Uusimmat

Käyttöliittymä ja ohjelmat

30.08.2015 22:18 Muropaketin toimitus

 

Windows 10:n versiot ja testiympäristö

Windows 10:n tietokoneversio on saatavilla neljänä eri versiona: Home, Professional, Enterprise ja Education. Eri versioiden eroihin voi tutustua Microsoftin verkkosivuilta.

Windows-käyttöjärjestelmien laitteistovaatimukset ovat pysyneet käytännössä muuttumattomina Windows 7:n julkaisusta lähtien:

  • 1 GHz:n prosessori tai järjestelmäpiiri
  • 1 Gt (32-bittinen) tai 2 Gt (64-bittinen) muistia
  • 16 Gt (32-bittinen) tai 20 Gt (64-bittinen) tallennustilaa
  • DirectX 9 -tason näytönohjain WDDM-ajureilla
  • Näyttö, joka tukee vähintään 800×600-resoluutiota

Microsoftilta saatiin artikkelin kirjoitusta varten testikäyttöön Windows 10 Professional -käyttöjärjestelmällä varustettu Surface Pro 3 -taulutietokone, joka sisältää Intelin 1,9 GHz:n Core i5-4300U -prosessorin, 4 Gt muistia ja 128 Gt tallennustilaa.

 

Käyttöliittymät ja ohjelmat

Windows 10:n käyttöliittymään Microsoft on valinnut useita elementtejä sekä 7:n että 8:n käyttöliittymistä. Käyttöliittymästä löytyy omat versiot sekä työpöydälle että taulutietokoneille. Surface Pro 3:n kanssa Windows tunnistaa Type Cover -näppäimistön irroittamisen ja liittämisen, jolloin se ehdottaa automaattisesti käyttöliittymän vaihtoa toiseen.

Windows 10:n kirjautumisruutu on oletuksena varsin perinteinen, mutta se tukee myös uusia kirjautumistapoja. Uusiin kirjautumistapoihin kuuluvat esimerkiksi pin-koodi ja Windows Hello, joka sisältää kasvojen- ja iiriksentunnistuksen. Valitettavasti Helloa ei ollut mahdollista testata, sillä se toimii ainakin toistaiseksi vain Intelin RealSense-kameroilla. The Australian -lehden tekemässä testissä Hellon kasvojentunnistusta ei onnistuttu huijaamaan, vaan se selvisi myös esimerkiksi identtisten kaksosten erottamisesta toisistaan.

Kirjautumisruudun jälkeen käyttäjää on vastassa tutun näköinen työpöytä. Mikäli käyttäjällä oli aiemmin käytössä Windows 8(.1) ja Microsoft-tiliin kytketty käyttäjätunnus, osaa Windows asettaa useimmat asetuksista suoraan vanhaa käyttöjärjestelmää vastaaviksi. Esimerkiksi Tehtäväpalkki löytyy tutulta paikaltaan ja taustakuva on sama kuin ennenkin. Käyttöjärjestelmän ilmoitukset näkyvät nykyään keskitetysti Toimintokeskuksessa.

Koska Cortana ei ole ainakaan toistaiseksi tuettu Suomessa, löytyy Tehtäväpalkista Käynnistä-painikkeen lipun viereltä pelkkä Haku-kuvake ja Tehtävänäkymä-kuvakkeet. Cortanaa tukevissa maissa Haku-kuvakkeen paikalta löytyy suora hakukenttä, jossa näkyy myös Cortanan ilmoitukset. Allekirjoittaneen mielestä Haku-kuvake ilman Cortanaa on turha, koska haku tapahtuu luontevasti painamalla näppäimistöstä Windows-näppäintä tai työpöydältä Käynnistä-kuvaketta ja kirjoittamalla haluamansa hakusanat. Sekä Haku- että Tehtävänäkymäpainikkeet voi halutessaan myös piilottaa.

Taulutietokonetilassa Käynnistä-kuvakkeen viereen ilmestyy universaali Paluu-kuvake, jonka toiminta vaikuttaa ainakin allekirjoittaneen silmissä välillä epäloogiselta. Aina ei voi olla varma, meneekö Paluu-painikkeesta edelliseen ohjelmaan, selaimen edelliselle sivulle vai esimerkiksi suoraan Käynnistä-ruutuun. Taulutietokonetilassa ei pääse perinteiselle työpöydälle lainkaan eikä Tehtävänäkymä osaa luoda uusia virtuaalisia työpöytiä. Yksi merkittävä uudistus taulutietokonekäytön kannalta on käsialantunnistus, joka toimii Windows 10:ssä missä tahansa tekstikentässä ohjelman tyypistä riippumatta.

 

Uutta, vanhaa, uudistettua ja poistettua

Käynnistä-valikko teki Windows 10:n myötä paluun, mutta sen ilmettä on uudistettu ja sen mukana tulevat nyt Käynnistä-ruudusta tutut Live-ruudut. Omista valinnoista riippuen uuden Käynnistä-valikon vasenta reunaa miehittävät käyttäjätunnus, useiten käytetyt ohjelmat sekä muun muassa Resurssienhallinta, Asetukset, Virtapainike ja linkki kaikkiin ohjelmiin. Kaikkien ohjelmien listaus avautuu Windows 7:sta tuttuun tapaan varsin kapeaan tilaan. Ohjelmat on nyt jaettu omiin segmentteihinsä alkukirjaimittain, ja kirjainta painamalla saa eteensä aakkoset, joista voi hypätä suoraan haluamaansa kirjaimeen.

Live-ruutuja löytyy moneen lähtöön ja oletuksena niihin on asetettu muun muassa Kalenteri, Sähköposti, Microsoftin uusi Edge-selain, Kuvat, Haku, Sää ja niin edespäin. Live-ruutujen ryhmiä on helppo muokata haluamikseen ja ruuduille on tarjolla neljä kokoa: pieni, keskikokoinen, leveä ja suuri, joista kaksi viimeisintä eivät ole käytettävissä tavallisista pikakuvakkeista tehdyillä ruuduilla. Modern UI:n Käynnistä-ruutuun mieltyneille on tarjolla vaihtoehto käyttää sitä -valikon sijasta. Käynnistä-ruutu eroaa -valikosta siten, että vasemman puolen listaukset on piilotettu ns. hampurilais-menun taakse. Taulutietokonetilassa on automaattisesti käytössä Käynnistä-ruutu samoine ominaisuuksineen kuin työpöydällä.

Microsoft on luonut tietokoneen asetuksille uuden PC Settings -ohjelman, mutta valitettavasti sen toteutus vaikuttaa edelleen osittain keskeneräiseltä. Windows 10:stä löytyy edelleen myös perinteinen Ohjauspaneeli, eikä kaikkiin asetuksiin pääse ainakaan helposti käsiksi molemmista, vaan osa asetusten muutoksista tehdään uuden ja osa vanhan ohjelman kautta.

Yksi merkittävimmistä uusista ohjelmista Windows 10:ssä on Edge-selain. Edge perustuu uuteen EdgeHTML-moottoriin, joka on Internet Explorerinkin käyttämästä Trident-moottorista irtautettu täysin uusi kehityshaara. Microsoftin ajatus Edgen kanssa oli irtautua vanhasta IE:stä ja sen maineesta, sekä tuoda markkinoille kaikkia moderneja tekniikoita tukeva selain. Edgeä voidaan pitää vielä osittain keskeneräisenä, sillä esimerkiksi tuki selainlaajennoksille uupuu siitä toistaiseksi. Päivittäisessä käytössä ainakaan allekirjoittanut ei ole keskeneräisyydestä huolimatta törmännyt ongelmiin Edge-selaimen kanssa. Vaikka Edgen tarkoitus oli siirtää Internet Explorer historiaan, löytyy sen viimeisin versio edelleen Windows 10:n esiasennetusta ohjelmatarjonnasta. Microsoftin mukaan Internet Explorer 11 pidettiin mukana yhteensopivuussyistä.

Windows Univeral Appseiksi luokiteltavat ohjelmat, jotka Windows 8:ssa pyörivät aina täyden ruudun tilassa, pyörivät nyt työpöytätilassa ikkunassa ja taulutietokonetilassa täydessä ruudussa. Mukana tulee vanhoja tuttuja ohjelmia, niiden päivitettyjä versioita sekä täysin uusia ohjelmia. Ohjelmien ja Windowsin yhteistyössä on selvästi vielä parantamisen varaa, sillä äskeisessä testitilanteessa esimerkiksi Xbox- ja Sähköposti-ohjelmat kaatuivat ilman mitään selityksiä. Lopulta syyksi paljastui käyttöjärjestelmän taustalla lataamat päivitykset, jotka asentuivat tietokoneen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen myös em. ohjelmat toimivat jälleen normaalisti.

Xbox-ohjelma tuo mukanaan monia ominaisuuksia, jotka ovat aiemmin vaatineet kolmannen osapuolen ohjelman, kuten pelivideoiden nauhoituksen. Nauhoitus onnistuu myös jälkikäteen viimeisimmän 15 sekunnin – 10 minuutin ajalta, jos taustanauhoitus on otettu asetuksista käyttöön. Myös pelien streamaaminen Xbox One -konsolilta PC:lle onnistuu saman ohjelman kautta. Valitettavasti Xbox-ohjelma ei ainakaan vielä toimi kaikkien pelien kanssa.

Windows 8:n Xbox Video ja Xbox Music ohjelmat ovat muuttuneet Groove Music- ja Film & TV -ohjelmiksi. Kummatkin ohjelmasta sisältävät suoran pääsyn Windows Storeen ja Film & TV osaa nyt toistaa myös MKV-videot. Bugejakin löytyy, sillä ainakaan tiettyjä Dolby- ja DTS-ääniraitoja ohjelma ei osaa bitstreamata vahvistimelle tai televisiolle.

Siinä missä Film & TV -ohjelmaa on parannettu selvästi, on DVD-toistolle tehty hallaa. Vanha tuttu Windows Media Center ja sen myötä Microsoftin MPEG2-koodekki on poistettu käyttöjärjestelmästä, eikä Media Centeriä saa hankittua Windows 10:lle erikseenkään. Film & TV:lle on olemassa maksullinen päivitys, joka tuo tuen DVD-toistolle (Päivitys on ilmainen ainakin aluksi Windows 8 with Media Centeristä päivittäneille).

Sisältö

  1. Katsauksessa uusi Windows 10
  2. Kehitys ja vastaanotto
  3. Käyttöliittymä ja ohjelmat
  4. DirectX 12 ja Loppuyhteenveto