Uusimmat

Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset & akkukesto ja latausajat

18.02.2014 00:06 Muropaketin toimitus

Tehonkulutusta seurattiin PM300-energiamittarilla, jolla mitattiin koko tietokoneen tehonkulutus. Prosessorirasituksessa käytettiin Prime95- ja 3D-rasituksessa 3Dmark-ohjelmia. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Hyvin vähän tehoa kuluttavien kannettavien ja taulutietokoneiden osalta laturin kautta tehtävät mittaukset saavuttavat pisteen, jossa mittalaitteiden epätarkkuus ja laturin häviöt muodostivat suurimman osan kulutuksesta. Absoluuttiset kulutuslukemat voidaan T100TA:n tapauksessakin unohtaa ja keskittyä lähinnä eroavaisuuksiin. Lepotilassa mitattu seitsemän watin kulutus oli todellisuudessa ehkä noin 3 wattia, joka tapauksessa kymmeniä prosentteja Ultrabookeja vähemmän. Ero kasvoi rasituksessa kaksin ja jopa kolminkertaiseksi.

Akunkestoa mitattiin BatteryEater-apuohjelman avulla, joka tallentaa automaattisesti saavutetun valmiusajan akun loppuessa ja piirtää virran hupenemisesta kuvaajan myöhempää tarkastelua varten. Ennen mittausten aloittamista asetukset säädettiin niin, ettei näyttö tai kiintolevy sammu itsekseen tai kone vaivu virransäästötilaan testin aikana. Mittaukset suoritettiin näytön maksimikirkkaudella ja WiFi päällä.

Akunkesto oli odotetun kaltainen: toiminta-aika oli vähintään viisi tuntia rasituksesta riippumatta ja kevyessä käytössä pitkälti yli 10 tuntia. Asus lupaa akulle noin 11 tunnin keston ja siihen mittauksissa päästiin helposti. Akun lataaminen mukana tulevalla laturilla kesti parhaimmillaan noin neljä tuntia ja huonoimmillaan koko päivän. Ultrabookien mukana tulevat kuusi kertaa tehokkaammat laturit hoitivat homman parhaimmillaan alle kahden tunnin.

Lisäksi mittasimme prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötiloja AIDA64-ohjelmalla. Prosessorirasitus suoritettiin Prime95:llä ja grafiikkapiirin rasitus 3DMark:lla. Lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia rasituksen päättymisen jälkeen.

Transformer Bookin korkeahkot lepo- ja rasituslämmöt neljän watin TDP-arvolla selittyivät passiivisella jäähdytyksellä. Käytännössä pitkänkään rasituksen jälkeen laitteen ulkokuori ei lämmennyt erityisesti.

Sekuntikellon kanssa testattiin tietokoneen käynnistymiseen ja sammumiseen sekä virransäästötilaan siirtymiseen ja sieltä poistumiseen kuluva aika. Sammumistilanteissa sekuntikello lyötiin kiinni, kun virtaledit sammuivat ja käynnistymistapauksissa, kun Windows 8.1:n kirjautumisruutu ilmestyi näkyviin.

Hitaasta massamuistista huolimatta Windowsin käynnistyminen ja sammuminen sujuivat Transformer Bookilla kohtuullisen nopeasti. Käytännön olosuhteissa T100TA:n sammuttaminen ei ole tarpeellista, vaan laite herää virransäästötilasta sekunnissa ja ei kuluttanut unitilassa sen enempää kuin kokonaan sammuksissa.

Sisältö

  1. Asus Transformer Book T100 (Bay Trail-T)
  2. Intel Bay Trail pähkinänkuoressa
  3. Transformer Book T100:n esittely
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset & akkukesto ja latausajat
  6. Loppuyhteenveto