Katsauksessa uusi Windows 10

30.08.2015 22:18 | | 147 | 21

Microsoft julkaisi tuoreimman ja samalla viimeiseksi versioksi ikinä tituleeratun Windows 10:n heinäkuun lopulla. Windows 10 tuodaan tietokoneiden lisäksi myös esineiden internet -laitteille, älypuhelimille, HoloLens-laseille ja Xbox One -pelikonsolille. Tässä artikkelissa tutustumme uuteen käyttöjärjestelmään sekä työpöytä- että taulutietokonekäytön näkökulmasta ja luomme lyhyen katsauksen käyttöjärjestelmän historiaan.

 

Windowsin historia

Alun perin Windows oli vain uusi käyttöliittymä MS-DOS:lle, joka toi mukanaan kourallisen uusia toimintoja. Yksi näistä toiminnoista oli useamman ohjelman ajo samanaikaisesti, joka oli mukana jo vuonna 1985 julkaistussa Windows 1.0:ssa. Windows 1.0 tai kaksi vuotta myöhemmin julkaistu Windows 2.0 eivät kuitenkaan saaneet taakseen vielä merkittävää suosiota, vaan todellisen voittokulun voidaan katsoa alkaneen vuonna 1990 julkaistusta Windows 3.0:sta. Merkittävinä julkaisuina voidaan pitää myös Windows 3.1:tä ja 3.11:tä sekä niiden Windows for Workgroups -versioita.

Windows 3.1:n jälkeen tapahtui merkittävä muutos, kun Microsoft julkaisi täysin 32-bittisen ja DOSista riippumattoman Windows NT:n. Samalla Microsoft alkoi kehittämään rinnakkain kotikäyttöön suunnattuja Windows-käyttöjärjestelmiä työasema- ja palvelinkäyttöön tarkoitettuja Windows NT -käyttöjärjestelmiä.

32-bittisyys tuli kotikäyttöön Windows 95:n myötä, vaikka osa käyttöjärjestelmästä olikin edelleen 16-bittinen. Windows 95 pyöri edelleen MS-DOS-käyttöjärjestelmän päällä, mutta se jäi huomattavasti pienempään osaan tietokoneen käytössä kuin aiempien kotikäyttöön suunnattujen Windowsien kanssa. Windows 95 toi mukanaan myös Käynnistä-valikon ja Explorer-käyttöliittymän. Sitä seurasi enää kaksi isoa puhtaasti kotikäyttöön suunnattua versiota, Windows 98, josta julkaistiin myös päivitetty 98 SE -versio, ja Windows Millennium Edition. Windows NT:n työasema- ja palvelinpuolella 4.0-versio toi mukanaan Windows 95:stä tutun Käynnistä-valikon ja käyttöliittymän sekä myöhemmistä käyttöjärjestelmistä tutun Service Pack -päivitysmallin.

Vaikka Windows ME julkaistiinkin vielä sen jälkeen, oli Windows 2000 eli NT 5.0 ensi askel kotikäyttäjien tuomisesta DOS-maailmasta täysin 32-bittiseen NT-maailmaan. Windows NT 5.1:n eli tuttavallisemmin Windows XP:n myötä Win9x-käyttöjärjestelmien ja DOS:n aika olivat lopulta ohi myös kotikäyttäjien osalta. XP tultiin myöhemmin tuntemaan myös kaikkein pitkäikäisimpänä Windows-käyttöjärjestelmänä aina tähän päivään asti, sillä sen seuraajat kokivat useita vastoinkäymisiä, mikä johti XP:n tuen jatkamiseen huomattavasti aiottua pidemmälle. Windows XP oli myös ensimmäinen Windows, josta julkaistiin 64-bittinen versio. 64-bittinen versio ei kuitenkaan saavuttanut vielä merkittävää suosiota, lähinnä heikon ajurituen vuoksi.

Nykyisten Windows-käyttöjärjestelmien ajan voidaan laskea alkaneen Windows Vistasta eli NT 6.0:sta. Vistan kehitystyö oli lopulta mutkia täynnä ja sen kehitys aloitettiin kertaalleen myös alusta uudelleen. XP:n ja Blackcomb-koodinimellisen käyttöjärjestelmän väliversioksi tarkoitettu Vista myöhästyi lopulta useamman vuoden ja sisällytti itseensä useita Blackcombiin tarkoitettuja ominaisuuksia. Blackcomb-projektin nimi muutettiin Viennaksi ja se julkaistiin lopulta Windows 7 -nimellä (NT 6.1). Vistan heikon maineen ja myynnin johdattamana Windows 7 nousi XP:n kaltaiseen suosioon, joka kestää vielä tänäkin päivänä.

NT 6.2 eli Windows 8 toi mukanaan tuen ARM-prosessoreille ja niille tarkoitetun Windows RT -version. Käyttöjärjestelmä sai ristiriitaisen vastaanoton. Se uudisti Windowsin käyttöjärjestelmää rajulla kädellä, ja vaikka perinteinen Explorer-työpöytäkäyttöliittymä oli edelleen olemassa, oli Käynnistä-valikko muutettu Käynnistä-ruuduksi. Työpöydän sijasta käyttöjärjestelmä käynnistyi oletuksena Modern UI -käyttöliittymään, joka jakoi mielipiteitä rajusti. Monien mielestä käyttöliittymä oli suunniteltu puhtaasti mobiilikäyttäjien ehdoilla eikä huomioinut työpöytäkäyttäjiä lainkaan. Microsoft korjasi tätä osittain ilmaisella Windows 8.1 (NT 6.3) päivityksellä, joka käynnistyi työpöytätietokoneilla oletuksena työpöydälle Modern UI:n sijaan, mutta koko ruudun täyttävä Käynnistä-ruutu pysyi silti edelleen käytössä, joskin paranneltuna versiona. Windows RT -versiot Windows 8:sta ja 8.1:stä eivät kykene ajamaan perinteisiä työpöytäohjelmia, vaan ovat rajoitettu Modern UI:lle suunniteltujen ohjelmien pyörittämiseen.

Sisältö

  1. Katsauksessa uusi Windows 10
  2. Kehitys ja vastaanotto
  3. Käyttöliittymä ja ohjelmat
  4. DirectX 12 ja Loppuyhteenveto
Keskustelu

"4 GHz:iin ylikellotetulla Core i5-3670K -prosessorilla"

Kiitos hyvästä artikkelista.

Ei oikein mitkään uptime-ennätykset kaadu kyllä ellei asetuksia ala tosissaan muokkaamaan. Itsellä on ollut vuosia tapana pitää pöytäkone auki 24/7 ja bootata vain päivitysten tai ajureiden päivitysten yhteydessä tai milloin muu pakottava tarve onkaan ilmennyt. Win10 antaa ajastaa boottaukset, mutta ei ohittaa niitä kunnes itse haluaa käynnistää uudelleen. Itse otin päivitykset pois käytöstä kokonaan ainakin toistaiseksi.

Muutoin uusi Windows on ollut kyllä ihan mukiinmenevä vaikka mitään suurta ja mullistavaa se ei ole minulle tarjonnutkaan 8.1:n jälkeen.

Media centerin puute ei ainakin omasta mielestä ole vakava asia kun muita ilmaisia ohjelma löytyy.
Itse en ole win7:ssä pitänyt windows media player asennettuna kun kaikki katselut hoituu pääosin power dvd tai vlc soittimen parissa.
Myös yksityisyyden huolestuneita löytyy ohjelma mitä saa helposti osan toiminnoista poistettu.
Pakotetut päivitykset taas voi tuottaa todella harmaita hiuksia jos ohjelmisto päivityksestä löytyy ongelmia, mutta ymmärrän microsoftia että haluavat parantaa turvallisuutta kun monet käyttäjät eivät piittaa yhtään vaikka kone ilmoittaa että päivityksiä on saatavilla.
Itse en ole saanut päivitystä vielä konesiin mutta varman lähiviikkojen aikana se ilmestyy tai sitten tietysti voi asentaa se toisella tavalla.
Omassa sony kannettavassa tuli sonylta ilmoitus että ei kannata asentaa ajurituen ja ohjelmien yhtensopivuuden takia mutta jos päivityksiä haluaa sonylta odottaa niin joutuu ainakin 1 vuosi odottamaan niin surkea on heidän päivitystahti (esim intelin gpu ajuri on vuodelta 2014 eikä perus intel ajuria pysty käyttämään).

Tuon "Windows as a Service, jatkuvasti ajantasalla pysyvä käyttöjärjestelmä" voisi lisätä myöskin huonoihin puoliin. Miettii että jos tulee viallinen näytönohjain tms päivitys joka pakotetaan läpi ja kone tilttaa tai menet yöksi nukkumaan ja kone jättää käynnistymättä ja tämä tapahtuu tuhansille samaan aikaan, joista suuri osa ei osaa ottaa system restorea aikojen takaa ja suurella osalla ei kuulemma ole restore pointit edes defaultina päällä (itsellä oli kun päivitin 8.1:stä ja säästin asetukset).

Sitten kun lisätään tähän mahdollisuus Microsoftin palvelimien hakkeroinnista ja BC-minerin tms. viruksen syöttäminen WinX:in "päivityksenä" yhtäkkiä noin about KAIKILLE WinX:in käyttäjille, niin terve.

Muuta huonoa:
– Asetusten löytyminen sekavasti kahdesta paikkaa ja aivan satunnaisesti, jotkut asetukset löytyvät osittain molemmista.
– Star-menun klikkaamisen jälkeinen viive jollet disabloi kaikkea aktiivi-metroa tai poista niitä suoraa.
– WinX:in Star-menu on epäselkeämpi kuin Win8.1:n 3rd-party Start-menu.
– Hillitön määrä uudelleenkustomointia asetuksissa jotka olisi suoraa voinut säästää Win8.1:stä, kuitenkin vähemmän kuin aikaisempien Win-upgradejen kanssa (koska aiempia ei voinut ajatellakkaan tekevän ilman total HD-sweeppiä).
– Metron katoaminen työpöytäversiosta (kätevä kun sinne kokosi kaiken ajankohtaisdatan, säät, uutiset, pörssikurssit, mailit, kalenterin ym. vilkaistavaksi yhdellä silmäyksellä pikakuvaketta painamalla).
– En ole vielä keksinyt miten tuosta ärsyttävästä Vistasta muistuttavasta alt-tab:auksesta pääsee eroon.

Hyvää:
– DX12 DX12 DX12!!!
– Search/run suoraa Star-napin vieressä.

PS. Taitaa olla aika totaalinen mission failed jos yrittävät erottaa tuon Edgen maineeltaan Exploderista ja silti käyttävät Exploderin kuvaketta/logoa käynnistä-palkissa. Just saying…

Pakotetut päivitykset taas voi tuottaa todella harmaita hiuksia jos ohjelmisto päivityksestä löytyy ongelmia, mutta ymmärrän microsoftia että haluavat parantaa turvallisuutta kun monet käyttäjät eivät piittaa yhtään vaikka kone ilmoittaa että päivityksiä on saatavilla.

Minä en ymmärrä. Tämä no käyttäjän oma valinta tai oma moka. Nuo automaattiset päivitykset kun on joutunut itse rustaamaan pois päältä jo pidemmän aikaa.

…alati kasvava yksityisyyden rikkominen erilaisten statistiikkojen ja seurantojen toimesta herättää myös runsaasti närää. Valitettavasti kyseessä on nykypäivän trendi laitteista ja käyttöjärjestelmistä riippumatta, eikä tulevaisuus näillä näkymin näytä sen suhteen yhtään valoisammalta.

Useimmat Linux-jakelut eivät vakoile käyttäjiä. Jolla keskittyy erityisesti tietoturvallisuuteen puhelimensa ja tablettinsa kanssa.

Toisaalta DVD-toiston poisto vakioasennuksesta on kova pala niille, jotka eivät päivittäneet Windows 8 with Media Centeristä – DVD-toiston tuova päivitys kun on maksullinen muille.

Ei tätä pitäisi miinuskeksi laskea, koska nykyään on saatavilla paljon ilmaisohjelmiakin dvd-toistoon, kuten jo joku toinenkin totesi muutama kommentti ylöspäin.

DVD toistuu erinomaisesti ilmaisella VLC playerilla. Suositeltavat asetukset : yadif 2x deinterlace (ctrl+p), sharpen 1-click / contrast (ctrl+e). Sitä ei uskokaan kuinka hyvän näköistä kuvaa niin huonosta lähdemateriaalista on mahdollista saada (kuin DVD). Juu, DVD on historiaa!

Pitäisi kokeilla, että toistuuko DVD:t tuolla windows\system32\dvdplay -ohjelmalla (joka käynnistää Windows Media Player 12:sen, joka taasen löytyy program files hakemistosta). vaan eipä ole tullut tuota dvd-asemaa edes käytettyä piiiiitkääään aikaan.

Kysymys kuuluu: Tuleeko WaaS maksamaan jotain jossakin vaiheessa? MSFT:hän meinasi aikanaan XBOXONEn kanssa rahastaa extraa XBGoldin kanssa jopa esim. Netflixin käytöstä. Tulivat kakkamyrskyn vuoksi toisiin aatoksiin?

