Uusimmat

Kameran esimerkkikuvat, videokuvaus ja kuvavertailua kilpailijoihin

03.10.2013 23:49 Juha Kokkonen

 

Kameran esimerkkikuvat

Yllä on täysikokoisia (38 megapikseliä) muokkaamattomia esimerkkikuvia päiväolosuhteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 1020 taltioi hyvässä valaistuksessa kuviin odotusten mukaisesti valtavan määrän yksityiskohtia. Kuvia voi uppoutua zoomailemaan tietokoneella pitkiksi ajoiksi, sillä tyypillisellä nykypäivän älypuhelinkameralla otetun vastaavan kuvan useimmat yksityiskohdista olisivat vain epämääräistä pikselimössöä. Jälki on erittäin terävää eikä yksityiskohdissa näy häiritseviä ohjelmallisen käsittelyn jälkiä. Kohina pysyy kuvissa minimaalisena, vaikka lähelle zoomattaessa kuvissa onkin havaittavissa tasaväristä ja hienojakoista rakeisuutta.

Värintoisto on kuvissa keskimäärin hyvällä tasolla, vaikkakin ajoittain havaittavissa on pientä ylikorostumista. Nokia onkin myöntänyt, että 808:n värineutraaleihin kuviin verrattuna kuvien saturaatiota on säädetty tarkoituksella pykälän suuremmaksi kuluttajien pyynnöistä johtuen. Olisi kuitenkin mukava lisä, jos käyttäjä voisi säätää värikylläisyyttä vaikkapa kamerasovelluksen asetuksista käsin. Kuvien dynamiikka on älypuhelinkameraksi hyvällä tasolla ja esimerkiksi varjoisat alueet eivät aiheuta kameralle ohittamattomia ongelmia.

Ainoana maininnan arvoisena miinuksena havaitsimme kuvissa pientä nurkkiin keskittyvää sumentumista, joka lienee välttämätön paha suuren kuvakennon ja kompaktin optiikan yhtälössä. Sumentuminen on kuitenkin siinä määrin maltillista, ettei siitä ole haittaa useimmissa kuvissa.

Yllä on täysikokoisia muokkaamattomia lähikuvia päiväolosuhteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 1020:n optiikan lyhin tarkennusetäisyys on 15 cm, joka on kamerapuhelimelle melko paljon. Siitä johtuen lähikuvauksessa ei päästä yhtä lähelle kohdetta, kuin monilla muilla kamerapuhelimilla. Asiassa kuitenkin auttaa zoomausmahdollisuus sekä suurien kuvien rajauspotentiaali. Lumia 1020:n vahvuus lähikuvauksessa on suuren aukon ja kennon mahdollistama kapea syväterävyysalue, joka mahdollistaa lähikuviin näyttävästi sumentuvan taustan. Lähikuvien ottamista helpottaa myös manuaalinen tarkennus, jonka avulla käyttäjä pääsee valitsemaan tarkennetun kohdan täysin oman mielensä mukaan. Miinuksena jostain syystä havaitsimme lähikuvauksessa ajoittain valkotasapainon vääristymistä sinertävään suuntaan erityisesti paljon vihreää sisältävissä kuvissa.

Yllä on täysikokoisia muokkaamattomia kuvia hämärä- ja yöolosuhteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Hämäräkuvaus on osa-alue, jossa PureView-kameraa on kehitetty eniten 808:aan verrattuna ja sen huomaa myös kuvista. Lumia 1020 ottaa kirkkaasti tämän hetken puhelinkameroiden parhaita hämärä- ja yöotoksia. Ensimmäisillä kerroilla laite suorastaan yllättää käyttäjän, sillä kuvista tulee monesti jopa selvästi valoisampia, kuin miltä tilanne näyttää ihmissilmään. Automaattinen valkotasapaino taipuu ajoittain jonkin verran keltaisen suuntaan.

Kohina pysyy kuvissa erittäin hyvin aisoissa ollen lähes valon määrästä riippumatta hienojakoista ja tasaväristä. Heikossa valaistuksessa otetuiksi kuvat ovat poikkeuksellisen teräviä ja sisältävät edelleen runsaasti yksityiskohtia. Toki tarkemmin tutkiessa on havaittavissa selvää yksityiskohtien sumenemista (erityisesti käsivaralta otettuna), mutta 1020 suoriutuu tehtävästä erittäin hyvin.

Kuvanvakain ja herkkä kenno mahdollistavat poikkeuksellisen pitkät valotusajat jopa ilman jalustan käyttöä. Liikkuvien kohteiden kanssa kuvanvakaimesta ei luonnollisesti ole kuitenkaan apua. Vaihtoehtona käytettävissä on puhelimen xenon-salama, jonka kantaman luvataan olevan neljä metriä. Se on selvästi tehokkaampi, kuin useimmat led-salamat, ja tarjoaa varsin tasaisen valaistuksen henkilökuviin. Yleiskuvia se ei kuitenkaan kykene valaisemaan erityisen laajalta alalta.

Yllä täysikokoiset ja muokkaamattomat kuvat viiden (ylempi) ja 38 megapikselin (alempi) tarkkuudella.

Täyden koon (33 tai 38 megapikseliä) kuvan ohella Lumia 1020:n saa taltioimaan myös viiden megapikselin kuvan, joka muodostetaan seitsemästä pikselistä ylinäytteistyksen avulla. Ylinäytteistyksen avulla kuvasta saadaan Nokian mukaan huomattavasti terävämpi, tarkempi, värintoistoltaan parempi ja kohinattomampi, kuin tavallinen viiden megapikselin kuva. Nokia on päätynyt viiteen megapikseliin, sillä se riittää vielä A3-tulosteeseen ja on kooltaan vielä suhteellisen helppo jaettava. Siinä missä täysikokoinen kuva vie muistista noin 10-20 megatavun siivun, sijoittuu viiden megapikselin ylinäytteistettyjen kuvien koko 1,5 – 3 megatavun haarukkaan.

Lumia 1020:n muodostamat viiden megapikselin ylinäytteistetyt kuvat ovat laadultaan ylivoimaisesti kokoluokassaan parhaita kuvia, joita TaskuMuron toimituksessa on päästy tutkimaan. Kuvissa on havaittavissa pientä lisäterävöitystä, joka ei kuitenkaan ole millään muotoa häiritsevää. Muilta osin ylinäytteistetyt kuvat ovat hyvin paljon täysikokoisen kuvan kaltaisia – ainoastaan yksityiskohtia on vähemmän. Useimmille käyttäjille ne kelpaavatkin sellaisenaan suurimpaan osaan käyttötarkoituksista.

Yllä täysikokoiset ja muokkaamattomat versiot 3x zoomatusta ja täysikokoisesta zoomaamattomasta kuvasta.

41 megapikselin kuvasensori mahdollistaa ylinäytteistyksen ohella myös ”häviöttömän” zoomauksen viiden megapikselin kuvakoossa sekä videokuvauksessa. Käytän lainausmerkkejä siitä syystä, että viiden megapikselin kuvassa käytettävän ylinäytteistyksen määrä pienenee lineaarisesti zoomikertoimen kasvaessa. Kuva siis pystyy aitona viiden megapikselin kuvana täyteen kolminkertaiseen zoomaukseen asti, mutta ylinäytteistyksen edut häviävät zoomauksen myötä, sillä kamera rajaa zoomatun alueen kuvakennon keskeltä. Zoomia käytettäessä kamera tallentaa aina myös kuvan täysikokoisen version.

Optiikalla toteutettuun mekaaniseen zoomiin verrattuna PureViewin zoomin etuina ovat aukon ja tarkennusetäisyyden pysyminen vakiona, optisten vääristymien minimoituminen (koska zoomattu kuva otetaan linssien keskiosalla) sekä äänettömyys liikkuvien osien puuttumisen myötä.

