Intel Core i7-4960X (Ivy Bridge-E)

20.09.2013 14:21 | | 162 | 16

Intel esitteli 22 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat Ivy Bridge-E -koodinimelliset tehoprosessorit syyskuun alussa ja myyntiin uutuudet saapuivat 10. syyskuuta.

Kyseessä on Intelin omien sanojen mukaan äärimmäinen työpöytäprosessori, jonka ensisijaisia käyttökohteita ovat runsasta moniajoa vaativa sisällöntuotanto ja laskenta. Pelaamiseen prosessori tarjoaa 40 PCI Express 3.0 -linjaa ja tukee kahden näytönohjaimen SLI- tai CrossFire-konfiguraatioita täydellä x16-nopeudella tai kolmen ja neljän näytönohjaimen konfiguraatioita x8-nopeudella.

Intel siirtyi peruskuluttajille suunnatuissa työpöytäprosessoreissaan 32 nanometrin Sandy Bridgestä 22 nanometrin Ivy Bridgeen vuoden 2012 keväällä ja uusi Haswell-arkkitehtuuri julkaistiin toukokuussa. Kuusiytimiset tehoprosessorit tulevat Tick-Tock-kehitysmallissa tällä hetkellä noin 1,5 vuotta perässä ja siirtyminen Ivy Bridge-E:stä Haswell-E-arkkitehtuuriin on luvassa todennäköisesti vuoden 2014 lopulla.

Perusominaisuuksiltaan Ivy Bridge-E vastaa Sandy Bridge-E:tä ja on yhteensopiva nykyisten LGA 2011 -kantaisten ja X79-piirisarjaan perustuvien emolevyjen kanssa BIOS-päivityksellä.

Prosessoriytimien, välimuistin ja muistiohjaimen IPC-suorituskykyä (Instructions per Clock) on parannettu ja turvaominaisuuksien joukkoon on lisätty digitaalinen satunnaislukugeneraattori sekä SMEP (Supervisory Mode Execute Protection) estämään käyttöoikeuksien ohittaminen tietoturva-aukon kautta.

Suurin uudistus on valmistusprosessissa siirtyminen 32 nanometrin viivanleveydestä 22 nanometrin 3D-transistoreihin. Niissä piikanavaa on korotettu siten, että hila on piikanavan kolmella sivulla. Intelin omien sanojen mukaan se kykenee laskemaan suunnittelulla tehonkulutusta keskimäärin 50 prosentilla 32 nanometrin tasotransistoreihin verrattuna.

Kuusiytiminen Ivy Bridge-E -piisiru rakentuu 1,86 miljardista transistorista ja sen pinta-ala on 257 neliömillimetriä. Kaaviokuvaan on eroteltu prosessoriytimet, keskellä on kaikkien ytimien kesken jaettu L3-välimuisti ja ylhäällä nelikanavainen muistiohjain. Uncore eli prosessoriin integroitu northbridge on vastuussa L3-välimuistin ja muistiohjaimen toiminnasta ja käsittää PCI Express 3.0 -linjoja ja sekalaisia I/O-toimintoja. LGA 1155 -kantaisiin Ivy Bridge -työpöytäprosessoreihin verrattuna Ivy Bridge-E:ssä ei ole mukana integroitua grafiikkaohjainta.

Vertailun vuoksi edellisen sukupolven Sandy Bridge-E -prosessoreissa oli 2,27 miljardia transistoria ja piisirun pinta-ala oli 434,72 neliömillimetriä. Todellisuudessa Core i7-3960X- ja 3970X-prosessoreissa oli käytössä kahdeksanytiminen Sandy Bridge-EP -piisiru, josta on laserleikattu pois käytöstä kaksi ydintä, 20 megatavun L3-välimuistista kytketty pois käytöstä viisi megatavua sekä QPI-väylät. Piisirulla oli satoja miljoonia transistoreita, joita käytettiin vain palvelimiin tarkoitetuissa Xeon-malleissa.

Kuten Sandy Bridge-E:stä myös Ivy Bridge-E:stä markkinoilla on samanaikaisesti kolme eri mallia eri hintaluokkiin. Core i7-4960X ja 4930K ovat kuusiytimisiä ja Core i7-4820K on neliytiminen.

Core i7-4960X hyödyntää Ivy Bridge-E -piisirun kaikkia ominaisuuksia ja peruskellotaajuus on 3,6 GHz ja Turbo Boost -ominaisuudella rasituksessa maksimissaan 4,0 GHz. Hyper-Threading-ominaisuuden ansiosta prosessori kykenee käsittelemään samanaikaisesti 12 säiettä. L3-välimuistia on 15 megatavua ja suositushinta on 990 dollaria.

