Uusimmat

Ensituntumat: Windows 10 Technology Preview

02.10.2014 23:07 Muropaketin toimitus

Microsoft julkaisi eilen illalla Windows 10 -käyttöjärjestelmän Technology Preview -esiversion. Muropaketin toimituksessa olemme aina kiinnostuneita kokeilemaan uusia asioita tietotekniikan saralla ja siksi myös Windows 10 Tech Preview ladattiin välittömästi testikäyttöön.

Käyttöjärjestelmä asennettiin Intel Core i5-3570K -prosessorilla, Asrock Z77 Extreme4-M -emolevyllä, kahdeksan gigatavun DDR3-muistilla ja Gigabyten Radeon HD 7970 Windforce OC -näytönohjaimella varustettuun kokoonpanoon Western Digitalin 640 gigatavun 6400AAKS-kiintolevylle.

Testi alkoi englanninkielisen 64-bittisen ISO-levykuvan lataamisella, joka oli 3,81 gigatavun kokoinen. Ensimmäinen asennusyritys päättyi ennen kuin se ehti edes kunnolla alkaa, kun selvisi ettei puhdasta asennusta voi tehdä toiselle asemalle suoraan Windowsista käsin. Levykuvasta on tehtävä boottaava versio USB-tikulle tai DVD-levylle esimerkiksi Windows 7 USB/DVD Download Tool -ohjelmalla. Huom! Windows 10 Technology Previewin asentaminen ylikirjoittaa mahdollisen aiemman palautusosion tietokoneelta, eikä sitä voi tämän jälkeen käyttää muun käyttöjärjestelmän palauttamiseen.

Seuraava vastoinkäyminen tuli vastaan, kun selvisi ettei UEFI BIOSilla varustetun koneen kanssa voi asentaa Windows 10 Tech Preview -käyttöjärjestelmää MBR-osioidulle kiintolevylle (Master Boot Record), vaan se vaatii GPT-osioidun kiintolevyn (GUID Partition Table). Windowsin levynhallinta ei voinut muuntaa Windows 10:lle varattua osiota GPT-malliseksi, koska samalla kiintolevyllä oli toinenkin osio ja levynhallinta olisi vaatinut tähän täysin tyhjän kiintolevyn. Kiintolevyn muuntaminen GPT-malliseksi onnistui kuitenkin Bramp.net-sivuston ohjeen mukaisesti Windowsista käsin GPTGen-ohjelmalla ilman kiintolevyn toisen osion poistoa. Tämän jälkeen asennus onnistui ilman lisäongelmia.

Asennuksen jälkeen Windows tervehtii käyttäjää Windows 8- ja 8.1-käyttöjärjestelmistä tutulla kirjautumisruudulla. Ensikirjautumisen myötä allekirjoittaneelle kävi ilmi Microsoft-tilin hyödyllisyys sillä en ollut aiemmin joutunut asentamaan Microsoft-tilillistä Windowsia uudelleen. Microsoft-tilillä kirjautumisen myötä Windows 10:ssä lähes kaikki näytti tutulle Windows 8.1:n puolelta taskbarin sijoittelua ja taustakuvaa myöden. Windows 10 asensi aluksi Radeonille geneerisiltä vaikuttaneet ajurit, mutta yllätti heti perään asentamalla sille automaattisesti Catalyst-ajurit Catalyst Control Centereineen päivineen. Automaattisesti asentuneet Catalystit eivät kertoneet suoraan versiotaan CCC:ssä, mutta pakkausversio 14.201.1008-140812a-174946E-ATI viittaisi Catalyst 14.8 -beeta- tai -RC-ajureihin.

Ensimmäisellä käynnistyksellä on oletuksena käytössä uusi Käynnistä-valikko. Se toimii juuri kuten olettaa saattaa ja kuten ennakoissa on näytetty eli käynnistävalikko laajenee leveyssuunnassa, jos siihen lisää uusia live-ruutuja tai ohjelmien pikakuvakkeita. Windows 8:sta tuttua Modern UI:ta kaipaavat voivat Taskbarin ominaisuuksista vaihtaa Käynnistä-valikon Käynnistä-ruutuun. Vaihtotoimenpide vaatii Windowsista ulos kirjautumisen toimiakseen. Käynnistä-ruutu on Windows 8.1:n kanssa käytännössä identtinen. Live-ruutuja on neljää kokoa, oikeassa yläkulmassa on käyttäjänimi kuvineen ja virta-sekä hakupainikkeet. Windows 10:n esittelyssäkin näkynyt Oikopolku-palkki ruudun oikeassa laidassa on asetuksista riippumatta käytössä vain kosketusnäytöllä varustetuissa kokoonpanoissa.

Kun perusasiat oli käyty läpi ja Käynnistä-valikko vaihdettu Käynnistä-ruuduksi, oli aika tutustua Windowsin muihin uusiin ominaisuuksiin. Yksi ensimmäisistä huomionarvoisista seikoista on Modern UI -käyttöliittymälle tehtyjen ohjelmien toiminta ikkunoituina täyden ruudun sijaan. Käynnistä-näppäimen alla on ensimmäisenä uusi hakupainike. Haku hakee paitsi tietokoneeltasi, myös netistä ja ehdottaa liudan hakuvaihtoehtoja kirjoittaessasi hakusanaa.