Esimerkkikuvissa havainnollisestaan kameran kolminkertaisen zoomin määrää ja kuvanlaatua. Zoomatun kuvan valotus poikkeaa täysikokoisesta kuvasta, koska zoomatessa kameran automaattiasetukset määrittävät valotusasetukset etsimeen rajatun näkymän mukaan. Hyvässä valaistuksessa zoomatun viiden megapikselin kuvan laatu ei poikkea juurikaan täysikokoisesta kuvasta rajatusta vastaavasta alueesta, joskin zoomatuissa kuvissa vaikuttaisi olevan hieman enemmän terävöitystä ylinäytteistettyjen kuvien tapaan.

Koska Lumia 1020:n Pro Cam -kuvaussovellus tallentaa viiden megapikselin kuvan ohella aina myös kuvan täysikokoisen version, on käyttäjällä mahdollisuus muuttaa rajausta ja kallistusta vielä kuvan ottamisen jälkeen. Temppu on mahdollista tehdä niin laajakulmaisille kuin zoomatuillekin kuville. Käyttäjä voi siis halutessaan korjata zoomatun kuvan rajausta vielä jälkikäteen ja samalla oikaista vaikkapa vinoon menneen horisontin. Jälkikäsittely on mahdollista suorittaa viimeisimmälle kuvalle kamerasovelluksen vasemman ylänurkan oikeanpuolimmaisen kuvakkeen kautta sekä aiemmin otetuille kuville kuvagallerian kautta kuvan alta löytyvää ”kuvattu sovelluksella Nokia Pro Cam” -tekstiä painamalla. Jälkikäsittelyssä kuvaa voi zoomata aina 25 kertaiseksi, mutta silloin todellista kuvaa joudutaan skaalaamaan ylöspäin kuvanlaadun kärsiessä.

 

Videokuvaus

Lumia 1020 kykenee tallentamaan 1080p- ja 720p-tarkkuuden videokuvaa kolmella eri päivitysnopeudella (24, 25 ja 30 FPS). Videokuvauksen tallennuksen aikana on mahdollista käyttää myös ”häviötöntä” 6x zoomausta 720p-tarkkuudella ja 4x zoomausta täydellä 1080p-tarkkuudella. Zoomauksen toimintaperiaate on sama, kuin tavallisten valokuvien tapauksessa. Videokuvaus hyödyntää myös ylinäytteistystä sekä optista kuvanvakainta. Ääni tallentuu stereona ja laadukkaalla 256 kbit/s bittivirralla. Laadukkaiden HAAC-mikrofonien nauhoittamalle äänelle voi asettaa bassosuotimen alle 100 tai 200 hertsin taajuuksille.

Lumia 1020:n videokuvan laatu on älypuhelinmarkkinoiden ehdotonta kärkeä kaikilla osa-alueilla. Se on terävää, värikylläistä sekä sulavaa ja yksityiskohdat toistuvat esimerkillisesti. Optinen kuvanvakain vaimentaa onnistuneesti mm. askelien ja käsien aiheuttamat tärähdykset tehden kuvasta miellyttävää katsella. Zoomaaminen heikentää kuvan laatua erittäin vähän ja mahdollistaa myös kauempana sijaitsevien kohteiden onnistuneen kuvaamisen. Zoomia käyttäessä tosin jäimme kaipaamaan 808 PureViewin kätevää laatikkozoomia. Live-keikoilla käyvien musiikin ystävien onneksi laitteen HAAC-mikrofonit toimivat vähintään yhtä hienosti, kuin 808-mallissa, tallentaen myös voimakkaat äänet säröittä.

 

Kameravertailua kilpailijoihin ja edeltäjään

Koska Lumia 1020 on ottamassa vahvan kiinnityksen markkinoiden parhaan älypuhelinkameran titteliin, päätimme vertailla sitä muutaman eri olosuhteissa otetun kuvan avulla edeltäjämalli 808 PureViewiin, neljän megapikselin UltraPixel-kennoa käyttävään HTC Oneen sekä huippusuosittuun 13 megapikselin kameralla varustettuun Samsung Galaxy S4:ään. Vertailukuvat ovat esitetty seuraavassa järjestyksessä: Lumia 1020, 808 PureView, HTC One ja Samsung GS4. Puhelinmalli mainittu myös jokaisen kuvan alapuolella.

