Uusimmat

Steam-pelialusta Linuxissa

03.04.2013 23:33 Muropaketin toimitus

Parhaiten Half-Life-pelisarjasta tunnetun Valve Softwaren kehittämä Steam-pelijakoalusta ei saanut julkaisunsa yhteydessä vuosikymmen sitten lämpimää vastaanottoa, mutta nykyään se on vakiinnuttanut asemansa Windows-puolella. Ohjelma tarjoaa helpon ja käytännöllisen ratkaisun hankkia ja hallita pelejä. Esimerkiksi päivitykset ajetaan peleihin automaattisesti, eikä käyttäjän tarvitse etsiä, ladata ja asentaa erillisiä päivitystiedostoja internetsivuilta.

Steam on ollut saatavilla jo pidemmän aikaa Windowsin ohella OS X:lle ja internetissä on aina aika ajoin liikkunut huhuja Linux-versiosta, mutta Steamin takana oleva Valve on järjestelmällisesti kieltänyt huhut. Viime vuoden heinäkuussa se kuitenkin vahvisti Linux-käyttöjärjestelmälle suunnatun Steamin olevan kehitystyön alla. Valven perusti vuonna 2011 muutamasta työntekijästä rakentuvan Linux-työryhmän, jonka tarkoituksena oli selvittää Steamin ja Left 4 Dead 2 -pelin porttaamista Linuxin Ubuntu-distribuutiolle. Valve päätyi Ubuntuun, koska se on käytetyin distribuutio työpöydällä ja koska kehitys yhdelle distribuutiolle oli olennaista työn alkumetreillä laadun varmistamisen kannaltalu .

Valve käynnisti beetatestauksen marraskuun alussa, johon valittiin aluksi mukaan parhaiten soveltuvat käyttäjät 60 000 hakijan joukosta. Reilu kuukausi myöhemmin Valve otti askeleen eteenpäin Linux-Steamin kehityksessä ja avasi beetatestausmahdollisuuden kaikille halukkaille. Helmikuun puolivälissä Valve julkaisi Steam-Linuxin virallisesti ja painotti kehitystyön tapahtuneen tiiviissä yhteistyössä Ubuntua kehittävän Canonicalin kanssa.

”Steamin julkaisu Ubuntulle demonstroi avoimien käyttöjärjestelmien kysyntää pelaajien ja pelikehittäjien keskuudessa. Odotamme kasvavan joukon pelikehittäjiä sisällyttävän Ubuntun heidän kohdealustoihinsa. Toivomme näkevämme AAA-luokan pelejä kehitettävän Ubuntu silmäkulmassa ja julkaisun tapahtuvan yhdessä muiden alustojen kanssa.”, kommentoi Canonicalin David Pitkin.

Linux-käyttöjärjestelmä on muutaman kuukauden aikana onnistunut nappaamaan reilun kahden prosentin osuuden Steam-käyttäjien keskuudessa. Linuxille ei ole ainakaan vielä saatavilla suuria hittipelejä ja lista käsittää muun muassa Counter-Strike: Sourcen, Team Fortress 2:n ja Serious Sam: BFE:n. Linuxin osuus on noussut nopeasti, kun ottaa huomioon, että OS X:n osuus on vain noin kolme prosenttia, mutta sille on saataville Borderlands 2:n, Civilization V:n ja Left 4 Dead 2:n kaltaisia hittipelejä.

Tässä artikkelissa paneudumme Steamin Linux-versioon ja tutkimme käyttönottoa ja käyttöä yleisellä tasolla. Tarkemmassa tutkinnassa on ohjelman asentaminen, sen käyttöliittymä sekä pelivalikoima ja artikkelin loppupuolella perehdymme käyttökokemuksiin ja vertaamme suorituskykyä Windows 7 -käyttöjärjestelmään.

Sisältö

  1. Steam-pelialusta Linuxissa
  2. Steamin asentaminen, Steam-Linuxin käyttöliittymä & pelivalikoima
  3. Testikokoonpano, Team Fortress 2, Day of Defeat: Source & suorituskyky
  4. Loppuyhteenveto