Uusimmat

Logitech G410 Atlas Spectrum

19.12.2015 14:40 Leo Milanović

Logitechin G-mallistoon kuuluvat mallit (mm. G710) ovat erittäin suosittuja pelaajien keskuudessa. Testasimme Muropaketissa jo aiemmin vajaa vuosi sitten julkaistun täysikokoisen RGB-valaistun Logitechin G910 Orion Spark -näppäimistön. Samaan mallistoon kuuluva G410 Atlas Spectrum edustaa valmistajan uusinta ja ainoaa ns. tenkeyless-mallia. G410 julkaistiin lokakuussa 149€:n suositushinnalla. Artikkelin kirjoitushetkellä Muropaketin Hintavertailussa näppäimistön hinta on noin 130 euroa ja sen saatavuus on hyvä.

g410_01

Näppäimistön pakkaus noudattaa Logitechin mustansinistä G-malliston väriteemaa ja pelinäppäimistön pakkaukseksi se on varsin ohut. Etupuolen ulkonäköä ei ole sotkettu ”tarpeettomilla” kuvioilla, vaan mallin nimen lisäksi korostetaan kytkintyyppiä, sekä layout-versiota.

g410_02

Pakkauksen takapuolella on neljällä eri kielellä (suomi, ruotsi, tanska ja norja) listattu sen sisältö ja näppäimistön ominaisuudet, korostaen näppäimistön täydellä tuotetuella varustettua kahden vuoden takuuta.

g410_11

Pakkauksen sisältö on kolmikon vähäisin. Itse näppäimistön lisäksi pakkauksessa on vain ohjevihkonen ja mobiililaitteen Arx Control-teline. Tämä on myös kolmikon ainut malli, jonka mukana ei tullut näppäinhattujen irrotustyökalua.

g410_12

Ulkonäöltään G410 on hyvin futuristinen. Näppäimistö on 185,2 mm leveä, 390,5 mm pitkä, 35,5 mm korkea ja sen paino on 830 g. Monista pelinäppäimistöistä poiketen tässä mallissa on ”puolikas” kiinteä rannetuki. Vasemmalla reunalla on kantokahvaa muistuttava aukko. Aukko on kuitenkin sen verran kapea, että se ei käy kantokahvaksi. Näppäinalueen rungon pinta on sileää muovia, ulkoreunus ja rannetuki ovat karheita. Arx Control -teline on ovelasti upotettu yläreunaan, joten se pysyy kätevästi näppäimistön mukana. Muiden Logitechin G-sarjan näppäimistöjen tapaan yrityksen logo on piilotettu näppäimistön alle. Näppäimistön tukevasti vahvistettu USB-kaapeli on 1,8m pitkä eikä sitä voi irrottaa.

g410_04

g410_06

Näppäimistön alapuolelta löytyy neljä noin kahden millimetrin paksuista isohkoa kumitassua sekä korotusklipsit. Korotusklipseillä on mahdollisuus korottaa näppäimistön takareunaa yhden pykälän verran. Klipsien pöydälle osuva reuna on päällystetty kumilla.

g410_05

G410 on ainut malli Logitechin G-mallistossa, jossa ei ole erillisiä media- ja macro-näppäimiä. Soitintoiminnot (”soita”, ”hyppää”, ”pysäytä” yms) on sijoitettu F9-F12 näppäimien vaihtoehtoisiksi toiminnoiksi. Vastaavasti äänenvoimakkuudensäätönäppäimet on sijoitettu ”print screen”-, ”scroll lock”- ja ”pause”-näppäimien vaihtoehtoisiksi toiminnoiksi. ”Ei-toivottujen näppäimien” (Windows-näppäimet yms) estonäppäin ja taustavalaistuksen päälle/pois-näppäin on sijoitettu oikeaan yläkulmaan.

g410_10

G410 Atlas Spectrumin näppäinhatut ovat läpinäkyvää mustaksi maalattua muovia, jossa merkki on jätetty läpinäkyväksi. Näppäimien reunat ovat karheahkoa maalia ja merkkiä esittävä puoli on sileä. Logitechin G910 Orion Spark -mallista poiketen, tämän mallin näppäinhattujen reunat eivät ole kallistettuja.

g410_08

Näppäimistön kytkimet ovat Logitechin omia Omronin kanssa kehitettyjä Romer-G-mallisia mekaanisia kytkimiä. Niiden kytkeytymispiste saavutetaan vain 1,5 mm:n painallusmatkalla, joka on 25 % lyhyempi kuin yleisesti käytetyissä Cherry MX -kytkimissä. Romer-G:n aktivoimiseen tarvittava painallusvoimakkuus on 45 grammaa ja kytkimen kestoiäksi luvataan 70 miljoonaa painallusta, joka on yksi parhaimmista mekaanisten näppäinkytkimien markkinoilla. Tuntumaltaan Romer-G on tuntopisteellinen ja klikkaamaton, mutta pehmeämpi ja hiljaisempi kuin ruskea Cherry MX -versio. Monista RGB Cherry MX -kytkimistä poiketen Romer-G-kytkimien taustavalaistusledi on sijoitettu kytkimen keskelle. Tämän ansiosta taustavalon lähde on suoraan näppäimen kirjaimen alla.

