Uusimmat

Testikokoonpano ja prosessorisuorituskyky

20.09.2013 14:21 Muropaketin toimitus

Suorituskykymittauksissa Core i7-4960X:ää ja Ivy Bridge-E -arkkitehtuuria verrattiin Intelin edellisiin kuusiytimisiin Core i7-3970X- ja Core i7-990X -prosessoreihin eli Sandy Bridge-E- ja Gulftown-arkkitehtuureihin. Lisäksi ajoimme mukaan testit Core i7-4770K:lla eli Intelin uusimmalla neliytimisellä Haswell-arkkitehtuurilla.

Aluksi testit suoritettiin Intelin spesifikaatioiden mukaisilla vakiokellotaajuuksilla, mutta varsinkin 3D-testeissä eroja ei saatu aikaiseksi tai ne olivat epänormaalit Ivy Bridge-E- ja Sandy Bridge-E -arkkitehtuurien välillä. Syynä oli todennäköisesti Turbo-ominaisuus, joka ohjaa prosessorin kellotaajuutta rasituksen mukaan. Tämän seurauksena päädyimme asettamaan kaikilla prosessoreilla ytimet kiinteästi 4,0 GHz:n kellotaajuudelle, jolloin arkkitehtuurien erot tulivat selvemmin esille.

Myyntihinnat Suomessa: 18.9.2013:

  • Core i7-4960X: 1013 euroa
  • Core i7-3970X: 946 euroa
  • Core i7-990X: Myynti lopetettu
  • Core i7-4770K: 308 euroa

 

Ivy Bridge-E- ja Sandy Bridge-E -prosessorit testattiin Asuksen X79-piirisarjaan perustuvalla LGA 2011 -kantaisella X79-Deluxe-emolevyllä, Gulftown Asuksen X58-piirisarjaan perustuvalla LGA 1366 -kantaisella P6T-Deluxe-emolevyllä ja Haswell Asuksen Z87-piirisarjaan perustuvalla Maximus VI Extreme -emolevyllä. Kokoonpanoissa oli käytössä 16 gigatavua Kingstonin HyperX -DDR3-muistia, joka toimi 933 MHz:n kellotaajuudella (DDR3-1866) 9-11-9-27 2T -muistiasetuksilla. Poikkeuksena Gulftown-kokoonpano, jossa kolmikanavaisen muistiohjaimen myötä käytössä 12 gigatavua.

Muiden komponenttien osalta testikokoonpanoon asennettiin AMD:n Radeon HD 7970 GHz Edition -näytönohjain, Antecin TruePower 850W -virtalähde ja Windows 7 Ultimaten 64-bittinen käyttöjärjestelmä asennettiin Corsairin Serial ATA 6 Gb/s -liitännälliselle 180 gigatavun tallennuskapasiteetilliselle Force GT SSD -asemalle. Lisäksi käytössä oli LG:n Blu-ray-asema sekä Viewsonicin 23,6-tuumainen 1920×1080-resoluutioinen VX2450WM-LED-näyttö.

Cinebench 11.5:llä testattiin renderöintinopeutta ja suorituskykyyn vaikuttaa ratkaisevasti käytössä olevien ytimien lukumäärä. Ohjelma ilmoittaa renderöinnin jälkeen tuloksen yksinkertaisesti pisteinä ja suurempi tulos on parempi.

Cinebenchissä Ivy Bridge-E saavutti noin 4,4 % paremman tuloksen kuin Sandy Bridge-E.

Myös POV-Ray-renderöintitesti osaa hyödyntää kaikkia prosessoriytimiä. Tulos ilmoitetaan renderöityinä pikseleinä sekunnissa (PPS) ja suurempi tulos on parempi.

POV-Rayssa Ivy Bridge-E oli noin 5,9 % suorituskykyisempi kuin Sandy Bridge-E

Juce’s x264 Benchmark 0.3 on parannettu versio Tech ARP:n x264 HD Benchmark Ver. 4.0 -testistä, joka testaa, kuinka nopeasti HD-laatuinen videopätkä koodataan 1-pass-pakkauksella x264-videotiedostoksi. Testi ilmoittaa tulokset keskimääräisenä FPS-lukemana (Frames Per Second). Suurempi tulos on parempi.