555 dollarin suositushintainen Core i7-4930K toimii rasituksessa 100 MHz alhaisemmalla kellotaajuudella kuin 4960X ja L3-välimuistia on kolme megatavua vähemmän. Edullisin 310 dollarin hintainen neliytiminen Core i7-4820K -malli toimii rasituksessa 3,9 GHz:n kellotaajuudella ja L3-välimuistia on 10 megatavua.

Kaikki Ivy Bridge-E -mallit ovat kerroinlukitsemattomia, niissä on nelikanavainen DDR3-muistiohjain, joka tukee virallisesti 933 MHz:n (1866 MHz DDR) muistinopeutta ja TDP-arvo on 130 wattia.

Suomessa Muropaketin Hintavertailun mukaan suorituskykyisin Core i7-4960X Extreme Edition irtoaa edullisimmillaan noin 1020 eurolla, Core i7-4930K noin 560 eurolla ja Core i7-4820K noin 310 eurolla.

Ivy Bridge-E -prosessorit ovat fyysisesti identtisiä Sandy Bridge-E -prosessoreiden kanssa eli ulkomitoiltaan 5,25 x 4,5 cm. Piisiru on istutettu orgaaniseen lasikuidulla vahvistettuun hartsialustaan, jota käytetään piisirun alustana sen sähköisesti eristävän ominaisuuden ja keraamiseen alustaan verrattuna edullisen hinnan takia. Piisiru on suojattu kuparisella nikkelillä päällystetyllä lämmönlevittäjällä. Sen tehtävänä on levittää piisirun tuottama lämpö laajemmalle alalle ja päälle asennettavaan jäähdytyselementtiin. Piisiru on juotettu kiinni lämmönlevittäjään.

Turbo Boost 2.0 -teknologian ansiosta Core i7-4960X Extreme Editionin ytimet toimivat rasituksessa 3,6 GHz:n peruskellotaajuutta korkeammilla kellotaajuuksilla paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Intelin spesifikaatioiden mukaan prosessori ei toimi käytännössä lainkaan 3,6 GHz:n peruskellotaajuudella, vaan rasituksessa ytimien kellotaajuus nousee 5-6 ytimen rasituksessa 3,7 GHz:iin, jolloin käyttöjännite oli CPU-Z-ohjelman mukaan 1,088 volttia. 3-4 ytimen rasituksessa kellotaajuus nousee 3,8 GHz:iin.

1-2 ytimen rasituksessa Core i7-4960X:n kellotaajuus nousee 4,0 GHz:iin ja käyttöjännite oli 1,168 volttiin.

Lepotilassa kellotaajuus laskee 1,2 GHz:iin ja käyttöjännite 0,8 volttiin.

Nelikanavainen DDR3-muistiohjain tukee virallisesti 933 MHz:n (1866 MHz DDR) kellotaajuudella toimivia muisteja ja maksimissaan 64 gigatavun muistimäärää.

Sisältö

  1. Intel Core i7-4960X (Ivy Bridge-E)
  2. Asus X79-Deluxe
  3. Testikokoonpano ja prosessorisuorituskyky
  4. 3D-suorituskyky
  5. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  6. Ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto & seuraavaksi Haswell-E
Keskustelu

Core i7-4960X saatiin ylikellotettua toimimaan kaikkien ytimien osalta vakaasti 4500 MHz:n kellotaajuudella, kun käyttöjännite nostettiin 1,3 volttiin. 4,6 GHz:n tai korkeammilla kellotaajuuksilla kokoonpano ei ollut vakaa, vaikka jännitettä yritettiin nostaa 1,4 volttiin. Corsairin H110-nestekierrolla ytimien lämpötila nousi IntelBurnTest-rasituksessa 4,5 GHz:n kellotaajuudella Prime95-rasituksessa 78 asteeseen ja CPU Total TDP -arvo 144 wattiin.
***
http://muropaketti.com/artikkelit/prosessorit/intel-core-i7-3960x-extreme-edition-core-i7-3930k-sandy-bridge-e,5

Core i7-3960X saatiin ylikellotettua ilmajäähdytyksellä vakaasti kaikkien kuuden ytimen osalta 4,75 GHz:n kellotaajuudelle, kun prosessorille syötettiin 1,45 voltin käyttöjännite ja kellotaajuus muodostettiin 38x-kertoimella ja 125 MHz:n BCLK-väylällä.
***
Olisi kiva tietää, kumpi on nopeampi maksimi ilmakelloilla?

Tuota pelisuorituskyky -osiota voisi kyllä laajentaa ARMA 3:lla.

Datatöntti;1711742896

Tuota pelisuorituskyky -osiota voisi kyllä laajentaa ARMA 3:lla.

Tämä on hyvä ehdotus, otan erikseen käsittelyyn lokakuussa!

Itseäni kiinnostaisi tietää, että millainen pitää käytön olla, että joku 1150-kantainen emolevy on paha pullonkaula ja tarvittaisiin 2011-kantaista antamaan lisää väylää.

