Testissä Nokia Lumia 800

12.01.2012 01:27 | Juha Kokkonen | 63

Nokia julkisti viime lokakuussa pidetyssä Nokia World -tapahtumassa pitkään odotetut ensimmäiset Windows Phone -puhelimensa, Lumia 710:n ja Lumia 800:n. Monien mobiilialan ammattilaisten mielestä ensimmäisten Windows Phone -puhelimien harteilla lepää Nokian tulevaisuuden suunta. Suuremmissa Euroopan maissa Lumia-mallit tulivat myyntiin marraskuussa, mutta Suomen markkinat ovat vielä saaneet odottaa niiden saapumista. Vihdoin 11.1 Nokia ilmoitti Lumia 800:n tulevan Suomessa kauppoihin 1. helmikuuta lähtien 529 euron suositushintaan. Halvimmillaan laite on kuitenkin ennakkotilattavissa 449 eurolla.

TaskuMuro pääsi hypistelemään Lumia 800:aa ensimmäistä kertaa marraskuun puolivälissä pidetyssä Hello Helsinki! -tapahtumassa, mutta joutui edelleen tyytymään odottamaan oman testikappaleen saamista. Joulukuun lopulla saimme vihdoin näppeihimme ”oman” Lumia 800:n. Tästä kiitos kuuluu Jimm’s PC-Storelle, joka on tuonut laitteita itse ulkomailta joulukuun alkupuolelta lähtien. Koska TaskuMuro esitteli jo Lumia 800:n melko kattavasti marraskuisessa ensikokeiluartikkelissa, tyydymme tässä pikatestissä lähinnä täydentämään aiempia kokemuksiamme sekä tuomaan esiin käytössä ilmenneitä näkökulmia. Lisäksi mukana ovat kameralla otetut mallikuvat, joita emme saaneet otettua marraskuisella esittelylaitteella.

Lumia toimitetaan keskitasoa kookkaammassa sinisessä rasiassa, joka on valmistettu paksusta pahvista. Pakkauksen pinta on kuvitettu värikkäillä Lumia 800:n kuvilla. Pakkauksen sisältä löytyy itse puhelimen ohella WH-902-stereokuulokkeet, AC-16-pikalaturi, puhelimen väriin sopiva pehmeä suojakuori, CA-185CD-datakaapeli, pikaopas, käyttöohje ja tuotetietolehdykkä.

Lumia 800:n ulkomitat ovat 116,5 x 61,2 x 12,1 mm, joten se ei sijoitu kovinkaan lähelle markkinoiden ohuinta päätä. Myöskään 142 gramman paino ei ole puhelimen koko huomioiden erityisen pieni. Puhelimen runko on työstetty yhdestä polykarbonaattipalasta ja värivaihtoehtoina tarjolla ovat musta, syaanin sininen sekä magentan punainen.

Kapasitiivisen kosketusnäytön koko on 3,7 tuumaa ja tarkkuus 800×480 pikseliä. Se perustuu AMOLED- ja ClearBlack-tekniikoihin ja sen suojana on kaarevapintainen Corning Gorilla Glass -lasi. Näyttöpaneelissa on käytetty valmistuksen kannalta edullisempaa PenTile-tekniikkaa, joka tarkoittaa pienempää alipikseleiden määrää ja on tarkkasilmäisempien käyttäjien havaittavissa tietyissä tilanteissa. Yleisesti ottaen näytön kuvanlaatu on markkinoiden parasta päätä – väritoisto on kohdallaan ja musta on oikeasti mustaa. Myös auringonvalossa näkyvyys on hyvä.

Kahdeksan megapikselin kamera on automaattitarkenteinen ja varustettu Carl Zeiss -laajakulmaoptiikalla sekä LED-kaksoissalamalla. Qualcommin MSM8255 -järjestelmäpiiri sisältää 1,4 gigahertsin Scorpion-prosessoriytimen sekä Adreno 205 -grafiikkayksikön. RAM-muistin määrä on 512 Mt ja sisäistä tallennustilaa on 16 gigatavua. 3G-verkot ovat tuettuna neljällä taajuudella ja data liikkuu HSDPA 14,4 Mbit/s ja HSUPA 5,76 Mbit/s nopeuksilla.

Nokian kuoriratkaisu on kerännyt paljon huomiota, eikä suotta, sillä rakenne on poikkeuksellinen. Puhelimen runko on nimittäin jyrsitty yhdestä polykarbonaattimuovikappaleesta ja tekniikka on upotettu sisään puhelimen etupuolelta. Oletusarvoisesti muovi ei puhelimen kuorimateriaalina kuulosta kovinkaan premium-tason materiaalilta, mutta Lumia 800 tekee poikkeuksen.

Koska kuoret ovat ”yhtä puuta” eikä rakenteessa ole saumoja, tuntuu puhelin erittäin tukevalta ja laadukkaalta. Reunoilta pyöristetyn muotoilun ansiosta se istuu erittäin mukavasti käteen, vaikkakin kovan muovipinnan takia laite saattaa tuntua hieman liukkaalta. Oikeaan kylkeen sijoitetut krominkiiltoiset painikkeet ovat tuntumaltaan terävät ja vasteikkaat.

Lumia 800:n taustapuoli on hyvin pelkistetty ja sen ainoa yksityiskohta on krominkiiltoinen kamerakehys sekä kahden LED-valon salama. Koska laitteen runko koostuu yhdestä kappaleesta, ei siitä löydy irrotettavaa takakuorta. Samasta syystä myöskään akku ei ole käyttäjän vaihdettavissa. Micro-SIM-kortin paikka löytyy tästä syystä puhelimen yläpäädystä pienestä muovisesta kelkasta. Harmillisesti kelkka sekä sen vieressä oleva microUSB-liitännän muovinen suojaläppä ovat hieman heppoisesti toteutettuja. Varomattomalla käytöllä suojaläppä jää suurella todennäköisyydellä puhelimen elinkaaren aikana käyttäjän käteen.

