Uusimmat

Googlen Cr-48-kannettava & Chrome OS

30.03.2011 11:19 Muropaketin toimitus

Google on pikku hiljaa laajentanut osaamistaan alkuperäisestä hakukoneesta ja nykyään se kehittää myös muun muassa verkko-, pilvi- ja verkkomainospalveluita sekä Android-käyttöjärjestelmää. Google on panostanut rajulla otteella Chrome-selaimeen ja se on reilun kahden vuoden aikana edennyt jo 10-versionumeroon ja onnistunut haalimaan yli 10 prosentin osuuden selainmarkkinoista. Kesäkuussa 2009 Google paljasti Chrome OS -käyttöjärjestelmän ja alkuperäisten suunnitelmien mukaan siihen perustuvia laitteita olisi ollut odotettavissa viime vuoden lopulla. Google ei kuitenkaan onnistunut saamaan käyttöjärjestelmäänsä valmiiksi ja joutui siirtämään aikataulua vuoden 2011 alkuun, ja nykyisten suunnitelmien mukaan ensimmäiset Chrome OS:ää hyödyntävät laitteet saapuvat markkinoille kesällä.

Chrome OS:n lähtökohta käyttöjärjestelmänä on hyvin erilainen, kuin perinteisten käyttöjärjestelmien, kuten Windowsien ja Linux-distribuutioiden. Google on pyrkinyt luomaan käyttöjärjestelmän, joka nojaa vahvasti internettiin ja käytössä olevat ohjelmia ajetaan selaimessa, eikä niitä edes asenneta tietokoneelle. Chrome OS on suunniteltu varta vasten paljon internettiä käyttäville kuluttajille, ja sen täysipainoinen käyttäminen vaatii jatkuvan internetyhteyden. Osaa toiminnoista voidaan käyttää myös ilman internetyhteyttä ja niiden tiedot tallentuvat pilvipalveluihin, kun laite on jälleen yhteydessä internettiin.

Markkinoilta ei toistaiseksi ole saatavilla Chrome OS:ää käyttäviä laitteita, mutta Muropaketti sai Googlelta testattavaksi yrityksen joulukuussa paljastaman Cr-48-nimisen protokannettavan, jota on valmistettu 60 000 kappaletta ja se on suunniteltu ohjelmistokehittäjille ja toimittajille. Cr-48 ei saavu myyntiin, vaan sen tarkoituksena on ennen kaikkea demonstroida Chrome OS -käyttöjärjestelmää. Tässä artikkelissa luomme pikakatsauksen Cr-48:aan sekä Chrome OS -käyttöjärjestelmään. Artikkelin lopusta löytyy myös video, jossa demonstroidaan muutamia Googlen tulevan käyttöjärjestelmän keskeisimpiä toiminnallisuuksia.

Sisältö

  1. Googlen Cr-48-kannettava & Chrome OS
  2. Kannettavan esittely, Chrome OS -käyttöjärjestelmä & videoesittely
  3. Loppuyhteenveto