Uusimmat

Corsair Strafe RGB MX Silent

19.12.2015 14:40 Leo Milanović

Saksalaisen Cherryn mekaanisia MX-kytkimiä on ollut tarjolla jo yli kolme vuosikymmentä (vuodesta 1984 lähtien). Cherry MX -kytkimen eri versioita on tarjolla lähes jokaiseen makuun niin tuntuman kuin painallusvasteenkin osalta. Kytkimien suosiosta huolimatta kaikki mallit kärsivät ainakin kumikupukytkimiin tottuneen näkökannalta samasta ongelmasta – melusta. Hiljaisuutta arvostavat käyttäjät ovat joutuneet hakemaan kompromisseja asentamalla ns. O-kumirenkaat näppäimistöjensä näppäinhattuihin. O-renkaiden tehtävä on pehmentää hatun ja kytkimen pohjaamisesta aiheutuvaa melua.

Cherry on ollut tietoinen kytkimien meluongelmista ja ratkaisua tarjotaan nyt uusien elokuussa lanseerattujen Cherry MX Silent -kytkimien voimin. Viime lokakuussa julkaistu Corsair Strafe RGB (saatavilla myös MX Red-, Brown- tai Blue-kytkimillä) on toistaiseksi ainoa yksinoikeudella Cherry MX Silent -kytkimiä käyttävä näppäimistö. Myöhemmin Silent-kytkimiä tullaan näkemään myös muiden valmistajien malleissa. Näppäimistön suositushinta on noin 160 euroa ja sillä on kahden vuoden takuu. Muropaketin Hintavertailun perusteella hinta on Suomessa artikkelin kirjoitushetkellä halvimmillaan noin 170 euroa.

strafe_01

Tummasta pääväristään huolimatta pakkauksen ulkonäkö on hyvin kirjava ja pirteä. Mustakeltainen väriyhdistelmä muistuttaa mm. MSI:n MPower-emolevyjen väriteemaa. Pakkauksen kansisivulla näppäimistön lisäksi esitellään mm. RGB-taustavalaistuja Cherry MX Silent-kytkimiä, niiden kullattuja liittimiä sekä vaihtoehtoisia WASD-näppäinhattuja. Corsairin logo ja näppäimistön malli on esitetty pakkauksen jokaisella sivulla.

strafe_16

Takasivulla on listattu eri kielillä näppäimistön ominaisuuksia ja yksityiskohtia, joita käydään myöhemmin läpi tässä artikkelissa. Samalla sivulla Saksan lipun voimin korostetaan kytkimien suunnittelu- ja valmistusmaata.

strafe_03

Corsair Strafe RGB MX Silent näppäimistön pakkaus on kolmikon runsain. Itse näppäimistön lisäksi pakkauksessa on mukana kiinnitettävä rannetuki, pikaohjeet, takuuopas, näppäinhattujen irrotustyökalu sekä yhteensä 10 vaihtoehtoista (FPS & MOBA) näppäinhattua (W (2kp), A, S, D (2kpl), Q, E, F, R). Kunkin näppäinhatun yksi neljästä sivusta on reilusti korotetumpi muita. Esimerkiksi toisen D-näppäimen hattu on korotettu eri puolelta kuin toisen. Kaikki vaihtoehtoiset näppäinhatut ovat kumipinnoitettuja, aivan kuten rannetukikin.

Näppäimistön ulkonäkö on sekoitus hillittyä ja futurististä tyyliä. Sen fyysiset mitat ovat 448mm (pituus), 170mm (leveys), 40mm (korkeus) ja paino 1,352kg. Virallisten mittojen perusteella se on siis kolmikon levein ja painavin näppäimistö.

strafe_05

Ylärivillä on kaksi erikoisnäppäintä joista yksi on taustavalaistuksen sammutus/käynnistys-näppäin ja toinen estää/sallii Windows-näppäimien toiminnan. Corsairin logo on esitetty vasemassa ylänurkassa ja kiiltävä Corsair-teksti numpadin yläpuolella.

strafe_11

Mattapintaiset näppäinhatut ovat mustaksi maalattua läpikuultavan valkoista muovia, jossa hatun merkki on jätetty maalamatta. Mukana tulevat vaihtoehtoiset hatut ovat kokonaan mustia ja niiden yläpuoli on päällystetty harmaalla liukkaalla kumipinnalla.

