Uusimmat

Ducky Shine 5

19.12.2015 14:40 Leo Milanović

Taiwanilainen Ducky on monelle Muropaketin lukijalle tuttu valmistaja, vaikka sen suosio ei ylläkkään myyntimäärissä tarkasteltuna esimerkiksi Logitechin tasolle. Ducky Shine 5 edustaa Shine-sarjan uusinta sukupolvea. Shine 5 julkaistiin loppukesästä / alkusyksystä (riippuen maasta). Sen saatavuus on kuitenkin edelleen erittäin heikko. Suomalaisissa kaupoissa oli hyllyissä artikkelin kirjoitushetkellä lähinnä Cherry MX Brown -kytkimillä varustettua versiota. Muropaketin Hintavertailun mukaan Shine 5 maksaa halvimmillaan noin 200€ kytkinmallista riippumatta.

shine_01

Shine 5:n pakkaus on näppäimistön pakkaukseksi varsin painava (1,3 kg). Useiden kilpailijoiden tavoin pakkauksen pääväriksi on valittu musta. Pakkauksen kansialue on koristeltu erivärisillä kuusikulmioilla ja sen keskellä ”Ducky Shine 5” -teksti.  Sama teksti löytyy pakkauksen jokaiselta sivulta.

shine_02

Pakkauksen takaosassa, oikealla puolella, on ytimekkäästi listattu näppäimistön fyysiset koot, kytkentäliitäntä, alkuperämaa, Cherry MX -tarra (ilman mainintaa kytkimien tarkasta mallista/väristä) sekä Duckyn patentoimat kaksitasoinen-piirilevy ja väripaletti. Yleisesti pakkauksen ulkonäkö on hyvin hillitty tai jopa vaatimaton.

shine_03

Monista näppäimistöistä poiketen Shine 5:ta ei ole pakattu muovipussiin. Näppäimistön päällä on ohut paperipäällyste sekä suojamuovi. Suojamuovi on varsin kova ja sen tarkoitus on suojata näppäimiä kuljetuksen aikana. Itse näppäimistön lisäksi pakkauksesta löytyy tarranauhalla kääritty irrallinen USB-kaapeli, laadukkaan tuntuinen ohjekirja, ankkaa muistuttava näppäimien irrotustyökalu sekä vuohen kuviolla, 2015-vuosiluvulla ja kiinalaisella kirjaimella koristettu vaihtoehtoinen välilyöntinäppäimen hattu.

shine_13

Shine 5:n fyysiset mitat ovat 460 mm (pituus), 154 mm (leveys), 34 mm (korkeus) ja se painaa 1,3 kg. USB-kaapelin molemmat liittimet ovat kullattuja. Näppäimistön ulkonäkö on hyvin hillitty, eikä juuri poikkea Shine 4:sta. Esimerkiksi välilyöntinäppäimen hattu on ainut paikka, josta näkyy Duckyn logo. Näppäimiä ympäröivän muovisen kehyksen pinta muistuttaa ulkonäöllään hiottua alumiinia.

shine_05

shine_06

Takapuolella on iso kaiverrettu Ducky-logo, Ducky-logolla varustettu metallilevy, sekä DIP-kytkin. DIP-kytkimen tarkemmat toimintavaihtoehdot on selitetty ohjekirjassa. Näppäimistön korotusklipsit ovat irrotettavia kumipintaisia paloja.

shine_08

Näppäinhattujen pinnat ovat hieman karheita, joten sormien rasvajäljet eivät näy niissä yhtä pahasti kuin kiiltävissä pinnoissa. Näppäinmerkkien näkyvyys on varsin heikko ja ne näyttävät hieman kuluneilta. Ilmeisesti Ducky ei ole halunut rikkoa tummaa hillittyä teemaa liian räikeillä merkinnöillä.

shine_11

Itse näppäinhatut ovat ABS-muovia ja ne koostuvat kahdesta sisäkkäisestä hatusta, joista ulompi on täysin musta ja sisempi valkoinen. Tätä valmistustapaa kutsutaan kaksoisruiskuvalutekniikaksi ja se on kaikista kallein tapa toteuttaa näppäinhattujen merkinnät.  Tämän ehkäisee tehokkaasti näppäinten kulumista, sillä uloimman hatun paksuus on silmämääräisesti millimetrin luokkaa, joten merkintöjen kuluminen vaatisi näppäimen ulkokuoren fyysisen puhkikulumisen.

shine_10

Näppäinhattujen alta löytyvät RGB-ledeillä valaistut ja läpinäkyvällä muovilla koteloidut saksalaiset Cherry MX RGB Black -kytkimet. Kytkimet ovat lineaarisia, niiden aktivointivoima on 60 grammaa ja rekisteröintipiste noin kahden millin päässä.