Prosessorin laskentatehosta riippuvaisessa Medium-testissä Ivy Bridge-E oli 7,4 % suorituskykyisempi kuin Sandy Bridge-E.

Välimuisteista riippuvaisessa Veryslow-testissä Ivy Bridge-E oli 10 % suorituskykyisempi kuin Sandy Bridge-E.

7-Zipillä pakattiin 461 megatavua kuva-, musiikki-, video-, asennus- ja Guitar Pro -tabulatuuritiedostoja normaalilaadulla 7z-muotoon ja mitattiin pakkaukseen kulunut aika sekunteina. 7-Zipillä käytetty bzip2-algoritmi osaa hyödyntää prosessorin kaikkia ytimiä. Pienempi tulos on parempi.

Ivy Bridge-E oli 7-Zip-pakkaustestissä sekunnin eli 3,7 % suorituskykyisempi kuin Sandy Bridge-E.

TrueCrypt on reaaliaikainen salausohjelma ja se tukee AES-NI-käskykantaa. Ohjelmassa on sisäänrakennettu testi, joka mittaa Advanced Encryption Standard- eli AES-salaus- ja -purkunopeuden suoritustehoa. Suurempi tulos on parempi

Ivy Bridge-E:llä AES-purku- ja salausnopeudet olivat 100 Mt/s eli noin 2 % paremmat kuin Sandy Bridge-E:llä.

Easy CD Audio Converterilla pakattiin rinnakkain 40 kappaletta WAV-tiedostoja (1,66 Gt) MP3-muotoon ~190 kbps laadulla ja mitattiin pakkaukseen kulunut aika sekunteina. Easy CD-DA Extractor tukee samanaikaisesti kahdeksaa muuntajaa. Pienempi tulos on parempi.

MP3-pakkauksessa Easy CD Audio Converterilla Ivy Bridge-E oli sekunnin eli noin 4 % nopeampi kuin Sandy Bridge-E.

CDexillä pakattiin 403 megatavun WAV-tiedosto Ogg-muotoon 6.0-laadulla (192 kbps) ja mitattiin pakkaukseen kulunut aika. CDex ei osaa hyödyntää kuin yhtä ydintä, joten prosessorin kellotaajuus ja arkkitehtuurin IPC-suorituskyky ovat pääroolissa.

Yhdellä ytimellä Haswell oli joukon suorituskykyisin 56 sekunnin pakkausnopeudella. Ivy Bridge-E oli sekunnin eli 1,7 % nopeampi kuin Sandy Bridge-E.

SiSoftware Sandra 2012:n Processor arithmetic -testiä käytettiin synteettisenä testiohjelmana mittaamaan prosessorin ALU- ja FPU- eli aritmeettisloogisen- ja liukulukuyksikön suorituskykyä. Suurempi tulos on parempi.

Sandran Dhrystone ALU -testissä Ivy Bridge-E:n tulos oli noin 2 % ja Whetstone FPU-testissä noin 4 % suorituskykyisempi kuin Sandy Bridge-E:llä.

Aida64 Extreme Edition 3.00:n muistitesti mittaa keskusmuistin muistiväylän kaistanleveyttä megatavuina sekunnissa kirjoitus-, luku- ja kopiointitesteissä. Suurempi tulos on parempi.

DDR3-1866-nopeudella ja 9-11-9-27 2T -asetuksilla luku- ja kirjoitusnopeudet olivat Ivy Bridge-E:llä ja Sandy Bridge-E:llä lähes identtiset. Kopiointitestissä Ivy Bridge-E oli noin 4 % nopeampi.

Civilization V testattiin sisäänrakennetulla Late Game View -testillä, joka on näkymä yli 300 vuoron jälkeen. No Render -testissä simuloidaan äärettömän nopeaa näytönohjainta ja mitataan pelkästään prosessorin suorituskykyä. Taulukossa on ilmoitettu keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus ja suurempi tulos on parempi.

Civilization V:n prosessoritestissä Ivy Bridge-E oli noin 2 % suorituskykyisempi kuin Sandy Bridge-E, joka oli tasoissa Haswellin kanssa.

Sisältö

  1. Intel Core i7-4960X (Ivy Bridge-E)
  2. Asus X79-Deluxe
  3. Testikokoonpano ja prosessorisuorituskyky
  4. 3D-suorituskyky
  5. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  6. Ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto & seuraavaksi Haswell-E