Intel Devil’s Canyonin lämmönlevittäjän irrottaminen ja vakiotahnan vaihto

Testasimme kesäkuussa heti tuoreeltaan Intelin Devil’s Canyon -koodinimellisen Core i7-4790K -prosessorin, joka on uusien kerroinlukottomien Haswell Refresh -prosessorien suorituskykyisin malli. Piisirun ja lämmönlevittäjän välisestä uudesta Next-Generation Polymer Thermal Interface Material -tahnaan (NGPTIM) huolimatta prosessoria vaivasi edelleen ydinten korkeat rasituslämpötilat ja suureksi pettymykseksi ylikellotustulos parani vain marginaalisesti Core i7-4770K -malliin verrattuna.

Vajaa vuosi sitten totesimme testissämme Intelin Haswell-koodinimellisellä Core i7-4770K -prosessorilla, että piisirun ja lämmönlevittäjän välissä oli huonolaatuista lämpötahnaa. Yhdistettynä heikkoon piisirun ja lämmönlevittäjän kontaktiin, ensimmäisen sukupolven Haswellit ovat tulleet tunnetuiksi korkeista prosessoriytimien lämpötiloista varsinkin ylikellotettuna.

Päätimme irrottaa Core i7-4790K -prosessorin lämmönlevittäjän kuumailmapuhallin & ruuvipenkki -menetelmällä ja testasimme, kuinka paljon prosessorin lämpötila laski, kun Intelin käyttämä vakiotahna vaihdettiin Arctic Coolingin MX-4-lämpötahnaan ja Coollaboratory Liquid Pro -nestemetalliin ja lämmönlevittäjä painettiin tiukasti kohti piisirua. Intelin vakiojäähdytys on useaan otteeseen todettu lämpötilatesteissä täysin riittämättömäksi, joten testit suoritettiin tehokkaalla Corsairin H105-nestekierrolla.

 

Lämmönlevittäjän irrotus: kuumailmapuhallin + ruuvipenkki -menetelmä

Huom! Jos et ole varma mitä teet, älä tee mitään! Prosessorin modifiointi evää takuun ja voi pahimmillaan rikkoa sen.

Olemme Muropaketissa aikaisemmin irrottaneet Intelin prosessorin lämmönlevittäjän partaterällä leikkaamalla ja vasara & ruuvipenkki -metodilla. Tuorein “innovaatio” prosessorin korkkauksessa on ruuvipenkin ja kuumailmapuhaltimen yhdistelmä. Irrottaminen onnistuu myös hiustenkuivaajalla, joten tarvetta tehokkaalle kuumailmapuhaltimelle ei välttämättä ole. Kyseinen menetelmä on aiemmin käytettyjä leikkaamis- ja vasara & ruuvipenkki -metodeja turvallisempi tapa irrottaa prosessorin lämmönlevittäjä.

Suoritimme lämmönlevittäjän irrottamisen ja vakiotahnojen vaihdon Intelin Core i7-4790K Engineering Sample -testikappaleelle. Kyseessä oli QG81-s-koodilla varustettu Engineering Sample -testikappale, joka on valmistettu vuoden 2013 viikolla 36.

Prosessorin lämmönlevittäjän irrottamiseen tarvitaan työkaluiksi vain hiustenkuivaaja tai kuumailmapuhallin sekä ruuvipenkki. Kuumailmapuhallinta käytettäessä on varmistettava, ettei prosessori pääse kuumenemaan liikaa.

Prosessori kiinnitettiin ruuvipenkkiin hieman vinoon hartsialustasta ja lämmönlevittäjästä. Sitä lämmitettiin kuumailmapuhaltimella ja ruuvipenkkiä alettiin kiristää hitaasti, kunnes lämmönlevittäjän ja hartsialustan välinen liimaus antoi periksi. Kokonaisuutena operaatiossa ei kestänyt kuin alle puoli minuuttia lämmityksen aloittamisesta. Suurin ongelma operaatiossa on todennäköisesti irrottajan kasetin kestävyys, sillä ruuvipenkkiä pitää kiristää huomattavalla voimalla ja kohteena saattaa olla muutaman sadan euron arvoinen prosessori, josta raukeaa takuu.

Mikäli toimenpide suoritettiin onnistuneesti, voidaan lämmönlevittäjä nostaa helposti sormilla irti hartsialustasta. Intel on käyttänyt Devil’s Canyonissa kohtalaisen paljon lämpötahnaa piisirun ja lämmönlevittäjän välissä. Irrotusmenetelmän vuoksi valtaosa tahnasta on puristunut piisirun kylkeen, joten tarkkoja päätelmiä kontaktin laadusta piisirun ja lämmönlevittäjän välillä ei pystytty tekemään. Valitettavasti tahna oli kovettunut kumimaiseksi, eikä sitä enää saatu levitettyä piisirun päälle. Alkuperäisenä ajatuksena oli testata lämpötilat NGPTIM-vakiotahnalla ja kiristetyllä lämmönlevittäjän kontaktilla.

Lämmönlevittäjän irrottamisen jälkeen vanhat tahnat ja liimauksen rippeet puhdistettiin huolella, jotta kontakti piisirun ja lämmönlevittäjän välillä olisi paras mahdollinen. Kumimainen liimaus irtoaa prosessorin hartsialustasta helposti esimerkiksi varovasti kynnellä rapsuttamalla ja paperilla pyyhkimällä.

Coollaboratory Liquid Pro -nestemetallia myy esimerkiksi Jimm’s PC-Store 9,90 euron hintaan. Se johtaa sähköä ja syövyttää alumiinia, joten sen levittämisessä on oltava äärimmäisen tarkkana. Nestemetalli kannattaa levittää piisirun päälle prosessorin ollessa irti emolevystä, jotta sitä ei vahingossakaan putoa komponenttien päälle. Intelin Devil’s Canyon -prosessoreiden hartsialustan pinnalla on useita pintaliitoskomponentteja, joihin sähköä johtava nestemetalli ei saa päätyä. Liquid Prota tarvitaan erittäin vähän, joten piisirun päälle puristettiin ruiskusta vain pieni pisara. Nestemetalli levitettiin piisirun päälle kattavaksi ja ohueksi kerrokseksi. Nestemetallin levittelyssä pitkin piisirua menee hetki ja lopputulos on valmis, kun pinta on kauttaaltaan peilaava ja tasaisesti peitossa. Liquid Prota voi levittää myös lämmönlevittäjän pohjaan noin piisirun kohdalle, mutta se ei ole pakollista. Tahnanvaihto onnistui hyvin vaikka nestemetallia levitettiin vain piisirulle.

Lopuksi prosessorin hartsialusta asennetaan LGA 1150 -prosessorikantaan ja lämmönlevittäjä asetetaan prosessorin päälle samoin päin, kuin se oli ennen irrottamista. Lämmönlevittäjästä täytyy pitää sormilla kiinni, kun kannan lukitusvipua suljetaan tai muuten lämmönlevittäjä liukuu piisirun päällä. Samalla varmistetaan, että lämmönlevittäjä jää keskelle piisirua ja kontakti on paras mahdollinen. Lämmönlevittäjä puristuu prosessorin piisirua vasten suurella voimalla ja lämpötahna leviää hyvin ohueksi kerrokseksi. Prosessoricoolerin asennuksessa ei tarvitse huomioida mitään ylimääräistä.

Seuraava sivu
Muropaketin toimitus

Kommentit

2.

eikös nämä pitänyt olla kiinni sillä juotoksella mikälie sen nimi nyt oli niinkuin sandyt?

Vastaa tähän
3.
Sess-

eikös nämä pitänyt olla kiinni sillä juotoksella mikälie sen nimi nyt oli niinkuin sandyt?

Ei. Ainoastaan paremmalla lämpötahnalla.

Vastaa tähän
4.

