Testissä Nokia Lumia 800

Nokia julkisti viime lokakuussa pidetyssä Nokia World -tapahtumassa pitkään odotetut ensimmäiset Windows Phone -puhelimensa, Lumia 710:n ja Lumia 800:n. Monien mobiilialan ammattilaisten mielestä ensimmäisten Windows Phone -puhelimien harteilla lepää Nokian tulevaisuuden suunta. Suuremmissa Euroopan maissa Lumia-mallit tulivat myyntiin marraskuussa, mutta Suomen markkinat ovat vielä saaneet odottaa niiden saapumista. Vihdoin 11.1 Nokia ilmoitti Lumia 800:n tulevan Suomessa kauppoihin 1. helmikuuta lähtien 529 euron suositushintaan. Halvimmillaan laite on kuitenkin ennakkotilattavissa 449 eurolla.

TaskuMuro pääsi hypistelemään Lumia 800:aa ensimmäistä kertaa marraskuun puolivälissä pidetyssä Hello Helsinki! -tapahtumassa, mutta joutui edelleen tyytymään odottamaan oman testikappaleen saamista. Joulukuun lopulla saimme vihdoin näppeihimme “oman” Lumia 800:n. Tästä kiitos kuuluu Jimm’s PC-Storelle, joka on tuonut laitteita itse ulkomailta joulukuun alkupuolelta lähtien. Koska TaskuMuro esitteli jo Lumia 800:n melko kattavasti marraskuisessa ensikokeiluartikkelissa, tyydymme tässä pikatestissä lähinnä täydentämään aiempia kokemuksiamme sekä tuomaan esiin käytössä ilmenneitä näkökulmia. Lisäksi mukana ovat kameralla otetut mallikuvat, joita emme saaneet otettua marraskuisella esittelylaitteella.

Lumia toimitetaan keskitasoa kookkaammassa sinisessä rasiassa, joka on valmistettu paksusta pahvista. Pakkauksen pinta on kuvitettu värikkäillä Lumia 800:n kuvilla. Pakkauksen sisältä löytyy itse puhelimen ohella WH-902-stereokuulokkeet, AC-16-pikalaturi, puhelimen väriin sopiva pehmeä suojakuori, CA-185CD-datakaapeli, pikaopas, käyttöohje ja tuotetietolehdykkä.

Lumia 800:n ulkomitat ovat 116,5 x 61,2 x 12,1 mm, joten se ei sijoitu kovinkaan lähelle markkinoiden ohuinta päätä. Myöskään 142 gramman paino ei ole puhelimen koko huomioiden erityisen pieni. Puhelimen runko on työstetty yhdestä polykarbonaattipalasta ja värivaihtoehtoina tarjolla ovat musta, syaanin sininen sekä magentan punainen.

Kapasitiivisen kosketusnäytön koko on 3,7 tuumaa ja tarkkuus 800×480 pikseliä. Se perustuu AMOLED- ja ClearBlack-tekniikoihin ja sen suojana on kaarevapintainen Corning Gorilla Glass -lasi. Näyttöpaneelissa on käytetty valmistuksen kannalta edullisempaa PenTile-tekniikkaa, joka tarkoittaa pienempää alipikseleiden määrää ja on tarkkasilmäisempien käyttäjien havaittavissa tietyissä tilanteissa. Yleisesti ottaen näytön kuvanlaatu on markkinoiden parasta päätä – väritoisto on kohdallaan ja musta on oikeasti mustaa. Myös auringonvalossa näkyvyys on hyvä.

Kahdeksan megapikselin kamera on automaattitarkenteinen ja varustettu Carl Zeiss -laajakulmaoptiikalla sekä LED-kaksoissalamalla. Qualcommin MSM8255 -järjestelmäpiiri sisältää 1,4 gigahertsin Scorpion-prosessoriytimen sekä Adreno 205 -grafiikkayksikön. RAM-muistin määrä on 512 Mt ja sisäistä tallennustilaa on 16 gigatavua. 3G-verkot ovat tuettuna neljällä taajuudella ja data liikkuu HSDPA 14,4 Mbit/s ja HSUPA 5,76 Mbit/s nopeuksilla.

Nokian kuoriratkaisu on kerännyt paljon huomiota, eikä suotta, sillä rakenne on poikkeuksellinen. Puhelimen runko on nimittäin jyrsitty yhdestä polykarbonaattimuovikappaleesta ja tekniikka on upotettu sisään puhelimen etupuolelta. Oletusarvoisesti muovi ei puhelimen kuorimateriaalina kuulosta kovinkaan premium-tason materiaalilta, mutta Lumia 800 tekee poikkeuksen.

Koska kuoret ovat “yhtä puuta” eikä rakenteessa ole saumoja, tuntuu puhelin erittäin tukevalta ja laadukkaalta. Reunoilta pyöristetyn muotoilun ansiosta se istuu erittäin mukavasti käteen, vaikkakin kovan muovipinnan takia laite saattaa tuntua hieman liukkaalta. Oikeaan kylkeen sijoitetut krominkiiltoiset painikkeet ovat tuntumaltaan terävät ja vasteikkaat.

Lumia 800:n taustapuoli on hyvin pelkistetty ja sen ainoa yksityiskohta on krominkiiltoinen kamerakehys sekä kahden LED-valon salama. Koska laitteen runko koostuu yhdestä kappaleesta, ei siitä löydy irrotettavaa takakuorta. Samasta syystä myöskään akku ei ole käyttäjän vaihdettavissa. Micro-SIM-kortin paikka löytyy tästä syystä puhelimen yläpäädystä pienestä muovisesta kelkasta. Harmillisesti kelkka sekä sen vieressä oleva microUSB-liitännän muovinen suojaläppä ovat hieman heppoisesti toteutettuja. Varomattomalla käytöllä suojaläppä jää suurella todennäköisyydellä puhelimen elinkaaren aikana käyttäjän käteen.

Lumia 800:n kameran linssi on sijoitettu taustapuolen yläpuoliskon keskelle, kiiltävän koristekehyksen yläreunaan. Koristekehys on tyylitelty etsatulla Nokia-logolla sekä Carl Zeiss Tessar -tekstillä. Harmillisesti kromiosa on todella herkkä naarmuuntumaan ja siinä oli havaittavissa naarmuja jo pakkauksesta otettaessa. Kameran linssi on aavistuksen pinnan tasoa alempana, joka suojannee sitä naarmuuntumiselta pöydän pintaa vasten. Kahden LED-valon salama on sijoitettu kameralinssin yläpuolelle.

Lumia 800:n kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä (3268 x 2448) ja se on automaattitarkenteinen. Tapansa mukaisesti Nokia on päätynyt käyttämään Carl Zeiss Tessar -optiikkaa. Lumia 800:n tapauksessa optiikan F-arvo on 2.2 ja polttoväli 28 mm. Videokuvausta on mahdollista harrastaa 720p-laadulla 30 FPS -nopeudella. Käytössä on mm. digitaalinen kuvanvakautus sekä jatkuva automaattitarkennus. Kamera tallentaa videon MPEG-4-muotoon.

Kamerasovellus tukee mm. paikkatietojen tallennusta, kosketustarkennusta ja kuvien suoraa jakoa internetiin. Asetuspuolella tarjolla on valotuksen kompensaatio, valkotasapainon säätö, ISO-arvon valinta, kohdistuspisteen valinta sekä tarkennustilan valinta. Lisäksi tarjolla on kuvanlaadun säätöasetuksia sekä kuvaefektejä.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, lähikuva, hämäräkuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 800:n kamerasovellus on nopeatoiminen ja kameran laukaisinta on mahdollista käyttää sekä näyttöä koskettamalla että erillistä kaksiportaista kuvauspainiketta painamalla. Windows Phonen natiiviin kuvaussovellukseen ei ole muutamia asetusvaihtoehtoja lukuun ottamatta tehty Nokian omia muutoksia.

Kahdeksan megapikselin kameran kuvanlaatu on luokkansa paremmasta päästä. Värit toistuvat useimmissa tilanteissa luonnollisesti ja tarkkuus on melko hyvällä tasolla. Tietyissä haastavammissa olosuhteissa esiintyy kuitenkin ongelmia oikean valkotasapainon löytymisessä. Tämä on nähtävissä kolmannessa, aamuhämärässä otetussa kuvassa, jossa taivas on värjäytynyt voimakkaan siniseksi. Kännykkäkameralle tyypilliseen tapaan hämärissä olosuhteissa kuvaan ilmestyy myös selvää kohinaa. Hyvässä tai kohtalaisessa valossa Lumia 800:n kameralla saa aikaa kelvollista jälkeä.

Videokuvaus tapahtuu Lumialla 720p-tarkkuudella ja 30 FPS:n päivitysnopeudella. Videon kuvanlaatu on melko hyvää, vaikkakin automaattitarkennus tuntuu toimivan välillä hieman hitaan puoleisesti.

Lumia 800

Toistaiseksi Nokia ei ole saanut erivapauksia Windows Phone -käyttöjärjestelmän käyttöliittymän suhteen, joten softapuolen yksilöinti rajoittuu Nokian omiin esiasennettuihin sovelluksiin. Näitä ovat käytännössä Nokia Navigointi, Nokia Kartat ja Nokia Musiikki. Lisäksi Marketplace-sovelluskaupasta löytyy Nokian oma osasto, jossa on tarjolla Nokian puhelimille tarkoitettua sisältöä. Suomessa myytävistä puhelimista tulee löytymään vielä tiettävästi Helsingin Sanomat ja Sports Tracker -sovellukset. Valmistajien omat sovellukset ovat Windows Phone -puhelimissa poikkeuksellisen tärkeässä roolissa, sillä kustomointimahdollisuudet käyttöjärjestelmän tai rautapuolen ratkaisujen osalta ovat hyvin rajatut.

Lumia 800

Nokia Kartat on ollut merkittävä osa Nokian palvelutarjontaa vuoden 2007 syksystä lähtien, jolloin Nokia hankki Navteq-karttayrityksen omistukseensa. Täten on luonnollista, että Kartat on käytössä myös Nokian Windows Phone -puhelimissa. Windows Phonen Nokia Kartat on yksinkertaistetumpi, kuin esimerkiksi Symbian-puhelimien Kartat-sovellus. Kartat-sovelluksen toiminnallisuudet rajoittuvat lähinnä karttojen selailuun, hakutoimintoon, oman sijainnin näyttämiseen sekä lähistöltä löytyvien mielenkiintoisten paikkojen etsimiseen. Karttapohjaksi voi valita myös satelliittinäkymän tai joukkoliikennenäkymän, jos sellainen on alueelta saatavilla.

Lumia 800

Nokia Navigointi on oma Kartoista eriytetty sovellus, jota ei ole saatavilla muiden valmistajien Windows Phone -puhelimille. Se tarjoaa ilmaisen ääniopastavan navigoinnin yli 100 maassa lähes 50 kielellä. Lisäksi tarjolla on Symbian-alustoilta tuttu mahdollisuus ladata kartat ja opastusäänet valmiina pakettina puhelimeen. Myös navigointi on toteutettu Karttojen tapaan melko yksinkertaisesti, mutta siitä huolimatta toimivasti.

Toimintaperiaate on suoraviivainen – haetaan kohde, hyväksytään se ja puhelin siirtyy opastusnäyttöön. Reittivalintaan ei valitettavasti pysty vaikuttamaan, vaan käyttäjän on tyydyttävä sovelluksen suosittelemaan vaihtoehtoon. Käyttäjän valittavissa on lähinnä kartan värimaailma (yö/päivä), kuvakulma (2D/3D), kolmiulotteiset maamerkit (päällä/pois), opastusääni, mittayksiköt sekä hetkellinen kartan zoomaus. Navigointiruudussa näkyvillä on seuraava opastustapahtuma nuolineen, reittiviivalla varustettu karttanäkymä, etäisyys kohteeseen, hetkellinen nopeus sekä valikkopainike.

TaskuMuron testikäytössä Navigoinnin kanssa ei esiintynyt ongelmia ja johdatti onnistuneesti perille kerta toisensa jälkeen.

Nokia Musiikki -sovellus yhdistelee Windows Phonen natiiveja musiikkiominaisuuksia Nokian omiin lisäpalveluihin. Valikosta löytyy musiikkisoitin (oma musiikki), radiomiksaus, Nokian musiikkikauppa sekä keikkahakutoiminto. Musiikkisoitin on identtinen WP:n oman soittimen kanssa. Mp3-kauppa on Nokian oma musiikkikauppa ja sen käyttämiseen tarvitaan Nokia-tili. Keikat-ominaisuus listaa lähialueella lähipäivinä pidettävät keikat ja esittää niihin liittyvät tiedot. Myöhemmin palvelun kautta voi myös ostaa lippuja keikoille.

Ehkäpä mielenkiintoisin on uniikki radiomiksaus-ominaisuus. Radiomiksaus-toiminnon käyttäminen on ilmaista eikä se vaadi rekisteröitymistä. Nimestä huolimatta kyseessä ei ole suoranainen radio, vaan musiikin striimauspalvelu, jossa käyttäjä voi osittain vaikuttaa kuuntelemaansa musiikkiin. Käyttäjällä on valittavinaan yli 100 viikoittain muuttuvaa tyylilajeittain järjestettyä soittolistaa, josta kustakin löytyy noin 50 kappaletta. Kappaleet ovat peräisin Nokian musiikkikaupan yli 15 miljoonan biisin valikoimasta.

Käyttäjä voi halutessaan siirtyä kappaleesta seuraavaan, mutta liian tiheän kappaleiden vaihdon jälkeen sovellus ottaa kappaleenvaihtonäppäimen hetkeksi pois käytöstä. Halutessaan käyttäjä voi ladata 200 kappaletta toistettavaksi offline-tilassa. Jostain syystä tämä ominaisuus ei kuitenkaan ollut käytettävissä testikappaleessa. Lisäksi käyttäjä voi valita mieleisensä artistin, jonka perusteella sovellus luo samaa musiikkityyppiä noudattavan sekalaisen soittolistan. Myöskään tämä ominaisuus ei ollut testikappaleessa käytettävissä. Yleisesti ottaen radiomiksaus toimi testijaksolla moitteettomasti ja tarjosi helpon tavan kuunnella halutun tyyppistä musiikkia.

PÄIVITYS 12.1.2012: Nokian edustajan mukaan Lumia 800 saa helmikuun 1. päivä päivityksen, jonka jälkeen Radiomiksauksesta puuttuneet ominaisuudet toimivat myös Suomessa.

TaskuMuro pääsi testaamaan Lumia 800:aa käytännössä parin viikon ajan ja laite toimi koko jakson moitteettomasti. Laitetta ei tarvinnut käynnistää turhaan uudelleen eikä vakavampia jumiutumisia havaittu. Yleisesti ottaen käyttöjärjestelmä toimii 1,4 gigahertsin suorittimella erittäin sujuvasti ja näyttävästi, vaikka satunnaisesti latauspompulat saattavatkin juosta ruudun ylälaidassa miettimisen merkiksi. Rautapuolen suorituskyky riittää mainiosti Windows Phonen pyörittämiseen.

Lumia 800:n muotoilu ja rakenne miellytti testaajia suuresti testijakson aikana. Vaikka Lumian paksuus on yli 12 mm, ei se tunnu taskussa tai kädessä erityisen paksulta. Puhelin sopii hyvin käteen ja reunoiltaan pyöristetty näytön lasi sekä monoblokkirakenne tuovat käyttötuntumaan viimeisen silauksen.

TaskuMuron testijakson aikana Lumia 800:aa ladattiin keskimäärin kerran vuorokaudessa. Aktiivisemmalla käytöllä akun sai tyhjentymään jo alkuiltaan mennessä, mutta toisaalta vähäisellä käytöllä päästiin parhaimmillaan 1,5-2 päivän valmiusaikoihin. Nyrkkisääntönä voitaneen todeta, että Lumia 800 on hyvä ladata kerran päivässä. Akunkesto voisi olla parempikin, mutta melko runsaasti verkkoa hyödyntävä käyttöjärjestelmä sekä luokassa pienehkö 1450 mAh akku tekevät tehtävänsä.

Kuten jo ennakkotestissä totesimme, Lumia 800 ei kykene tuottamaan juurikaan yllätyksiä aiemmin Windows Phone -puhelinta käyttäneelle. Sen sijaan pitkän linjan Nokia-miehelle Microsoftin tuore mobiilikäyttöjärjestelmä saattaa aiheuttaa ihmetystä valtavirrasta poikkeavalla toteutuksellaan. Windows Phone -puhelimien massasta on hankala erottua edukseen, mutta Nokia on onnistunut siinä kohtalaisen hyvin. Lumia 800:n tuntuma, rakenne ja muotoilu vakuuttavat. Suorituskyvyn ja näytön tarkkuuden suhteen mennään pitkälti Microsoftin talutushihnassa, mutta esimerkiksi ClearBlack-AMOLED-näytön ja kahdeksan megapikselin kameran suhteen Nokia on tehnyt hyvää työtä. Myös Nokian omat lisäsovellukset antavat todellista lisäarvoa käyttäjälle – navigointi ja radiomuksaus ovat kovan luokan ilmaispalveluita peruspaketin lisänä.

On toki monia seikkoja, joiden perusteella kuluttajat valitsevat Windows Phone -puhelimensa, mutta Lumia 800:lla on ainakin lyödä useita valtteja pöytään. Aivan jokaista se ei varmasti onnistu miellyttämään, mutta Nokia on joka tapauksessa tehnyt kelpo avauksen uudelle älypuhelinstrategialleen. Aika näyttää, mihin se johtaa. Nokia joko nousee tai kaatuu Windows Phonen mukana.

 

Hyvää
 • Rakenne ja laatuvaikutelma
 • Muotoilu ja käyttömukavuus
 • Kamera
 • Näyttö
 • Navigointi & Radiomiksaus
 • Sujuvasti toimiva Windows Phone -käyttöjärjestelmä
 • Suojakuori toimitetaan mukana
Huonoa
 • USB-liitännän muovinen suojaläppä
 • Helposti naarmuuntuva kameran kromikehys
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Ei datayhteyden jakamismahdollisuutta

 

 

Juha Kokkonen

Kommentit

2.

Mistäs lähtien akku, jota ei voi vaihtaa itse, ei ole ollut miinuksen arvoinen asia?

Vastaa tähän
3.

@61. Pakko nyt mainostaa, että LG Optimus 7 ainakin saa vaihdettua skandinäppiksen ihan “Keyboard” -valikon alta, vaikka luuri pysyy muuten englanninkielisenä. Lisäksi siellä on nyt vinopino muitakin kieliä. En sitten tiiä onko luurissani jotain spessua mutta….

Vastaa tähän
4.

Saako tolla otettua screenshotteja & jaettua se sitten helposti?

Vastaa tähän
5.

Juha, kerro nyt miksette ota N9 mukaan? Itse N9, iphone4 ja s2 käyttäneenä on N9 kaikista paras, olisi kiva kuulla miten se pärjäis teidän testeissä?

Vastaa tähän
6.

“USB-liitännän muovinen suojaläppä”
Kommentit läpi luettuani oli pakko tuohon puuttua. Eikö normaalia ole että koko suojaläppää edes ole? Joten on hieman vaikea ymmärtää miten sellaisen oleminen on negatiivinen asia :p

Vastaa tähän
7.

59: Sitä ihmettelin myös itse, että miksi tuollainen rajoitus on täytynyt tehdä rautatasolla, mutta näin minulle Microsoftin ja Samsungin edustajat kertoivat, kun kysyin lokalisoinnin ja suomenkielen puutteesta päivitetyissä laitteissa. Henkilökohtaista kokemusta minulla ei ole kuin toimistolta löytyvistä LG Optimus 7:stä sekä Samsung Omnia 7:stä.

Vastaa tähän
8.

@2 Ei niitä rautaspeksejä muissakaan luureissa nosteta siksi ettei käyttis pyörisi yhdellä corella, vaan 1080p-videokuvauksen, pelien ja muun mediasisällön toistamisen vuoksi. Vai vaatiiko esim. Windows 7 yksistään kahdeksaa ydintä ja tehokkaita näytönohjaimia?

Vastaa tähän
9.

58: Erikoista, että olisi rautatason ongelma lokalisointi. En ihan niele tuota. Itsellä ainakin Mangon myötä tuli mahdolliseksi käyttää suomi-näppistä, varsinaista lokalisointia ei kuitenkaan löydy, koska tämä on saksan malli alunperin. Mango päivityshän koostui kahdesta päivityksestä jossa toinen on sama luurista riippumatta ja laitekohtaisesta päivityksestä jossa sitten valmistajan omat jutut.

Vastaa tähän
10.

57: Mango-asennus ei ole pinnan alta sama riippumatta siitä, missä puhelimessa se on asennettuna. Olen keskustellut asiasta Microsoftin ja Samsungin edustajan kanssa ja heidän mukaansa puhelimen lokalisointi on “lukittu rautatasolla” ja tästä syystä ei ole muutettavissa ohjelmistopäivityksellä. Ainakaan TaskuMuron toimistolta löytyvistä ensimmäisen polven puhelimista ei löydy suomenkielistä näppäimistöä tai tekstinsyöttöä ennen eikä jälkeen Mango-päivityksen. En sitten osaa sanoa, eikö kaikkien ensimmäisen sukupolven puhelimien suhteen asia ole näin.

Vastaa tähän
11.

48: Vaikkei suomenkielen käännöksiä käyttöjärjestelmän teksteihin ole suoraan saatavilla, toimii silti tekstinsyöttö suomeksi vaihdettaessa suomalainen näppäimistö käyttöön. Eikä se ole kiinni siitä onko alunperin mango vai ei, koska kaikissa on sama mango paketti sisällä jos sen on päivittänyt. Jos laittaa näppäimistöasetuksista useamman näppiksen voimaan voi näitä vaihtaa lennossa näppäimistöltä mikä on erityisen kätevää jos kirjoittelee välillä englantia ja välillä suomea tai mitä muita kieliä sitten käyttääkään.

Vastaa tähän
12.

52: Puhelimet, joita ei ole julkaistu alunperin Mangolla varustettuna. Kuten tuossa jo mainittiinkin, niissä on pääpiirteittäin heikompi suoritin eikä käyttöjärjestelmään ole saatavissa suomenkieltä edes Mango-päivityksen myötä, koska lokalisointi on määritelty rautatasolla.

54: Videoarvosteluja pyritään tekemään aina, kun vain on aikaa/mahdollista. Tuon muutaman minuutin videon tekemiseen menee suunnilleen saman verran aikaa, kuin perinteisen artikkelin tekemiseen, joten monesti aika ei riitä videon tekemiseen.

Vastaa tähän
13.

Noin vuoden LG Optimusta (WP 7.5) käyttäneenä voin sanoa että vaihtaisin samalla sekunilla Lumia 800:seen. LG ei toimi puhelimena kun ei saa verkkoyhteyttä…

Vastaa tähän
14.

Mihin videoarvostelut on hävinnyt? Harmittavasti että on loppunut/tauolla.

Vastaa tähän
15.

@52
Käsittääkseni 1. sukupolven WP puhelimilla tarkoitetaan niitä, jotka julkistettiin ja tuotiin myyntiin ennen Mango päivitystä. Myös 1. sukupolven laitteissa on yleensä 1Ghz snapdragon prosessori, näissä 2. sukupolven vehkeissä on yleensä 1,4-1,5GHz snapdragon. Esim. Nokia lumia 900/800/710, HTC Titan ja Samsung Omnia W.

Vastaa tähän
16.

voisko joku selittää mikä on ensimmäisen sukupolven winukka puhelin?
kaikkiin nykyisiin winukka puhelimiin kun mango on olemassa virallisena päivityksenä.

Vastaa tähän
17.

Ja jos joku ei tienny, niin muistikorttipaikan puuttuminenhan ei johdu Nokiasta vaan käyttiksestä.

http://support.microsoft.com/kb/2450831 eli juuri missään Windows Phone 7 puhelimessa sitä ei ole, koska ei sitä voi käyttää yleisenä “muistikorttipaikkana”.

Vastaa tähän
18.

N9 on ehkä kuoleva järjestelmä, mutta monille se on silti asettanut riman täysin uudelle tasolle älypuhelimien käyttöliittymissä. Siksi sen kuuluisi imo olla ehdottomasti mukana, jos vertaillaan eri puhelimien käyttöjärjestelmiä. Ja kuolluthan(kuoleva se saattaa ollakin) kyseinen käyttis ei ole, juuri eilenkös se oli kuin vuosi uutta tieto PR 1.2 versiosta nettiin.. Ja oletettavasti N9:n omianisuuksia tullaan tulevaisuudessa käyttämään muissa puhelimissa, joten kyse ei tosiaankaan olisi katsaus tuulahdukseen menneisyydestä, vaan ennemminkin tulevaisuudesta. Ja joka tapauksessa, eikös artikkelit tehdä kuitenkin tämän päivän laitteita silmällä pitäen, ja N9:nhän on Suomessa kuitenkin yksi tämän hetken myydyimmistä puhelimista. SIksikin olisi hieman outoa jos se jätettäisiin pois..

Puhelinta kaupassa testaamalla ei voi saada kunnolla kuin pintaraapaisun puhelimen ominaisuuksista. Siellä ne pienet toistuvat ongelmat/epäloogisuudet eivät toistu niin montaa kertaa ,että se rupeiasi varsinaisesti ärsyttämään.

Vastaa tähän
19.

48: Esimerkiksi, laitoin Naviin kartan latautumaan puhelimen muistiin ja ajattelin samalla selailla nettiä. Nettiselailun jälkeen palasin naviin, mutta eipä ollut lataus edennyt mihinkään siitä, kun koti näppäintä olin painanut.

Vastaa tähän
20.

37: WP7-puhelimissa, joissa ei ole alunperin ollut Suomen kieltä, ei sitä tule myöskään käytettäväksi Mango-päivityksen myötä. Puhelimissa joissa on alun perin ollut Mango, voidaan toki säätää asetukset niin, että valikkokielenä on englanti, mutta näppis ja tekstinsyöttö on suomeksi.

38: Kyllä. Taitaa olla jotain viitisen kertaa, kun soitin antaa siirtyä peräjälkeen seuraavaan kappaleeseen, jonka jälkeen käyttäjän on tyydyttävä hetkeksi soivaan kappaleeseen. Sovelluksessahan ei voi itse valita seuraavaksi soivaa kappaletta, vaan se arvotaan automaattisesti valitun genren mukaan.

42: Kannattaa nyt kuitenkin edelleen muistaa, että ensimmäisen sukupolven (WP7) puhelimia ei kannata verrata Mango-puhelimiin. Halvin HTC:n Mango-puhelin on tällä hetkellä Radar, joka on hintaseurannan mukaan halvimmillaan 358e. Siinä on mm. huonompi kamera, hitaampi prossu, vähemmän muistia ja huonompaan tekniikkaan (S-LCD) perustuva näyttö, kuin Lumia 800:ssa. Nokian kilpaileva malli sille on Lumia 710, joka tulee olemaan varmasti noin 100-150e isoveljeään halvempi.

43: Akunkesto on yksi niistä syistä, miksi myös minä edelleen pidän Nokian uusimmista Symbian-luureista. Omassa sekalaisessa käytössä niissä kestää akku noin 1,5-2 kertaa pidempään, kuin muissa älypuhelimissa.

45: Minkä tyyppistä moniajoa kaipaat ja minkä sovellusten kanssa? Avoinna olevat/viimeksi käytetyt ohjelmathan saat näkyviin painamalla paluunuolta pohjassa.

46: Omien kokemuksieni perusteella ei ainakaan mitään valittamista äänenlaadussa Koss PortaPro -kuulokkeilla.

47: Tässä kuussa on vielä luvassa artikkeli, jossa tutustutaan WP Mangoon, Android ICS:ään ja iOS 5:een. N9:n harmattania tuskin otetaan mukaan, koska kyseessä on kuoleva/kuollut käyttöjärjestelmä, joka edustaa enää pientä marginaalia.

Yleisesti ottaen mainitsemistasi seikoista saa kyllä aika hyvän kuvan yksittäisten käyttöjärjestelmien testiartikkeleita lukemalla. Loogisuus ja käyttömukavuuteen liittyvät asiat ovat kuitenkin niin pitkälti henkilökohtaisia asioita, että puhelimia kannattaa koittaa itse tai vaihtoehtoisesti katsella videoita esimerkiksi YouTubesta.

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.