Shine 5 tukee Ducky Macro v2.0 -makrotoimintoja. Käyttäjällä on mahdollisuus käyttää joko yhtä oletusprofiilia tai viittä vaihtoehtoista muokattavaa makroprofiilia. Oikeassa yläkulmassa sijaitsevia äänenvoimakkuusnäppäimiä lukuun ottamatta kaikki multimedia- ja makrotoiminnot tapahtuvat Fn- (ja Windows) näppäinyhdistelmillä.

Shine 5 ei käytä minkäänlaista hallintaohjelmistoa, joten kaikkia toimintoja hallitaan suoraan rautapohjaisesti näppäimistöllä. Kaikki asetukset (mm. USB-toiston kiihdytys) ja profiilit tallennetaan näppäimistön sisäiseen muistiin, jota ohjaa ARM M3 MCU mikrokontrolleri. Sisäinen muisti on mahdollista nollata tehdasasetuksiin.

Shine 5:sta löytyy kuusi valmista RGB-taustavalaistusvaihtoehtoa (hengitys, aalto, liikkuva mato, säteilevä, välkkyvä, revontulet).  Seitsemäs vaihtoehto on staattinen (syttyvä/sammuva) valaistus. Kahdeksas vaihtoehto sammuttaa taustavalaistuksen kokonaan. Taustavalaistusvaihtoehtojen kirkkaudet ja nopeudet ovat myös säädettävissä. Edellisten lisäksi käyttäjällä on mahdollisuus rakentaa myös omia näppäinalueita merkitsemällä ne tietyillä väreillä. Kauppiaiden ja messuesittelijoiden iloksi Shine 5:sta löytyy kaksi eri demo-tilaa, joissa näppäimistö toistuvasti esittelee mahdollisia taustavalaistusvaihtoehtoja.

 

Käyttökokemukset

shine_12

Jo ensituntumaltaan Shine 5 vaikutti erittäin laadukkaalta näppäimistöltä. Raskaan painonsa ansiosta sen fyysinen rakenne on hyvin jämäkkä. Logitechin G410-näppäimistöstä ja Romer-G-kytkimistä siirtyminen Cherry MX Black -kytkimiin vaati hieman totuttelua. Kytkimien painallusvaste tuntui turhan raskaalta, joka on tälle kytkintyypille ominaista. Tottuminen otti muutaman päivän, jonka jälkeen niiden raskaus unohtui. Kytkintyypistä huolimatta pidempien tekstien kirjoittaminen ei aiheuttanut sormille rasitusta tai väsymystä. Peleissä näppäimistö suoriutui odotetusti hyvin. Taustavalaistuksen osalta tämä ei vältämättä ole yhtä monipuolinen näppäimistö kuin esimerkiksi tässä artikkelissa testattu Logitech G410 Atlas Spectrum.

shine_14

Shine 5:nkin kohdalla RGB-taustavalaistus jätti ristiriitaiset fiilikset. Alussa erilaisten animaatioiden esittäminen voi tuntua erikoiselta ja hauskalta, mutta pidemmän päälle se oli lähinnä häiritsevää. Allekirjoittaneelle näppäimistön hillitty ulkonäkö viittaa rauhallisuuteen. Olisikin mielenkiintoista tietää, kuinka moni pelaaja todella käyttää matopelistä tuttua matoanimaatiota omalla Shine 5 -näppäimistöllään? Staattinen taustavalaistus on kuitenkin täysin ymmärrettävä ominaisuus, kuten myös vaihdettavat värit.

shine_09

Yleisesti Shine 5 on erinomainen lisäys mekaanisten näppäimistöjen tarjontaan. Hallintaohjelmiston puuttuminen voi kuitenkin jakaa mielipiteitä. Hyvänä puolena kerran säädetty näppäimistö toimii samalla tavalla riippumatta siitä, mihin tietokoneeseen se kytketään. Kokonaisuutena Shine 5:stä on vaikeaa keksiä merkittäviä huonoja puolia.  Ainoat mieleen tulevat miinukset ovat tämänhetkinen saatavuus Suomessa, korkeahko hinta sekä Cherry MX -kytkimien aiheuttama melu.

 

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Logitech G410 Atlas Spectrum
  3. Ducky Shine 5
  4. Corsair Strafe RGB MX Silent
  5. Loppuyhteenveto