Uusimmat

MSI GS60 2PC Ghost

22.10.2015 01:38 Antti Valkeinen

MSI GS60:n mukana toimitetaan itse kannettavan lisäksi myös pehmustettu kuljetuspussi, joka sopii helposti reppuun tai laukkuun. Tumman harmaa elegantti ulkokuori ja jämäkkä rakenne vakuuttivat ensi kosketuksella. Ulkomitat 390 x 266 x 19,9 millimetriä ovat tämän kaliiberin laitteelle hämmästyttävän kompaktit. Kokonaismassa on 1,96 kiloa, jonka lisäksi mukaan täytyy yleensä ottaa karvan alle 500 grammainen tehokas 150 watin virtalähde.

Markkinoille tullessaan GS60 oli valmistajan mukaan ohuin ja kevyin 15,6-tuumainen pelikannettava, eikä tilanne ole tästä paljoa muuttunut. Magnesium-seoksesta valmistettu runko ja muoviset peitteet näytön ympärillä sekä takareunassa on koottu yhteen ruuveilla ja klipseillä. Testiin saapunut yksilö oli jo avattu ja tutkittu useamman sivuston toimesta, joten herkimmät kohdat olivat saaneet pieniä ruhjeita osakseen. Normaalikäytössä eniten rasituksen alle joutuvat kulmat ja pinnat on pyöristetty ja valmistettu kestämään kovaa käyttöä. Pinnan viimeistely oli varsin herkkä sormen jäljille.

Full HD -näytön himmeä pinnoite ja IPS-paneelin tarjoamat erinomaiset katselukulmat tarjosivat värikylläisen heijastamattoman visuaalisen nautinnon, joka tämän hintaluokan laitteessa on odotettu ja tavoiteltu vähimmäistaso. GS60:tä on saatavilla myös ”3K”- ja ”4K”-resoluutiolla varustetuilla näytöillä, joiden kiiltävä pinnoite ja Samsungin valmistamat paneelit takaavat huipputerävän kuvan. Pelikäytössä edullisin Full HD -versio on täysin riittävä ja mattapintaisten näyttöjen ystävälle ainoa vaihtoehto. Testiyksilön näytön kirkkaudessa, tummien sävyjen toistossa ja värikalibroinnissa ei ollut mitään silmiinpistävää vikaa.

Mukana tuleva hiirimatto enemmän kuin vihjailee, että pelikäytössä erillisen hiiren ostaminen on tarpeen. Sellaista ei kuitenkaan kannettavan mukana tule. GS60:n näppäimistö sen sijaan on MSI:lle tuttuun tapaan täysin kustomoitavissa erillisen ohjelmiston kautta. Toiminnallisuuksia on muun muassa neljä erilaista kustomoitavaa näppäimistöasettelua, joiden välillä voi vaihtaa pikakomennoilla. Näppäimiin voi ohjelmoida erilaisia toimintasarjoja mukaan lukien hiiren painallukset ja tekstin syötön. Taustavalaistukseen tarjolla on yli 1000 värivaihtoehtoa sekä viisi erilaista efektiä.

Näppäimistön taustavalaistus ei häiritsevästi killitä näppäinten alta ja voimakkuuden saa säädettyä mieleisekseen. Tasohiiri on MSI:n suuremmista pelikannettavista poiketen suurikokoinen ja erinomaisen käytettävä. Hiirieleiden lisäksi tasoa voi painaa mistä kohtaa tahansa ja se antoi tuntuvan mekaanisen vasteen ja sijainnista riippuvan toiminnon normaaliin tapaan.

Miellyttävän tuntuisen näppäimistön painallusääni oli hiljainen ja vaste kohtuullisen miellyttävä. MSI on normaalista poiketen vaihtanut näppäinten fontin, joka on käyttäjästä riippuen joko miellyttävä yllätys tai sitten ei. Pelikäyttöä ajatellen merkittäviä poimintoja näppäimistön ominaisuuksista on vasemman puolimmaisen Windows-näppäimen poisto ja kokonainen numeronäppäimistö oikeassa reunassa.

Koneen vasempaan reunaan on liitännöistä valikoitu virtaliitin, kaksi USB 3.0 -liitäntää sekä kuuloke- ja mikrofoniliitännät. Sivuprofiilista näkyy myös pieni kulma, johon näppäimet on aseteltu. Sinisenä ja punaisena hohtava virtanappi on poikkeuksellisen näkyvällä paikalla näppäimistön yläpuolella. Kirkas valo häiritsi jonkin verran koneen käyttöä pimeässä.

Oikean kyljen liitinrivistöstä löytyy RJ-45-verkkoliitin, mini DisplayPort- ja HDMI-näyttöliittimet, SD-muistikortinlukija ja yksi USB 3.0 -liitin. Langattomia yhteyksiä hoitelee ac-standardia tukeva Intelin 7260-piiriin perustuva Wi-Fi-kortti, joka tukee myös Bluetooth 4.0 -yhteyttä.

Takareunasta ei paljastu lisää liittimiä vaan muovinen ritilä prosessorin ja näytönohjaimen tuuletustarpeisiin. Muovinen takareuna on koneen heikoin kohta ja sen saa melko pienellä kolhaisulla halki takarivoituksen kohdalta. Testiyksilössä muovi oli ilmeisesti haljennut edellisten testaajien purkutoimenpiteiden seurauksena. GS60:n takakannen kulmissa on kumiset tutit pitämässä konetta hieman irti pöydän pinnasta. Tämä on tarpeen sillä kannettavan kaksi tuuletinta imevät osan korvausilmastaan näiden aukkojen kautta.

Oikeaan etureunaan asennettu merkkivalojen rivistö kertoo koneen perustoimintojen päällä olon ja akun varaustilan. Näiden lisäksi virtaliittimen aukko hehkuu himmeän sinisenä, jos kone kuluttaa virtaa. Virrankulutusta pienentämään GS60:n käyttöjärjestelmälevyt ovat RAID 0 -tasoon asen
netut 128 gigatavun kokoiset mSATA SSD -asemat (Super RAID) ja lisätilaa peleille on tarjoamassa yksi teratavun kokoinen HDD-kiintolevy.

Näytön yläreunaan asennettu videokamera kykenee Full HD -resoluutioon ja ääni nauhoitetaan stereomikrofonien avulla. Kameran kuvanlaatu on kelvollinen kaikkeen normaaliin käyttöön.

Dynaudion virittelemä äänentoistojärjestelmä sisältää neljä kaiutinta, joiden äänenlaatu ja voimakkuus riittävät useimpien pelien ja elokuvien katseluun vallan mainiosti. Pienestä koostaan johtuen matalampien äänien toisto ei tavoita esimerkiksi kuulokkeiden tai kaksin verroin kookkaampien 17″ pelikannettavien tasoa, mutta ylittää helposti keskimääräisen markettikoneen.

Takakannen alta paljastuu suurikokoinen 53 wattitunnin akku, jonka voimin GS60 pysyy hereillä työpöytäkäytössä 4-6 tuntia ja pelikäytössä alle tunnin. Akun vierestä paistaa HDD-kiintolevy, joka jääkin Wi-Fi-kortin ohella ainoaksi helposti vaihdettavaksi osaksi. Muisteihin ja SSD-asemiin käsiksi pääseminen vaatii Meri-Porin arkeologisen yhdistyksen vierailua, sillä ne sijaitsevat emolevyn näppäimistön puoleisella osalla.

Kaksi kolmen watin keskipakoispuhallinta jäähdyttää prosessorilta ja näytönohjaimelta tulevan lämpökuorman alumiinisen rivaston läpi. Pienikokoinen jäähdytysjärjestelmä tuottaa rasitustilanteissa melkoisen melutason ja on alimitoitettu maksimaaliseen kuormaan nähden. Niinpä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa edes täysi puhallusteho ei riitä pitämään kellotaajuuksia maksimiarvoissa, vaan ne laskevat jonkin verran.

Haswell-arkkitehtuuriin perustuvan neliytimisen Intel Core i7-4700HQ -prosessorin maksimikellotaajuus rasituksessa on 3,4 GHz ja TDP-arvo 47 wattia. Muihin prosessorivaihtoehtoihin lukeutuvat muutaman Haswell-sukupolveen perustuvan mallin lisäksi uudemmat 14 nm:n Broadwell- ja Skylake-sukupolven Core i7 -mobiiliprosessorit.

GeForce GTX 860M -näytönohjainta on saatavilla kahtena eri versiona. Uudempaan Maxwell-arkkitehtuuriin perustuvana energiatehokkaana mallina ja aiemman sukupolven Kepler-grafiikkapiiriin perustuvana energiasyöppönä. MSI on valinnut tähän malliin tämän jälkimmäisen jurakauden reliikin, joka näin pienikokoiseen ja vaatimattomalla jäähdytysjärjestelmällä varustettuun kannettavaan on varsin kyseenalainen päätös. 1250 MHz:n kellotaajuudella toimivaa GDDR5-näyttömuistia tästä versiosta löytyy 2 gigatavua

Kellotaajuudet on pidetty NVIDIAn suosittelemissa referenssiarvoissa. Käytännön testeissä grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa 915 megahertsin kellotaajuudella vain aluksi, sillä lämpötilan noustessa yli 90 asteeseen, alkoi kellotaajuuden jatkuva seilaaminen 500-900 MHz:n välillä.

Sisältö

  1. Kevyet pelikannettavat Asus ROG G501 & MSI Gaming GS60
  2. Asus ROG G501JW
  3. MSI GS60 2PC Ghost
  4. Suorituskykytestit
  5. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  6. Loppuyhteenveto