Harvinaista roskaa koko devils floppi linjasto. Intel väittää että jotain paremmin binnattuja prossuja ovat mutta keskimäärin aika paskasti kulkevia näyttäis olevan. No ainakin laiskan muroläskin nyt on ainakin helpompi nukkua kun ytimen ja ihs:n välissä hitusen parempaa tahnaa ja prossa kellotettu vakiona 40ghz.

Hurraa intel!!

Vastaa tähän
5.

Kun itse etulinjassa suoritin tätä prosessia i5 3570K:lleni, muistelen, että MX-4 ei olisi silloinkaan käytännössä toiminut omissa testeissäni vakiotahnaa paremmin. Gelid GC-Extremehän oli se tahna, joka hetken aikaa antoi hyviäkin tuloksia ennen kovettumistaan :/

Tämän perusteella yrittäisinkin päteä, että Intel ei ole tehnyt kovin kummoista päivitystä tahnojensa kanssa markkinoinnista huolimatta.

Vastaa tähän
6.

Heh, huvittaa vieläkin Intelin pr-miesten "kyllä nää menee 5GHz ihan kevyesti" -letkautukset, kun kerta ei IHS:n vaihdolla ja nestemetallillakaan mene. Toki tiedä sitten onko ES-kappale jotenkin retailia huonompi.

"Suurin ongelma operaatiossa on todennäköisesti irrottajan kasetin kestävyys" Pisti hymyilyttämään :)

Vastaa tähän
7.

Itekkin kokeilin tuota Gelid:n GC-Extreme tahnaa sen jälkeen kun kympin ruisku liquid ultraa ei riittänyt yhdelle prossulle.. Jotenkin maagisesti katosi kun sitä laitto lisää ja noin 1/8 kannesta jäi sivelemättä. Voi olla että kämmäsin siinä että prossu oli hivenen lämmin.

Seuraavaksi sitten E sarjalaisen irroitus =D

Vastaa tähän
8.
jormapaappa1235

Kun itse etulinjassa suoritin tätä prosessia i5 3570K:lleni, muistelen, että MX-4 ei olisi silloinkaan käytännössä toiminut omissa testeissäni vakiotahnaa paremmin. Gelid GC-Extremehän oli se tahna, joka hetken aikaa antoi hyviäkin tuloksia ennen kovettumistaan :/

Tämän perusteella yrittäisinkin päteä, että Intel ei ole tehnyt kovin kummoista päivitystä tahnojensa kanssa markkinoinnista huolimatta.

Aiemman testin ("tavallinen Haswell") perusteella silloisen vakiotahnan ja MX-4:n välillä oli eroa. Intel Haswellin lämmönlevittäjän irrottaminen ja vakiotahnan vaihto ? Muropaketti

On tietenkin mahdollista että Haswellissä olisi Ivyä huonommat tahnat mutta tiedä siitä sitten

Vastaa tähän
9.

Miten se menikään?

Räbä räbässä ja muu muualla.

Kasettikekkerit mainittu, räbässä tavataan!

Vastaa tähän
10.

On se hurjaa touhua monen sadan euron prossulla tuo lämmönlevittäjän irrottaminen, jäänyt ja jää kyllä itsellä tekemättä.

Vastaa tähän
13.

Voiko samaa soveltaa Amd prosessoreihin?

en ole vielä inteleitä availlut mutta kai sitä piruuttaan vois koittaa.

Vastaa tähän
14.

Mikäs tuossa Liquid Pro:ssa on erona Liquid Ultraan? Tuntuvat monet suosivan Proota vaikka Ultra on olevinaan uudempaa ja hienompaa, ainakin valmistajan itsensä mielestä.

Vastaa tähän
15.

Omassa 4790K:ssa tuo intelin "parempi tahna" oli kiinteänä klönttinä kiinni IHS:ssä ja irtosi coren päältä yhtenäisenä kakkuna, jättäen coren suurelta osin peilipintaiseksi (lue: oliko se tahna ottanut koskaan edes kiinni coreen, ehkä ei?). Eli ei se DC:n core-IHS kontakti ole aina välttämättä mitenkään erinomainen vakiona ja se vakiotahnakin oli aika… noh, kiinteä ja kuivunut kakku.

