihen, että sen tappiokierre on vihdoin saatu päätökseen ja jo useamman vuosineljänneksen aikana osavuosikatsauksien yhteydessä on julistettu niukasti voitollisia tuloksia.

AMD on samalla panostanut ankarasti Fusion-tuoteperheeseen, joiden APU-piireissä (Accelerated Processing Unit) samaan piisiruun on integroitu x86-prosessoriytimien ohella grafiikkaohjain. AMD julkaisi ensimmäiset APU-piirit tammikuussa ja tutustuimme Muropaketissa maaliskuussa budjettiluokan markkinoille suunnattuun Zacate-koodinimelliseen E-350-piiriin, joka on osa Brazos-alustaa. Nyt vuorossa ovat Lynx-alustan Llano-koodinimelliset APU-piirit, jotka tarjoavat huomattavan paljon enemmän suorituskykyä niin prosessoriytimien kuin myös integroidun grafiikkaohjaimen osalta.

Tutustumme tässä artikkelissa tällä hetkellä molempaan markkinoilta saatavaan AMD:n Llano-koodinimelliseen APU-piiriin – A8-3850:een ja A6-3650:een. APU-piirikatsauksen ohella tutustumme myös yleisesti A-tuoteperheen APU-piireihin pintaa syvemmältä sekä testaamme suorituskykyä ja tehonkulutusta. Testeissä vertailukohtina ovat AMD:n Phenom II X4 965 Black Edition- ja Intelin Core i3-2100 -prosessorit. Lisäksi artikkelin lopusta löytyvät 3D-suorituskykymittaukset APU-piireihin integroiduilla grafiikkaohjaimilla sekä ylikellotustestit A8-3850:llä.

Sisältö

  1. AMD Fusion A8-3850 & A6-3650 (Llano)
  2. Llano-arkkitehtuuri
  3. Katsaus A8-3850- ja A6-3650-APU-piireihin
  4. Testikokoonpano, suorituskyky- ja tehonkulutusmittaukset
  5. Integroidut grafiikkaohjaimet & ylikellotustestit
  6. Loppuyhteenveto