strafe_10

Strafe RGB MX Silentin ehdottomasti mielenkiintoisin ominaisuus ovat uudet Cherry MX Silent -kytkimet. Niiden luvataan tuottavan 30 % vähemmän melua perinteisiin Cherry MX -kytkimiin verrattuna. Strafessa MX Silent -kytkimet perustuvat lineaarisiin Cherry MX Red -kytkimiin. Silent-kytkimet ovat saatavilla myös mustana versiona. Niiden painallusvaste on 45 grammaa ja Cherry takaa kytkimien kestävän yli 50 miljoonaa painallusta. Tässä mallissa käytettyjen Silent MX RGB kytkimien kanta on valmistettu vahvistetusta läpinäkyvästä lasikuidusta ja sen liitospinnit ovat kullattuja. RGB-pintaliitosledi on asennettu kytkimen yläreunan alle. Kaikki kytkimet on asennettu koko näppäimistön mittaisen valkoisen metallilevyn päälle, jotta taustavalon heijastus olisi mahdollisimman tasainen. Näppäimistön sivut ovat valkoiset ja niiden yläreunassa palaa lähes koko näppäimistön levyinen sammutettavissa oleva valkoinen ledivalo. Numpadin, capslockin ja scroll lockin merkkivalot noudattavat samaa tyyliä.

strafe_12

strafe_08

Kahdella kullatulla liittimellä varustettu USB-liitäntäkaapeli on tämän arvostelun malleista paksuin. Kaapelin sisällä on kaksi erillistä USB-kaapelia, joista yksi on itse näppäimistöä varten ja toinen (läpivienti) näppäimistön uloimmalla reunalla sijaitsevaa USB-porttia (hubia) varten. USB-kaapeli ei ole irrotettavissa näppäimistöstä.

strafe_04

strafe_13

Näppäimistön alta löytyvät tuotetarra, neljä kumitassua (joista kaksi on korotusklipsejä), sekä rannetuen liitosreiät. Korotusklipseilla on mahdollista korottaa näppäimistöä takareunasta yhden pykälän verran.

strafe_update

Corsair Utility Engine -ohjelmistolla hallitaan näppäimistön valaistusta, makroja, esimääritettyjä näppäinyhdistelmiä ja kaikkia muita näppäimistön asetuksia. Edellisen arvostelumme jälkeen työkalu ei ole juurikaan muuttunut. Se on edelleen monipuolinen, mutta varsin sekava käyttää. Taustavalaistusta säädetään edelleen kahdesta eri paikasta, Corsairin RGB Share -palvelusta ladatut profiilit ovat eri formaatissa kuin mitä ohjelmisto suostuu käyttämään jne.

 

Käyttökokemukset

strafe_06

Corsair Strafe RGB MX Silent on tämän kertaisen Muropaketin näppäimistövertailun ehdoton voittaja. Ensivaikutelmasta lähtien näppäimistö tuntui lähes täydelliseltä. Tyyli on hillitty, mutta ei vanhahtava. Ominaisuuksia on monen pelaajan tarpeisiin ja laadukas rakenne tekee siitä yhden parhaista testaamistamme näppäimistöistä. Cherry MX Silent kytkimet ovat erittäin piristävä lisäys jo melko iäkkääseen Cherry MX -mallistoon. Vaikka kytkimien luvataan olevan hiljaisia, ne eivät kuitenkaan ole äänettömiä. 30 %:n hiljennys on ehdottomasti kuultavissa verrattuna tavallisiin Cherry MX Black -kytkimiin. Pikaisen kokeilun perusteella O-kumirenkaiden asennus Cherry MX Silent -kytkimiin ei tuottanut minkälaista eroa lähtökohtaan verrattuna.

strafe_15

Kirjoittaminen Strafe RGB MX Silentilla oli mukavaa ja ongelmatonta. Näppäimien tuntuma on hyvin lähellä perinteisiä Cherry MX Red -kytkimiä. Pelaamisessa näppäimistö suoriutui odotusten mukaisesti eli hyvin. Vaihtoehtoisten näppäinhattujen harmaa väri saattaa jakaa mielipiteitä. Lisäksi pelikäytössä ne tuntuivat turhan liukkailta, joten testin aikana niiden käyttö jäi vähäiseksi. Strafe RGB Silentin ainoa suurempi miinus on kömpelö USB-kaapeli. Näppäimistön kaapeliksi se on varsin paksu ja kova, joten se saattaa hankaloittaa työpöydän kaapelien hallintaa.

strafe_17

Näppäimistön hallintaohjelmisto on monipuolinen, mutta se kärsii sekavasta käyttöliittymästä. Taustavalaistus on toimiva, vaikka suurin osa animoiduista valaistusefekteistä oli pidemmän päälle lähinnä häiritseviä. Toivottavasti tulevissa malleissa taustavalaistusledi olisi kytkimen yläreunan sijasta sijoitettu sen keskelle, tasaisemman valaistuksen saamiseksi.

 

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Logitech G410 Atlas Spectrum
  3. Ducky Shine 5
  4. Corsair Strafe RGB MX Silent
  5. Loppuyhteenveto