Lumia 800:n kameran linssi on sijoitettu taustapuolen yläpuoliskon keskelle, kiiltävän koristekehyksen yläreunaan. Koristekehys on tyylitelty etsatulla Nokia-logolla sekä Carl Zeiss Tessar -tekstillä. Harmillisesti kromiosa on todella herkkä naarmuuntumaan ja siinä oli havaittavissa naarmuja jo pakkauksesta otettaessa. Kameran linssi on aavistuksen pinnan tasoa alempana, joka suojannee sitä naarmuuntumiselta pöydän pintaa vasten. Kahden LED-valon salama on sijoitettu kameralinssin yläpuolelle.

Lumia 800:n kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä (3268 x 2448) ja se on automaattitarkenteinen. Tapansa mukaisesti Nokia on päätynyt käyttämään Carl Zeiss Tessar -optiikkaa. Lumia 800:n tapauksessa optiikan F-arvo on 2.2 ja polttoväli 28 mm. Videokuvausta on mahdollista harrastaa 720p-laadulla 30 FPS -nopeudella. Käytössä on mm. digitaalinen kuvanvakautus sekä jatkuva automaattitarkennus. Kamera tallentaa videon MPEG-4-muotoon.

Kamerasovellus tukee mm. paikkatietojen tallennusta, kosketustarkennusta ja kuvien suoraa jakoa internetiin. Asetuspuolella tarjolla on valotuksen kompensaatio, valkotasapainon säätö, ISO-arvon valinta, kohdistuspisteen valinta sekä tarkennustilan valinta. Lisäksi tarjolla on kuvanlaadun säätöasetuksia sekä kuvaefektejä.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, lähikuva, hämäräkuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 800:n kamerasovellus on nopeatoiminen ja kameran laukaisinta on mahdollista käyttää sekä näyttöä koskettamalla että erillistä kaksiportaista kuvauspainiketta painamalla. Windows Phonen natiiviin kuvaussovellukseen ei ole muutamia asetusvaihtoehtoja lukuun ottamatta tehty Nokian omia muutoksia.

Kahdeksan megapikselin kameran kuvanlaatu on luokkansa paremmasta päästä. Värit toistuvat useimmissa tilanteissa luonnollisesti ja tarkkuus on melko hyvällä tasolla. Tietyissä haastavammissa olosuhteissa esiintyy kuitenkin ongelmia oikean valkotasapainon löytymisessä. Tämä on nähtävissä kolmannessa, aamuhämärässä otetussa kuvassa, jossa taivas on värjäytynyt voimakkaan siniseksi. Kännykkäkameralle tyypilliseen tapaan hämärissä olosuhteissa kuvaan ilmestyy myös selvää kohinaa. Hyvässä tai kohtalaisessa valossa Lumia 800:n kameralla saa aikaa kelvollista jälkeä.

Videokuvaus tapahtuu Lumialla 720p-tarkkuudella ja 30 FPS:n päivitysnopeudella. Videon kuvanlaatu on melko hyvää, vaikkakin automaattitarkennus tuntuu toimivan välillä hieman hitaan puoleisesti.

Lumia 800

Toistaiseksi Nokia ei ole saanut erivapauksia Windows Phone -käyttöjärjestelmän käyttöliittymän suhteen, joten softapuolen yksilöinti rajoittuu Nokian omiin esiasennettuihin sovelluksiin. Näitä ovat käytännössä Nokia Navigointi, Nokia Kartat ja Nokia Musiikki. Lisäksi Marketplace-sovelluskaupasta löytyy Nokian oma osasto, jossa on tarjolla Nokian puhelimille tarkoitettua sisältöä. Suomessa myytävistä puhelimista tulee löytymään vielä tiettävästi Helsingin Sanomat ja Sports Tracker -sovellukset. Valmistajien omat sovellukset ovat Windows Phone -puhelimissa poikkeuksellisen tärkeässä roolissa, sillä kustomointimahdollisuudet käyttöjärjestelmän tai rautapuolen ratkaisujen osalta ovat hyvin rajatut.

Lumia 800

Nokia Kartat on ollut merkittävä osa Nokian palvelutarjontaa vuoden 2007 syksystä lähtien, jolloin Nokia hankki Navteq-karttayrityksen omistukseensa. Täten on luonnollista, että Kartat on käytössä myös Nokian Windows Phone -puhelimissa. Windows Phonen Nokia Kartat on yksinkertaistetumpi, kuin esimerkiksi Symbian-puhelimien Kartat-sovellus. Kartat-sovelluksen toiminnallisuudet rajoittuvat lähinnä karttojen selailuun, hakutoimintoon, oman sijainnin näyttämiseen sekä lähistöltä löytyvien mielenkiintoisten paikkojen etsimiseen. Karttapohjaksi voi valita myös satelliittinäkymän tai joukkoliikennenäkymän, jos sellainen on alueelta saatavilla.

Lumia 800

Nokia Navigointi on oma Kartoista eriytetty sovellus, jota ei ole saatavilla muiden valmistajien Windows Phone -puhelimille. Se tarjoaa ilmaisen ääniopastavan navigoinnin yli 100 maassa lähes 50 kielellä. Lisäksi tarjolla on Symbian-alustoilta tuttu mahdollisuus ladata kartat ja opastusäänet valmiina pakettina puhelimeen. Myös navigointi on toteutettu Karttojen tapaan melko yksinkertaisesti, mutta siitä huolimatta toimivasti.

Toimintaperiaate on suoraviivainen – haetaan kohde, hyväksytään se ja puhelin siirtyy opastusnäyttöön. Reittivalintaan ei valitettavasti pysty vaikuttamaan, vaan käyttäjän on tyydyttävä sovelluksen suosittelemaan vaihtoehtoon. Käyttäjän valittavissa on lähinnä kartan värimaailma (yö/päivä), kuvakulma (2D/3D), kolmiulotteiset maamerkit (päällä/pois), opastusääni, mittayksiköt sekä hetkellinen kartan zoomaus. Navigointiruudussa näkyvillä on seuraava opastustapahtuma nuolineen, reittiviivalla varustettu karttanäkymä, etäisyys kohteeseen, hetkellinen nopeus sekä valikkopainike.

TaskuMuron testikäytössä Navigoinnin kanssa ei esiintynyt ongelmia ja johdatti onnistuneesti perille kerta toisensa jälkeen.

Nokia Musiikki -sovellus yhdistelee Windows Phonen natiiveja musiikkiominaisuuksia Nokian omiin lisäpalveluihin. Valikosta löytyy musiikkisoitin (oma musiikki), radiomiksaus, Nokian musiikkikauppa sekä keikkahakutoiminto. Musiikkisoitin on identtinen WP:n oman soittimen kanssa. Mp3-kauppa on Nokian oma musiikkikauppa ja sen käyttämiseen tarvitaan Nokia-tili. Keikat-ominaisuus listaa lähialueella lähipäivinä pidettävät keikat ja esittää niihin liittyvät tiedot. Myöhemmin palvelun kautta voi myös ostaa lippuja keikoille.

Ehkäpä mielenkiintoisin on uniikki radiomiksaus-ominaisuus. Radiomiksaus-toiminnon käyttäminen on ilmaista eikä se vaadi rekisteröitymistä. Nimestä huolimatta kyseessä ei ole suoranainen radio, vaan musiikin striimauspalvelu, jossa käyttäjä voi osittain vaikuttaa kuuntelemaansa musiikkiin. Käyttäjällä on valittavinaan yli 100 viikoittain muuttuvaa tyylilajeittain järjestettyä soittolistaa, josta kustakin löytyy noin 50 kappaletta. Kappaleet ovat peräisin Nokian musiikkikaupan yli 15 miljoonan biisin valikoimasta.

Käyttäjä voi halutessaan siirtyä kappaleesta seuraavaan, mutta liian tiheän kappaleiden vaihdon jälkeen sovellus ottaa kappaleenvaihtonäppäimen hetkeksi pois käytöstä. Halutessaan käyttäjä voi ladata 200 kappaletta toistettavaksi offline-tilassa. Jostain syystä tämä ominaisuus ei kuitenkaan ollut käytettävissä testikappaleessa. Lisäksi käyttäjä voi valita mieleisensä artistin, jonka perusteella sovellus luo samaa musiikkityyppiä noudattavan sekalaisen soittolistan. Myöskään tämä ominaisuus ei ollut testikappaleessa käytettävissä. Yleisesti ottaen radiomiksaus toimi testijaksolla moitteettomasti ja tarjosi helpon tavan kuunnella halutun tyyppistä musiikkia.

PÄIVITYS 12.1.2012: Nokian edustajan mukaan Lumia 800 saa helmikuun 1. päivä päivityksen, jonka jälkeen Radiomiksauksesta puuttuneet ominaisuudet toimivat myös Suomessa.

TaskuMuro pääsi testaamaan Lumia 800:aa käytännössä parin viikon ajan ja laite toimi koko jakson moitteettomasti. Laitetta ei tarvinnut käynnistää turhaan uudelleen eikä vakavampia jumiutumisia havaittu. Yleisesti ottaen käyttöjärjestelmä toimii 1,4 gigahertsin suorittimella erittäin sujuvasti ja näyttävästi, vaikka satunnaisesti latauspompulat saattavatkin juosta ruudun ylälaidassa miettimisen merkiksi. Rautapuolen suorituskyky riittää mainiosti Windows Phonen pyörittämiseen.

Lumia 800:n muotoilu ja rakenne miellytti testaajia suuresti testijakson aikana. Vaikka Lumian paksuus on yli 12 mm, ei se tunnu taskussa tai kädessä erityisen paksulta. Puhelin sopii hyvin käteen ja reunoiltaan pyöristetty näytön lasi sekä monoblokkirakenne tuovat käyttötuntumaan viimeisen silauksen.

TaskuMuron testijakson aikana Lumia 800:aa ladattiin keskimäärin kerran vuorokaudessa. Aktiivisemmalla käytöllä akun sai tyhjentymään jo alkuiltaan mennessä, mutta toisaalta vähäisellä käytöllä päästiin parhaimmillaan 1,5-2 päivän valmiusaikoihin. Nyrkkisääntönä voitaneen todeta, että Lumia 800 on hyvä ladata kerran päivässä. Akunkesto voisi olla parempikin, mutta melko runsaasti verkkoa hyödyntävä käyttöjärjestelmä sekä luokassa pienehkö 1450 mAh akku tekevät tehtävänsä.

Kuten jo ennakkotestissä totesimme, Lumia 800 ei kykene tuottamaan juurikaan yllätyksiä aiemmin Windows Phone -puhelinta käyttäneelle. Sen sijaan pitkän linjan Nokia-miehelle Microsoftin tuore mobiilikäyttöjärjestelmä saattaa aiheuttaa ihmetystä valtavirrasta poikkeavalla toteutuksellaan. Windows Phone -puhelimien massasta on hankala erottua edukseen, mutta Nokia on onnistunut siinä kohtalaisen hyvin. Lumia 800:n tuntuma, rakenne ja muotoilu vakuuttavat. Suorituskyvyn ja näytön tarkkuuden suhteen mennään pitkälti Microsoftin talutushihnassa, mutta esimerkiksi ClearBlack-AMOLED-näytön ja kahdeksan megapikselin kameran suhteen Nokia on tehnyt hyvää työtä. Myös Nokian omat lisäsovellukset antavat todellista lisäarvoa käyttäjälle – navigointi ja radiomuksaus ovat kovan luokan ilmaispalveluita peruspaketin lisänä.

On toki monia seikkoja, joiden perusteella kuluttajat valitsevat Windows Phone -puhelimensa, mutta Lumia 800:lla on ainakin lyödä useita valtteja pöytään. Aivan jokaista se ei varmasti onnistu miellyttämään, mutta Nokia on joka tapauksessa tehnyt kelpo avauksen uudelle älypuhelinstrategialleen. Aika näyttää, mihin se johtaa. Nokia joko nousee tai kaatuu Windows Phonen mukana.

