Uusimmat

NVIDIAn Fermi-GeForcen GF100-grafiikkapiiri

20.01.2010 14:45 Muropaketin toimitus

NVIDIA esitteli CES 2010 -tapahtuman (Consumer Electronics Show) yhteydessä Las Vegasissa MGM Grand -hotellissa suljettujen ovien takana seuraavan sukupolven GeForce-näytönohjaimen GF100-grafiikkapiirin Fermi-arkkitehtuurin ominaisuuksia 3D:n ja pelien näkökulmasta.

Muropaketti oli kuulemassa Fermi-GeForcen uutuuksista harvojen ja valittujen lehdistön edustajien joukossa, kun NVIDIAn huippuinsinöörit esittelivät luomustaan. Tilaisuus oli huippusalainen ja lupaukset esityksen sisällöstä olivat etukäteen suuret.

 

NVIDIAn Fermi-GeForcen tilannepäivitys

G80-, GT200- ja GF100-grafiikkapiirien ominaisuusvertailu

GF100-grafiikkapiirin röntgenkuva

NVIDIA esitteli uuden Fermi-arkkitehtuurin ja GF100-grafiikkapiirin laskennalliset ominaisuudet lokakuun alussa GPU Technology Conference 2009 -tapahtumassa, mutta ei maininnut 3D-ominaisuuksista tai GeForce-näytönohjaimista tuolloin vielä sanallakaan. GF100-grafiikkapiirin ilmoitettiin rakentuvan yli kolmesta miljardista transistorista ja se valmistetaan TSMC:n 40 nm:n tekniikalla.

Yhden grafiikkapiirin Tesla 20 -sarjan C2050-rinnakkaislaskentakortti

Marraskuussa NVIDIA julkaisi paperilla HPC-markkinoille (High Performance Computing) suunnatut Tesla C2050- ja C2070-rinnakkaislaskentakortit sekä S2050- ja S2070-laskentajärjestelmät. Lehdistötiedotteen mukaan Fermi-arkkitehtuuriin perustuvat Tesla 20 -sarjan rinnakkaisprosessorit tulevat saataville vuoden 2010 toisella neljänneksellä ja seuraavan sukupolven GeForce -näytönohjaimet hieman aiemmin vuoden 2010 ensimmäisen neljänneksen aikana eli 31. maaliskuuta mennessä.

Jen-Hsun Huang esittelee toisen sukupolven Tegraa CES:n lehdistötilaisuudessa

Odotukset Fermi-GeForcen suhteen olivat korkealla CES-tapahtuman kynnyksellä. NVIDIA esitteli GTC 2009 -tapahtumassa ensimmäistä A1-version GF100-grafiikkapiiriä ja jo surullisen kuuluisaa toimimatonta mallikappaletta (mockup) näytönohjaimesta. Marraskuussa NVIDIA osallistui SuperComputing 09 -tapahtumaan Portlandissa ja esitteli julkisesti toimivaa Fermi-arkkitehtuuriin perustuvaa Tesla 20 -sarjan laskentakorttia. Kyseessä oli todennäköisesti A2-version GF100-grafiikkapiiri.

NVIDIAn tämän hetkinen prototyyppi Fermi-GeForcesta

Toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang kertoi NVIDIAn CES-lehdistötilaisuudessa pikaisesti, että GF100-grafiikkapiiri on tällä hetkellä massatuotannossa TSMC:n haastavaksi osoittautuneella 40 nm:n valmistustekniikalla ja tämä tarkoittanee A3-version grafiikkapiiriä. NVIDIA kertoi, että CES:ssä nähdyt Fermi-GeForce-näytönohjaimet eivät edusta lopullista suunnittelua, vaan ovat tämän hetkisiä prototyyppejä. Kaksipaikkaisissa prototyypeissä on kuusi- ja kahdeksanpinniset PCI Express -lisävirtaliittimet, kaksi DVI-liitintä, yksi HDMI-liitäntä ja kaksi SLI-liitintä.

NVIDIAn osastolla CES:ssä oli esillä kaksi Fermi-GeForce-kokoonpanoa, jotka molemmat oli visusti suljettujen koteloiden sisällä piilossa. Toinen kokoonpanoista oli varustettu kolmella nestejäähdytetyllä Fermi-GeForce-näytönohjaimella ja pyöritti NVIDIAn omaa Supersonic Sled -demoa, joka käytti DirectX 11 -rajapintaa, tesselointia sekä runsaasti fysiikkamallinnusta. Demossa oli lisäksi käytössä 3D Vision -tekniikka.

Kolmen näytön 3D Vision Surround -tekniikkaa esitettiin kahdella Fermi-GeForcella varustetulla kokoonpanolla, johon oli kytketty kolme DepthQ:n 120 hertsin 720p-tykkiä. Kolmen tykin voimin kankaalla pyöritettiin Need for Speed: SHIFT -autopeliä kolmiulotteisena.

MGM Grandissa suljettujen ovien takana tilaisuus aloitettiin istuttamalla toimittajat kolmen näytön eteen. Kaikille ojennettiin käteen 3D Vision lasit ja NVIDIAn Tom Petersen alkoi pelata Need for Speed: SHIFT -peliä 3D:nä.

3D Visionin huono puoli on, että sen näkymää ja kokemusta ei pysty välittämään kuvien kautta, vaan 3D-elämys täytyy kokea itse. Need for Speed: SHIFT pyöri kuulemma ensimmäistä kertaa 5760×1080-resoluutiolla ja täysillä kuvanlaatuasetuksilla. 3D Vision Surroundin takia kolmen näytönohjaimen piti renderöidä kuva stereona eli kahteen kertaan, joten kokonaisuudessaan kyseessä oli 11520×1080-resoluutio. Ruudunpäivitysnopeus ei ollut sivusta katsottuna uskomattoman sulava, mutta peli näyttää 3D:nä hienolta ja tuo ehdottomasti uuden ulottuvuuden pelikokemukseen.

Esittelykokoonpano oli varustettu kolmella nestejäähdytetyllä Fermi-GeForce-näytönohjaimella 3-Way SLI -konfiguraatiossa. NVIDIAn 3D Vision Surround -tekniikka vaatii toimiakseen kolmella näytöllä vähintään kaksi näytönohjainta SLI-tilassa, sillä yhdellä näytönohjaimella voidaan ohjata ainoastaan kahta näyttöä. NVIDIA on laajentanut 3D Vision Surround -ominaisuuden toimimaan myös nykyisillä GeForce GTX 200 -sarjan näytönohjaimilla.

Sisältö

  1. NVIDIAn Fermi-GeForcen GF100-grafiikkapiiri
  2. GeForce "GF100" Architecture Deep Dive
  3. 3D-kuvanlaatuparannukset ja alustavia suorituskykyvertailuja
  4. Loppuyhteenveto