Uusimmat

Katsauksessa uusi Windows 10

30.08.2015 22:18 Muropaketin toimitus

Microsoft julkaisi tuoreimman ja samalla viimeiseksi versioksi ikinä tituleeratun Windows 10:n heinäkuun lopulla. Windows 10 tuodaan tietokoneiden lisäksi myös esineiden internet -laitteille, älypuhelimille, HoloLens-laseille ja Xbox One -pelikonsolille. Tässä artikkelissa tutustumme uuteen käyttöjärjestelmään sekä työpöytä- että taulutietokonekäytön näkökulmasta ja luomme lyhyen katsauksen käyttöjärjestelmän historiaan.

 

Windowsin historia

Alun perin Windows oli vain uusi käyttöliittymä MS-DOS:lle, joka toi mukanaan kourallisen uusia toimintoja. Yksi näistä toiminnoista oli useamman ohjelman ajo samanaikaisesti, joka oli mukana jo vuonna 1985 julkaistussa Windows 1.0:ssa. Windows 1.0 tai kaksi vuotta myöhemmin julkaistu Windows 2.0 eivät kuitenkaan saaneet taakseen vielä merkittävää suosiota, vaan todellisen voittokulun voidaan katsoa alkaneen vuonna 1990 julkaistusta Windows 3.0:sta. Merkittävinä julkaisuina voidaan pitää myös Windows 3.1:tä ja 3.11:tä sekä niiden Windows for Workgroups -versioita.

Windows 3.1:n jälkeen tapahtui merkittävä muutos, kun Microsoft julkaisi täysin 32-bittisen ja DOSista riippumattoman Windows NT:n. Samalla Microsoft alkoi kehittämään rinnakkain kotikäyttöön suunnattuja Windows-käyttöjärjestelmiä työasema- ja palvelinkäyttöön tarkoitettuja Windows NT -käyttöjärjestelmiä.

32-bittisyys tuli kotikäyttöön Windows 95:n myötä, vaikka osa käyttöjärjestelmästä olikin edelleen 16-bittinen. Windows 95 pyöri edelleen MS-DOS-käyttöjärjestelmän päällä, mutta se jäi huomattavasti pienempään osaan tietokoneen käytössä kuin aiempien kotikäyttöön suunnattujen Windowsien kanssa. Windows 95 toi mukanaan myös Käynnistä-valikon ja Explorer-käyttöliittymän. Sitä seurasi enää kaksi isoa puhtaasti kotikäyttöön suunnattua versiota, Windows 98, josta julkaistiin myös päivitetty 98 SE -versio, ja Windows Millennium Edition. Windows NT:n työasema- ja palvelinpuolella 4.0-versio toi mukanaan Windows 95:stä tutun Käynnistä-valikon ja käyttöliittymän sekä myöhemmistä käyttöjärjestelmistä tutun Service Pack -päivitysmallin.

Vaikka Windows ME julkaistiinkin vielä sen jälkeen, oli Windows 2000 eli NT 5.0 ensi askel kotikäyttäjien tuomisesta DOS-maailmasta täysin 32-bittiseen NT-maailmaan. Windows NT 5.1:n eli tuttavallisemmin Windows XP:n myötä Win9x-käyttöjärjestelmien ja DOS:n aika olivat lopulta ohi myös kotikäyttäjien osalta. XP tultiin myöhemmin tuntemaan myös kaikkein pitkäikäisimpänä Windows-käyttöjärjestelmänä aina tähän päivään asti, sillä sen seuraajat kokivat useita vastoinkäymisiä, mikä johti XP:n tuen jatkamiseen huomattavasti aiottua pidemmälle. Windows XP oli myös ensimmäinen Windows, josta julkaistiin 64-bittinen versio. 64-bittinen versio ei kuitenkaan saavuttanut vielä merkittävää suosiota, lähinnä heikon ajurituen vuoksi.

Nykyisten Windows-käyttöjärjestelmien ajan voidaan laskea alkaneen Windows Vistasta eli NT 6.0:sta. Vistan kehitystyö oli lopulta mutkia täynnä ja sen kehitys aloitettiin kertaalleen myös alusta uudelleen. XP:n ja Blackcomb-koodinimellisen käyttöjärjestelmän väliversioksi tarkoitettu Vista myöhästyi lopulta useamman vuoden ja sisällytti itseensä useita Blackcombiin tarkoitettuja ominaisuuksia. Blackcomb-projektin nimi muutettiin Viennaksi ja se julkaistiin lopulta Windows 7 -nimellä (NT 6.1). Vistan heikon maineen ja myynnin johdattamana Windows 7 nousi XP:n kaltaiseen suosioon, joka kestää vielä tänäkin päivänä.

NT 6.2 eli Windows 8 toi mukanaan tuen ARM-prosessoreille ja niille tarkoitetun Windows RT -version. Käyttöjärjestelmä sai ristiriitaisen vastaanoton. Se uudisti Windowsin käyttöjärjestelmää rajulla kädellä, ja vaikka perinteinen Explorer-työpöytäkäyttöliittymä oli edelleen olemassa, oli Käynnistä-valikko muutettu Käynnistä-ruuduksi. Työpöydän sijasta käyttöjärjestelmä käynnistyi oletuksena Modern UI -käyttöliittymään, joka jakoi mielipiteitä rajusti. Monien mielestä käyttöliittymä oli suunniteltu puhtaasti mobiilikäyttäjien ehdoilla eikä huomioinut työpöytäkäyttäjiä lainkaan. Microsoft korjasi tätä osittain ilmaisella Windows 8.1 (NT 6.3) päivityksellä, joka käynnistyi työpöytätietokoneilla oletuksena työpöydälle Modern UI:n sijaan, mutta koko ruudun täyttävä Käynnistä-ruutu pysyi silti edelleen käytössä, joskin paranneltuna versiona. Windows RT -versiot Windows 8:sta ja 8.1:stä eivät kykene ajamaan perinteisiä työpöytäohjelmia, vaan ovat rajoitettu Modern UI:lle suunniteltujen ohjelmien pyörittämiseen.

Sisältö

  1. Katsauksessa uusi Windows 10
  2. Kehitys ja vastaanotto
  3. Käyttöliittymä ja ohjelmat
  4. DirectX 12 ja Loppuyhteenveto