 

Hyvää
 • Rakenne ja laatuvaikutelma
 • Muotoilu ja käyttömukavuus
 • Kamera
 • Näyttö
 • Navigointi & Radiomiksaus
 • Sujuvasti toimiva Windows Phone -käyttöjärjestelmä
 • Suojakuori toimitetaan mukana
Huonoa
 • USB-liitännän muovinen suojaläppä
 • Helposti naarmuuntuva kameran kromikehys
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Ei datayhteyden jakamismahdollisuutta

 

 

Keskustelu

Mistäs lähtien akku, jota ei voi vaihtaa itse, ei ole ollut miinuksen arvoinen asia?

@61. Pakko nyt mainostaa, että LG Optimus 7 ainakin saa vaihdettua skandinäppiksen ihan ”Keyboard” -valikon alta, vaikka luuri pysyy muuten englanninkielisenä. Lisäksi siellä on nyt vinopino muitakin kieliä. En sitten tiiä onko luurissani jotain spessua mutta….

Saako tolla otettua screenshotteja & jaettua se sitten helposti?

Juha, kerro nyt miksette ota N9 mukaan? Itse N9, iphone4 ja s2 käyttäneenä on N9 kaikista paras, olisi kiva kuulla miten se pärjäis teidän testeissä?

”USB-liitännän muovinen suojaläppä”
Kommentit läpi luettuani oli pakko tuohon puuttua. Eikö normaalia ole että koko suojaläppää edes ole? Joten on hieman vaikea ymmärtää miten sellaisen oleminen on negatiivinen asia :p

59: Sitä ihmettelin myös itse, että miksi tuollainen rajoitus on täytynyt tehdä rautatasolla, mutta näin minulle Microsoftin ja Samsungin edustajat kertoivat, kun kysyin lokalisoinnin ja suomenkielen puutteesta päivitetyissä laitteissa. Henkilökohtaista kokemusta minulla ei ole kuin toimistolta löytyvistä LG Optimus 7:stä sekä Samsung Omnia 7:stä.

@2 Ei niitä rautaspeksejä muissakaan luureissa nosteta siksi ettei käyttis pyörisi yhdellä corella, vaan 1080p-videokuvauksen, pelien ja muun mediasisällön toistamisen vuoksi. Vai vaatiiko esim. Windows 7 yksistään kahdeksaa ydintä ja tehokkaita näytönohjaimia?

58: Erikoista, että olisi rautatason ongelma lokalisointi. En ihan niele tuota. Itsellä ainakin Mangon myötä tuli mahdolliseksi käyttää suomi-näppistä, varsinaista lokalisointia ei kuitenkaan löydy, koska tämä on saksan malli alunperin. Mango päivityshän koostui kahdesta päivityksestä jossa toinen on sama luurista riippumatta ja laitekohtaisesta päivityksestä jossa sitten valmistajan omat jutut.

57: Mango-asennus ei ole pinnan alta sama riippumatta siitä, missä puhelimessa se on asennettuna. Olen keskustellut asiasta Microsoftin ja Samsungin edustajan kanssa ja heidän mukaansa puhelimen lokalisointi on ”lukittu rautatasolla” ja tästä syystä ei ole muutettavissa ohjelmistopäivityksellä. Ainakaan TaskuMuron toimistolta löytyvistä ensimmäisen polven puhelimista ei löydy suomenkielistä näppäimistöä tai tekstinsyöttöä ennen eikä jälkeen Mango-päivityksen. En sitten osaa sanoa, eikö kaikkien ensimmäisen sukupolven puhelimien suhteen asia ole näin.

48: Vaikkei suomenkielen käännöksiä käyttöjärjestelmän teksteihin ole suoraan saatavilla, toimii silti tekstinsyöttö suomeksi vaihdettaessa suomalainen näppäimistö käyttöön. Eikä se ole kiinni siitä onko alunperin mango vai ei, koska kaikissa on sama mango paketti sisällä jos sen on päivittänyt. Jos laittaa näppäimistöasetuksista useamman näppiksen voimaan voi näitä vaihtaa lennossa näppäimistöltä mikä on erityisen kätevää jos kirjoittelee välillä englantia ja välillä suomea tai mitä muita kieliä sitten käyttääkään.

52: Puhelimet, joita ei ole julkaistu alunperin Mangolla varustettuna. Kuten tuossa jo mainittiinkin, niissä on pääpiirteittäin heikompi suoritin eikä käyttöjärjestelmään ole saatavissa suomenkieltä edes Mango-päivityksen myötä, koska lokalisointi on määritelty rautatasolla.

54: Videoarvosteluja pyritään tekemään aina, kun vain on aikaa/mahdollista. Tuon muutaman minuutin videon tekemiseen menee suunnilleen saman verran aikaa, kuin perinteisen artikkelin tekemiseen, joten monesti aika ei riitä videon tekemiseen.

Noin vuoden LG Optimusta (WP 7.5) käyttäneenä voin sanoa että vaihtaisin samalla sekunilla Lumia 800:seen. LG ei toimi puhelimena kun ei saa verkkoyhteyttä…

Mihin videoarvostelut on hävinnyt? Harmittavasti että on loppunut/tauolla.

@52
Käsittääkseni 1. sukupolven WP puhelimilla tarkoitetaan niitä, jotka julkistettiin ja tuotiin myyntiin ennen Mango päivitystä. Myös 1. sukupolven laitteissa on yleensä 1Ghz snapdragon prosessori, näissä 2. sukupolven vehkeissä on yleensä 1,4-1,5GHz snapdragon. Esim. Nokia lumia 900/800/710, HTC Titan ja Samsung Omnia W.

voisko joku selittää mikä on ensimmäisen sukupolven winukka puhelin?
kaikkiin nykyisiin winukka puhelimiin kun mango on olemassa virallisena päivityksenä.

Ja jos joku ei tienny, niin muistikorttipaikan puuttuminenhan ei johdu Nokiasta vaan käyttiksestä.

http://support.microsoft.com/kb/2450831 eli juuri missään Windows Phone 7 puhelimessa sitä ei ole, koska ei sitä voi käyttää yleisenä ”muistikorttipaikkana”.

N9 on ehkä kuoleva järjestelmä, mutta monille se on silti asettanut riman täysin uudelle tasolle älypuhelimien käyttöliittymissä. Siksi sen kuuluisi imo olla ehdottomasti mukana, jos vertaillaan eri puhelimien käyttöjärjestelmiä. Ja kuolluthan(kuoleva se saattaa ollakin) kyseinen käyttis ei ole, juuri eilenkös se oli kuin vuosi uutta tieto PR 1.2 versiosta nettiin.. Ja oletettavasti N9:n omianisuuksia tullaan tulevaisuudessa käyttämään muissa puhelimissa, joten kyse ei tosiaankaan olisi katsaus tuulahdukseen menneisyydestä, vaan ennemminkin tulevaisuudesta. Ja joka tapauksessa, eikös artikkelit tehdä kuitenkin tämän päivän laitteita silmällä pitäen, ja N9:nhän on Suomessa kuitenkin yksi tämän hetken myydyimmistä puhelimista. SIksikin olisi hieman outoa jos se jätettäisiin pois..

Puhelinta kaupassa testaamalla ei voi saada kunnolla kuin pintaraapaisun puhelimen ominaisuuksista. Siellä ne pienet toistuvat ongelmat/epäloogisuudet eivät toistu niin montaa kertaa ,että se rupeiasi varsinaisesti ärsyttämään.

48: Esimerkiksi, laitoin Naviin kartan latautumaan puhelimen muistiin ja ajattelin samalla selailla nettiä. Nettiselailun jälkeen palasin naviin, mutta eipä ollut lataus edennyt mihinkään siitä, kun koti näppäintä olin painanut.

37: WP7-puhelimissa, joissa ei ole alunperin ollut Suomen kieltä, ei sitä tule myöskään käytettäväksi Mango-päivityksen myötä. Puhelimissa joissa on alun perin ollut Mango, voidaan toki säätää asetukset niin, että valikkokielenä on englanti, mutta näppis ja tekstinsyöttö on suomeksi.

38: Kyllä. Taitaa olla jotain viitisen kertaa, kun soitin antaa siirtyä peräjälkeen seuraavaan kappaleeseen, jonka jälkeen käyttäjän on tyydyttävä hetkeksi soivaan kappaleeseen. Sovelluksessahan ei voi itse valita seuraavaksi soivaa kappaletta, vaan se arvotaan automaattisesti valitun genren mukaan.

42: Kannattaa nyt kuitenkin edelleen muistaa, että ensimmäisen sukupolven (WP7) puhelimia ei kannata verrata Mango-puhelimiin. Halvin HTC:n Mango-puhelin on tällä hetkellä Radar, joka on hintaseurannan mukaan halvimmillaan 358e. Siinä on mm. huonompi kamera, hitaampi prossu, vähemmän muistia ja huonompaan tekniikkaan (S-LCD) perustuva näyttö, kuin Lumia 800:ssa. Nokian kilpaileva malli sille on Lumia 710, joka tulee olemaan varmasti noin 100-150e isoveljeään halvempi.

43: Akunkesto on yksi niistä syistä, miksi myös minä edelleen pidän Nokian uusimmista Symbian-luureista. Omassa sekalaisessa käytössä niissä kestää akku noin 1,5-2 kertaa pidempään, kuin muissa älypuhelimissa.

45: Minkä tyyppistä moniajoa kaipaat ja minkä sovellusten kanssa? Avoinna olevat/viimeksi käytetyt ohjelmathan saat näkyviin painamalla paluunuolta pohjassa.

46: Omien kokemuksieni perusteella ei ainakaan mitään valittamista äänenlaadussa Koss PortaPro -kuulokkeilla.

47: Tässä kuussa on vielä luvassa artikkeli, jossa tutustutaan WP Mangoon, Android ICS:ään ja iOS 5:een. N9:n harmattania tuskin otetaan mukaan, koska kyseessä on kuoleva/kuollut käyttöjärjestelmä, joka edustaa enää pientä marginaalia.

Yleisesti ottaen mainitsemistasi seikoista saa kyllä aika hyvän kuvan yksittäisten käyttöjärjestelmien testiartikkeleita lukemalla. Loogisuus ja käyttömukavuuteen liittyvät asiat ovat kuitenkin niin pitkälti henkilökohtaisia asioita, että puhelimia kannattaa koittaa itse tai vaihtoehtoisesti katsella videoita esimerkiksi YouTubesta.

@24: Yleisestiottaen testit ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän mielipidekirjoituksia, varsinkin käyttiksen toimivuuden osalta. Siksi olisikin mielenkiintoista lukea kattava vertailu käyttökokemuksista sellaiselta henkilöltä, joka on aktiivisesti käyttänyt molempia luureja. Ja juurikin lumia 800:n ja N9:n osalta se olisikin ehkä eniten kutkuttavaa, koska fyysisesti ne ovat saman tuntuisia. Toki olisi hienoa, jos testiin saisi myös iOS:n ja Androidin!

Lähinnä siis käyttömukavuus, sulavuus, loogisuus, yms. testit kiinnostaisi. Ne ovat kuitenkin (usein) oleellisin osa puhelinta valittaessa tätä nykyä, joten niistä pitäisi olla jotain vertailuja.

Nykyään kun on lukenut yhden kännykkäartikkelin, kattaa se hyvin kaikki muutkin samaa käyttistä käyttävät luurit, siksi nimenomaan eri käyttisten vertailu olisi erittäin suotavaa.

