Uusimmat

Testissä Nokia 701 ja Symbian Belle

22.10.2011 15:15 Juha Kokkonen

Kevättalvella Nokia ilmoitti uudesta yhteistyöprojektistaan Microsoftin kanssa ja samalla pitkään Nokian älypuhelinten selkärankana toiminut Symbian-käyttöjärjestelmä sai tylyn alasajotuomion. Stephen Elop tosin korjaili myöhemmin sanomisiaan vakuuttelemalla Symbian-tuen jatkuvan vielä ainakin vuoteen 2015 asti, mutta kehitystyö ajettiin joka tapauksessa suurimmilta osin alas. Tästä syystä onkin hullunkurista, että Symbian tuntuu kehittyneen kuluneen vuoden aikana enemmän kuin vuosiin ja päivitystahti on kohonnut lähes kiitettävälle tasolle.

Keväällä Nokia esitteli ensimmäiset Anna-päivitysversiota käyttävät mallit (X7 ja E6) ja elokuun lopulla vuoroon tulivat Belle-versiosta käyttävät uutuusmallit. Näitä uutuusmalleja olivat 600, 700 ja 701, joista viimeisin saapui TaskuMuron testattavaksi. Koska 701 perustuu fyysisiltä ominaisuuksiltaan lähes täysin tuttuun C7-menestysmalliin, keskitymme tässä artikkelissa pääosin Symbianin Belle-päivityksen uusiin ominaisuuksiin.

Tämän artikkelin julkaisuhetkellä Nokia 701 on jo saatavilla kaupoista ja sen hintataso liikkuu edullisimmillaan noin 320 eurossa.

 

Nokia 701

Nokia 701 toimitetaan Nokian älypuhelimille tyypillisessä litteässä sinisessä pahvipakkauksessa, jonka pintaa koristaa puhelimen värikuva. Pakkauksen sisältä löytyy puhelimen ohella BL-5K-akku, AC-15-teholaturi, CA-179-microUSB-kaapeli, WH-207 stereokuulokkeet handsfree-toiminnolla ja kaukosäätimellä, taiteltava pikaopas sekä tuotetietovihkonen.

Kuten johdannossa jo mainittiin, 701 perustuu fyysisesti vuosi sitten esiteltyyn C7-malliin, joka oli TaskuMuron testissä viime joulukuussa (https://muropaketti.com/artikkelit/pikatestissa-nokia-c7). Eroa alkuperäismalliin on pyritty tekemään uusilla väriyhdistelmillä sekä pienillä yksityiskohdilla. Värivaihtoehtoja ovat hopea, teräksenharmaa, violetti ja valkoinen, joista testiyksilö edustaa ensimmäistä vaihtoehtoa.

Muotoilua ja materiaaleja koskevat samat sanat, kuin C7:ää. Etukuoren kulmat on muotoiltu erittäin pyöreiksi ja takakuoren reunoista löytyy hieman särmää. Näyttöä peittää gorillalasi ja etukuoren reunat sekä takakuoren akkukotelon kansi ovat metallia. 701 tuntuu erittäin tukevalta ja laadukkaalta puhelimelta. Se ei ole fyysisiltä mitoiltaan (117,2 x 56,8 x 11 mm ja 131 g) markkinoiden pienintä kastia, mutta se sopii huomaamatta taskuun ja istuu mukavasti käteen. Pienenä eroavaisuutena C7:ään nähden näytön alla sijaitseva valikkonäppäin on siirretty kiinni näytön reunaan.

Fyysisiä näppäimiä löytyy Nokia 701:stä nykymittapuulla poikkeuksellisen paljon. Näytön alapuolella sijaitsevat taustavalaistut fyysiset puhelun aloitus- ja lopetusnäppäimet sekä valikkonäppäin. Valikkonäppäimen keskellä palava valkoinen valo toimii haluttaessa myös merkkivalona saapuneille puheluille ja viesteille. Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy yksiportainen kameranäppäin, lukituskytkin, äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sekä ääniohjauksen aktivointipainike. Vasen kylki on täysin tyhjä, lukuun ottamatta yläreunasta löytyvää Nokian pyöreää latausliitäntää. Puhelimen yläpäädyssä sijaisevat virtanäppäin, 3,5 mm AV-liitäntä sekä muovisen läpän alle suojattu microUSB-liitäntä.

Kapasitiivista kosketuksentunnistusta hyödyntävä 3,5 tuuman ClearBlack-näyttö perustuu IPS TFT -tekniikkaan, toisin kuin Nokian aiemmat AMOLED-pohjaiset ClearBlack-näytöt. Tästä syystä kontrasti on hieman heikompi ja musta ei ole aivan niin mustaa, kuin esimerkiksi AMOLED-tekniikkaa käyttäneessä C7:ssä. 701:n näyttö on kuitenkin poikkeuksellisen kirkas ja värintoisto on hyvää. Kuva näkyy erinomaisesti myös kirkkaalla säällä. Tarkkuus on valitettavasti edelleen Nokian suosima 360×640 pikseliä (210 dpi), joka on nykypäivänä vähänlaisesti.

Vaikka ulkokuori muistuttaa C7:ää, sisällä on tapahtunut positiivista kehitystä. Järjestelmäpiiristä löytyy nyt gigahertsin suoritin ja grafiikkasuorittimen kellotaajuutta on nostettu ja sillä on käytössään nelinkertainen määrä grafiikkamuistia. Keskusmuistia löytyy nyt 512 megatavua ja ROM-muistia yksi gigatavu. Lisäksi puhelimesta löytyy kahdeksan gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä microSD-muistikorttipaikka.

Tiedonsiirto-ominaisuudet ovat Nokian puhelimille tyypilliseen tapaan hyvällä tasolla. GSM-verkot ovat tuettuna neljällä taajuudella (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) ja 3G-verkot viidellä taajuudella (850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz). 3G-verkossa tuettuina ovat HSDPA 14,4 Mbit/s ja HSUPA 5,76 Mbit/s -tekniikat. Lisäksi 701 tukee WLAN 802.11 n/b/g, Bluetooth 3.0, NFC ja A-GPS-yhteyksiä. Mainitsemisen arvoisia ominaisuuksia ovat kahdeksan megapikselin kamera LED-salamalla, 720p-videokuvaus, USB-OTG-tuki, 3,5 mm AV-liitäntä kuvaulostulolla, etäisyys-, kiihtyvyys- ja valoisuustunnistimet, kompassi, FM-radio, FM-lähetin, Nokian kahden millimetrin latausliitäntä sekä 1300 mAh akku.

701:n takapuolella kaikki on tuttua C7:stä. Ylä- ja alaosa ovat muovia ja akkukotelon kansi on ruostumatonta terästä, joka on viimeistelty mattapintaiseksi. Keskellä komeilee Nokian logo ja alareunassa puhelimen mallimerkintä. Akkukotelon kansi vapautuu alareunan vipua liikuttamalla.

Puhelimen kamera löytyy näyttävästi takakuoren yläosasta krominkiiltoisen kehyksen keskeltä. Kameran linssi on hieman upotettuna pintaan ja sen vieressä on kahden LED-valon salama. Kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja C7:n tapaan se perustuu EDoF-tekniikkaan. Tämä tekee kamerasta melko nopeatoimisen, mutta heikentää lähikuvien ottomahdollisuuksia.

Muokkaamaton päivänvalossa otettu esimerkkikuva. Kuva avautuu alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Kuvanlaadussa on havaittavissa pientä parannusta C7:ään nähden, sillä värimaailma tuntuisi olevan hieman eläväisempi ja kuvien ohjelmallinen yliterävöinti hieman maltillisempaa. Yksityiskohdissa on silti edelleen havaittavissa ohjelmallisen käsittelyn jälki. Muutokset lienevätkin peräisin uudistetusta pakkausalgoritmista rautatason muutosten sijaan. Lähikuvien ottaminen on edelleen mahdotonta EDoF-tekniikan takia. 720p-tasoisen videokuvan laatu on Nokia 701:ssa sen sijaan kohdallaan.

PÄIVITYS 21.11.2011: TaskuMuro tutustui jälkikäteen hieman tarkemmin 701:n kameran lähikuvausominaisuuksiin ja totesi parannusta lähikuvien minimietäisyyden suhteen. 701:n kameralla lähikuvat saa pysymään kohtalaisen tarkkoina vielä noin 30-35 cm etäisyydeltä otettuna. Tähän lienee syynä EDoF-kameran toiminnassa tärkeää roolia esittävän kuvaprosessorin uudistettu nopeampi versio.

Takakannen alta paljastuva 1300 mAh BL-5K-Li-ion-akku tarjoaa parhaimmillaan jopa 7 tuntia puheaikaa, 23 vuorokautta valmiusaikaa, 9 tuntia videoiden katselua, yli 6 tuntia videoiden tallennusta, 11 tuntia navigointia tai kolme vuorokautta musiikkitoistoa. SIM-korttipaikka on merkitty selkeästi ja siihen pääsee käsiksi akkua irrottamatta. Muistikorttipaikka sen sijaan sijaitsee akun takana.

 

Symbian Belle

Ohjelmistopuolella Nokia 701 on yksi ensimmäisistä puhelimista, joka käyttää uutta Symbian Belle -käyttöjärjestelmäversiota. Belleä voitaneen pitää suurimpana Symbianin käyttöliittymäpäivityksenä pitkään aikaan, sillä monia avainyksityiskohtia on muutettu kokonaisuuden nykyaikaistamiseksi.

