Uusimmat

Vaikutus ylikellottumiseen & loppuyhteenveto

21.07.2014 23:49 Aki Lehti

Vaikutus ylikellottumiseen

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Ylikellotustestit suoritettiin Corsairin H105-nestekierrolla. Prosessorin lämmönlevittäjän ja coolerin välissä käytettiin Arcticin MX-4-lämpötahnaa. Ennen lämmönlevittäjän irrottamista Core i7-4790K -prosessori saatiin ylikellotettua 1,23 voltin käyttöjännitteellä 4500 MHz:n kellotaajuudelle (45 x 100 MHz) välimuistin toimiessa 4000 MHz:n vakiokellotaajuudella. Prosessoriytimien lämpötilojen keskiarvo oli tällöin 89 astetta (88-92-89-87) LinX-rasitustestissä.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Kun prosessorin lämmönlevittäjän ja coolerin väliin laitettiin Coollaboratoryn Liquid Pro -nestemetallia, Core i7-4790K -prosessori saatiin ylikellotettua 1,35 voltin käyttöjännitteellä 100 MHz korkeammalle eli 4600 MHz:n kellotaajuudelle (46 x 100 MHz) välimuistin toimiessa 4000 MHz:n vakiokellotaajuudella. Prosessoriytimien lämpötilojen keskiarvo oli tällöin 88,25 astetta (84-92-90-87) LinX-rasitustestissä.

Loppuyhteenveto

Intel sanoo käyttäneensä Devil’s Canyon -koodinimellisissä kerroinlukottomissa Haswell Refresh -prosessoreissa entistä parempaa Next-Generation Polymer Thermal Interface Material -tahnaa (NGPTIM) sekä tehneensä fyysisiä muutoksia hartsialustaan. Testit osoittivat, että Intelin uusi vakiotahna on itse asiassa laadukkaan Arcticin MX-4-tahnan veroista eikä lämmönlevittäjän vakiokontaktissakaan ilmeisesti ollut vikaa.

Kun Intelin vakiotahnan tilalle vaihdettiin Coollaboratory Liquid Pro -nestemetallia, Core i7-4790K:lla prosessoriytimien lämpötila laski ylikellotettuna keskimäärin jopa 14 astetta LinX-rasituksessa. Parantuneen jäähdytyksen turvin prosessori saatiin ylikellotettua 4600 MHz:n kellotaajuudelle eli 100 MHz korkeammalle verrattuna Intelin vakiotahnaan ytimien lämpötilojen pysyessä samana. Suosittelemme ehdottomasti Coollaboratoryn Liquid Pro -nestemetallia prosessorin piisirun ja lämmönlevittäjän väliin sillä se on huomattavasti perinteisiä lämpötahnoja parempi lämmönjohde. Core i7-4790K Engineering Sample -testikappaleen surkea ylikellottuvuus oli paljon suurempi ongelma, kuin ytimien korkeat rasituslämpötilat. Haswell-ytimille tyypillisesti prosessorin jännitetarve karkasi käsistä 4500 MHz:n jälkeen.

Testien perusteella voidaan todeta, että peruskäyttäjän ja satunnaisylikellottajan ei kannata lähteä irrottamaan Core i7-4790K -prosessorin lämmönlevittäjää. Paras kompromissi saavutetaan, kun asetetaan kaikki prosessoriytimet toimimaan maksimi vakioturbokertoimella (44 x 100) eli 4400 MHz:n kellotaajuudella ja lasketaan prosessorin käyttöjännite niin alas kuin mahdollista. Tällöin prosessorista saadaan irti lähes kaikki suorituskyky ja prosessoriytimien lämpötilat pysyvät hyvin kurissa myös Intelin vakiotahnoilla.

Lämmönlevittäjän korkkaamisesta ja lämpötahnan vaihdosta noin 10 euron nestemetalliin oli kuitenkin niin suuri hyöty, että operaatiota voi ehdottomasti suositella tehokäyttäjälle. Edes kymmenien eurojen investoinnilla parempaan jäähdytysratkaisuun ei saavuteta yhtä suurta hyötyä kuin vakiotahnan vaihtamisella nestemetalliin. Vaikka lämmönlevittäjän irrottamisella ei saavutettu merkittävää parannusta ylikellotustuloksiin, voidaan matalammat lämpötilat hyödyntää esimerkiksi laskemalla jäähdytysratkaisun melutasoa. Fyysisissä modifikaatioissa on kuitenkin aina oma riskinsä, joten lämmönlevittäjän irrottamisessa on oltava erittäin varovainen.

Huom! Jos et ole varma mitä teet, älä tee mitään! Prosessorin modifiointi evää takuun ja voi pahimmillaan rikkoa sen.

Sisältö

  1. Intel Devil's Canyonin lämmönlevittäjän irrottaminen ja vakiotahnan vaihto
  2. Testikokoonpano ja lämpötilatestit
  3. Vaikutus ylikellottumiseen & loppuyhteenveto

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat