Uusimmat

Asus ROG G501JW

22.10.2015 01:38 Antti Valkeinen

Asuksen näkemys kahden kilon pelikannettavasta on varsin erilainen kuin yhtiön suuremmissa ROG-malleissa. Futuristinen muotoilu on antanut sijaa elegantille ja yksinkertaiselle kokoonpanolle. Pelilähtökohdista muistuttavat vain punaiset tehosteraidat sekä ROG-logo näytön kannessa ja näppäimistön vieressä. 15,6-tuumaisella Full HD -näytöllä varusteltu G501 on kooltaan 383 x 255 x 21,3 millimetriä ja painoltaan 2,06 kiloa. Takuuta tälle magnesium-seoksesta ja muovista valmistetulle laitteelle tarjotaan kolme vuotta.

Samsungin valmistamaa Full HD -näyttöä reunustaa muovinen kehys. Kansi itsessään on metalliseosta, jonka pinta on käsitelty muistuttamaan perinteistä harjattua alumiinia, kuten testin toisessa kannattavassa. Metallipinnat ovat arkoja sormenjäljille, mutta näppäimistön ja näytön ympäriltä löytyvät muovipinnat sen sijaan hylkivät sormirasvaa hieman paremmin. Laajamittaisesta muovin käytöstä huolimatta rungon ja näytön yleinen jäykkyys ja laatuvaikutelma olivat kohtuullisella tasolla.

IPS-paneelin väritoisto, kirkkaus ja mustan toisto ovat erinomaisia. Mattapintainen näyttö kestää jyrkänkin katselukulman vaihdoksen ilman häiritseviä heijastuksia. G501 on saatavilla myös kiiltäväpintaisella Ultra HD -näytöllä, joka samalla päivittää myös sisäisen tallennustilan 128 gigatavun SSD-aseman ja teratavun kiintolevyn yhdistelmästä 512 gigatavun erittäin nopeaan M.2-liitäntää käyttävään Samsungin valmistamaan SSD-asemaan. Pelikäyttöön SSD-aseman ja perinteisen kiintolevyn yhdistelmä toimii ehkä paremmin, mutta ainakin Yhdysvaltojen markkinoilla kiintolevystä luopumalla saa myös akun päivityksen 60 Wh -mallista 92 Wh -malliin.

Yhteiset ominaisuudet molemmille Suomesta saataville malleille ovat GeForce GTX 960M -näytönohjain, neljännen sukupolven Intel Core i7-4720HQ -prosessori, 16 gigatavua keskusmuistia ja ac-standardia tukeva langaton Wi-Fi-verkkoyhteys. Pelikäyttöä ajatellen yksi ainoa näytönohjainmalli määrittää pitkälti G501:n kiinnostavuuden. GeForce GTX 960M on Maxwell-sukupolven energiapihi vaihtoehto kevyeen pelailuun, mutta uusimpia pelejä sillä ei pyöritä parhailla kuvanlaatuasetuksilla. Resoluutiosta tai kuvanlaadusta tinkimällä GeForce GTX 960M:llä kuitenkin pärjännee vielä vuosia.

Oikean kyljen liittimet on sijoitettu mahdollisimman kauas koneen takareunaa kohti. Kaksi mustaa USB 3.0 -porttia, SD-muistikortin lukija ja yhdistetty kuuloke/mikrofoniliitin jättää mahdollisimman paljon tilaa hiirikädelle. Koneen jäähdytysratkaisun ilmanotto- ja -poistoaukot on sijoitettu nerokkaasti massiivisen saranan taakse piiloon. Kannen ROG-logo ei ole valaistu.

Vasemman kyljen liitinrivistä löytyvät virtaliitännän lisäksi mini Display Port- ja HDMI-näyttöliitännät sekä yksi USB 3.0 -portti lisää. Langattomia yhteyksiä hoitelee ac-standardia tukeva Intelin 7260-piiriin perustuva Wi-Fi-kortti, joka tukee myös Bluetooth 4.0 -yhteyttä. Reilulla näppäinvälillä ja punaisella taustavalolla varusteltu näppäimistö oli hiljainen ja tuntumaltaan peli- ja kirjoituskäyttöön kohtuullinen. WASD-näppäimien reunat on korostettu niiden helppoa löytämistä varten. Tässä kokoluokassa oikean reunan numeronäppäimistö on täysikokoinen.

Tasohiiri tukee eleitä ja oli käytettävyydeltään hyvä. Lähes kiiltäväpintainen taso on hikisillä sormilla käytettäessä turhan tarttuvaa sorttia ja stoppaa herkät liikkeet alkuunsa. Mekaaninen näppäinvaste on hyvä ja kevyimmillään tason alareunassa. Merkkivaloja G501:ssä on vain kolme ja ne on valaistu hillityn valkoisella.

G501:n pohja on yhtenäinen ilman ylimääräisiä reikiä ja aukkoja. Vain sivuista löytyville kaiuttimille on tehty pieni huomaamaton aukotus. Kulmista löytyvät kumitutit nostavat kannettavan muutaman millimetrin korkeuteen pöydän pinnasta. Koska jäähdytysjärjestelmä ei perustu pohjan läpi tuotuun korvausilmaan, voi tätä kannettavaa pitää pelatessa hyvillä mielin myös pehmeällä alustalla tai polvien päällä.

Takakansi irtoaa ruuvit poistamalla ja alta löytyvät kaikki oleellisimmat komponentit. Näkyvillä on M.2-liitäntää käyttävä SSD-asema ja molemmat DDR3L-muistipaikat. Jäähdytysjärjestelmän toimintaperiaate näkyy kuvasta selkeästi. Prosessorin ja näytönohjaimen tuottama lämpö johdetaan kahta lämpöputkea pitkin kuparisiin kennoihin, joiden läpi puhalletaan ilmaa kahden keskipakoispuhaltimen avulla. Korvausilma imetään kannettavan sisään keskeltä takaa. Jäähdytysjärjestelmän sijainnista ansiosta kannettavan pintalämpötilat pysyivät hyvin hallussa ylä- ja alapinnalla.

G501:n kolmekennoinen 60 Wh:n akku riitti kevyessä työpöytäkäytössä 4-6 tunnin ajaksi. Pelikäytössä akku tyhjeni helposti alle tunnissa. Noin puolen kilon painoinen 150 watin laturi latasi akun nopeasti myös kuormituksen aikana.

Pienet kaiutinelementit on pakattu suurikokoisiin koteloihin, jotka jämäköittävät sointia mukavasti. Kovin mahtipontisiin elämyksiin ei järjestelmä yllä sen enempää äänenvoimakkuuden, kuin matalien äänien suhteen. Kuvassa näkyy myös 2,5″ paikka HDD-kiintolevylle.

Haswell-arkkitehtuuriin perustuvan neliytimisen Intel Core i7-4720HQ -prosessorin maksimikellotaajuus rasituksessa on 3,6 GHz eli 200 MHz korkeampi kuin MSI:llä. Prosessorin TDP-arvo on silti sama eli 47 wattia. Hynixin valmistamat DDR3L-muistit toimivat 800 megahertsin kellotaajuudella 11-11-11-28-2T-asetuksilla.

GeForce GTX 960M on käytännössä uudelleenlämmitelty GeForce GTX 860M:n Maxwell-versio ja kellotaajuutta on nostettu hieman. 128-bittisen muistiväylän jatkeena on neljä gigatavua 1250 megahertsin kellotaajuudella toimivaa GDDR5-muistia.

Jäähdytysjärjestelmän alimitoitus prosessorin ja näytönohjaimen yhdistetylle lämmöntuotolle rajoitti G501:n suorituskykyä huomattavasti. Jo pienikin prosessorin kuormitus laski prosessorin kellotaajuutta (CPU throttling). Järjestelmä on säädetty siten, että yhdistetyssä prosessori- ja 3D-rasituksessa näytönohjain toimii täydellä teholla prosessorin löysätessä vauhtia. Itse jäähdytysjärjestelmä pysyi miellyttävän hiljaisena myös haastavina hetkinä ja naapurin kuului vain käyttäjäpalautteen tehostesanat.

Sisältö

  1. Kevyet pelikannettavat Asus ROG G501 & MSI Gaming GS60
  2. Asus ROG G501JW
  3. MSI GS60 2PC Ghost
  4. Suorituskykytestit
  5. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  6. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat