Uusimmat

Loppuyhteenveto

31.05.2016 09:00 Sampsa Kurri

Broadwell-E tuo mukanaan ensimmäistä kertaa kuluttajille tarjolle 10 prosessoriydintä, mutta samalla vajaan 2000 euron hintalappu on tähtitieteellinen. Prosessorista hyöytyvät ainoastaan kuluttajat, jotka välttämättä tarvitsevat käyttöön mahdollisimmat monta prosessoriydintä hinnasta välittämättä.

broadwell-e-dia08

Intelin lehdistömateriaaleissa on tuttuun tapaan listattu käyttökohteita uuden sukupolven tehoprosessoreille, mutta lista näyttää enemmänkin väkisin väännetyltä kuin todelliselta tarpeelta.

Käytännön testeissä kaikkia ytimiä hyödyntävissä sovelluksissa Core i7-6950X oli kahden lisäytimensä, isomman L3-välimuistin ja korkeamman Turbo-kellotaajuutensa ansiosta esimerkiksi Cinebenchissä ja POV-Rayssa 37-39 % suorituskykyisempi kuin edellisen sukupolven Core i7-5960X. Pienemmän valmistustekniikan ansiosta uutuusprosessorin tehonkulutus ja lämmöntuotto olivat vain hieman korkeammat kuin edellisen sukupolven huippumallilla.

bwe-00

Ylikellotustesteissä haettiin erikseen vakaasti toimiva kellotaajuus AVX-käskyjä käyttävässä Prime95-ohjelmassa ja Handbrake-enkoodauksessa. Core i7-6950X saatiin toimimaan Noctuan NH-D15 -ilmajäähdytyksellä Prime95-vakaasti 4,1 GHz:n ja Handbrake-vakaasti 4,2 GHz:n kellotaajuudella. Lyhyt wPrime 32M -testi rullasi kokeilumielessä läpi 4,4 GHz:n kellotaajuudella.

Tutustumme vielä erillisessä artikkelissa uusiin X99-emolevyihin Asukselta ja MSI:ltä sekä edullisimman Broadwell-E- eli Core i7-6800K -prosessorin suorituskykyyn verrattuna suorituskykyisimpään Skylake-prosessoriin eli 6700K-malliin.

Seuraavan sukupolven Skylake-E tuo tulevaisuudessa mukanaan muun muassa 512-bittiset AVX3.2-käskyt sekä PCI Express 4 -standardin

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Broadwell-arkkitehtuuri ja 14 nanometrin valmistusprosessi
  3. Prosessorin esittely
  4. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset
  5. Clock-to-clock @ 4 GHz ja suorituskyky ilman Turboa/Turbolla/Sync All Cores
  6. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  7. Ylikellotustestit
  8. Loppuyhteenveto

Sampsa Kurri

Muropaketin uusimmat