Uusimmat

Testikokoonpano ja lämpötilatestit

21.07.2014 23:49 Aki Lehti

Testikokoonpanon alustaksi asennettiin MSI:n Z97 MPOWER -emolevy. Z97 MPOWER kuuluu MSI:n ylikellottajille kohdistettuun OC-sarjaan ja se on varustettu lukuisilla ylikellotusominaisuuksilla. Emolevyn UEFI BIOS:sta löytyy kattavat säädöt kovempaankin ylikellotuskäyttöön.

Emolevyllä on käytetty laadukkaita MSI:n Military Class 4 -komponentteja, DigitALL-virransyöttö on digitaalinen 12+2-vaiheinen, ääniominaisuuksista huolehtii Realtekin ALC1150 -audiokoodekki + Audio Boost ja kahdeksan Serial ATA 6 Gb/s -liittimen lisäksi mukana on M.2-liitin.

Emolevy tukee kolmen näytönohjaimen NVIDIA SLI- ja AMD Crossfire-konfiguraatioita ja kolmea näytönohjainta käytettäessä PCI Express 3.0 -liittimet toimivat x8/x4/x4-nopeudella. DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta. Tuettuna on maksimissaan 32 gigatavun muistimäärä ja ylikellottamisen kautta maksimissaan DDR3-3300-kellotaajuus.

I/O-liitinvalikoima sisältää PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, neljä USB 2.0 -liitintä, kuusi USB 3.0 -liitintä, BIOS:n nollausnäppäimen, HDMI-liittimen, DisplayPort-liittimen, gigabitin verkkoliittimen, optisen ääniliittimen ja kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. Muropaketin Hintavertailun mukaan MSI:n Z97 MPOWER -emolevyn hintataso Suomessa on alkaen 172 euroa.

Kokoonpanoon asennettiin 16 gigatavua Corsairin Dominator Platinum -DDR3-muistia, jotka toimivat 1066 MHz:n kellotaajuudella (DDR3-2133) ja 9-11-11-31 1T -muistiasetuksilla. Muiden komponenttien osalta testikokoonpano varustettiin AMD Radeon R7 260X -näytönohjaimella, SilverStonen 550 watin virtalähteellä ja 64-bittinen Windows 8.1 – käyttöjärjestelmä asennettiin Samsungin Serial ATA 6 Gb/s -liitännälliselle 120 gigatavun tallennuskapasiteetilliselle 840 EVO -SSD-asemalle. Lisäksi käytössä oli QNIX:n 27-tuumainen 2560×1440-resoluutioinen QX2710LED-näyttö, joka oli ylikellotettu toimimaan 96 hertsin virkistystaajuudella.

Testikokoonpano kasattiin avoimeen testipenkkiin ja lämpötilamittaukset Core i7-4790K -prosessorilla suoritettiin tehokkaalla Corsairin H105-nestekierrolla. Prosessorin ja coolerin välissä käytettiin Arctic Coolingin MX-4-lämpötahnaa.

Prosessorin piisirun ja lämmönlevittäjän välissä testattiin Coollaboratory Liquid Pro -nestemetallia ja Arctic Coolingin MX-4-lämpötahnaa. Coollaboratory Liquid Pro -nestemetalli maksaa Suomessa noin 10 euroa ja MX-4-lämpötahna 7,5 euroa.

Lämpötilatesteissä prosessoria rasitettiin LinX 0.6.5 -rasitustestillä 4096 megatavun muistinkäytöllä ja prosessoriytimien lämpötilat kirjattiin ylös Intel Extreme Tuning Utilityllä. Huoneen lämpötila oli testien aikana noin 25-26 astetta.

Lämpötilamittaukset

Lämpötilamittauksia varten kaikki prosessoriytimet asetettiin toimimaan samalla 4400 MHz:n kellotaajuudella (44 x 100 MHz) 1,2 voltin käyttöjännitteellä. Vakiona Core i7-4790K -prosessori toimii neljän ytimen rasituksessa 4000 MHz:n kellotaajuudella, joten testiasetukset edustavat selvästi ylikellotettua kokoonpanoa.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Ennen lämmönlevittäjän irrottamista ja Intelin vakiotahnojen vaihtoa prosessoriytimien lämpötilojen keskiarvoksi mitattiin LinX-rasituksessa 84 astetta (81-88-84-83).

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Kun lämmönlevittäjä irrotettiin ja Intelin vakiotahnat vaihdettiin MX-4:ään prosessoriytimien lämpötilojen keskiarvoksi mitattiin LinX-rasituksessa 84,5 astetta (82-88-84-84).

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Kun prosessorin piisirun ja lämmönlevittäjän väliin laitettiin Coollaboratoryn Liquid Pro -nestemetallia, prosessoriytimien lämpötilojen keskiarvoksi mitattiin LinX-rasituksessa 70,25 astetta (66-74-71-70).

Vajaa vuosi sitten testasimme Intelin Core i7-4770K -prosessorin lämmönlevittäjän irrottamisen yhteydessä, että MX-4-tahna laski prosessoriytimien lämpötiloja 4-12 asteella verrattuna Intelin vakiotahnaan. Tällä kertaa Intelin vakiotahna pärjäsi hyvin ja Core i7-4790K:lla prosessoriytimet pysyivät käytännössä yhtä lämpiminä kuin laadukkaalla MX-4-tahnalla. Intelin puheet parannellusta lämpötahnasta pitävät tulosten perusteella selvästi paikkansa eikä lämmönlevittäjän irrottamisella saavutettu perinteisellä MX-4-tahnalla mitään hyötyä. Ennakko-odotusten mukaisesti Coollaboratoryn Liquid Pro -nestemetalli oli täysin omassa luokassaan ja piti prosessoriytimet peräti yli 14 astetta viileämpänä kuin Intelin vakiotahna ja MX-4. Mikäli Intelin Devil’s Canyon -prosessorin lämmönlevittäjän päätyy irrottamaan, ei piisirun ja lämmönlevittäjän välissä kannata käyttää mitään muuta kuin nestemetallia.

Sisältö

  1. Intel Devil's Canyonin lämmönlevittäjän irrottaminen ja vakiotahnan vaihto
  2. Testikokoonpano ja lämpötilatestit
  3. Vaikutus ylikellottumiseen & loppuyhteenveto

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat