Uusimmat

Windows 8 Developer Preview -esikatsaus

27.09.2011 11:30 Muropaketin toimitus

Kun Microsoft julkaisi viivästymisien jälkeen Windows Vistan, se kohtasi kovaa kritiikkiä ja monet kuluttajat palasivat takaisin Windows XP:n pariin. Sen sijaan Windows 7 korjasi tilannetta ja se on saanut osakseen paljon kiitosta sekä kuluttaja- että yrityspuolelta. Seuraavan Windows-käyttöjärjestelmän kehitys on jo pitkällä ja siitä on julkaistu ensimmäinen Developer Preview -testiversio, joka on julkisesti kaikkien ladattavissa ja asennettavissa. Seuraavan Windows-käyttöjärjestelmän koodinimi on Windows 8, eikä sen lopullista nimeä ole vielä Microsoftin toimesta ilmoitettu. Tässä artikkelissa kutsumme käyttöjärjestelmää selvyyden nimissä Windows 8:ksi.

Microsoftilla on kovat paineet Windows 8:n kanssa, jotta sen tuleva käyttöjärjestelmä yltää samanlaiseen suosioon kuin Windows 7, eikä siitä syntyisi uutta Windows Vistaa. Microsoftin Windows-osaston johtaja Steven Sinofsky on omalta osaltaan hypettänyt Windows 8:aa reilunpuoleisesti ja mainostanut sen olevan yhtä vallankumouksellinen, mitä Windows 95 oli 16 vuotta sitten: ”Moni asia on muuttunut Windows 95:n julkaisun jälkeen, jolloin Windows uudistui merkittävästi edellisen kerran ja työpöytäkäsite luotiin. Nykypäivänä useampi kuin kaksi kolmesta PC:stä on mobiililaite (kannettava, minikannettava, taulutietokone jne.). Lähes jokainen tietokone on kykenevä langattomaan yhteyteen. Näyttöjen koot vaihtelevat alle 10 tuumasta seinän kokoluokkaan ja useisiin teräväpiirtoisiin näyttöihin. Tallennuskapasiteetti on pompannut megatavuista teratavuihin ja siirtynyt kohti pilveä.”

Artikkelissa tutustumme Windows 8 -käyttöjärjestelmän Developer Preview -versioon – sen asentamiseen, uusiin ominaisuuksiin, Metro-käyttöliittymään, normaaliin työpöytäkäyttöliittymään sekä muihin uudistuksiin. Kyseessä on vielä huomattavan keskeneräinen käyttöjärjestelmä, joten suorituskyky- ja muut mittaukset jätämme lähemmäksi valmiin käyttöjärjestelmän julkaisua.

Sisältö

  1. Windows 8 Developer Preview -esikatsaus
  2. Kehityskulku, eri versiot, laitteistovaatimukset, uudet ominaisuudet ja uudistukset & tietoturva
  3. Asennus
  4. Metro-käyttöliittymä
  5. Normaali työpöytä
  6. Loppuyhteenveto