Lähes kaikki merkittävimmät uudistukset ovat havaittavissa heti aloitusnäytöstä. Ylä- ja alapalkki ovat uudistuneet, aloitusnäyttöjen lukumäärää on kasvatettu maksimissaan kuuteen ja widgetit ovat käyneet läpi uudistuksen. Siirtymiin on tuotu uutta tyyliä ja sulavuutta häivytysefektin avulla.

Uusi alareunan navigointi- ja valikkopalkki koostuu nyt kolmesta kuvakkeesta, joista vasemmanpuolimainen vie sovellusvalikkoon, keskimmäinen puhelintoimintoon ja oikeanpuolimainen avaa valinnat-valikon. Aloitusnäyttöjä on kuusi, joista käyttäjä voi tosin karsia haluamansa määrän pois käytöstä. Siirtyminen aloitusnäyttöjen välillä käy sivusuunnassa pyyhkäisemällä.

Widgettien kokoa ei ole sidottu enää palkin muotoon, vaan kokovaihtoehtoja on nyt viisi ja pienimpiä yhden ruudun kokoisia widgettejä mahtuu näytölle samanaikaisesti 4×6 kappaletta ja niiden sijaintia on mahdollista hienosäätää puolen ruudun tarkkuudella. Suurin widgettikoko on puolen näytön kokoinen, eli 4×3 ruutua.

Widgettien poistaminen, lisääminen ja siirtäminen tapahtuu Bellessä uudella tavalla. Widgettiä lisätessä painetaan näytön tyhjää kohtaa, jolloin käyttäjä voi valita avautuvasta pienoisvalikosta widgetin tai pikakuvakkeen lisäämisen. Widgettiä pitkään painamalla ruutu siirtyy muokkaustilaan, jolloin kohteen voi siirtää haluamaansa paikkaan tai vaihtoehtoisesti poistaa oikeaan yläkulmaan ilmestyvästä punaisesta ruksista. Muokkaustila koskee yhtä widgettiä kerrallaan. Yhteystietojen ja sovellusten pikakuvakkeiden lisääminen tapahtuu Bellessä yksittäin, eikä monen kuvakkeen palkeissa, kuten aiemmissa Symbian-versioissa.

Valitettavasti uutta widgettijärjestelmää käyttävien sovellusten tarjonta on toistaiseksi heikkoa ja artikkelin kirjoitushetkellä Nokia Kaupasta oli tarjolla vain kolme lisäwidgettiä. Aiempiin Symbian-versioihin tarkoitetut widgetit eivät ole yhteensopivia Bellen kanssa.

Täysin uutta Symbianissa on Bellen uusi Android-tyylinen yläreunan tilarivi, jossa akun ja verkon kuvakkeet on tiivistetty pieniksi kuvakkeiksi ja joka laajentuu alas vedettäväksi pudotusvalikoksi. Pudotusvalikko tarjoaa mm. painikkeet mobiilidatan, WLAN:in, Bluetoothin ja äänien poiskytkemiseksi sekä tiedot esimerkiksi saapuneista puheluista, tekstiviesteistä, matkapuhelinverkosta sekä käytössä olevasta WLAN-verkosta.

Käyttöjärjestelmän lukitusruutua on uudistettu ja siitä näkee nyt yhdellä vilkaisulla kellonajan, päivämäärän ja saapuneet puhelut sekä viestit. Lukitusruudun taustakuva on lisäksi nyt valittavissa vapaasti.

Jos aloitusnäytössä on menty Androidin suuntaan, samaa voi sanoa myös sovellusvalikosta. Sovellukset eivät nimittäin ole enää kansioissa, vaan kaikki ovat näkyvissä samassa alaspäin vieritettävässä näkymässä. Halutessaan käyttäjä voi tosin luoda kansioita kuvakkeiden järjestelemiseksi. Alapalkin vasemmasta reunasta löytyy paluupainike ja keskeltä hakupainike.

Allekirjoittanut kuuluu joukkoon, joka on ollut melko tyytyväinen Symbianin kansiojärjestelyyn, joten Bellen kuvakepläjäys tuntuu hankalakäyttöiseltä. Koska ruudulle mahtuu kerrallaan vain 3×4 kuvaketta, joutuu käyttäjä usein selaamaan haluamaansa sovellusta. Jaa koska valikon selaaminen tapahtuu portaattomasti rivi kerrallaan, vaatii sovelluksen etsiminen tavallista enemmän tarkkuutta. Kun sovellusten määrä kasvaa, selattavasta listasta tulee tolkuttoman pitkä.

