Uusimmat

MSI GE72 6QF Apache Pro -pelikannettavan esittely

22.12.2015 10:33 Antti Valkeinen

MSI GE72 6QF Apache Pro on MSI:n kattavan pelikannettavien malliston parhaimmistoa. 17,3-tuumainen ja Full HD -resoluution IPS-näyttö on LG:n valmistama ja tallennustilasta vastaavat 128 gigatavun SSD-aseman ja yhden teratavun HDD-aseman kombo. Muropaketin Hintavertailun mukaan kannettavan hinta liikkuu tällä kokoonpanolla 1700-2000 euron välillä. MSI:lle tyypilliseen tapaan GE72-mallin runkoa on saatavilla eri komponenteilla, kuten pykälää heikommalla GeForce GTX 960M -näytönohjaimella ja vanhemmilla prosessorimalleilla varustettuna.

msi_1

Lähes kolmen kilon painoinen pelikannettava on hillitymmästä päästä vakavasti otettavia pelikannettavia. Musta magnesium-seoksesta ja muovista valmistettu runko on miellyttävän näköinen ja tuntuu pöydällä laadukkaalta kosketella. Pienempikokoisista kannettavista tuttu rungon jäykkyys sen sijaan puuttuu lähes täysin ja syliin napatessa nitinä ja natina täyttävät huoneen. Kun mukaan otetaan vielä reilun puolen kilon painoinen 150 watin virtalähteen ja huomataan kannettavan jäähdytysjärjestelmän toimivan täysin alapuolelta tapahtuvan ilman kierron varassa; on selvä että tätä konetta on tarkoitettu käytettäväksi pöydällä. Samaan konseptiin osoittaa pienikokoinen 51 wattitunnin akku, jolla laite jaksaa pysyä käynnissä ilman verkkovirtaa 2-4 tuntia.

Päivitetyn prosessorin ja muistitekniikan lisäksi ominaisuuksissa on joukko odotettuja uudistuksia, kuten siirtyminen Windows 10 Pro -käyttöjärjestelmän käyttöön sekä C-tyypin USB 3.1 -portti. Muita lähiaikoina rantautuneita ja tämän tason pelikoneelta odotettavia ominaisuuksia edustaa IPS-näyttöpaneeli ja NVIDIAn uusimpaan Maxwell-näytönohjainsukupolveen kuuluva GTX 970M -näytönohjain.

msi_2

Oikean reunan liitinvalikoima lähtee vasemmalta katsoen Kensington -lukosta, jonka jälkeen päästään käsiksi RJ-45-verkkoliittimeen. Gigabitin verkkoyhteydestä vastaa erityisesti pelikäyttöön viilattu Killer e2400 -ohjain, joka tarjoaa verkkoliikenteen priorisoinnin ja seurannan viiveiden vähentämiseksi. Killer Shield -ominaisuuden väitetään markkinointipuheiden mukaan parantavan digitaalitekniikassa haitallista jitteriä, eli signaalin huojuntaa merkittävästi tavanomaisiin verkko-ohjaimiin verrattuna. Yhdessä nopeaan vasteaikaan optimoidun e2400-piirin kanssa myös verkko-ohjaimen vasteaika paranee yhden millisekunnin tasosta hieman alle yhteen. Langattomat yhteydet hoitelee jo toiseen sukupolveen päivittynyt Intelin 802.11ac-ohjain. Kaksikanavainen AC 3165 on edeltäjäänsä käytössä aavistuksen nopeampi ja virransäästötilassa energiatehokkaampi. Bluetooth-tuki on päivittynyt 4.2-versioon, jonka merkittävimpinä uudistuksina edeltäjäänsä verrattuna on yli kaksinkertainen nopeus, tietoturvapäivitykset ja aiempaa alhaisempi energiankulutus.

 

Siniset värikoodit ovat tuttu ominaisuus USB 3.0 -standardin mukaisissa porteissa, joita löytyy kaksi kappaletta. HDMI 1.4 -näyttöliitin tukee 4K-resoluution näyttöä, eikä huonommaksi pistä myöskään Mini-DisplayPort 1.2 -liitin. Käytännössä tämä tarkoittaa mahdollisuuden kolmen näytön samanaikaiseen käyttöön. USB-liitäntöjen sarjan täydentää yksi C-mallin liitin, jonka taustalta löytyy ASMedian valmistama USB 3.1 -ohjainpiiri. MSI:n kannettavan tapauksessa USB 3.1 -liitännän suurin mahdollinen nopeus on 10 gigabittiä sekunnissa ja tehoa liitännästä voidaan ottaa noin viiden watin edestä, vaikka standardi mahdollistaa jopa 100 Watin liitäntöjen rakentamisen.