G410_heat

Näppäimistöä hallitaan Logitech Gaming Sofware-ohjelmistolla. Samalla ohjelmistolla hallitaan niin valaistusta kuin firmware-päivityksiäkin. Taustavalaistuksen kirkkautta on mahdollista säätää portaattomasti. Kaikki muutokset astuvat voimaan välittömästi, ilman odottelua. Taustavalaistusprofiileja on kuusi (kiinteä, hengitys, tähti, värinvaihto, aalto sekä painallus) ja värivaihtoehtoja on 16,8 miljoonaa. Jokaisen näppäimen väri on mahdollista asettaa erikseen. Väriprofiileja on mahdollista tallentaa ja käyttää eri ohjelmistojen/pelien kanssa automaattisesti. Hallintaohjelmistosta löytyy myös statistiikkatoiminto, jolla voidaan nauhoittaa omaa kirjoitustyyliä. Tulosten perusteella ohjelmisto piirtää ”lämpökartan”. Kyseinen kartta on nähtävissä myös näppäimistön taustavalaistuksen muodossa.

g410_14

Logitechin aiemmissa malleissa käytetty GamePanel-näyttö on korvattu pelaajan omalla (Android/iOS) mobiililaitteella. Mobiililaitteesta saadaan apunäyttö asentamalla siihen Logitechin ilmainen Arx Control-applikaatio. Arx Control on ladattavissa Google Playstä ja Applen AppStoresta. Toiminta perustuu lähiverkkoyhteyteen laitteen ja tietokoneen välillä. Arx Controlilla on kolme eri toimintoa (Gaming Softwareen lisättyjen ohjelmistojen käynnistys tietokoneella, medianäppäimet sekä tietokoneen resurssien (CPU, GPU ja RAM) seuranta. Arx Controlin toiminnot eivät kuitenkaan vaadi Logitechin näppäimistöä, joten sitä on mahdollista käyttää myös muiden valmistajien näppäimistöjen kanssa.

 

Käyttökokemukset

g410_09

Logitech G410 Atlas Spectrum jätti ristiriitaiset kokemukset. Kyse ei ole huonosta näppäimistöstä, mutta se ei tarjonnut mitään sellaista, mitä muut kilpailijat eivät tarjoaisi tai tekisi (paremmin). Näppäimistön yleisrakenne on 149 euron näppäimistöksi varsin halvan tuntuinen ja muovinen. Pakkauksen sisältö on melko vaatimaton. Kirjoittaminen ei tuottanut erityisiä näppäilyvirheitä ja pelaamisessa ei ilmennyt ongelmia. Romer-G-kytkimet tuottivat muoviselta kuulostavaa näppäinmelua, joka kuitenkin oli siedettävällä tasolla. Ainakaan toistaiseksi kytkimiä ei ole mahdollista hiljentää Cherry MX:stä tutuilla (O-)kumirenkailla. Kytkimet olivat melko mitäänsanomattomia, sillä ne eivät tarjonneet juuri mitään sellaista, mitä Cherry MX:t eivät tarjoaisi.

g410_16

RGB-valaistuksesta allekirjoittaneelle jäi lähinnä fiilis, että se on toteutettu lähinnä siksi koska se on mahdollista. Suurin osa valaistusvaihtoehdoista ei tarjonnut minkälaista hyötyä tai etua, vaan ne olivat lähinnä häiritseviä, vaikka kirkkaus olisi säädetty matalimmalle tasolle. Siitäkin huolimatta tiettyjen näppäimien valaiseminen ja merkitseminen eri väreillä voi olla hyödyllistä eri tilanteissa. Esimerkiksi näppäimistöpainotteisissa peleissä, tiettyjä toimintoja voidaan bindata tiettyihin näppäimiin merkkaamalla kyseisen näppäimen tastavalaistus halutulla värillä.

g410_15

Logitechin Gamig Software hallintaohjelmisto on vuosien varrella parantunut huomattavasti ja se on toiminut ongelmitta. Futurisesta käyttöliittymästään huolimatta, ohjelmisto on selkeä ja monipuolinen. Suppeudestaan huolimatta Arx Control on mielenkiintoinen konsepti. Toivottavasti tulevaisuudessa siihen saataisiin kuitenkin enemmän toimintoja (pelikohtaiset widgetit, tarkemmat CPU/GPU tiedot, kenties Steam-integraation yms).

 

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Logitech G410 Atlas Spectrum
  3. Ducky Shine 5
  4. Corsair Strafe RGB MX Silent
  5. Loppuyhteenveto