Anna-päivityksen yhteydessä selain koki merkittävän uudistuksen, joten Bellen yhteydessä on tyydytty lähinnä hienosäätöön. Nokian oma selain alkaa hiljalleen olla kilpailukykyinen kilpailijoiden natiiviselainten kanssa. Alapalkista löytyy nyt painikkeet edelliselle ja seuraavalle sivulle, kirjanmerkeille, välilehdille sekä valikolle. Yläreunasta osoiterivin oikeasta päädystä löytyy sivulatauksen pysäytys/päivityspainike. Valikosta löytyy nyt suorat toimintokuvakkeet useimmille eniten käytetyille toiminnoille.

Myös Nokia Kaupan sovellus uudistui Bellen myötä ja se on jo saatavissa uudessa muodossaan myös Anna-laitteille. Mielenkiintoisena yksityiskohtana myös Anna-laitteissa yläpalkki näkyy Belle-tyyppisenä uuden Kauppasovelluksen ollessa käynnissä. Merkittävin uudistus uudessa Kauppa-sovelluksessa on Bellen uuteen tyyliin sulautuva alapalkki, joka sisältää tilanteeseen mukautuvan rivin kuvakkeita.

Myös kamerasovellusta on uudistettu ja yleisimmin käytetyt asetuspainikkeet sijaitsevat oikean reunan sijaan nyt ruudun alalaidan palkissa. Virtuaalinen suljinpainike sijaitsee nyt paremmin peukalon ulottuvilla keskellä näkymän oikeaa reunaa.

 

Yhteenveto

Puhelimena uusi Nokia 701 ei tarjoa mitään uutta tai yllättävää, sillä se perustuu tuttuun C7-menestysmalliin. Toki kuorien sisään tehdyt uudistukset suorittimen ja keskusmuistin suhteen ovat tervetulleita, sillä ne parantavat käyttöjärjestelmän toimivuutta silmin havaittavasti. 701:n tärkein ominaisuus lienee kuitenkin uusi Belle-käyttöjärjestelmä, joka vie jälleen Symbiania aimo harppauksen eteenpäin.

Olen todennut samaa jo useampaan otteeseen aiemmin, mutta on sääli, että Nokia ilmoitti viime kevättalvella niin jyrkästi suunnitelmistaan Symbianin tulevaisuuden suhteen. Sääli siitä syystä, että kuluneen vuoden aikana Symbian on kokenut merkittävimmät kehitysaskeleensa aikoihin, mutta samalla monet kuluttajat ovat hylänneet sen kuolevana käyttöjärjestelmänä. Symbian tulee edelleen hieman kehityksestä jäljessä, mutta se kirii Bellen myötä jälleen kiinni välimatkaa kilpailijoihinsa.

Toki parannettavaakin Bellestä löytyy edelleen. Uudistettujen kotiruutujen hyödynnettävyys jää vajaavaiseksi, sillä widgettien tarjonta on melko vähäistä. Nykypäivänä tärkeä sosiaalisten verkkojen hallintasovellus integrointeineen on edelleen lasten kengissä moniin kilpailijoihin nähden. Sovellusvalikon uudistus vaatii myöskin vielä hiomista esimerkiksi kuvakkeiden koon ja sivutuksen muodossa, jotta siitä saadaan käytettävyydeltään toimiva kokonaisuus.

Bellen uudistusten ja rautatason suorituskykypäivitysten myötä Nokia 701 nostaa Symbian-puhelimien käytettävyyden ja sulavuuden uudelle tasolle. Lisäksi se tarjoaa hintaluokassaan monipuoliset ja kilpailukykyiset ominaisuudet, kuten kohtalaisen kameran, kuvanlaadultaan hyvän näytön, älypuhelimelle hyvän akunkeston, runsaasti sisäistä tallennustilaa, NFC-ominaisuudet sekä monipuolisen valmiiksi asennettujen hyötysovellusten valikoiman, unohtamatta ilmaista Nokia Kartat -navigointisovellusta.

Nokia 701 ei havittele paikkaa high-end-puhelimien joukosta, mutta täyttää erittäin hyvin noin 300 euron hintaiselle puhelimelle asetettavat vaatimukset. Mahdollisista Symbian-ennakkoluuloista huolimatta se on kokeilemisen arvoinen puhelin. Symbian ei nimittäin ole enää sitä, mitä se oli pari vuotta sitten Nokia N97:n aikakaudella.

 

Hyvää

  • Näytön kuvanlaatu
  • Gigahertsin suoritin ja 512 Mt RAM
  • Kameran nopeus
  • Videokuvan laatu
  • NFC-tuki
  • Symbian Bellen uudistukset
  • Kaksi latausliitäntää
  • Akunkesto
  • USB OTG
  • Kartat ilmaisella navigoinnilla

Huonoa

  • Näytön 640×360 pikselin tarkkuus varauksin
  • Widgettien tarjonta
  • EDoF-kamera lähikuvauksessa
  • Kankea yhteisöpalvelusovellus