Uusimmat

Tee-se-itse: GeForce GTX 980 Ti:n lämpöongelmien korjaaminen

07.01.2016 14:57 Leo Milanović

Saatuani tämän vuoden pahimmat joulukiireet hoidettua oli suunnitelma jouluvapaiden viettämiseen selvä: halusin juoda glögiä ja rentoutua pelaamalla Rainbow Six: Siegeä ja Killing Floor 2:ta. Tällä kertaa suunnitelma ei kuitenkaan sujunut odotusten mukaan, kun pelit alkoivat kaatuilla ja näytönohjaimen tuulettimet pyörivät merkillisen kovilla kierroksilla.

zotac_980tiamp

Viime marraskuussa hankitun Zotacin GeForce GTX 980 Ti AMP! -näytönohjaimen GM200-grafiikkapiirin lämpötilaksi todettiin 3D-rasituksessa 84 astetta, vaikka se oli aiemmin pysytellyt noin 75 asteessa. Kokoonpanossa käytetyssä Corsairin 450D-kotelossa kaikki oli ennallaan kotelotuulettimien (takana: Scythe Glide Stream 1000 RPM, edessä: 2x Noctua NH-A14 FLX, katossa Corsair H100 -jäähdyttimessä 2x Noctua NH-A14 PWM) ja johtojen suhteen. Myös itse näytönohjaimen tuulettimet vaikuttivat olevan ehjät ja tuuletinprofiilit koskemattomat. Lyhyen testauksen ja pohdinnan jälkeen tulin siihen lopputulokseen, että syyn on pakko olla näytönohjaimen jäähdytysratkaisun ja grafiikkapiirin kontaktissa.

Keskustelua eri GeForce GTX 980 Ti -malleista läheltä seuranneena muistin lukeneeni, että monien muiden valmistajien tavoin myös Zotac käyttää huonoa lämpötahnaa. Korkeissa lämpötiloissa useat huonot tahnat voivat kuivua siten, ettei niiden lämmönsiirtokyky säily tai palaudu entiselle tasolleen. Ainoa tapa korjata ongelma on vaihtaa lämpötahnan laadukkaampaan, mutta valitettavasti tämä ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertaista. Suurin osa näytönohjaimien valmistajista ei salli jäähdyttimien irrottamista tai näytönohjaimen takuu on mennyttä.

GPU-Z:n monitorointi Killing Floor 2 -pelisessiosta

GPU-Z:n monitorointi Killing Floor 2 -pelisessiosta

Aloitin operaation kyselemällä Overclock.net-sivuston foorumilla, onko muilla tämän mallin omistajilla ollut vastaavia ongelmia (lämmöt nousevat minuuteissa epäilyttäviin lukemiin). Poikkeuksellisesti ensimmäinen vastaaja oli Zotac USA -nimimerkki, joka pyysi minua avaamaan asiasta tukitiketin suoraan Zotacille. Näytönohjain oli rekisteröity 30 päivän sisällä ostopäivästä, joten sillä on valmistajan viiden vuoden takuu. Avasin tiketin Zotacin sivustolla olevan chatin kautta, jossa tukihenkilö pyysi minua toimittamaan sähköpostitse ostokuitin, GPU-Z-ohjelman keräämät lokit pelaamastani peleistä (Yllä olevassa kuvassa Killing Floor 2) sekä valitsemastani testiohjelmasta. Ehdottamani 3DMark oli sopiva vaihtoehto (Fire Strike + Demo osuus).

Muutaman päivän kuluttua sain vastauksen: lämmöt ovat normaalit ja näytönohjaimessani ei ole mitään vikaa. Aiemmin kaksi kappaletta Zotacin GeForce GTX 970 Extreme Core -näytönohjaimia omistaneena, en voinut uskoa hetkeäkään, että suurehkolle IceStorm-jäähdyttimelle grafiikkapiirin 84 asteen lämpötila (ylikellotettuna 87 °C) 3D-rasituksessa olisi normaalilukema. Pyysin Zotacilta luvan vaihtaa näytönohjaimen tahnat menettämättä takuuta, mutta ensimmäinen vastaus oli ”emme yleensä salli”. Rivien välistä oli kutenkin pääteltävissä, että pyytämäni lupa saattaisi olla mahdollinen. Yhdysvalloista käsin toimiva tukihenkilö ilmoitti, ettei itse pysty antamaan lupaa, joten hän ohjaisi pyyntöni Euroopan Zotacille. Muutaman päivän päästä sain heiltä vastauksen, etteivät suosittele jäähdytyksen irrottamista, mutta että eivät estä minua ottamasta riskiä. Korostivat, että mahdolliset naarmut, kierteiden rikkoutumiset ja muut viat eväävät takuun. Heidän vastauksensa oli minulle riittävä, joten päätin avata näytönohjaimen.

HUOM! Jäähdytysratkaisun irrottaminen näytönohjaimesta ja tahnojen vaihto saattaa evätä valmistajan takuun.  Jos et ole varma mitä teet, älä tee!

zotac_fix01

Tutkin ensin eri arvostelujen kuvista miten ja kuinka monella ruuvilla jäähdytin on kiinnitetty piirilevyyn. Tämän jälkeen irrotin näytönohjaimen tietokoneesta ja ruuvasin jäähdyttimen irti (yhteensä 6 ruuvia, 4 GPU:n ympäriltä ja 2 näyttöliittimien ja GPU:n välistä).

zotac_fix02

Näky Zotacin käyttämästä tahnasta alleviivasi sen, minkä epäilinkin ongelman syyksi. Heidän lämpötahnansa oli kuiva ja sitä oli liikaa. Mahdollisesti jopa tuplasti, mikä olisi ollut riittävä määrä.

zotac_fix04

Kuten kuvista voi päätellä, lämpötahna oli myös kohdistettu huonosti. Kolmannes grafiikkapiiristä oli täysin näkyvissä, samoin jäähdyttimen kuparinen kontaktipinta. Grafiikkapiirin yläpuolella sijaitsevat pintaliitoskomponentit olivat täysin tahnan peitossa ja niiden puhdistaminen vei eniten aikaa koko prosessista.

zotac_fix05

zotac_fix06

Seuraavaksi levitin grafiikkapiirin päälle Articin MX-4-lämpötahnaa määrällisesti noin 1-2 riisijyvän verran. Artic MX-4 ei vältämättä ole markkinoiden paras tahna, mutta se on varmasti laadukkaampi kuin Zotacin käyttämä. Laatikosta olisi löytynyt myös Coollaboratoryn Liquid Ultra -nestemäistä metallia, mutta turvallisuus- ja siisteyssyistä päätin käyttää MX-4:ää. Uuden lämpötahnan levittämisen jälkeen ruuvasin jäähdyttimen paikoilleen ja asensin näytönohjaimen takaisin kokoonpanoon. Annoin uuden lämpötahnan levittäytyä ja asettautua kunnolla useita tunteja ennen testien aloittamista. Vertailun helpottamiseksi ajoin samat testit kuin aiemmin eli 3DMark Fire Striken ja Killing Floor 2 -pelin.

Ennen 84 °C:

3DMark Fire Strike ennen korjausta

3DMark Fire Strike ennen korjauksta

Killing Floor 2 ennen korjausta

Killing Floor 2 ennen korjausta

 

Jälkeen 71 °C:

3DMark Fire Strike korjauksen jälkeen

3DMark Fire Strike korjauksen jälkeen

Killing Floor 2 korjauksen jälkeen

Killing Floor 2 korjauksen jälkeen

Ongelman ilmettyä ja ennen lämpötahnan vaihtoa grafiikkapiirin lämpötila nousi 3D-rastituksessa 84 asteeseen. Tahnan vaihtamisen jälkeen rasituslämpötilaksi mitattiin 71 astetta eli 13 astetta alhaisempi lukema kuin ongelmatilanteessa.

Lähetin Zotacille yllä esitetyt testitulokset ja samalla annoin rakentavaa palautetta heidän käyttämistä lämpötahnoistaan. Toivotaan, että tulevaisuudessa nähdään enemmän panostusta lämpötahnoihin kuin military grade- ja power boost -nimillä markkinoitaviin komponentteihin.

 

Loppuyhteenveto

Korjausoperaation myötä Zotacin GeForce GTX 980 Ti -näytönohjaimen GM200-grafiikkapiirin lämpötila laski 3D-rasituksessa noin 13 astetta. Pelkällä lämpötahnan vaihdolla pudotus on melko paljon, mutta tässä tapauksessa on otettava huomioon, että lähtökohta oli poikkeuksellinen eli valmistaja oli tunaroinut vakiotahnojen kanssa. Tuulettimien pyörimisnopeus vakioprofiililla laski 89 prosentista 67 prosenttiin ja äänekäs tuuletinmelu muuttui tasaiseksi huminaksi. Tahnan vaihto-operaatioon vierähti kokonaisuudessaan noin tunti aikaa ja se teki tästä näytönohjaimesta paremman kuin mitä se on aiemmin ollut (75 vs 71 astetta).

zotac_fix03

Aloitteleville lämpötahnan vaihtajille suosittelisin olemaan ensin valmistajiin yhteydessä ja pyytämään luvan vaihtaa tahnat, jottei takuu mene. On erittäin todennäköistä, että kustannussyistä moni muukin valmistaja käyttää lähes kelvotonta lämpötahnaa, jolloin parhaimmatkin jäähdyttimet voivat mennä täysin hukkaan. Tämän jälkeen kannattaa tutustua oman kortin jäähdytysratkaisuun, sen irrottamiseen ja kiinnittämiseen. Operaatiolle kannattaa varata riittävästi aikaa ja ensimmäisellä kerralla suosittelen erityistä varovaisuutta.

 

Sisältö

  1. Tee-se-itse: GeForce GTX 980 Ti:n lämpöongelmien korjaaminen