Haun alla on kenties yksi mielenkiintoisimmista uudistuksista eli Task view, joka tuo ruudulle näkyviin aktiivisen virtuaalityöpöydän pienennettynä, sekä ruudun alareunaan kaikki muut virtuaalityöpöydät sekä painikkeen jolla voi luoda niitä lisää. Kulloinkin aktiivisen virtuaalipöydän käynnissä olevat sovellukset näkyvät Taskbarissa samaan tapaan kuin Windows 7:stä lähtien. Muilla työpöydillä avoinna olevat ohjelmat merkitään kuvakkeen laidassa näkyvällä ohuella palkilla.

Niin ikään uudistunut on Alt+tab-näppäinyhdistelmällä aukeava aktiviisen ohjelman vaihto. Windows 10:ssä se sommittelee huomattavasti aiempaa suurempina ikkunoina avoinna olevat ohjelmat.

Explorerin ulkonäköä on uudistettu maltilla. Explorerin uusi oletusnäkymä on nimeltään Home, ja siinä näkyy paitsi suosikit, myös useimmin käytetyt kansiot ja viimeaikaiset tiedostot. Kuvassa näkyy myös Windows 8:aan nähden uusi visuaalinen kikka, eli ikkunoiden ympärille tuleva varjo.

Myös ohjelmat esimerkiksi puolen ruudun kokoiseksi asettava Snap-toiminto on uudistunut. Uudessa Snapissa ohjelmat saa paitsi puolen ruudun kokoiseksi, myös entistä pienemmiksi siten, että ohjelmia voi olla kerralla näkyvillä neljä. Oletuksena ohjelmat asettuvat kukin saman kokoisina omiin kulmiinsa, mutta esimerkiksi Skypen Modern UI -versio vaatii noin 2/3 osaa ruudun korkeudesta ainakin 1920×1200-resoluutiolla. Sen alle jäävään tilaan voi kuitenkin edelleen sijoittaa esimerkiksi Explorer-ikkunan.

Snap-toimintoa käyttäessä hyppää esiin myös uusi Snap Assist -toiminto, joka avaa ruuduun reunaan asetetun ikkunan viereen muut samalla virtuaalityöpyödällä olevat ohjelmat, joista voi klikkaamalla avata toisen ohjelman sen viereen. Snap-toiminnon käyttö useamman kuin kahden ikkunan kanssa vaati itseltä ainakin useamman kerran yritys-ja-erehdys-taktiikkaa, ennen kuin siitä pääsi kunnolla kärryille.

Koska kyseessä on Technology Preview -esiversio käyttöjärjestelmä, oli selvää että myös bugeja tulee vastaan. Ensimmäinen bugi tuli vastaan, kun tietokone sammutettiin ensimmäistä kertaa ja Explorer.exe antoi muistin lukuvirheen. Tietokone kuitenkin sammui sen jälkeen normaalisti. Sama virhe ilmeni myös kahdesti sen jälkeen, toisella kerralla uloskirjautumisen yhteydessä ja kolmannella tietokonetta sammuttaessa.

Toinen bugi oli Käynnistä-ruudun Kaikki ohjelmat -listaukseen ilmestynyt uusi ohjelma, joka nimestään ja kuvakkeestaan päätellen oli Action Centerin virheilmoitus.

Kolmas bugi koski puolestaan Windows Storesta ladattua FIFA 15: Ultimate Team -peliä. Tuntemattomasta syystä pelin grafiikat eivät mahtuneet likimainkaan kokonaisuudessaan ruudulle, oli peli sitten ikkunassa tai täyden ruudun kokoisena.

Suorituskykyä ehditiin testata vain pikaisesti. Näytönohjaimen ajurit päivitettiin Windows 8.1:lle tarkoitettuihin Catalyst 14.9 -ajureihin ja Windowsiin asennettiin Steam ja siihen uusin 3DMark. 3DMarkissa ajettiin Fire Strike -testi oletusasetuksin, joka tuotti tulokseksi 6995 pistettä (Graphis score 8173, Physics score 7629, Combined Score 3173). 3DMark ei kyennyt tunnistamaan käytettyä näytönohjainta, tietokoneen muistin määrää tai käyttöjärjestelmää. Verrokiksi Windows 8.1:llä Catalyst 14.6 RC -ajureill tulokseksi tuli 6780 pistettä (Graphics score 7933, Physics score 7478, Combined score 3042).

Windows 8.1 -asennuksessa käynnissä on huomattavasti enemmän eri ohjelmia taustalla ja itse asennus on Windows 8:n julkaisun peruja, joka saattaa vaikuttaa pisteisiin negatiivisesti puhtaaseen Windows 10 -asennukseen verrattuna. Koska allekirjoittaneella ei ole käytössä erillistä testikokoonpanoa, ei vertailua voida käytännössä tehdä puhtaaseen Windows 8.1 -asennukseen.