Lumia 1020 (38 Mpix)

808 PureView (38 Mpix)

HTC One (4 Mpix)

Galaxy S4 (13 Mpix)

Ensimmäiset otokset on vangittu kerrostalokorttelin sisäpihalta ruska-ajan ollessa näyttävimmillään. Nelikosta Lumia 1020 toistaa värit täyteläisimmillään ja HTC Onen dynamiikka on selvästi joukon huonoin. Yksityiskohdat toistuvat 1020:lla terävämpinä kuin toisena tulevana edeltäjällään, eikä GS4:kään tee Nokia-kaksikon perässä lainkaan huonompaa jälkeä. HTC jää selvästi nelikon peränpitäjäksi lähes kaikilla osa-alueilla.

Lumia 1020 (38 Mpix)

808 PureView (38 Mpix)

HTC One (4 Mpix)

Galaxy S4 (13 Mpix)

Toiset vertailuotokset ovat lähikuvia värikkäästä köynnöksestä rapatun seinän edustalla. Lumia 1020:n värintoisto on jälleen joukon näyttävintä ja jopa hieman ylikorostunutta. Kolme muuta laitetta puolestaan toistavat värit hieman todellista haaleampina. 1020:lla ja HTC:lla oli ongelmia valkotasapainon kanssa, joka taipui selvästi sinertävän puolelle. Lumian kuvassa sinisyys on voimakkainta ja sitä esiintyi ajoittain myös muissa testijakson aikana otetuissa kasvikuvissa. GS4:n ja 808:n kuvien värimaailma on keskenään hyvin samankaltainen. Nokialaisten kuvat ovat jälleen nelikon yksityiskohtaisimpia, mutta 808 vetää tällä kertaa pisimmän korren. Myös GS4 tekee hyvää jälkeä, vaikka ei ylläkään yksityiskohtien osalta aivan kärkikaksikon tasolle. Onen kuva jää jälleen nelikon heikoimmaksi.

Lumia 1020 (38 Mpix)

808 PureView (38 Mpix)

HTC One (4 Mpix)

Galaxy S4 (13 Mpix)

Kolmannet otokset on taltioitu myöhäisen syysillan pimeydessä valaistusta Tampereen Ratinan suvannosta. HTC:n (f2.0 1/7s) ja Samsungin tapauksissa on hyödynnetty erillistä yökuvaustilaa. Kuvien kirkkaudessa Lumia (f2.2 1/4s), HTC ja Samsung ovat melko samalla viivalla, mutta 808:n (f2.4 1/8s) kuva jää selvästi nelikon hämärimmäksi.

Terävyytensä ja yksityiskohtiensa ansiosta 808:n kuva tarjoaa kuitenkin hyvät mahdollisuudet jälkikäsittelylle tietokoneella. Nokialaisilla otetut kuvat ovat nelikon terävimpiä ja yksityiskohtaisimpia, kun taasen HTC:n ja Samsungin kuvat jäävät huomattavan pehmeiksi. Yksityiskohtia tarkastellessa aasialaiskaksikon kuvien tarkkuudessa ei ole lopulta suurtakaan eroa, joka on hieman erikoista kuvakennojen pikselimäärä huomioiden. Valkotasapainoltaan Nokialaisten kuvat ovat hieman muita kellertävämpiä. Kohina pysyy kaikilla laitteilla olosuhteet huomioiden hyvin kurissa.

 

Sisältö

  1. Testissä Nokia Lumia 1020
  2. 41 megapikselin PureView-kamera & kuvaussovellukset
  3. Kameran esimerkkikuvat, videokuvaus ja kuvavertailua kilpailijoihin
  4. Lisävarusteet, käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto