Uusimmat

ATI Eyefinity: Kolme näyttöä ja 5760×1200-resoluutio

31.12.2009 11:36 Muropaketin toimitus

AMD esitteli syyskuussa uusien Evergreen-koodinimellisten DirectX 11 -näytönohjaimiensa ominaisuusluetteloon lukeutuvan ATI Eyefinity -tekniikan. Tekniikka mahdollistaa ATI Radeon HD 5000 -sarjan näytönohjaimilla kolmen näytön käyttämisen ja uudelleen suunniteltujen näyttöohjaimien ansiosta useamman näytön käyttöönotto, hallinta ja ohjaaminen on helpottunut merkittävästi. Aikaisemmin joustava useamman näytön tuki on ollut lähinnä ammattikäyttöön tarkoitettujen työasemanäytönohjainten yksinoikeus, mutta ATI Eyefinity laajentaa 3D-kiihdytyksen kuudelle näytölle ja teoriassa maksimissaan jopa 8192×8192-resoluutiolle.

ATI Eyefinity -tekniikan taustalla on DisplayPort-liitännän yleistyminen ja sen taustalla oleva tekniikka. Toisin kuin DVI- ja HDMI-liittimet, DisplayPort ei tarvitse omaa kellolähtöä jokaiselle ulostulolle, vaan yksi kellolähtö riittää tarjoamaan kellosignaalit kaikille DisplayPort-ulostuloille.

Alun perin OEM-valmistajat pyysivät AMD:lta kuutta DisplayPort-ulostuloa kannettavien tietokoneiden mobiiligrafiikkapiireihin. Näistä maksimissaan kahta käytettäisiin kannettavan tietokoneen omiin näyttöihin, kahta tietokoneen ulkoisiin liitäntöihin ja kahta telakan liitäntöihin. AMD päätti uudelleensuunnitella ja rakentaa grafiikkapiirin näyttöohjaimet siten, että ne kykenisivät kontrolloimaan kuutta DisplayPort-näyttöulostuloa ja kuvasignaalit voitaisiin tuoda ulos mistä tahansa näyttöliittimestä (VGA, DVI, HDMI & DisplayPort).

Tutustumme tässä artikkelissa AMD:n ATI Eyefinity -tekniikkaan, käyttöönottoon ja sen tarjoamiin ominaisuuksiin. Lisäksi testaamme kolmea Dellin 24-tuumaista 2408WFP-näyttöä liitettynä ylikellotettuun ATI Radeon HD 5870 -näytönohjaimeen ja ajamme suorituskykymittauksia Dirt 2-, Tom Clancy’s HAWX- ja Call of Duty: Modern Warfare 2 -peleillä massiivisella 5760×1200-resoluutiolla.

Sisältö

  1. ATI Eyefinity: Kolme näyttöä ja 5760x1200-resoluutio
  2. Uudelleen suunnitellut näyttöohjaimet: Eyefinity Display Controllers
  3. Kolmen näytön konfiguraatio ja ATI Eyefinityn käyttöönotto
  4. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset yhdellä ja kolmella näytöllä
  5. Loppuyhteenveto