Uusimmat

DirectX 12 ja Loppuyhteenveto

30.08.2015 22:18 Muropaketin toimitus

 

DirectX 12 -rajapinta

Pelaajien kannalta yksi merkittävimmistä uudistuksista on epäilemättä DirectX 12 -rajapinta. DirectX 12 poikkeaa merkittävästi aiemmista rajapintaversioista. Aiemmista rajapintaversioista poiketen suuri osa markkinoilta löytyvistä näytönohjaimista tukee DirectX 12:ta jo valmiiksi. Tuki löytyy AMD:n kaikista GCN-arkkitehtuurin näytönohjaimista, Intelin integroiduista grafiikkaohjaimista Haswellista lähtien ja NVIDIAn Kepler- ja Maxwell-arkkitehtuureihin perustuvista näytönohjaimista. Myös NVIDIAn Fermi tulee tukemaan rajapintaa, mutta artikkelin kirjoitushetkellä NVIDIA ei ollut vielä kertonut millä aikataululla se tulee saamaan DirectX 12 -ajurit sille valmiiksi. Eri näytönohjainten DirectX 12 -tukeen voi tutustua tarkemmin aiemmassa uutisartikkelissa.

DirectX 12 uudistaa rajapintaa rajulla kädellä. Se kuuluu ns. matalan tason rajapintoihin ja siirtää merkittävän osan näytönohjaimen hallinnasta ajureilta pelinkehittäjien käsiin. Se mahdollistaa lisäksi kaikkien prosessorisäikeiden tehokkaan käytön grafiikan piirrossa ja vähentää yleisesti rajapinnan prosessoririippuvaisuutta. Ensimmäisiä matalan tason rajapintojen etua esittelevistä testiohjelmista oli 3DMarkin API Overhead -testi. Suface Pro 3:n Core i5-4300U -prosessorin Intel HD Graphics 4400 kykenee testissä DirectX 11 -rajapinnalla vajaaseen 360 000 Draw Call -komentoon sekunnissa, kun DirectX 12 -rajapinnalla vastaava luku on yli 1 500 000. 4 GHz:iin ylikellotetulla Core i5-3570K -prosessorilla ja AMD:n Radeon R9 280X -näytönohjaimella vastaavat luvut ovat DirectX 11:lle reilu 1 000 000, Mantlelle vajaa 10 300 000 ja DirectX 12:lle reilu 11 100 000.

 

Loppuyhteenveto

Windows 10 on monessa mielessä merkittävä käyttöjärjestelmä Microsoftille. Se siirtää historiaan yhtiön tähän astisen tavan julkaista uusi käyttöjärjestelmä aina muutaman vuoden välein ja tekee Windowsista palvelumaisen jatkuvine päivityksineen. Käyttöjärjestelmä muuttaa myös yhtiön ansaintamallia käyttöjärjestelmärintamalla, sillä Windows 10 tarjotaan vuoden ajan ilmaisena päivityksenä kaikille Windows 7- tai 8-lisenssin omistajille sekä Windows Insider -ohjelmassa pysyville käyttäjille. Vaikka OEM-lisenssit, täysin uudet lisenssit sekä vuoden jälkeen tapahtuvat päivitykset kartuttavat edelleen yhtiön kassaa, tulee jatkossa entistä suurempi osa Windows:n tuottamista tuloista Windows Storen ja Bing-hakupalvelun kautta, jotka ovat integroitu tiukasti osaksi käyttöjärjestelmää.

Kotikäyttäjien näkökulmasta ilmainen päivitys on ehdottomasti hieno ele, mutta alati kasvava yksityisyyden rikkominen erilaisten statistiikkojen ja seurantojen toimesta herättää myös runsaasti närää. Valitettavasti kyseessä on nykypäivän trendi laitteista ja käyttöjärjestelmistä riippumatta, eikä tulevaisuus näillä näkymin näytä sen suhteen yhtään valoisammalta. Kotikäyttäjille uudet mediaominaisuudet helpottavat elämää, vaikka kolmansien osapuolten toisto-ohjelmat ovatkin ainakin tehokäyttäjien kohdalla kovassa suosiossa. Toisaalta DVD-toiston poisto vakioasennuksesta on kova pala niille, jotka eivät päivittäneet Windows 8 with Media Centeristä – DVD-toiston tuova päivitys kun on maksullinen muille.

Pelaajien näkökulmasta suurin muutos on DirectX 12. Se avaa paljon uusia mahdollisuuksia ja auttaa saamaan vanhemmistakin koneista enemmän irti. Tuki nykyiselle näytönohjainkannalle on laaja, joten monet kehittäjät uskovat rajapinnan yleistyvän nopeasti. Frostbiten Johan ’repi’ Andersson elättelee unelmaa, että reilun vuoden kuluttua DirectX 12 -tukea voitaisiin pitää peleissä minimivaatimuksena. Suorituskyvyn osalta Windows 10 ei juurikaan eroa 7:sta tai 8:sta. Muutamien prosenttien heittoja suorituskyvystä löytyy kumpaankin suuntaan, mutta ne ovat lähinnä yksittäistapauksia useimpien mennessä vielä virhemarginaalin piikkiin.

Hyvää

  • Ilmainen päivitys Windows 7- ja 8-käyttäjille
  • Työpöytäkäyttäjien huomioonottaminen paremmin muiden kokemusta heiikentämättä
  • Windows as a Service, jatkuvasti ajantasalla pysyvä käyttöjärjestelmä

 

Huonoa

  • Laajentunut yksityisyyden urkinta
  • DVD-toiston poisto vakioasennuksesta
  • Pakotetut päivitykset

 

Sisältö

  1. Katsauksessa uusi Windows 10
  2. Kehitys ja vastaanotto
  3. Käyttöliittymä ja ohjelmat
  4. DirectX 12 ja Loppuyhteenveto