Uusimmat

OCZ Vector 150

27.02.2014 17:26 Muropaketin toimitus

Vector 150 on suoraa jatkoa OCZ:n lippulaiva Vectorille, jota emme valitettavasti Muropaketissa ole testanneet. Päällipuolin kyseessä on hyvin samanlainen asema ja rautapuolella ainoa ero on siirtyminen Micronin 25 nanometrin MLC NAND -piireistä Toshiban 19 nanometrin MLC NAND -piireihin. Yleensä kestävyys heikkenee pienempään valmistusprosessiin siirryttäessä, mutta OCZ on poikkeuksellisesti onnistunut nostamaan aseman päivittäisen kirjoituskestävyyden 20 gigatavusta 50 gigatavuun. Syynä tähän on OCZ:n tarkka validaatioprosessi, jonka tarkoituksena on erotella parhaimmat NAND-piirit ja käyttää ne Vector 150:een. Samalla tavalla kuin prosessoreita testataan, eli ”binnataan”, suorituskyvyn näkökulmasta, NAND-piirit läpikäyvät samantyyppisen testauksen, mutta keskipisteessä on piirien kirjoituskestävyys.

NAND-piirien vahdon ohella OCZ on nostanut Vector 150:n ylivarauksen (over-provisioning) seitsemästä prosentista 12 prosenttiin ja samalla käytettävissä oleva kapasiteetti on hieman laskenut alkuperäiseen Vectoriin verrattaessa (256 Gt vs 240 Gt). Viime aikoina moni valmistaja on siirtynyt suurempaan ylivaraukseen, sillä ylivarauksella on suora yhteys aseman suorityskyvyn tasaisuuteen (performance consistency) ja se lisää myös kirjoituskestävyyttä.

Tuettuna on AES-256 suojaus, mutta valitettavasti tuki TCG Opal -standardille puuttuu, joten suojauksessa voi turvautua ainoastaan BIOSista asetettavaan ATA-salasanaan. Yhä useampi valmistaja on alkanut tukea TCG Opalin suojausstandardia, sillä monet yritykset edellyttävät kyseistä sertifikaatiota turvallisuuden vuoksi.

Vector 150 on saatavilla 120, 240 ja 480 gigatavun kapasiteetilla, joista Muropaketin testipenkkiin saapui keskimmäinen eli 240 gigatavun malli. Saatavilla ei ole erillistä pöytä- tai kannettavalle tietokoneelle suunnattua versiota, vaan myyntipaketissa toimitetaan itse levyn ohella adapteri, jolla levy voidaan asentaa 3,5” levypaikkaan. Lisäksi paketin mukana tulee aktivointikoodi Acronis True Image HD -ohjelmistoon, jolla käyttöjärjestelmän voi helposti kloonata vanhalta levyltä uudelle. Kyseessä ei kuitenkaan ole täysi Acronis True Image -lisenssi, vaan rajoitettu versio eikä esimerkiksi varmuuskopioiden tekeminen ole mahdollista ilman lisämaksua. Ohjelma kuitenkin toimii erinomaisesti vanhan aseman kloonaamiseen ja sitä käytettiin myös tämän artikkelin testeissä. Aseman takuu on viisi vuotta, mutta takuussa on kestävyyspykälä, jonka mukaan takuu raukeaa, jos listattu kestävyys ylitetään. Tämä on nykyyän varsin normaali käytäntö, sillä sen tarkoituksena on ehkäistä kuluttaja-asemien yrityskäyttö, jolloin on todennäköistä, että asema voi hajota kesken takuuajan kestävyyden riittämättömyyden takia.

Vector 150 julkaistiin jo viime vuoden marraskuussa, joten sitä on hyvin saatavilla eri jälleenmyyjiltä. Muropaketin Hintavertailun mukaan asemien hinnat ovat halvimmillaan kokojärjestyksessä noin 120, 210 ja 394 euroa.

Päivitys 28.2.2014: OCZ Vector 150 -asemien hinnat laski Suomessa 4-7 % heti seuraavana päivänä artikkelin julkaisun jälkeen. Testissä olleen Vector 150:n 240 gigatavun mallin uusi hinta on 194,90€ eli samalla tasolla kuin Samsungin 840 Prolla.

Sisältö

  1. OCZ Vector 150 ja Vertex 460 (240 Gt)
  2. OCZ Vector 150
  3. OCZ Vertex 460
  4. OCZ Toolbox -sovellus
  5. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset
  6. Loppuyhteenveto