Atros

Muuta huonoa:

Ja ikkunateemana/tyylinä on edelleen Kasin sekasotku, joka ei millään lailla korosta ikkunan painikkeita pienennys/suurennus/sulkupainikkeita.
Kuten artikkelin ensimmäiseltä sivulta näkee jo Windows 3.1:ssä ne osattiin tehdä paremmin ja selvästi erottaa taustasta.
Mutta silloinhan suunnittelijoina olivatkin tietokoneen käyttäjät, eivätkä nämä nykyiset markkinointipellet, joilla on jäänyt sen kaulassa olevan hirttosilmukan kiristys puolitiehen.

Jeps, kuten näköjään moni muukin, niin VLC:llä on katsottu jo vuosikaudet DVD:itä mikäli vain on optinen asema ollut koneessa. Ei taida vissiin X360 streamaus koneelle onnistua, pelkkä One?

Marti77

mutta ymmärrän microsoftia että haluavat parantaa turvallisuutta kun monet käyttäjät eivät piittaa yhtään vaikka kone ilmoittaa että päivityksiä on saatavilla.

Ex-muija oli about vuoden asentamatta Win7 SP1:ää ja selaimena tottakai IE joka vitun mahdollisella toolbarilla. Kesti tovi saada singlecore Atom miniläppäristä turha paska pois ja SP1 asennettua. :D

Itseänikin ärsyttää asetusten löytyminen kahdesta paikasta. Miksi ihmeessä jotain Control Panelia pitäisi mennä keksimään uudelleen, varsinkin jos sitä kuitenkin joutuu käyttämään joidenkin asetusten säätöön.

Lutikka74

Itseänikin ärsyttää asetusten löytyminen kahdesta paikasta. Miksi ihmeessä jotain Control Panelia pitäisi mennä keksimään uudelleen, varsinkin jos sitä kuitenkin joutuu käyttämään joidenkin asetusten säätöön.

Eiköhän se control panel tule poistumaan kokonaan jossain vaiheessa kun saavat pc settingsin valmiiksi asti

juggis_

Kysymys kuuluu: Tuleeko WaaS maksamaan jotain jossakin vaiheessa?

Toistaiseksi puheet vuosimaksullisesta kuluttaja windowsista on kielletty aika voimakkaasti. Mikäli markkinatilanne olisi sama kuin 10v sitten, ei olisi epäilystäkään etteikö vuosimaksuja otettaisi tavalla tai toisella käyttöön, nykytilanteen huomioiden pitäisin aika epätodennäköisenä peliliikkeenä.

Jaahas. Jopa alkaa jo Win8/8.1 kiinnostaa enemmän vs. Win10. Taitaakin mennä vuosi poikineen ennenkuin Seiska saa tehdä tilaa missään koneessa. :smoke:

Atros

– Metron katoaminen työpöytäversiosta (kätevä kun sinne kokosi kaiken ajankohtaisdatan, säät, uutiset, pörssikurssit, mailit, kalenterin ym. vilkaistavaksi yhdellä silmäyksellä pikakuvaketta painamalla).
– En ole vielä keksinyt miten tuosta ärsyttävästä Vistasta muistuttavasta alt-tab:auksesta pääsee eroon.

Hyvää:
– DX12 DX12 DX12!!!
– Search/run suoraa Star-napin vieressä.

PS. Taitaa olla aika totaalinen mission failed jos yrittävät erottaa tuon Edgen maineeltaan Exploderista ja silti käyttävät Exploderin kuvaketta/logoa käynnistä-palkissa. Just saying…

– Artikkelissakin todettiin että koko ruudun startin saa asetuksista päälle halutessaan
– Alt-Tab on tosiaan ollut samanlainen siitä Vistasta lähtien (ellei ole käyttänyt kamalia basic/classic-teemoja)
– Haku on toiminut Vistasta lähtien avaamalla startin (vaikka win-näppäimellä) ja alkamalla kirjoittaa

E.T

Ja ikkunateemana/tyylinä on edelleen Kasin sekasotku, joka ei millään lailla korosta ikkunan painikkeita pienennys/suurennus/sulkupainikkeita.
Kuten artikkelin ensimmäiseltä sivulta näkee jo Windows 3.1:ssä ne osattiin tehdä paremmin ja selvästi erottaa taustasta.

8.x:ssä sulkupainike on aina punainen ja melko urpo saa olla jos ei noiden paikkaa muista ilman että ne on kaikissa sateenkaaren väreissä. Eniten tuossa kympin ulkoasussa pännii esikoululaisen piirtämät ikonit ja ikkunoiden reunojen valkoisuus (aktiivinen ikkuna ei erotu mitenkään muista).

Lutikka74

Itseänikin ärsyttää asetusten löytyminen kahdesta paikasta. Miksi ihmeessä jotain Control Panelia pitäisi mennä keksimään uudelleen, varsinkin jos sitä kuitenkin joutuu käyttämään joidenkin asetusten säätöön.

Eihän tuonne ole ollut mitään tarvetta mennä Vistasta lähtien kiitos haun.

Kaotika

Eiköhän se control panel tule poistumaan kokonaan jossain vaiheessa kun saavat pc settingsin valmiiksi asti

Eikö beta vaihe jo mennyt? Lienee siis sama kuin windows 8:ssa jossa osa asetuksista oli metron puolella ja osa control panelin pouolella. No ehkä seuraavassa windowssissa se sitten on kunnossa (siis siinä jota ei kuulemma enää tule). No taas siis tiedossa että homman saa paikata kolmannenosapuolen softilla, kun microsoftilla ei osata näin yksinkertaista asiaa. Täytyypä pistää w10 taas virtuaalikoneeseen tulille ja katsoa onko tosiaan niin ettei tätä vieläkään ole korjattu.

compvter2

Eikö beta vaihe jo mennyt? Lienee siis sama kuin windows 8:ssa jossa osa asetuksista oli metron puolella ja osa control panelin pouolella. No ehkä seuraavassa windowssissa se sitten on kunnossa (siis siinä jota ei kuulemma enää tule). No taas siis tiedossa että homman saa paikata kolmannenosapuolen softilla, kun microsoftilla ei osata näin yksinkertaista asiaa. Täytyypä pistää w10 taas virtuaalikoneeseen tulille ja katsoa onko tosiaan niin ettei tätä vieläkään ole korjattu.

Beetavaihe meni jo, mutta ei Windows 10 mikään "valmis käyttis" ole siinä mielessä että sitä tullaan päivittimään hamaan tulevaisuuteen uusin ominaisuuksin, parannuksin jne ("viimeinen windows ikinä")

Disk cleanupilla saa vanhan Windowsin helvettiin jos päivitysasennus tehty eikä vanhaa halua pitää. Puhtaan 64-bit Win7 SP1 päälle asennettu Win 10 Pro 64GB SSD:llä ja vapaata tilaa päälle 32GB tuon Win7 poiston jälkeen. :kahvi:

Uusiin kirjautumistapoihin kuuluvat esimerkiksi pin-koodi ja Windows Hello, joka sisältää kasvojen- ja iiriksentunnistuksen.

Pin-koodi on kirjautumistapana ollut jo Windows 8:sta lähtien.

Näytä kaikki kommentit

Pari asiavirhettä eksynyt:
"Film & TV:lle on olemassa maksullinen päivitys, joka tuo tuen DVD-toistolle (Päivitys on ilmainen ainakin aluksi Windows 8 with Media Centeristä päivittäneille)."
Windows DVD Player on ilmainen päivitys Windows 7 Home Premiumista, Windows 7 Professionalista, Windows 7 Ultimatesta tai Windows 8/8.1 eri versioiden mediacenterin sisältävistä versioista päivitettäessä.
http://aka.ms/win10dvd

Eli käytännössä jos DVD toisto oli vanhassakin winukassa. Maksamaan joutuvat vain Media Centerittömästä Windows 8/8.1:stä päivittävät ja kokonaan uudet asennukset. Tosin tuossa tilanteessa sitten lienee fiksumpaa käyttää vain VLC:tä jos DVD toistoa tarvii.

Tosin jos Windowsin asentaa uudestaan (kiertämättä taas Wanhan Windowsin kautta) katoaa tuo päivitys ja oikeus siihen, mikä on kyllä hanurista noin periaatteessa. Käytännössä toki merkitys aika vähäinen koska VLC.
"Valitettavasti Helloa ei ollut mahdollista testata, sillä se toimii ainakin toistaiseksi vain Intelin RealSense-kameroilla."
Toimii myös sormenjälkilukijalla, ja ihan hyvin on pelittänyt läppärissä.
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/getstarted-what-is-hello

Muuten oikein hyvä juttu.

Muropaketin uusimmat