Olisiko helppo vastaus, että jos tarvitsee kysyä, niin ei tarvitse 2011-kantaa? :))

Kiitos taas hyvästa arvostelusta.

Taidan odottaa ensi vuodelle päivitystä kun hyöty on sen verran pieni.
Vain näytönohjaimen päivityksellä pärjää hyvin.

Mitä järkeä on tehdä GPU-rajoitteisia pelitestejä, kun pitäisi löytää prossujen erot? Skyrim 8xAA:lla ja BF3 4xAA:lla testattuna ovat täysin näyttisrajoitteisia.

heikko tulos intelburn- testissä, kun jo 4.6MHz 3930K menee ohi, vai antaako tuo standard eri tulosta kuin very high?

Sothis

Mitä järkeä on tehdä GPU-rajoitteisia pelitestejä, kun pitäisi löytää prossujen erot? Skyrim 8xAA:lla ja BF3 4xAA:lla testattuna ovat täysin näyttisrajoitteisia.

Muropaketti tekee testit pääosin lukijakuntaansa varten, ja muron lukijakuntaa kiinnostaa suuresti myös pelisuorituskyky. Se, että toinen prossu saa 800×600 resolla 5000fps ja toinen "vain" 4500 ei kiinnosta juuri ketään (mahdollisimman hyvien karkkimarkkipisteiden perässä juoksijoita lähinnä), mutta sensijaan suorituskykyerot todellisessa tilanteessa ovat mielenkiintoisia.

Se, että tulokseksi saadaan tasaisia palkkeja, on itsessään todella arvokasta dataa. Pelikonetta päivittävälle, on todella arvokas tieto, että jopa LGA 1366 jaksaa vielä uusien highend näyttisten mukana, eikä aiheuta jättimäistä pullonkaulaa. Säästetään satasia, jopa puolitoista tonnia, kun ei aleta koko settiä uusimaan. Puhumattakaan asentamisen ja muunlaisen härväämisen aiheuttamasta vaivasta. Uutta pelikonetta kasaava taasen säästää emo+prossu+muistit yhdistelmää valitessaan yli puoli tonnia (ja ostaa niillä rahoilla vaikka sitten titanin tuon HD 7970 sijaan), kun ostaa edullisen Haswelin tuollaisen Ivy-e:n sijaan, saaden kuitenkin vastaavan suorituskyvyn (PELEISSÄ).

Erittäin hieno homma että ollaan tehty kerrankin clock-to-clock vertailu, ja varsinkin että Gulftown oli mukana.

Ei tuo kellottovuus vakuuta kaihiast… Eli jos nämä on juotettuja prossia eivätkä purkkaa välissä niinkuin kuluttajamalleissa, niin ero on aika pieni verrattuna normaali sandy vs ivy suhteessa näihin E-versioihin.
Ero tulnee esiin vasta pidemmässä käytössä?

Pidemmässä juoksussa voi peleissäkin olla hyötyä 6-ytimisistä, mutta Gulftownitkin julkaistiin jo monta vuotta sitten eikä niistä ole vielä ollut mitään hyötyä. Ei sikäli että Gulftown on edelleenkin todella hyvä pelikäyttöönkin. Saa nähdä tekeekö GTA V:n PC-versio sen, jonka se teki Q6600 vs E8xxx välille (pelin koodista/kehityksestä oikeasti mitään tietämättä tuskin)?

Todella hyvä artikkeli, kun kaikki prossut käyvät samalla kellotaajuudella. :)

tikkara

heikko tulos intelburn- testissä, kun jo 4.6MHz 3930K menee ohi, vai antaako tuo standard eri tulosta kuin very high?

Standardilla tulee pienemmät GFLOPS lukemat kuin very high:lla. Oletan että tarkoitit 4.6 GHz. :think:

Sothis

Mitä järkeä on tehdä GPU-rajoitteisia pelitestejä, kun pitäisi löytää prossujen erot? Skyrim 8xAA:lla ja BF3 4xAA:lla testattuna ovat täysin näyttisrajoitteisia.

Toisaalta mitä järkeä on tehdä pelitestejä asetuksilla joita kukaan ei tule koskaan käyttämään? Ne eivät kerro prosessorien käytännön eroa nykyhetkellä, eikä noista tuloksista voida päätellä eroa tulevaisuudessa.

Veikkaisin myös, että melko harva käyttäjä pidättäytyy nimenomaan prosessorin päivityksessä niin pitkään, että prosessorista muodostautuisi rajoittava tekijä realistisilla asetuksilla.

Olisit nyt edes idle-tehonkulutustestit tehnyt myös "turbot" päällä. Ja jos et näillä järkeviä tuloksia saa aikaan Windowsin kanssa, niin vaihda vaikka linuxiin ja minimoi taustaprosessit.

Eikö tuon alimmaisen prosessorin pitäisi olla 4820? Ainakin linkin takaa aukenee sellainen…

Muropaketin uusimmat