Näytä kaikki kommentit

Onko Lumia 800:sen äänenlaadussa moittimista? Toisaalla musiikinkuuntelun äänenlaatua oli verrattu 80-luvun korvalappustereoihin.

Itsellä 800 ollut nyt viikon käytössä ja harmia on aiheuttanut moniajon puute, bluetooth tiedostojaon puute, sekä datayhteyden jakamisen puute. Puhelin kyllä toimii varsin mallikkaasti, mutta tämmöset pikkupuutteet pistää ärsyttämään.

42
Mikä htc:llä maksaa ton verran? HTC radar taitaa olla halvin uus ja maksaa saman verran kuin lumia 800. Ehkä jonkun viime generaation laitteen saa tohon 300 euroon.
Saahan noksultakin sitten lumia 710 mallin joka on halvempi ja uusi malli, tietenkin sitten jossain kohtaa karsittu niinkuin aina halvemmissa malleissa.

all in all mielestäni 800 on järkevästi hinnoiteltu. Varmaan lähtee ostoon meikäläiseltä.

@juha kokkonen

Kevyellä käytöllä [email protected] kestää itselläni parhaimmillaan kolme päivää tosin käytän sitä lähinnä kuitenkin vain puhelimena.

Akkukesto oli yksi syy miksi Symbian^3 luurin valitsin. Komppaan myös mielipiteitä että E7 paremmalla kameralla, isommalla akulla ja gorillalasilla olisi tällaiselle peruskäyttäjälle juuri oikea luuri.

@40, ainakin htc:llä on winukka puhelinta vähän päälle 300€, sama homma sampalla.
eli ei siis samaan hintaan ku lumia vaan 200€ halvemmalla sama vehe, eri valmistaja..

38
Joo, esim biisiä saa skipata 6 kertaa, sitten pitää kuunnella yksi biisi ja taas saa skipata. Muistaakseni pandora toimi samalla periaattella joskus aikoinaan. Ymmärrän hyvin miten tähän ollaan päädytty.

11
Täh minkä vastaavan luurin saa samalla hinnalla? Mielestäni lumia 800 on windows phoneista selkeästi paras. Hinta on aivan perusteltu.

Ihmetyttää tuo radiomixaus:
”Käyttäjä voi halutessaan siirtyä kappaleesta seuraavaan, mutta liian tiheän kappaleiden vaihdon jälkeen sovellus ottaa kappaleenvaihtonäppäimen hetkeksi pois käytöstä”.

Sovellusko se päättää milloin ja miten paljon kappaletta vaihdat?

Tuo heppoinen muoviläppä on Nokialla ollut jo ammoisista ajoista. Kun katselen vanhaa E66:tta niin sama tahti näyttää jatkuvan. Siihen ei kiinnitetä Nokialla huomiota tai sitten van ei osata tehdä parempaa. Myös muistikortin puute on iiso miinus.
Toinen iso miinus tulee nettiyhteyden jaon puuttumisesta, vaikka sen saa jälkikäteen hankittua ohjelmalla.

@27, itellä on kaikki vempaimet aina englanniksi ja esim tässä winukka puhelimessa saa kyllä tekstinsyötön suomeksi vaikka puhelin on englanniksi.

35. Voin kenties olla ainoa tapa toteuttaa kyseinen kohta, mutta tässä tapauksessa markkinoilla on parempiakin ratkaisuja jotka kestää. Itsekkin aika useasti törmännyt huonoon ja vielä huonompaan vaihtoehtoon. Valitse siinä sitten kummalla mennään. Tai suunnittele koko roska uusiksi yhden ongelman takia joka on ”helposti” korjattavissa.

Sanoisin, että tuossa kohtaa kokemus on se avainsana. Sitä Nokialla pitäisi olla tuon aiheen saralta kyllä sen verran, että ei pitäisi tulla näitä ongelmia. Tiedä sitten, että onko muotoilijat ikinä tehneet siellä montaa luuria vai yksi luuri ja kenkää. Vai saiko veteraanit etsiä uuden duunipaikan kun luuta kävi.

29: Sitä luokkaa se pakkaa olemaan jos älypuhelinominaisuuksia käyttää, täysin riippumatta valmistajasta tai käyttöjärjestelmästä. Nokian Symbian -luurit ovat tosin pieni poikkeus massasta – niissä tuntuu kestävän akku keskimääräistä pidempään.

32: Mutta onko se sitten hyvää designia, että joku kohta toteutetaan niin, että se voi mennä helposti rikki, mutta on onneksi helposti korjattavissa?

aika hyvä. olisi voinnut olla joulu myynissä suomessa. olisin ostanut. nyt päädyin sampan luuriin. no katsotaan ensi vuonna

[email protected] Kyllä, mutta pitää ottaa huomioon myös, että netti on erittäin tärkeässä roolissa näissä puhelimissa ja tämä syö myös akkua erittäin paljon. Jos kaikki dataliikenne katkaistaan ja käytetään laitetta pelkkänä puhelimena, niin kyllähän ne sitten kestävät käytöstä riippuen useita päiviä, mutta jos näin tekisi, niin kannattaisi suoraan ostaa jokin perusluuri.

[email protected] Makuasia. Kieltämättä Nokia parantanut paljon verrattaen aikaisempaan, mutta henkilökohtaisesti en tuota designia parhaaksi nimittäisi. Toisin turhaan minä lähden toisten mielipiteitä lyttäämään.

Käsittääkseni tuon usb suojaläpän voi vaihtaa todella helposti uuteen sen mennessä rikki ainakin N9:sissä, joten sama pätee varmaan myös Lumia 800

Pakko nostaa hattua Nokialle tuosta puhelimen designistä. Tämän hetken markkinoiden parasta helposti. Harmi vaan että softapuolelta itselleni aika meh. Näin Androidin muokattavuuteen tottuneena ei varmasti WP7 tule toimimaan.

29. Jos meinaat akunkestoa niin kyllä se näin menee.
Ei oo akkujen kehitys pysyny mukana oikeen.

Onko tämä siis todellista nykyajan puhelimissa että kestävät max 1-3 päivää?

Ei access-point tukea, ei kiinnostusta. Sitten kun WP tukee niin voi ehkä harkita.

19: Kyllä, kaikki kolme väri. Punaisen värin virallinen nimi on magenta.

21: Uskoisin, että suurin osa suomalaisista. Esimerkiksi automaattinen tekstinsyöttö / -korjaus ei toimi muuten suomenkielisessä tekstissä.

24: Minkälaista vertailua olisit vielä kaivannut? Rautapuolen eroavaisuudet on esitelty tuossa ennakkokatsauksessa, mutta softan osalta käyttisten vertailu on pitkälti kiinni makuasioista, ja se on helpointa tehdä itse netistä löytyvien testiartikkelien pohjalta.

Valitettavasti resurssimme ovat varsin rajalliset, joten monia seikkoja, jotka sekä lukijoita että meitä itseämme kiinnostavat, on valitettavasti jätettävä pois. Jokaisesta laitteesta kun voisi kirjoittaa sivukaupalla tekstiä ja erilaisia testejä.

Nokian edustaja varmisti, että nuo Radiomiksauksesta puuttuneet ominaisuudet puuttuvat toistaiseksi, mutta tulevat toimintaan samalla, kun Lumia 800 tulee saataville Suomessa 1. helmikuuta.

16: Adobe ei enää tue mobiili-Flashia eikä siitä ole tulossa 11.1-päivityksen jälkeen enää uutta versiota, joten eiköhän mobiili-Flashia voida pitää kuolleena ominaisuutena, jota ei ole enää järkeä uusiin puhelimiin lisätä.

HUOH. Miksei tässä(kään) artikkelissa ollut vertailua N9:n kanssa? Se pikatesti antoi kuitenkin ymäärtää, mutta tämä artikkeli taas ei ymmärtänyt antaa. Ihmeellsitä ettei oikein missään ole selkeää artikkelia näistä molemmista luureista rinnakkain.(ja nyt joku itkee ettei eri käyttiksiä muka voisi vertailla. Tottakai niitä voi!)

22. Ne ovat vain tärkeitä koska niitä ei ole. Nokialaisissahan on aina ollut se meno, että KAIKKI pitää olla. Täysin toisijasta käyttääkö sitä kukaan :D

Hetihän täälläkin ”jätetään hyllyy kun HW-speksit on paskat” kortti vedettiin. Vaikka softa ei edes tarvitsi rankempaa rautaa.

@18 Ei ole kyllä mulle millään tavalla tärkeät, eihän noita edes löydy minun luurista :) Olenkin saanut kuulla siitä ympäriinsä nettipalstoilla jo vuoden verran miten tärkeää ne olisi olla ja siksi luurini on surkea, niin jotenkin outoa, että nyt kun niitä ei löydy enää nokialaisesta ne onkin merkityksettömiä. Kuten moni muu asia liittyen WP7:n vs symbian. Mutta niin ne kai mielipiteet muuttuu kun on ns oma lehmä ojassa.

ja niin, kuka hemmetti käyttää puhelintaan suomeksi ??? o_O

@14, kaikki founit joissa on mango, pitäis löytyä myös suomenkieli.
mikä on ensimmäinen sukupolvi näissä windows puhelimissa, kaikissahan on lähes sama rauta?

Onko tuossa ensimmäisessä kuvassa olevaa punaista malliakin tulossa?

16. Yleistät aika hyvin. Onko missään lähteitä?

”Varmasti monille tulee yllätyksenä, että flash ei toimi, koska se on nokian käyttäjille aina ollut todella tärkeä.”

”Myös massamuistitilan puuttuminen miinuksiin pitäisi kirjata (asia mihin nokiakäyttäjät ovat tottuneet ja ymmärtääkseni käyttävät paljonkin)”

Vain se, että ne ovat sinulle tärkeitä ei tarkoita että ne olisi kaikille, edes suurimmalle osalle. Varsinkin kun katsot kilpailijoita jotka myy kuin häkä ja aika monella puuttuu samat asiat…

@15

Totta. Esimerkiksi oma Samsung Omnia 7 ei oletuksena ole mahdollista jakaa nettiyhteyttä wlanin yli, mutta dev-unlockattuna siitä saa tuon ”piilotetun” ominaisuuden käyttöön ja valittavaksi.

Miksei flashin puuttumista selaimessa ole miinuksissa? Varmasti monille tulee yllätyksenä, että flash ei toimi, koska se on nokian käyttäjille aina ollut todella tärkeä. Jää suuri osa netin sivuista ja sisällöstä näkemättä.

Itse lukisin myös suureksi miinukseksi kaikkia WP7 luureja vaivaavan ongelman eli tallennustilaa vain 16GB, Kun ei ole kerran mustikorttipaikkaa niin pitäisi pystyä tarjoamaan sitten suurempaa tallennustilaa (voi olla yksi syy miksi WP7 myy niin huonosti) Saahan siihen sitä piltitilaa, mutta vaikea kuvitella, että normi talennustilan voisi korvata pilvitilalla, koska se vaatii aina netin, mieluummin nopean sellaisen, plus että nykyään operaattoreilla on näitä datakattoja jolloin nettitilan käyttäminen normitilana voi aiheuttaa suuret datamäärät.

Myös massamuistitilan puuttuminen miinuksiin pitäisi kirjata (asia mihin nokiakäyttäjät ovat tottuneet ja ymmärtääkseni käyttävät paljonkin)

MS:n mukaan itse mango käyttis tukee nettiyhteyden jakamista, mutta kaikki puhelimet eivät sitä kuitenkaan tue syystä tai toisesta.

5: Saattaa tosiaan johtua siitä, että Nokia ei ole vielä tuonut myyntiin puhelinta Suomessa. Pitää seurata tilannetta ja koittaa tuota mainitsemaasi kikkaa.

11: Tietääkseni ainoat noin halvalla myytävät mallit ovat päivitettyjä ensimmäisen sukupolven laitteita, eikä niissä toimi suomen kieli. Edullisimmat tänä syksynä julkaistut mallit ovat siinä 350 alapuolella ja Nokialta on siihen ryhmään Lumia 710. Eihän Lumia 800 ehkä mikään halpa ole, mutta en sanoisi myöskään miinuksen arvoisesti kalliiksi.

13: Julkaisemme erikseen loppuvuodesta julkaistujen käyttöjärjestelmien vertailutestin, jossa käydään tarkemmin läpi Windows Phonen toimintaa. Tässä Lumia 800 -artikkelissa on lähdetty siitä olettamuksesta, että WP on käyttöjärjestelmänä tuttu, koska se on joka laitteessa sama. Mutta näin tiivistettynä sanottuna, kyllä Windows Phone vakuuttaa ja Lumia 800:aan yhdistettynä erittäin vakuuttava paketti.

Miten netin selaus, onko nopeaa voiko avata useita sivuja ettei muisti lopu, toimiiko flash? softien asennus, helppoa? sähköpostit, pankkimaksut? voiko käyttää nopeana luotettavana ja helppona älypuhelimella vai onko vaan perus nokia eli kännykkä kamera ja gps…

Tässä nyt oli aika laimeasti sanottu että kyllähän se on ok ja toimii, mutta herättikö tämä nyt ollenkaan sitä fiilistä että huippupuhelin?

11. But kun se ei ole Nokia. Myyt liian halvalla niin imago kärsii ja Nokia ei taatusti halua leimautua ”kiinan valmistajaksi” ainakaan tällä sektorilla. Afrikkaluurit asia erikseen.

Sitä paitsi et ole saamassa vastaavaa luuria ellet sitten kikkaile tuota Nokian navia siihen. Onnistuuhan se nykyään, mutta vaatii säätöä. Virallisesti et yksinkertaisesti saa samanalaista winukkaa mihinkään muuhun luuriin kuin Nokialaisiin.

Eri asia sitten maksatko +200e navigoinnista :)

mites miinus puolella ei ole tuo sikakallis hinta?
vastaavia winukka founejahan saa 200€ halvemmalla..

9. Puhumattakaan siitä, että Nokialla ei kenties vielä ole ihan ammattitaistoista porukkaa tuon käyttiksen suhteen. Edelliset osaajat oli Symbian puolelta ja luuta on heilunut. Sitä paitsi jos päivitykset tulevat nopeasti ja tehokkaasti niin turha sinne väliin on tunkea sitä prosessia hidastavaa elementtiä. Varsinkin kun WP:ssä on vielä kehittämistä tietyiltä osin. Eli päivityksiä on tultava.

Itse tosin ihmetyttää jotkut noista miinuksista Nokian kannalta:

-USB-liitännän muovinen suojaläppä (olisivat taatusti voineet tehdä jonkin muun ratkaisun. Kokemusta on taatusti.

– Helposti naarmuuntuva kameran kromikehys (tässä kohtaa luulisi Nokialla olevan eniten kokemusta koko maailmassa liittyen puhelimiin. Varsinkin kun ottaa huomioon nykyisen rakenteen noissa kuorissa. Väri ei himmene, naarmut pysyy hyvin piilossa koska materiaali on samaa vaikka luurista poraisi läpi. Väri myös.Miksi hemmetissä eivät esim. tehneet siitä alumiinisen/rosterisen josta naarmut näkyy huomattavasti heikommin. Tai samaa polya eri värillä.

MS kritiikkiä…
– Ei datayhteyden jakamismahdollisuutta (oikeasti, kaikilla on tuo tai on tulossa. Miksi hemmetissä tuo tuntuu olevan niin uskomattoman hankala ominaisuus?)

@7 Eipä Nokialla ole vielä ollut edes aikaa tehdä omaa käyttöliittymää kun aikaa on varmasti kulunut ihan muuhun hommaan.

”Toistaiseksi Nokia ei ole saanut erivapauksia Windows Phone -käyttöjärjestelmän käyttöliittymän suhteen, joten softapuolen yksilöinti rajoittuu Nokian omiin esiasennettuihin sovelluksiin.”

Mihin tämä kommentti perustuu? Kuka on sanonut, että Nokialla ei ole erivapauksia käyttöliittymän suhteen? Elopin puheista käy selville ihan muuta.

On kaksi täysin eri asiaa:
1. Ei ole saanut erivapauksia
2. On päättänyt olla muuttamatta käyttöliittymää, koska standardi liittymä toimii hyvin, vaikka erivapaus muutoksille onkin olemassa

…tai sitten tässä yksilössä ei ole viimeisintä softaa.

Radiomiksauksen offline-toiminto toimii myös Suomessa, kun vaihtaa puhelimen regioniksi ensin UK:n, käynnistää Nokia Musiikin ja Mix radion. Tämän jälkeen vaihtaa alueeksi taas Suomen.

Kokeilin laitetta Singaporessa ja laite toimi kyllä todella sujuvasti ja oli erittäin upeannäköinen. Vähän kyllä harmittaa, että puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa ja lte- sekä nfc-ominaisuutta. Pitänee vissiin odottaa Lumia 900:aa.

”3G-verkot ovat tuettuna neljällä taajuudella” sanotaan myös Nokian sivuilla mutta eipäs toimi. On olemassa kaksi eri versiota Lumia 800:sta Amerikka- ja Eurooppamalli joissa kummassakin on kolme 3G taajuutta. Ero on 850/900 taajudet. Ostin Lumia 800:an ja möin pois ja ostin N9 juuri tämän takia koska tarvitsen 850MHz taajuden.

HW-speksithän tuossa nimenomaan ovat varsin hyvät. Käyttis puolestaan on sulavasti toimiva, mutta toiminnallisuudeltaan hyvin rajoittunut, ja muistuttaakin näiltä osin kovasti iPhoneja.

Paremmilla HW-spekseillä voisi jopa harkita, tällaisenaan ei.

Muropaketin uusimmat