Kullatut 3,5 millimetrin liitännät kuulokkeille ja mikrofonille antavat pitkä-aikaisen suojan korroosiota vastaan ja hyvän häiriönsietokyvyn. Pelkällä kullatulla liitännällä ei sen sijaan saa aikaiseksi hyvää ääntä ja siihen ongelmaan MSI on kehittänyt useita vaikuttavan kuuloisia avainsanoja sisältäviä tekniikoita. Audio Boost 2 on valmistajan tapa kertoa, että kuulokeille äänen vahvistaa peräti kolme vahvistinpiiriä. Valitettavasti tarkempia tietoja vahvistimien merkistä tai mallista ei ole ja MSI ei ole malttanut kertoa edes minkälaisten kuulokkeiden voi tässä kokoonpanossa odottaa toimivan. Virtuaalisen 7.1-äänimaailman ystäville Nahimic-ohjelmisto tarjoaa kirjaimellisesti kuuloa laajentavia ominaisuuksia ja erityisesti pelikäyttöön tarkoitettuja helpotuksia, kuten kohinan poiston muiden pelaajien kanssa kommunikointiin ja hiljaisten äänien vahvistuksen (askeleet, luotien vislauksen).

msi_3

DVD-asema on nykyaikana harvoin tarvittu ja harvinainen varuste, joka laitteesta kuitenkin löytyy. Tarjolla on myös maakohtaisesta valikoimasta riippuen kirjoittava Blu-ray-asema, jos sellaisella löytää tarvetta. DVD-aseman vieressä mustalla merkkivärillä ilmaisee toinen reliikki olemassaolostaan: USB 3.0- ja USB 3.1 -valikoiman täydentävä vanhan liiton USB 2.0 -portti. SD-muistikortinlukija on aina tarpeellinen ja tukee XC/HC-kortteja. Virtaliitin on siististi aivan yläkulmassa.

msi_4

Pientä jäykkyyttä ja muotoa näytön kanteen tuo magnesium-seoksesta valmistettu paneeli, jonka keskeltä löytyvä Gaming-logo on valaistu. Näytön saranointi on jäykkä ja kestävän oloinen. LG:n valmistamaa mattapintaista IPS-paneelia kiertää parin sentin levyinen muovikaistale ympäriinsä. Taustavalaistus on voimakas ja kohtuullisen tasainen. Mustan toisto jää kaikilla kirkkauksilla aavistuksen parhaasta mahdollisesta tasosta, mutta värien toisto on hyvä jo erikseen kalibroimattomalla näytöllä. MSI:n mukaan jokainen näyttöpaneeli on kalibroitu tehtaalla ja valmistaja tekee yhteistyötä Portrait Displays Inc:n kanssa tarjotakseen todenmukaisen värimaailman ilman lisäkalibroinnin tarvetta. Silmämääräisesti MSI on onnistunut hyvin ja kuva on erittäin kelvollinen ja selvä parannus edellisten sukupolvien TN-paneeleihin.

Näytön yläreunaan on upotettu 720p-kamera. Kameran toiminnan osoittavan valkoisen ledin lisäksi kameran reunaan on upotettu stereo-mikrofoni. Kuvanlaatu kamerassa on heikko hämärässä huoneessa, mutta paranee siedettäväksi valaistuksen kasvaessa.

msi_7

Taustavalaistu SteelSeries-näppäimistö on tuttu muista MSI:n pelikannettavista. Aavistuksen normaalista käytännöstä poikkeava näppäimistöasettelu jättää WASD-näppäinten puolelta Windows-näppäimen kokonaan pois ja näppäinten fontti on pelihenkinen. Keskijäykkä näppäintuntuma ja näppäinten liikematka ovat kannettavaksi erinomaisia, joskin herkkäsormisia saattaa ainakin väliaikaisesti häiritä näppäimistön taipuminen sormien alla. Kirjoittaminen täysikokoisella näppäimistöllä on helppoa, joskin pienikokoinen rivinvaihto aiheuttaa ainakin aluksi skandinaaviseen asetteluun tottuneelle hutilyöntejä. Taustavalaistuksen värin, erilaiset pelikohtaiset näppäimistöasettelut ja makrot saa säädettyä tuttuun tyyliin SteelSeries Engine -ohjelmiston kautta.

msi_8

Tasohiiren pinta on monista muista poiketen harjatun alumiinin kuviolla olevaa muovia. Pintakuvioitu taso toimii hikisillä sormen päillä jopa tasaista pintaa paremmin, vaikka tuntuukin aluksi oudolle. Taso ei painu alas, vaan varsinaiset hiiren napit on sijoitettu alareunaan. Nappien jäykkyys ja tuntuma sopivat konseptiin hyvin. Tasohiiri tukee nykymuodin mukaisesti usean sormen eleitä.

msi_6

Suurikokoiset kumiset tassut nostavat rungon irti pöydän pinnasta. Etureunasta vain parin millin nosto muuttuu takareunassa lähemmäs viittä milliä. Pohjan keskiosan massiivinen rei’itys pitää huolen tuloilman syötöstä prosessorin ja näytönohjaimen tuulettimille. Etureunan tyylitelty rei’itys on tehty pääkaiuttimia varten ja takakulmien pienet aukot tarjoavat suoran imun puhaltimille.

msi_10

Helposti irtoavan takakannen alta paljastuu tilavasti ja helposti lähestyttävä paketti modernia tietotekniikkaa. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy Dynaudion massiivisiin kaiutinkoteloihin, joiden ansiosta MSI on saanut otettua äänentoistosta normaalia enemmän voimaa ulos. Pienellä ja keskisuurella äänenvoimakkuudella sointi on tasapainoinen, mutta muuttuu täydellä teholla kaikesta virittelystä huolimatta lopulta hinteläksi. Kokonaisuutena järjestelmä on pelikannettavien ehdotonta kärkipäätä.

Jäähdytysjärjestelmän keskipisteenä on kannettavan suurin hukkalämmön tuottaja, eli GeForce GTX 970M -näytönohjain. Kolme neljästä lämpöputkesta lähtee näytönohjaimelta ja yksi on varattu prosessorin jäähdytystarpeen tyydyttämiseen. Täydellä kuormituksella kaksi keskipakoistuuletinta tuottavat kohtuullisen kovan äänen ja reagoivat myös pienessä kuormituksessa herkästi kuormitukseen. Tähän ikuisuusongelmaan Skylaken uudet virranhallintaominaisuudet tuovat avun ja MSI on kehittänyt erinomaisen Shift-napin, jolla prosessorin lämmöntuottoa voidaan rajoittaa Green-, Comfort- ja Sport-tiloihin. Green-tilassa prosessorin kellotaajuus nousee vain 2,5 gigahertsiin, jonka ansiosta äkilliset Boost-kellotaajuuden aiheuttamat tuulettimen nopeat pyörähdykset voidaan estää ja kone pysyy hiljaisena myös kuormituksessa.

Rasituksessa kannettavan pinta pysyi DVD-aseman kohdalta viileänä, mutta nousi pikkuhiljaa muilta osin yli 40 asteeseen. Lämpimintä on näytönohjaimen kohdalla, joka ei kuitenkaan häiritse käsien lepuuttamista koneen etureunan päällä. Yläreunan kuusikennoinen akkupatteristo on tehty kuudesta LG:n 3000 mAh:n 18650-paristosta, jota ruokkii 150 watin virtalähde. Aavistuksen alimitoitettu virtalähde kykenee täydessä rasituksessa tarjoamaan kokoonpanon tarvitseman tehon, mutta ei enää lataamaan akkuja.

msi_11

DDR4-muistin lisääminen jälkikäteen on helppoa sillä MSI ei ole ottanut kaksikanavaisesta muistiohjaimesta käyttöön kuin toisen kanavan. Suorituskyvyn kannalta kahdeksan gigatavua DDR4-muistia yhdessä kanavassa ei ole ensimmäisenä mieleen tuleva vaihtoehto ja omituinen veto valmistajalta. 128 gigatavun Toshiban SSD-asema on asennettu M.2-liitäntään ja sen kaveriksi peleille ja muille paljon tilaa vieville tiedostoille on varattu Hitachin teratavun kiintolevy.

msi_15

Maxwell-arkkitehtuuriin perustuva GeForce GTX 970M on kevennetty versio vuosi sitten esitellystä huippumalli GTX 980M:stä. 28 nanometrin tekniikalla valmistetussa GM204-grafiikkapiirissä on GTX 980M:ssä käytössä 1536 CUDA-ydintä, mutta 970M:ssä CUDA-ytimien määrä on karsittu 1280:een. ROP-yksiköitä on puolestaan käytössä 64 sijaan 48 kappaletta ja muistikaista on 192-bittinen täyden 256-bittisen sijaan. GDDR5-muistia on käytössä kolme gigatavua. GeForce GTX 970M on NVIDIAn toiseksi tehokkain mobiilinäytönohjain (jos mukaan ei lasketa kannettaviin suunnattua GeForce GTX 980:tä)  ja sen TDP arvo on 100 wattia. MSI:ssä grafiikkapiirin kellotaajuus oli 3D-rasituksessa parhaimmillaan 1038 ja GDDR5-muistien 1253 MHz.

 

Sisältö

  1. Alkusanat & Intel Skylake -mobiiliprosessorit
  2. MSI GE72 6QF Apache Pro -pelikannettavan esittely
  3. Suorituskykytestit
  4. 3D-suorituskyky
  5. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  6. Loppuyhteenveto