Uusimmat

Samsung 850 EVO –aseman esittely

23.12.2014 13:53 Muropaketin toimitus

Huolimatta lukunopeutta hidastaneesta bugista, 840 EVO -sarjan asemat on olleet markkinoiden suosituimpia SSD-asemia kuluttajien keskuudessa. Erityisiä houkuttimia ovat olleet sen edullinen hinta, suorituskyky ja Samsungin helppokäyttöinen Magician–ohjelmisto, ja 840 EVO keräsi myös Muropaketin toimitukselta kehuja viime vuoden testissä. Odotukset 850 EVOn kohdalla olivat siis korkealla niin toimituksessa kuin kuluttajienkin keskuudessa.

850 EVO pohjautuu samalla 3D-tekniikalla ja 40 nanometrin viivanleveydellä valmistettaviin V-NAND-piireihin kuin huippumalli 850 Pro. Piirien ainoana erona on, että 850 EVOssa on käytössä 840 EVOsta tutut TLC-teknologiaan pohjautuvat piirit, jotka tallentavat yhteen soluun kolme bittiä. 850 Prossa käytössä olevat MLC-piirit tallentavat sen sijaan vain kaksi bittiä per solu, joka lisää piirien nopeutta ja kestävyyttä. EVOn TLC-piirien valmistus on halvempaa, sillä piirien bittitiheys on suurempi ja yhdeltä piikiekolta saadaan enemmän piirejä, jolloin tietysti yhden piirin valmistuskustannus on pienempi.

Siirtyminen 3D-valmistustekniikkaan kuitenkin parantaa TLC-piirien nopeutta ja kestävyyttä verrattuna 840 EVOssa käytettäviin tavallisiin 19 nanometrin viivanleveydellä valmistettaviin TLC NAND -piireihin. Samsungin omien materiaalien mukaan TLC V-NAND -piirit tarjovat kaksi kertaa paremman kirjoitusnopeuden ja 40 % alhaisemman virrankulutuksen verrattuna 840 EVOssa käytettäviin piireihin. Lisäksi AnandTechin testin perusteella piirien kestävyys on kasvanut TLC-piireille tyypillisestä tuhannesta ohjelmointi/tyhjennys–syklistä kahteen tuhanteen (P/E cycle).

840 EVOon verrattuna 750 gigatavun malli loistaa poissaolollaan, mutta muuten 850 EVOa on saatavilla tutuiksi tulleina 120, 250, 500 ja 1000 gigatavun malleina. 750 gigatavun mallin poisjäänti ei sinällään yllätä, sillä se oli alusta lähtien hieman outo välimalli, joka ei yleensä pystynyt kilpailemaan hinnassa 500 ja 1000 gigatavun mallien kanssa. 850 EVO on ainakin toistaiseksi saatavilla ainoastaan 2,5 tuuman koossa, mutta oletettavasti mSATA- ja M.2-mallit esitellään myöhemmin.

Muropakettiin saapunut jälleenmyyntipakkaus sisälsi itse aseman lisäksi ainoastaan Magician–ohjelmiston asennuslevyn. Erillisiä kannettaviin tai pöytäkoneisiin suunnattuja jälleenmyyntipakkauksia ei ole 850 EVOsta tarjolla, vaan tarvittaessa käyttäjän on itse hankittava esimerkiksi USB-SATA–adapteri datan siirtoon.

850 EVO ei toistaiseksi ole vielä Suomessa saatavilla ja esimerkiksi Jimm’s antaa toimitusarvion noin kuukauden päähän. Ennakkotilaushinnat ovat Muropaketin Hintavertailun perusteella asettuneet noin viiteenkymmeneen senttiin per gigatavu poislukien 120 gigatavun malli, josta joutuu maksamaan suhteessa huomattavasti enemmän.

Uusien V-NAND-piirien lisäksi 850 EVOssa on käytössä uusi MGX–ohjainpiiri 120, 250 ja 500 gigatavun malleissa. Se pohjautuu samaan ARM Cortex R4 –arkkitehtuuriin kuin vanhempi MEX-ohjainkin, mutta ytimiä on vain kaksi ja ne toimivat 550 megahertsin kellotaajuudella. MEX-ohjainpiirissä ytimiä on kolme ja ne toimivat 400 MHz:n kellotaajuudella. Samsung kertoo uuden ohjainpiirin vähentävän pelkän ohjaimen virrankulutusta 1,96 watista 1,3 wattiin eikä pienemmällä laskentateholla ole vaikutusta aseman suorituskykyyn. SSD-asemissa suurin osa laskentatehosta käytetään erilaisiin taustaoperaatioihin (esimerkiksi “roskienkeruuseen”). Pienemmän kapasiteetin asemissa nämä operaatiot tarvitsevat suhteessa vähemmän laskentatehoa, jonka vuoksi suurimmassa yhden teratavun mallissa on edelleen käytössä tehokkaampi MEX-piiri.

850 EVOssa on myös käytössä 840 EVOsta tuttu TurboWrite–ominaisuus, jossa pieni osa NAND-piireistä operoi SLC-tilassa eli soluun tallennetaan vain yksi bitti. SLC-tilassa operoivat osat NAND-piireistä toimivat ikään kuin välimuistina eli tiedostot kirjoitetaan ensin SLC-soluihin, joista ne myöhemmin siirretään massamuistina toimiviin TLC-soluihin aseman ollessa joutilaana. Yhden bitin tallentaminen soluun on huomattavasti nopeampaaa kuin kolmen, joten TurboWrite parantaa kirjoitusnopeutta huomattavasti. Tämän takia jopa 120 gigatavun malli kykenee yli 500 megatavun siirtonopeuksiin sekunnissa. SLC-välimuistin koko on 120 ja 250 gigatavun malleissa kolme gigatavua, 500 gigatavun mallissa kuusi gigatavua ja yhden teratavun mallissa kaksitoista gigatavua.

850 EVOssa on tuettuna Samsungin SSD-asemille tyypilliset salausstandardit sekä Magician–ohjelmistoon kuuluva RAPID 2.0 –ominaisuus. Tutustuimme RAPID –ominaisuuten viime vuonna 840 EVO –artikkelissa, joten kyseiseen ominaisuuteen ei tässä artikkelissa tutustuta sen tarkemmin.

Sisältö

  1. Samsung 850 EVO & Crucial MX-100
  2. Samsung 850 EVO –aseman esittely
  3. Crucial MX100 –aseman esittely
  4. Testikokoonpano & suorituskyky: CrystalDiskMark 3
  5. Tiedostojen kopiointi, Lightroom, Battlefield 4 & Windowsin käynnistyminen
  6. Loppuyhteenveto