Mulla toi yksilö lämpeni aivan sairaasti jo vakiokelloilla, IBT:llä paukkui yli 95'C vaikka jäänynä toimii Macho rev. A Push&Pull tuuletuksella erittäin hyvin tuuletetussa kotelossa.

Korkkasin noin viikko sitten. Käytin tätä samaa ruuvipenkki + lämmitys metodia tosin sillä erolla että lämmitin uunissa CPU:n yhdeksänkymmentä asteiseksi. Sitten ruuvipenkkiin PCB toista leukaa ja IHS toista leukaa vasten, ja hiustenkuivaaja hönkimään. Seurasin lämpömittarilla, että lämpö oli kokoajan IHS:n pinnalta noin 90'C ja ruuvasin kampea tiukemmalle. Aikaisempiin vasara + puukalikka korkkauksiin verrattuna 'hermoja' tai 'kasettia' kulutettiin paljon vähemmän, ja operaatio oli ohi noin 20sec varovaisen tasaisella puristamisella :)

Korkkaustulokset omalta osaltani ovat n. 20'C matalammat rasituslämmöt vakiona, ja 4.5Ghz @1.2v rasituksessa n. 80'C Idlelämmöt tipahti myös roimasti, vakiona idlaili jossain 30-40'C hutikossa eli 15-20 astetta huonelämpöä kuumempana ja nyt 2-4 astetta huonelämpöä kuumempana.

Vastaa tähän
16.

Mitähän ovat mokanneet intelillä kun saadaan aikasiksi samoja tuloksia?

Suurinpiirtein samat lämmöt eikä suorituskykykään ole sen kummempi. Kellotuskin näemmä näillä refresheillä aika yhdentekevää, kun eivät näytä vakiokelloista nousevan montaakaan sataa.

Noh toisaalta eipä cpu:n tarvitse olla juuri tämän nopeampi. Närkästyttää silti kutsua kerroinlukotonta prossua kellotukseen soveltuvaksi, kun siitä hädintuskin saa kellottamalla yhtä paljon mehua irti kuin aikaisemmissa sukupolvissa.

Vastaa tähän
17.

Tulin itse oman 4790k:n kanssa samaan johtopäätökseen ilman korkkaamista. Kivi on nyt 4.4Ghz turbolla (kaikki ytimet) ja käyttöjännite on 1.2V

Hyvä kompromissi ja kuitenkin selvästi ripeämpi, kuin edellinen 4.2Ghz nopeudella pyörinyt Ivy Bridge.

Vastaa tähän
18.
pq

Mikäs tuossa Liquid Pro:ssa on erona Liquid Ultraan? Tuntuvat monet suosivan Proota vaikka Ultra on olevinaan uudempaa ja hienompaa, ainakin valmistajan itsensä mielestä.

Juuri vaihdoin coolerin ja lämpötahnan Arktic silver 5: en-> liquid ultraan. Prossa on paras lämmönjohtavuus, mutta käytännön kokeissa jää ultra vain asteen päähän lämmöissä. Ultra on helppo poistaa pyyhkimällä, verrattuna pro: hon, josta ei edes valmistajalla ole ohjetta/ videota.

Vastaa tähän
19.

Palaakohan Intel koskaan takaisin juotettuihin hs:iin? Lähinnä mietityttää että jos palaavat niin nostetaanko hintaa heti se 30-50e koska parempi oc….

Vastaa tähän
20.

Itekkin kokeilin tuota Gelid:n GC-Extreme tahnaa sen jälkeen kun kympin ruisku liquid ultraa ei riittänyt yhdelle prossulle..

Kyllä tolla pitäis 3-4 prossua vedellä.

Palaakohan Intel koskaan takaisin juotettuihin hs:iin? Lähinnä mietityttää että jos palaavat niin nostetaanko hintaa heti se 30-50e koska parempi oc….

2011 kannassa on ivyt ainakin juotettu, eiköhän haswell-e:tkin.

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Osallistu keskusteluun MuroBBS:ssäKommenttikupla